FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

prodej obchodního podílu

Dobrý den,chtěl bych se zeptat jak se zdaňuje prodej podílu v s.r.o. - společnost byla založena v říjnu 2008 a jako základní kapitál do ní její jediný společník vložil pozemek, teď jediný společník zvažuje prodej (převod) svého podílu za cenu rovnající se základnímu kapitálu. Děkuji za odpověď

plnění do EU

Dobrý den, jsme tuzemská firma plátce DPH a prodali jsme tiskařský stroj polskému zákazníkovi (plátci DPH). Polský zákazník si provedl tiskařskou zkoušku na koupeném stroji v Polsku a vyfakturoval nám tuto službu. Jejich faktura je vystavena jako osvobozené plnění. Je správně vytavená tato faktura? Můžeme na této faktuře uplatnit systém reverse-charge a v daňovém přiznání tuto službu vykázat na řádku 5? Děkuji za odpověď.

danění příjmu z pronájmu

Dobrý den. Mám dotaz ohledně příjmu z pronájmu. Jsem vlastníkem bytu (jsem tam hlášena k trvalému pobytu), který pronajímám. V nájemní smlouvě je uvedeno nájemné včetně služeb ve výši 6 000 Kč. Tuto částku dostávám a hradím z ní služby asi 3 100 Kč. Sama bydlím v podnájmu. Mám pronajatý byt (nejsem v něm hlášena k trvalému pobytu). V nájemní smlouvě je uvedeno nájemné ve výši 6 000 Kč. Součástí nájemného je platba za plyn, vodu a elektřinu. Protože se domnívám, že náklady na získání příjmu z pronájmu jsou stejné jako příjem, nepodávala jsem daňové přiznání. Nyní můj domácí chce nájemní smlouvu změnit. Celková částka bude stejná, tj. 6 000 ale má být rozepsána tak, že nájemné bude hrazeno ve výši 1 600,00 Kč a záloha na služby ve výši 4 400,00 Kč. (služby nebude vyúčtovávat - byt nemá samostatné měřiče). Je záloha na služby také náklad? A lze ho započítat celý, když nebude následovat vyúčtování? Ovlivní tato skutečnost nějak můj příjem z pronájmu? Předem děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem a přáním příjemného dne Ludmila Fialová

splatnost půjčky

Prosím o radu mám slácet půjčku ,kde je splatnost 6 let v 72 pravidelných splátkách.V případě neuhrazení jedinné splátky řédně a včas stává se celý dluh splatný a já jsem povinnen uhradit věřiteli částku odpovídající součtu všech splátek které se staly prodlením splatnými. Znamená to ,že musím pokud jsem třetí splátku nezaplatil včas,nyní musím uhradit 69 splátek naráz ,které obsahují i ůrok za celé šestileté období. děkuji Martínek

změna vlastníka

Kupuji chatu, jak to bude s placením daně z nemovitosti?? Musím se po nabytí majetku zaregistrovat pro placení daně /již platím daň za garáž, ta je ale v jiném území než kupovaná chata/. Je bývalý vlastník povinnen odhlásit placení této daně??

doplnění předmětu daně

Mám zkolaudovanou chatu v roce 1991, odté doby platím daň z nemovitosti. Až letos při dotazu na katastru nemovitostí jsem zjistil , že že je v katastru zaevidován pouze pozemek bez chaty , tudíž doposud placené daně z nemovitosti byly pouze za pozemek.Poraďte prosím jak mám postupovat abych to dal do pořádku.

roční zúčtování daně

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na roční vyrovnání daně. Za loňský rok mi bylo vráceno 105,-Kč jako přeplatek na dani z příjmu. Mám stálý měsíční plat cca 20 000,-kč hrubého. Jeden měsíc byly mimořádné odměny a mzda byla téměř dvojnásobná cca 38 000,-Kč. Zdá se mi, že přeplatek, který mi byl vrácený je malý vzhledem k dani, kterou jsem v tom mimořádném měsící zaplatil. Děkuji Vám za Vaší odpověď a přeji hezký den Vlasta

uplatnění daně na výstupu

Dobrý den, prosím o radu. Naše firma(plátce DPH)bude od 1.5.2009 pronajímat nebytové prostory neplátci DPH, bude to tedy osvobozené plnění. Ve smlouvě je uvedeno, že budeme nájemci přeúčtovávat 30% nákladů za energie. Je správný postup ten, že si z dodavatelské faktury uplatníme nárok na odpočet v plné výši a na 30% ze základu daně + DPH vystavíme pronajímateli fakturu? Děkuji za odpověď.

osvobození od daně

Dobrý den, dotaz se týká daně z příjmu při prodeji nemovitosti. RD daruji otci na základě darovací smlouvy. V domě nemá nikdo trvalý pobyt, ani ho nevlastním déle jak 5 let. Po darování otec dům prodá a finanční prostředky použije na stavbu jiného domu. Dotaz: 1)aby byl otec osvobozen od daňe z příjmu je nutný jeho trvalý pobyt v RD a jak dlouhý musí trvalý pobyt před prodejem být(podotýkám, že peníze následně použije k zajištění svých bytových potřeb)? 2) Je nutné do konce roku následujícího po prodeji prokázat využití všech finančních prostředků získaných z prodeje (do koruny)? Moc děkuji za Vaší odpověď

