FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám příjmy ze Slovenska, faktura vystavena a zaplacena v EUR, ale na účet přijde suma v korunách (přepočítaná podle kurzu banky). Vedu daňovou evidenci (výdaje paušálem). Je možné do příjmů uvést částku, která přišla na účet, a tím, že je faktura v EUR se v podstatě nezabývat? Musím nějak řešit kurzové rozdíly mezi moji banku a ČNB a přepočet EUR-koruna? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, měla bych dotaz na téma mateřská u OSVČ. V červnu 2008 jsem vystudovala, v červenci jsem nastoupila do práce na HPP a v lednu 2009 jsem dala výpověď. Na ÚP jsem nahlášena nebyla, pač jsem ihned po výpovědi začala podnikat. Živnost mám jako hlavní výdělek a žádnou jinou práci nevykonávám ani si neplatím nemocenskou. V přítelem bych ale chtěla miminko a zajímalo by mne, kdybych v těhotenství byla na rizikovém, zda-li bych dostávala nějakou finanční podporu a kolik? Stejná otázka platí i u nástupu na mateřskou. Vdaná nejsem, byla bych tedy svobodná matka. A zda-li by bylo možné, abych i při mateřské podnikala na živnostenský list, tak aby mi nebyla odebrána mateřská. Děkuji za odpověď
Zdravím, naše společnost si chce vyžádat DPH zaplacené v roce 2008 na Slovensku. Na jakou adresu FÚ máme dokumenty zaslat? Zasíláme: fakury od dodavatelů (originály) tiskopis "Žiadost o vrátenie dane.." tiskopis "Súpis faktúr a dovozných dokladov" a potvrzení o tom, že jste plátci DPH v ČR - jsou potřeba ještě nějaké další doklady? - stačí tyto doklady v 1 provedení? Za odpověď děkuji
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to s fakturací do zemí EU a následným DPH. Výrobek je vyroben v ČR a montován na SK. Předem děkuji.
obracím se na Vás s následujícím dotazem : Dcera má občanství ČR, ale získala "zelenou kartu" na základě které se zdržuje celoročně v USA. V ČR je pouze na období 14 - 21 dnů v roce. V USA pracuje jako zaměstnanec americké společnosti, má tedy příjmy ze závislé činnosti v USA, které má samozřejmě řádně zdaňovány podle zákonů USA. Žádné další příjmy tam ani v ČR nemá. Má ještě povinnost podávat daňové přiznání i u nás v ČR? Děkuji mnohokrát za odpověď
Zdravím! Prosím můžete mi sdělit informace ohledně zřízení provozovny v rodinném domě? Z jedné místnosti ve sklepě rod.domu chci zřídit kancelář. 1) Jakým způsobem jej vložit do firmy a jak je to pak s odpisy? 2) Musí být také ybudování sociální zařízení? 3) Náklady na zřízení (výměna dveří a zámků, zabezpečení oken,podlahová krytina.....) lze uplatnit do daní? 4)Pokud bych chtěla do výdajú uplatnit spotřebu el.energie, musím mít ke kanceláři vlastní elektroměr nebo mohu např.podle podlahové plochy spločítat alikvótní část ze spotřeby celého domku?Děkuji. LG.
dobrý den, zajímalo by mne, jak se počítá lhůta pro vrácení přeplatku na dani z příjmu fyzických osob. V zákoně o správě daní a poplatků je, že správce daně je povinen vrátit přeplatek do 30 dní od podání žádosti. Pokud jsme podala daňové přiznání 3.3. současně se žádostí o vrácení přeplatku, počítá se lhůta od tohoto dne nebo až od 31.3., kdy je poslední termín pro podání daňového přiznání. Předem děkuji
Dobrý den, prosím Vás o radu: Můj syn je student vysoké školy. V loňském roce měl ale přerušené studium a 7 měsíců pracoval na hlavní pracovní poměr - od ledna do srpna. Od září pak opět nastoupil na VŠ. Zřejmě měl tedy podat daňové přiznání, ale neučinil tak, uvědomili jsme si to až nyní. Jak má postupovat? Bude mít z toho nějaký postih? Moc děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké jsou hlavní výhody a nevýhody práce pro zaměstnavatele na živnostencký list oproti klasickému pracovnímu poměru. A co vše je možné si odečíst od základu daně v případě práce na živnostenský list.
