FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den,muzete prosim vas mi sdelit co chce CSSD projit pres snemovnou jako millionarka dan? Slysel jsem ze nad 100000kc hruby mesicne bude zvysene dan, o kolik a podle aktualni situace od kdy to mohlo byt?(1/1/2010?) Dekuji predem. Davoine
Dobrý den, obracím se na vás s žádosti o radu ohledně zdanění prodeje nemovitosti. V mém případě se jedná o prodej nemovitosti, která byla zahrnuta v obchodním majedtku OSVČ (v části nemovitosti se podnikalo cca 50% a část nemovitosti sloužila k bydlení). Nemovitost jsme pořídili v roce 1996 a po celou dobu zde měli i bydliště. K 31.12.2007 byla nemovitost vyřazena z obchodnícho majetku a v roce 2008 byla nemovitost prodána, s tím že příjem z tohoto prodeje byl použit na výstavbu rodinného domu. Je mi známo, že pokud byla nemovitost zařazena v obchodním majetku, je tento příjem osvobozený podle ustanovení § 4 až po 2 letech, resp. 5 letech od data vyřezení obchodního matetku, což v toto případě nesplňuji. Můj dotaz směřuje k tomu, zda je možno tento příjem osvobodit o daně z příjmu v návaznosti na ustanovení § 4, odst.1, písm. u - příjem získaný .... . Jde mi zejména o výklad poslední věty tohoto ustanovení: " ..,obdobně se postupuje také u příjmu z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let a použije-li získané porstředky na uspokojení bytové potřeby." Jak jsem uvedl již výše, bydliště jsme v uvedené nemovitosti měli od roku 1996. Děkuji za odpověď Studénka
Dobrý den, vlastníme s manželem již 12 let byt,který bychom chtěli prodat synovi a získané peníze použijeme na řešení vlastní bytové situace - v rodinném domku,který jsme získali od rodičů provedeme rekonstrukci/vybudování nové koupelny,kuchyně a v 1. patře 2 obytných pokojů/.Musíme z peněz, které získáme za prodej našeho bytu platit nějaké daně? Děkuji za odpověď. Jelínková
Dobrý den, prosím o odpověď na následující dotaz: Jsme tuzemská firma s.r.o. účtující v podvojném účetnictví. Máme pronajatý formou finančního leasingu automobil od roku 2006. Nyní bychom chtěli leasing předčasně ukončit /leasing končí 1.08.09/ formou prodeje na třetí osobu. Leasingová společnost nám jako nájemci v tomto případě navrhla variantu, že kupující /3osoba/ uhradí LS kupní cenu ve výši Kč 177 700,- a klient /my/ obdrží fananční vypořádání ve výši Kč 108 000,-. Pokud takto ukončíme leasing k 30. 04. budou pro nás již zaplacené splátky nájemného daňově účinné? Děkuji za odpověď.
Dobry den, mame s manzelem trvaly pobyt v Rakousku ale i v CR. pracujeme v Rakousku a dane platime take v Rakousku. V CR vlastnim 1 byt, ktery pronajimam, coz je jediny prijem v CR.(mam na nej hypoteku) Doslechly jsme se, ze budeme muset platit dane z prijmu i v CR. Prosim o informaci zda je to pravda, kdyz v CR nezijeme a nepracujeme. Socialni a zdravotni pojisteni platime v Rakousku. v CR vubec nic... Dekuji za informace
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na uplatnění DPH u výstavby. Syn je FO s DE. Má místo podnik. na adrese trv. bydliště v rod. domě. Příslušenstvím RD je skladový prostor pro dům (samost.stavba), který plní doplňk. funkci ke stavbě hlavní (RD)i pro podnik. V těchto sklad.prostorách je mimo jiné i uskladněn materiál (hranoly) i ruční stroje k činnosti truhláře. Jelikož je nutné u těchto prostor provést opravy-výměna vstupních vrat, novou střechu atp.- lze uplatnit sníženou sazbu daně a tyto náklady zahrnout do výdajů? Předem Vám moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na postup při účtování a daňové povinnosti při A/přijaté faktuře z EU.Nyní postupujeme tak,že přijatou fa z EU navýšíme o DPH a a zároveň interním dokladem stejnou částu DPH odečteme, čili DPH neuplatňujeme, ale do přiznání se částka i základ objeví jak ve přijatých, tak i vydaných plnění.Je to správný postup? B/u přijetí fa z nečlenského státu EU, postupujeme stejne, jen navíc hodnotou faktury zvýšíme o 10proc. srážkovou daň, kterou odvedeme FU a podáme hlášení.Je to v pořádku nebo se postupuje jinak. Velmi děkuji.
Provedli jsme daňovou likvidaci zboží, sepsali jsme protokol a vyvezli jsme do šrotu. Při nákupu zboží jsme si nárokovali DPH, musíme teď toto DPH vrátit nebo odvést DPH z částky, kterou jsme obdrželi ve šrotě? Děkuji.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda jako plátce silniční daně si kromě povinného ručení mohu odečítat z daňového základu také havarijní pojištění. Děkuji za odpověď.
