FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

odpočet ŽP

Dobrý den, ze soukromého pojištění si můžu odečíst z daní až 12000 Kč za rok. Ale při ročním zůčtovaní daní z příjmů(DPFO) mi bylo vráceno jen 1800 Kč. Znamená to,že těch 12000 Kč se násobí 15%? Díky za odpověď a přeji hezký den.

prodej nemovitosti a daně

Dobrý den, vlastním nemovitost v hodnotě 6 mil., na kterou mám na 5 mil. hypotéku. Teď ji chci prodat. Nebydlím v ní 2 roky nepřetržitě ani nejsem majitelem 5 let. Chci se informovat, jaké daně mne čekají (daň z převodu nemovitosti, daň z příjmu,...?) a jestli z plné prodejní ceny nebo jenom z rozdílu mezi hypotékou a prodejní cenou, nakolik více než 5 mil. budu vracet bance (i s poplatkem za včasné splacení úvěru), tak mi přijde nesmyslné z toho platit daň. Předem moc děkuji.

výplata vkladů ve sdružení

Dobrý den,zájmové sdružení chce rozdělit nadbytečné peníze z BÚ mezi členy a pozůstalé (v době nabytí peněz byli rod. přísl.členy).Lze to vůbec a jakým způsobem? Bude tento výdaj daň.neuznatelný a u FO zdaňován v §10 ZDP? Žádné osvobození podle §4 ZDP jsem nenašla. Děkuji za odpověď.

prodej pozemku a daň

V letošním roce prodávám zahradu, kterou vlastním 3 rok a současně kupuji dům k bydlení. Budu muset zaplatit FÚ mj.daň z příjmu z prodeje zahrady?V případě že ano, zisk ze zahrady např.100.000,-Kč.Kupovaná nemovitost stojí 2.000.000,-Kč.Vše činím jako FO.děkuji Holubová

odpočet úroků z úvěru

Vážení,Děkuji za odpověď na můj dotaz týkající se odečtu úroků z hypotéky.Na finančním úřadě mi sdělili,že si nemohu odečíst úroky z hypotéky pokud byla na koupi a rekonstrukci rekreač.objektu na celou částku.Že si mohu odečíst pouze úroky na rekonstrukce,ale ne úroky na koupi i když je vše zahrnuto v jedné hypotéce,že mi musí spořitelna potvrdit pouze tu část úroků,které se týkají rekonstrukce a to i přesto,že po provedené rekonstrukci byl objekt změněn na dům k trvalému užívání.Že úroku na koupi rekr.objektu do odpočtu zahrnout nelze.Děkuji Velíšková

osvobození od daně a pojistné

Dobrý den, Chystám se sestavit fotovoltaickou elektrárnu,na které si přivydělám cca 200000,- ročně.Elektrárna bude fungovat jako vedlejší příjem.Moje otázka zní jaká procenta budu muset odvádět na soc.a zdrav. pojištění?Dále pak jsem se chtěl zeptat jestli budu muset platit daň z příjmu a jestli je u tohoto způsobu vydělávání nějaké osvobození od daně?Někde jsem se dočetl že ano a to 5+1 rok. Děkuji za odpověď

účtování pojistného

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně dvou účetních operací, jak se zaúčtují? a) pojistka čtvrtletní na barák, b) zaplacené v hotovosti povinné ručení na auto škoda Fabia Vedu účetnictví a jsem plátce DPH. Děkuji.

sleva na družsku a dítě

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli je možné uplatnit slevu na dani (24 840 Kč za rok)za r.2008 na přítelkyni (družku) se kterou žiji ve společné domáctnosti a pobírá jen rodičovský příspěk a jestli je možné uplatnit slevu (10 680 Kč za rok) i na nezletilé dítě (2 roky), které též žije s námi ve společné domácnosti. Pokud bych tedy mohl uplatnit slevu na dani a daňové přiznání jsem již podal (v zaměstnání), je možné nějaké opravné nebo dodatečné daňové přiznání nebo již mám smůlu a slevu již nemůžu uplatnit. Děkuji za odpověď P.O.

prodej nemovitosti a daně

Prodala jsem pozemek a potřebuji zaplatit daň z prodeje. Nevím jak mám postupovat. Jsme smanželem spolu majitelé a celková cena byla 85 900 Kč.

zařazení do odpisové skupiny

dobrý den, do které odpis.skupiny zaradit výsuvnou markyzu motor. na zahradce restaurace?

prodej nemovitosti

Můj otec mě požádal o vypořádání s firmou ze které odchází a narazila jsem na problém , v roce 1999 otec dle kupní smlouvy prodal 1/2 nemovitosti v hodnotě 900000,-Kč za částku 550 000,-Kč ,jejikož v tédobě už hodně "holdoval" alkoholu není si vědom,že by mu částka 550 tis. Kč byla vyplacena firmou.kde pracoval a firma od něj nemovitost odkoupila.Firma nám předložila výdajový doklad na částku 550 tis.Kč,dle kterého mu firma vyplatila v hotovosti,otec nikde žádné větší peníze nikdy neměl a nám se zdá ,že není možné takto vyplatit v hotovosti takovou sumu.Napište nám ,prosím Váš názor,předem děkujeme.