Kolik a jakou formou si může člověk v penzi-starobní přivydělávat, neboť s dosavadní výší to není k žití. Jaký je limit pro platbu daně z příjmu a jak to je s platbou sociálního a zdravotního pojištění. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ráda bych se zeptala. Vedeme daňovou evidenci a bohužel mi předali doklad s březnovým zdanitelným plněním až teď ke konci dubna. Je možné dát zdanitelné plnění až teď v dubnu, nebo je nutné udělat dodatečné daňové přiznání k DPH? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Naše firma podniká v oblasti obchodu, a je plátcem DPH. Teď chceme začít prodávat pivo do zahraničí mimo EU. Budeme kupovat pivo přímo od pivzávodu, a prodávat ho do Běloruska. Dopravu bude provádět běloruská firma. Máme dotaz ohledně DPH, bude nám vraceno, nebo pivzávod bude nám prodávat svoji produkci bez DPH. Dále máme dotaz ohledně spotřební daně, co s ní, podléhá vracení při prodeji mimo EU? Děkuji.
Dobrý den,mám autoškolu a nevím,zda můsím platit silniční daň.Podle §6 odst.9 písm.b) mám přívěs s celkovou hmotností 6t(rok výr.2000), který používám k podnikání, ale jako výcvikové vozidlo. Můžu snížit daň o 100%?A u nákl.auta s celkovou hmotností 15t(rok výr.1998) snížit daň o 48%? Děkuji za odpověď
Dobrý den, kamarád přerušil školu a odjíždí na rok pracovat do Irska. Týká se ho výluka dvojího zdanění? Co pro to musí udělat? Za rok 2009 bude muset podat daňové přiznání, stačí mu k tomu potvrzení o příjmu vydané v Irsku? Může se odhlásit z VZP a OSSZ? Nebo bude muset pojištění doplácet z toho, co si vydělal? Mnohokrát děkuji
Dobrý den, začínám s podnikáním na živnostenský list jako neplátce DPH. Jedná se o nákup a prodej výrobků, kde mám jednoho dodavatele. Dodavatel je plátce DPH. Zákazník si objedná u mě výrobek, já si ho odkoupím od dodavatele, zaplatím kompletní cenu s DPH a prodám ho zákazníkovi. Dotaz - Jak to mám fakturovat zákazníkovi? Kompletní cenu (cena +DPH) nebo rozepsat i s DPH? Co když zákazník si v rámci podnikání to DPH chce zaůčtovat?
Dobrý den, prosím o radu, týkající se služebních cest, vykazovaných členy obecního zastupitelstva. Zastupitel je vyslán na služ.cestu, použije svůj automobil. 1. Automobil v obchodním majetku firmy zastupitele, je na něj placena silniční daň. Jaké budou náhrady za ujetý km? 2. Automobil vlastní osoba nepodnikající, je potřeba přiznat a zaplatit silniční daň - a kdo ji platí, majitel auta nebo OÚ, jako vysílající organizace? Děkuji za odpověď.
Provedli jsme daňovou likvidaci zboží, sepsali jsme protokol a vyvezli jsme do šrotu. Při nákupu zboží jsme si nárokovali DPH, musíme teď toto DPH vrátit nebo odvést DPH z částky, kterou jsme obdrželi ve šrotě? Prosím, pane doktore, odpověděl jste mně, že ano, ale já nevím, jestli vrátit DPH nebo odvést z částky, kterou jsme přijali ve šrotě. Jestli odvést z částky, kterou jsme přijali ve šrotě, můžu zaúčtovat 548/343 DPH, které odvedeme jako náklad? Moc Vám děkuji za trpělivost.
Vrácení daní Dobrý den, jsem více než rok a půl zaměstnána jako recepční a dosud jsem nikdy neslyšela o vracení daní. Chci se touto cestou zeptat, zda má normální zaměstnanec, který nebyl na neschopence a není ZTP nárok na vrácení daní. Zajímalo by mě také, kdybych chtěla to podání dát na finanční úřad, tak do kdy ho tam musím doložit. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem zaměstnaná, zaměstnavatel mi sráží daně i soc. a zdr. pojištění. Ale loni jsem si udělala kurz, ve kterém jsme si hned na začátku museli pořídit živnostenské listy. Hned po třech měsících, kdy kurz skončil, jsem si činnost ŽL přerušila. Vlastně jsem nijak nepodnikala, nic jsem nevydělala. ŽL jsem dostala 3.3. a přerušila 2.6. Teď jsem někde četla, že budu muset i tak zaplatit nějakou minimální částku na pojištění (sociální nebo zdravotní?) Prosím, je toto pravda? Pokud ano, tak které pojištění a zhruba kolik by to bylo? Děkuji za ochotu. J.Macháčková
Dobrý den, dotaz se týká prodeje bytu v osob.vlastnictví. 1. Musí se vždy platit daň z převodu nemovitosti (3%)? Nebo to také souvisí s tím, zda do roka peníze využijeme na jiný byt či dům, a pak by se nic naplatilo? Děkuji