Chci se zeptat přítel dělá v Rakousku u Rakouské firmy. Platí tam daně každý měsíc ze mzdy a teď jsme slyšeli, že má platit daně i u nás v ČR. Tak tomu nerozumíme, proč platit daně v Rakousku i v Čechách. Můžete nám poradit? Děkuji.
Dobry den, rada bych se zeptala na povinnost zdaneni prijmu z Kanady v CR. Jsem na rocnim pobytu (post-doc position) na univerzite v Kanade (Ontario) (vedecky pracovnik), moje mzda je definovana jako stipendium (tak to stoji v prac. smlouve) a v Kanade nepodleha zdaneni. V zamestnani v CR mam neplacene volno. Podleha stipendium z Kanady zdaneni v CR? Dozvedela jsem se, ze se od lonskeho roku zmenila pravidla o daneni prijmu z Kanady. Dekuji za odpoved. S pozdravem Magda Francova
Dobrý den, nedávno jsem byl předvolán příslušným Finančním úřadem ke kontrole daně z příjmů za rok 2005, kdy jsem podnikal jako fyzická osoba. Nejspíš mají v něčem nesrovnalosti. Bohužel jsem teď zjistil, že jsem část příjmů nezdanil (cca 50 tis. Kč). Dodatečné daňové přiznání v této fázi asi už podat nemůžu. Co mi v tomto případě hrozí? Jakým způsobem dodaním nezdaněný příjem za rok 2005? Děkuji
Dobrý den. Prosím o radu, jak zaúčtovat pořízení auta na úvěr.Firma chce v dubnu pořídit osob.vozidlo. Zaplatit 50% a pak zbytek splácet 36 měsíců-jistina, úroky a pojistné, odpočet 19%DPH uplatníme z pořiz.ceny vozdila ihned a odepisovat 5 let v 2.odp.skup. Děkuji Vám a přeji příjemný den.
Dobrý den, FO plátce DPH. Byla přijata záloha v celkové výši cca 500tis. v roce 2008 na akci,která je rozdělena do etap. Vždy po ukončení určité etapy je vyúčtováno fakturou s DPH. V roce 2008 je celých 500tis. v nákladech jednoho a v příjmech druhého. Jak v roce 2009 správně zaúčtovat,jestliže zatím byla ukončena jedna etapa cca 150tis vč.DPH. Oba vedou daňovou evidenci.Děkuji.
dobrý den, chtěla bych se zeptat, z jakého právního předpisu vyplývá, že se z odměny jednatele na základě smlouvy o výkonu funkce neodvádí sociální pojištění do 5 900, důchodové až z vyšší částky než 5900,-, nikde jsem tento limit nenašla. Prosím řekněte mi číslo § a předpisu. Moc děkuji
Dobry den, jsme s.r.o. a chtela jsem se zeptat zda kdyz vystavim dnes dobropis, ktery se bude vztahovat k fakture z minuleho roku, zda nejsem povina udelat dodatecne priznani za minuly rok ? dekuji za odpoved Sommerova
Dobry den, jsme s.r.o. a chtela jsem se zeptat zda kdyz vystavim dnes dobropis, ktery se bude vztahovat k fakture z minuleho roku, zda nejsem povina udelat dodatecne priznani za minuly rok ? dekuji za odpoved Sommerova
Dobrý den, v MFD ze dne 25.4.2009 byl uveřejněn článek "Pracujete v cizině? Doplatíte daně" o změně zdanění příjmů při práci v zahraničí. Cituji "Od roku 2008 se totiž změnila smlouva mezi Českem a Rakouskem o zamezení dvojího zdanění a stejně se teď změnila situace pro lidi pracující v Belgii, Irsku, Kanadě a Francii." Prosím o vysvětlení v čem je změna proti předchozím rokům (spec. Irsko - nepodařilo se mi zjistit, kdy a jaká byla změna smlouvy s touto zemí) a jak se tím změnilo zdanění příjmů za rok 2008 proti předchozím rokům. Konkrétně jde o Irsko - celoroční práci osoby (FO) s trvalým bydlištěm v ČR. Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na problematiku užívání služebního automobilu pro soukromé účely. Můj vedoucí používá služební vozidlo zároveň i na soukromé účely a nevím, jak mu mám spočítat částku náhrady na konci měsíce. Pro daňové účely jsem mu navýšila daňový základ o 1% z pořizovací ceny automobilu, ale nevím, jak má uhradit náhradu za benzin. Prosím poraďte mi. Děkuji
Dobrý den. Pokud budu studentem denního pomaturitního studia bez statusu studenta a přitom studovat dálkově vysokou školu taktež bez statusu studenta, musím platit zdravotní a sociální? Nebo,lze se přihlásit na pracák,aby za mě platili zdravotní a sociální stím že mám soustavnou přípravu na budoucí povolání? Děkuji předem za odpověď Kristýna