FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
dobrý den, mám dotaz ohledně kupní smlouvy dle obchodního zákoníku. Zajímá mě, jestli předmětem kupní smlouvy dle tohoto zákonu může být pouze movitost? Děkuji.
Dobrý den, jaký kurz mám použít pro vystavení faktruy do zahraničí v EUR? Dodávka služeb byla uskutečňována v průběhu dubna 2009, fakturu vystavuji např. 5.5.2009. Použiji středový kurz ČNB? a k jakému datu.. k 30.4.2009 nebo ke dni vystavení faktury tedy k 5.5.2009? Děkuji za odpověď.
Jsem rozvedený a bývalá žena je na rodičovské dovolené od dubna 2009 a nepracuje a tudíš nepodává za rok 2009 žádné danové přiznání. Máme 2 děti(jeden je na základní škole a druhý studuje).Studium je drahé a s bývalou ženou jsme se dohadovali, že bych si mohl podat daňové zvýhodnění na děti a platit ji více.Mohu za rok 2009 požadovat danové zvýhodnění na děti. Děkuji za odpověď.M.
Dobrý den, nejsem si jistá jak správně zaúčtovat náhradu za nemoc. Je správný postup: Náhrada za nemoc 5400,- 521/331, 1/2 náhrady za nemoc 2700,- 336/524, nebo tu 1/2 náhrady účtovat 336/521?? Správnější mi přijde varianta první ale jistá si nejsem. Moc děkuji za odpověď, Mašková D.
Dobrý den. Zaplatil jsem jako starobní důchodce daň z příjmu z pronájmu ve výši 15%. Do týdne jsem dostal platební výměr, ze kterého vyplývá že jsem ji platit neměl, protože jsem si neodečetl povinnou částku asi 24800 Kč. Jsem ohromen. Tuto částku si přece odečítali pouze osoby s pracovním poměrem - za mne sociální i zdravotní pojištění platí stát. Nevím z čeho si ji mám odečíst - ze starobního důchodu?! A jakým způsobem - když už - si mám požádat o vrácení tohoto "přeplatku" ? Děkuji moc.
Dobry den,manzel je zamestnancem v male organizaci jiz par let,nikdy od zamestnavatele nedostal k podepsani danove priznani,nyni jsem na materske dovolene,mame dve male deti a zamestnavatel si od manzela vyzadal r.c.deti a manzelky.Danove vyrovnani nikdy od nej nedostal.Muze si manzel o toto zazadat sam bez zamestnavatele.dekuji
Dobry den,mam 19ti leteho syna-studenta,nikdy jsem na neho neuplatnila slevy na danich ci bonusu,ani SZM,nyni jsem na materske dovolene od roku 2004,nepracuji,mohu nyni uplatnit slevu na syna za rok 2008 i kdyz jsembyla na materske dovolene?Dekuji
Chtěla bych se zeptat, zda je někde stanoveno, jak má vypadat výroční zpráva společnosti a jaké má mít náležitosti. děkuji
Dobrý den, finanční leasing na auto začal 11.2.2009, končí po 5 letech. Máme možnost odpočítávat DPH podle nové úpravy zákona?
