FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Vážení,chtěla jsem se zeptat zda si mohu odečíst úroky z hypoteky,kterou jsme dostali na koupi a rekonstrukci nemovitosti-rekreační objekt.Po rekonstrukci a kolaudaci se změnil na objekt k trvalému užívánímjsme jeho vlastníky a máme zde trvalé bydliště. děkuji
Dobrý den, tvoří se dohadné položky k nevyčerpaným dovoleným? Děkuji za odpověď Bláhová
Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně registrace plátce DPH. Jsem osoba povinná k dani a za měsíc duben jsem překročil obrat 1000 000 Kč. Tedy přihlášku k registraci plátce DPH musím podat nejpozději do 15. května. Zajímá mě, od kdy se stávám plátce DPH? Dříve to bylo myslím od 1 dne třetího měsíce následující po měsíci, kdy jsem překročil stanovený obrat. Platí to pořád nebo ne? Děkuji za dotaz. Novák
Dobrý den, zajímalo by mě, jak mám vyplnit u daně z nemovitosti daň z pozemku, pokud vlastním spoluvlastnický podíl na pozemku k bytu ve výši 774/84192. Celkový pozemek se skládá z 8 parcel mně neznámých rozměrů. Děkuji.
Dobrý den, jsem muž ročník 1950 v částečném invalidním důchodu. Jsem zaměstnán na půl úvazku a mám Dohodu o pracovní činosti. Chtěl bych se optat, kdo platí zdravotní a socialní pojištění. Kdo podává daňové přiznání, já nebo zaměstnavatel? Děkuji Jurička
V roce 2004 jsem nabyl darem od své matky pozemek v podílovém spoluvlastnictví - ideální 1/3. V roce 2006 došlo k vypořádání podílového spoluvlastnictví - pozemek byl rozdělen a na základě návrhu na vklad jsem byl zapsán jako vlastník s novým p.č. do KN. V roce 2008 jsem pozemek prodal. Jakou cenu mohu uplatnit do nákladů pro účely daně z příjmu - cenu, ze které byla vypočítána daň darovací v r. 2004, nebo cenu, kterou měl již konkrétní pozemek v roce 2006 při zapsání DO KN ? Co je dnem nybytí - darování, nebo zápis rozděleného pozemku do KN? Předem děkuji. Oldřich Brabec
Zdravím a prosím o radu ohledně daně silniční. Mám auto v osobním vlastnictví. Jsem OSVČ a auto již nemám v obchodním majetku. Kdysy ale v obchodním majetku bylo, výdaje na něj ale nebyly uplatňovány. Pak bylo vyřazeno, ale zůstala na něm reklama. Zaplatila jsem daň silniční i po dobu, po kterou sice auto nebylo již v obchodním majetku, ale dle zjištěných informací - díky reklamě - souviselo s podnikáním. Zajímá mě, jestli si takto zaplacenou daň silniční mohu tedy uplatnit jako výdaj? Děkuji. LG.
Zdravím a mám dotaz k evidenci tržeb. Jsem cvičitelka a také mám malý obchod (s obratem cca 400 tisíc ročně) se sportivním a dětským oblečením (jsem plátce DPH). Registrační pokladnu nemám. V tělocvičně vybírám 3x týdně poplatek za cvičení od jednotlivých cvičenek za hodinu. Jakým způsobem bych měla vést tržby za cvičení a na krámě? Denní nebo stačí měsíční souhrn zaúčtovaný poslední den v měsíci (Daňová evidence)? Děkuji. LG
Dobrý den pane doktore, Chci prodat rodinný dům. Pozemek vlastním více než pět let, dům je kolaudovaný v září 2007 a bydlím v něm ale nemám zde trvalý pobyt. Může být na kupní smlouvě prodejní cena za okolní pozemek oddělená od ceny za dům a pozemek pod ním? Prodejní cena za dům a pozemek pod ním by se rovnala nákladům , které jsem vynaložil na jeho stavbu. Mám uschované doklady. Myslím že bych neplatil daň z příjmu. Akceptoval by to takto finanční úrad pro případné posuzování daně z příjmu? Dům nevlastním 5 let a ani zde 2 roky ještě nebydlím. Když by byl odhad za dům a pozemek pod ním větší než jeho prodejní cena, nemůže to ovlivnit vyměření platby daně z příjmu z prodeje nemovitosti? Vím že to ovlivní výši daně z převodu nemovitosti ale nevím jak to je u daně z příjmu. Děkuji. S pozdravem. Ing. Martin Koutský Ph.D.