danění příjmu ze zahraničí

Dobrý den,zajímalo by mě, jak postupovat při zdanění příjmů ze zahraničí. Mám tříměsíční kontrakt s jednou mezinárodní organizací, která sídlí v Ženevě. Při podpisu této smlouvy mi bylo sděleno, že příjem plynoucí z mé pracovní činnosti u této organizace bude nezdaněný, neboť příjmy pracovníků mezinárodních organizací dani nepodléhají. Toto se však týká pouze řádných zaměstnanců. Na pracovníky nasmlouvané na krátkodobý pracovní poměr se tyto výhody však nevztahují. Proto by mě zajímalo, zda-li jsem povinna nechat tento příjem zdanit ve Švýcarsku, nebo v České republice? Dále by mě zajímalo, zda-li mám právo na odečet nákladů (za pronájem bytu v zahraničí a letenky, což tvoří více než polovinu mého příjmu)a pokud ano, jestli musím tÿto náklady prokazovat, nebo lze na ně uplatnit paušál? V Čechách pracuji ve státní správě a zaměstnavatel mi na období práce v zahraničí poskytl neplacené volno s tím, že částku částku pojistného na zdravotní pojištění v období neplaceného volna je mi srážena ze mzdy. Děkuji D. Parkánová

krácení odpočtu

Dobrý den, jsem plátce DPH a 3.4.2009 jsem si pořídil osobní automobil za hotové za 595000 včetně DPH a uplatním DPH 95000 v měsíci červenci v celé výši. V červenci použiji automobil i k soukromé jízdě na dovolenou. Jakým způsobem mám vypočíst základ daně a vrátit poměrnou část DPH za daný měsíc? Děkuji

odpočet ŽP a PP

Dobrý den, budu si přivydělávat jako OSVČ - vedlejší činnost a zároveň jsem na mateřský dovolený. Mohu si pak uplatnit odečitatelné položky jako je příspěvek na penzijní pojištění a životní pojištění? Kdy se to uplatňuje - na konce roku 2009? Děkuji

pořízení zboží z EU

Dobrý den, mám dotaz ohledně pořízení zboží z jiného státu EU. Naše firma bude kupovat ve Francii kosmetické přístroje, a prodávat je na území ČR. Francouzská firma je plátcem DPH, a bude fakturovat nám zboží bez DPH, ale naše firma není plátcem DPH, jak máme postupovat v tomto případě, jakým způsobem toto zboží máme danit? A jestli naše firma stane plátcem DPH, jaké výhody nám to dá? Děkuji za odúpověd.

účetní doklad

Dobrý den, jsem malá venkovská tělovýchovná jenota s vlastním IČ, kromě členských příspěvků od našich členů, a sem tam nějaké menší dotace nemáme žádné příjmy, nejsme výdělečně činní. Pořádáme ročně dost akcí pro své členy i náborové pro veřejnost. Jakým způsobem můžeme uvolnit z pokladny TJ finanční částku potřebnou k pokrytí nejrůznějších výdajů ( příspěvek členům na dopravu, příspěvek členům na některé další akce apod. ) je nutné aby každý z účastníků podepisoval příjmový doklad na kterém bude účel = příspěvek na akci ? nebo lze jedním dokladem se seznamem členů ? stačí uvést účel - příspěvek na akci ? prosím poraďte děkuji

cena plnění

Dobrý den, prosím Vás o pomoc. chtěla jsem se zeptat když firma s.r.o., která je plátce DPH, která uzavírá s lékařem smlouvu o pronájmu reklamní plochy v ordinaci a lékař je plátce DPH jestli musí být ve smlouvě rozepsáno DPH nebo jestli může být pouze úhrada za nájem činní 5.000,- a bude vyplacena na účet......A to samé u smlouvy o dílo. Jak v tomto případě postupovat? děkuji moc

účtování o dokladu

Dobrý den, jsme bytové družstvo, v roce 2009 nám bylo provedeno zateplení panelového domu. Byly ale tam nějaké problémy s dodávkami, kvalitou atd a tak představenstvo rozhodlo, že fakturu za provedené zateplení odmítne. Je nutno fakturu zaúčtovat do nákladů bytového družstva? Nebo se v účetnictví vůbec nemusí promítnout? Děkuji za informaci.

výplata mateřské

Dobry den, pracuji jako podnikatel (OSVC), splnuji podminky pro narok na vyplatu penezite pomoci v materstvi (PPM), jediny problem je, ze jsem se rozhodla pro porod v cizine (mimo EU), kam jsem odcestovala a nejsem tedy schopna predlozit tiskopis (zadost o penezitou pomoc v materstvi) vystaveny lekarem v CR. Znemozni tato skutecnost muj narok, tj. mohu z duvodu porodu v zahranici o PPM prijit? (Jsem obcan CR, kde mam trvaly pobyt a hodlam se po porodu co nejdrive vratit). Dekuji za Vasi radu-nazor.

dodání zboží do EU

Dobrý den, prosím poraďte. Vyráběli jsme pro SRN a nyní si nevím rady s vystavením faktury. Nemohu nikde zjistit zda mám připočítávát DPH, nebo zda do zahraničí vystavit fakturu bez DPH, a od kud mám vybrat kurz koruny vůči euru, aby byl přepočet správný. Jsme kovoobráběcí dílna, vedu DE. Děkuji Dana Toušková