Dobrý den, příspěvkové organizace odepisují HDM a NDM podle odpisového plánu schváleného zřizovatelem ( § 31 zákona 250/2000Sb., § 28 zákona o účetnictví....). Předkládají zřizovateli roční konkrétní vypočtené výše odpisů ke schválení a zřizovatel je v průběhu roku schvaluje. Domníváme se, že zákonodárce měl na mysli, schvalování vnitřní předpisu -tj. rozdělení majetku do odpisových tříd dle zákona o dani z příjmů -přílohy č.1 včetně odpisové % sazby a nikoliv již vypočtené konkrétní výše. V případě nákupů v průběhu kalendářního roku a povinnosti odepisování již schválený odpisový plán není aktuální a je v podstatě porušován-nedodržen. Předem děkuji za odpověď. Ivan
Dobrý den, organizace (škola-příspěvková organizace) vede ve svém účetnictví i finance obdržené-poukázané od SRPŠ, které slouží k odměnám žáků (při soutěžích) k občerstvení k nákupům materiálů do kroužků apod. Tyto finance vede v pokladně a účtuje o nich v účetnictví školy. Na tyto finance (postupně cca 20-25 tisíc ročně) není žádný nabývací doklad, pravidla a škola neprovádí ani dańové přiznání. Ústně hovoří jako o daru.Domníváme se, že pokud jsou tyto finance SRPŠ (bez nabývacího titulu-určení apod.) nemůže škola o nich účtovat, vést v účetnictví (zkreslují účetnictví) a je jen na hospodářce, zda je mimo finance - rozpočet školy bude "opatrovat". Děkuji za Vaše stanovisko. Ivan
Dobrý den, pane doktore, prosím o radu: bulharská společnost se sídlem v Bulharsku si objednala u české s.r.o., plátce DPH, nákup zboží (vybavení velkého bytu) v Česku a jeho dodání, tedy včetně dopravy, do Bulharska. Poraďte mi prosím, jak s DPH: a) můžeme uplatnit neomezene DPH na vstupu z nakoupeného zboží, b) jak to bude u dopravy na území Česka a na území Bulharska, c) jak se chová DPH na výstupu ? Velmi Vám děkuji, Lenka Hrdinová
Dobrý den, pracuji na pracovní smlouvu a u toho budu mít příjmy z vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Jakou částku na SZP musím ze zaměstnání odvést abych jako OSVČ již SZP platit nemusel? Nebo to budu musel platit každopádně? Děkuji
Dobrý den, chci se zeptat ohledně odpočtu DPH ve sdružení fyz. osob. Jako OSVČ neplátce DPH jsem vstoupil do sdružení, kde již jeden z účastníků byl plátce DPH, musel jsem se tedy také zaregistrovat k DPH. Nejsem pověřen vést daňovou evidenci za sdružení, ale rád bych uplatnil nárok na odpočet DPH u věcí zakoupených 12 měsíců před registrací podle §74. Je to možné? Jak to bude v dalších zdaňovacích obdobích, když zakoupím věc potřebnou k podnikání na své jméno a používám je sám (nebo společně) v rámci sdružení? Mohu také uplatnit odpočet, když v kolonce zdanitelného plnění uvádím stále 0 neb tato zdanitelná plnění uvádí osoba pověření vést daň. evidenci? Jde v zásadě o výklad §73 odst. 10, kterému příliš nerozumím. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz. Zaplacené ubytování v hotelu za zaměstnance v rámci pracovního školení je daňově uznatelný výdaj, když vedu účetnictví? Jedná se o ubytování + stravování (2krát denně). Děkuji. Novák
Muj manzel je Holandske narodnosti a pracuje v zahranici. Po odchodu do duchodu planujeme zit v Ceske Republice. Duchod bude manzelovi vyplacet jeho spolecnost ze Svycarska. Jakym zpusobem bude jeho duchod u nas zdanen?
Dobrý den Podává se daňové přiznání v případě, že živnostník za kalendářní rok vykazoval nulové příjmy? V případě, že ano, je potřeba dodat k přiznání čestné prohlášení o nulových příjmech? Je potřeba započítat do příjmů, příjmy z prodeje nemovitosti, přičemž daňové přiznání z prodeje již bylo podáno? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, zdědila jsem po matce byt, který bych chtěla prodat a tudíž uhradit daň z převodu nemovitosti. Hradí se i daň z příjmu ? V bytě nebydlím a ani ho nemám víc jak 2 roky. Podle mě by to byla dvojitá daň. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v restituci jsme zdědili barák s nájemníkama. Je možné ho odpisovat když není v obchodním majetku? Děkuji
Dobry den. Dne 14.01.2009 jsme jsme byly nuceny urychlene zakoupit osobne motorove vozidlo (pro 5 osob) na uver a museli jsme se zadluzit. Vozidlo bylo uvedene do provozu 03.02.2009 (dle technicaku). Cena vozidla 564.926,- Kc s DPH. To znamena 2 mesice pred platnosti nevely zakona o odpoctu DPH. Je nejaka moznost odecist DPH z tohto vozidla? Jsme s.r.o. a platce DPH. Dekuji za odpoved.