Patří dodávka a montáž venkovního bazénu u rodinného domku do 350 m2 podlahové plochy do snížené sazby DPH? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla jsem se informovat do jakého řádku v přiznání k DPH pro rok 2009 patří prodej osvobozeného plnění bez nároku na odpočet - tj. poštovní známky, korespondenční lístky, kolky. Děkuji Jana
Dobrý den, kolik Kc a za co můžu maximálně dostat, když vyplním prohlášení poplatníka a moje hrubá mzda činí 20 tis.Kc/mesic,jsem bezdetny,svobodny,myslim si,ze se jedna o tzv.vratku dane,jaka by mela byt tedy jeji vyse,za vyse uvedenych predpokladu.Dekuji
Dobrý den, ještě mě zajímá dotaz ohledně daňové uznatelnosti v účetnictví. Když pozvu obchodní partnera na pracovní oběd, můžu si tento náklad dát jako daňový? Děkuji
Dobrý den, chci se zeptat, jako podnikatel bych poskytoval jako dárek obchodním partnerům tichá vína - nešumivá. Může být tento výdaj daňovým nákladem v účetnictví? A do jaké částky? Děkuji za dotaz..
Dobrý den,mám úklidovou firmu.Zabývám se úklidem společných prostor v soukromých domech.(chodby,sušárny,garáže atd.)Nevím zda se na mě vztahuje snížení DPH z 19% na 9%.Děkuji.
Dobrý den,zajímalo by mě, jaká sazba DPH se účtuje na dodávku a montáž brány pokud patří k RD, který splňuje podmínku sociálního bydlení.
dobrý den. Jaké SP a ZP bude platit zaměstnaný student? Bude-li si uplatňovat slevu na poplatníka a na studenta, bude to mít nějaký vliv na slevu na dítě u rodičů (případně do jaké výše jeho příjmů nebo záleží na typu pracovní smlouvy, pokud na tom záleží? Děkuji
Dobrý den, chtěl jsem se vás zeptat na otázku osvobození od daně z příjmu z prodeje nemovitosti. V současné době (duben 2009) prodávám pozemek, který vlastním 4 roky, a měl bych tedy z rozdílu prodejní a pořizovací ceny zaplatit daň z příjmu. Pozemek jsem neužíval k bydlení. Zaroveň jsem ale v prosinci 2008 koupil byt, ve kterém bydlím. Je možné ovobodit od daně příjem z prodeje pozemku, který dostanu v dubnu t.r., pokud jsem financoval své bydlení před méně než jedním rokem? Kupní cena bytu byla vyšší než prodejní cena pozemku. Děkuji za odpověď, M.T.
Společníci s.r.o. jsou zároveň zaměstnanci s.r.o. 1)Mohou zároveň pobírat mzdu a odměny členů statutárních orgánů? 2)Jsou odměny vypláceny na základě rozhodnutí valné hromady? 3)Mohou být vypláceny pravidelně ve stejné výši? 4)Jakou smlouvou může být upraven tento pracovní vztah, ze kterého plynou odměny? 5)Nemají u této s.r.o. podepsané Prohlášení, bude se z odměny do 5tis. odvádět srážková daň a nad zálohová (obojí 15%), do 5900 zdravotní pojištění a nad zdravotní 9 % + 4,5 %a důchodové 6,5 % a 21,5 %? 6)Jsou odměny a veškeré poj. mzdovým daňově uznatelným nákladem? 7)Je příspěvek zaměstnavatele na životní a penzijní pojištění daňově uznatelným nákladem v jakékoli výši, do 24tis. v úhrnu ŽP +PP je osvobozen od DPFO a do této částky nevstupuje do vyměřovacího základu pro SP a ZP, je příspěvek zaměstnavatele závislý např. na výši mzdy nebo na příspěvku zaměstnance? 8)Od základu daně si může zaměstnanec odečíst příspěvek, který uhradil sám na PP mínus 6tis. max12 tis. a zároveň na ŽP celé pojistné, které uhradil max. 12 tis., tj. max. 24tis. na ŽP+PP? 9)Je zákonná povinnost vytvořit rezervní fond? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz k novému přiznání k DPH. Máme dvě různé firmy, první poskytuje cestovní službu dle §89, plnění v této kategorii uvádíme pouze na ř. 25 (DPH z provize pak na ř. 1). Druhá firma poskytuje přepravu osob dle §70. Plnění uvádíme na ř. 25 a 51. Je to v obou případech správně? Děkuji