auto pro podnikání

Dobrý den, velmi děkuji za odpověď. Mohu se ještě zeptat, jak by to bylo , kbyby jsem přihlásil vůz na iČO? Co je pro mě jako OSVČ výhodnější? Velmi děkuji. Pavel Denk Odpověd: Vše záleží na tom, zda je vbozidlo registrováno na Vaše RĆ nebo na IČO. Pokud je registrováno na RČ, což předpokládám, není zařazeno v obchodním majwetku a tudíž jej nebudete odpisovat a ani si do daňových nákladů neuplatníte opravy auta. V tomto případě budete postupovat podle §24, odst.2, písm. k), bod 3 ZDP (viz. naše webové stránky, sekce daně-zákony) a jako položku snižující základ daně uplatníte náhradu za použití soukromého vozidla, které se skládám ze základní náhrady za ujeté km a dále z náhrady za spotřebované PHM. O této náhradě nebudete účtovat v peněžním deníku, ale uvedete ji v přiznání k dani z příjmů v tabulce E přílohy 1 k DAP. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. Dotaz: Dobrý den, mám dotaz ohledně vozidla, které jsem pořídil na podnikání. Jsem OSVČ a příjem z podnikání je pouze jako vedlejší příjem. Hlavní příjem mám jako zaměstnanec. Vím o silniční dani, kterou musím zaplatit podle obsahu motoru. Povedu si též knihu jízd. Vedu pouze daňovou evidenci. Jak mohu odpočítat náklady na vůz do nákladů OSVČ. Cena vozu je 165000,.Kč - to asi nemohu odečíst najednou , že ? Jedná se odpisovou dobu 4 roky? Dále mohu odpočítat opravy a naftu, že? Děkuji za radu. S pozdravem. Pavel Denk www.kytaryibanez.cz

uplatnění DPH u dopravy

Dobrý den, naše společnost provedla přepravu zásilky zahraničnímu klientovi se sídlem v EU, ale přeprava se uskutečnitla pouze na uzemí ČR... vystaví naše firma v tomto případě fakturu zakázníkovi s DPH? Pokud by byla zásilka převážena z ČR do sídla zákazníka (tzn. do zahraničí).. vystavovali bychom zákazníkovi fakturu bez DPH? Je to tak správně?

registrace podnikatele

Dobrý den, založili jsme společenství vlastníků jednotek (SVJ), chtěla jsem se zeptat, k jaké dani jako právnická osoba se musíme přihlásit. Děkuji V.

poštovné v DE

Dobrý den, mám dotaz ohledně poštovného v daňové evidenci. Nejsem plátce DPH a provozuji internetový obchod. Chtěla bych se zeptat, jakým způsobem mám evidovat poštovné, když si ho vlastně nejdříve nechám zaplatit zákazníkem (uvedeno na paragonu či faktuře zvlášt)a po té fyzicky zaplatím na poště já a mám k dispozici podací lístek. Dám si prostě do příjmů celkovou částku i s poštovným a pak ještě mnou zaplacené poštovné s podacím lístkem do výdajů (nákladů)? Jak to vlastně funguje? Děkuji mnohokrát za odpověd. Pavla

osvobození od daně

Dobrý den,prodávám nemovitost za 2mil. částkou 1,2mil chci umořit úvěr na byt,který mám nyní.Můžete mi prosím,napsat,z jaké částky budu platit daň z přijmu z prodeje nemovitosti?Četla jsem, že pokud prokážeme použití peněz na bydlení, bude daň vypočtena jen z rozdílu - je to tak?Velice děkuji za odpověď.

povinnost platit daň

jsem povinnen platit daň z nemovitosti za venkovní zapuštěný bazén(betonový skelet+těleso bazénu)? děkuji.

obrat pro registraci

Dobrý den, mám příjmy dle §54/1/y ZDPH - zprostředkování stavebního spoření, penzijního připojištění,úvěrů a meziůvěrů ze stavebního spoření, podílových fondů - osvobození od daně z přidaného hodnoty bez nároku na odpočet daně. Ráda bych se zeptala, kdybych k těmto činnostem měla například příjmy z prodeje zboží, z pronájmu atd. ve výši 200 000 ročně (příjmy z finančních činností 1,5 mil), musím se registrovat jako plátce DPH? Sčítají se tedy příjmy za obě činnosti? Pokud bych se musela registrovat jako plátce dph, odváděla bych dph pouze z prodeje zboží a z pronájmu? Děkuji za odpověď.

danění příjmů

Dobrý den, jsem studentka a občas si vydělám nějaké peníze na různých brigádách. Zajímalo by mě, jak je to se zdaněním,kdy a kam ho podat a do jaké výšše vůbec výdělek přiznávat nemusím. Žádné smlouvy se zaměstnavateli nemám. Děkuji

ubytování pracovníků

Dobrý den, ještě se vracím k minulému dotazu ohledně daňové uznatelnosti. Když tedy zaplatím pro 5 zaměstnanců 3 denní pobyt v hotelu, kde bude zajištěno i stravování, respektive polopenze (snídaně a večeře) a vyúčtování dostanu na fakturu. Jak to mám provést, když jedna noc pro jednoho zaměstnance včetně stravování bude stát 1 400 Kč. Celých 1 400 Kč tedy nemohu zahrnout do daňových nákladů? Vedu účetnictví. Děkuji za dotaz.

náhrada za soukromé auto

Dobrý den, mám dotaz ohledně vozidla, které jsem pořídil na podnikání. Jsem OSVČ a příjem z podnikání je pouze jako vedlejší příjem. Hlavní příjem mám jako zaměstnanec. Vím o silniční dani, kterou musím zaplatit podle obsahu motoru. Povedu si též knihu jízd. Vedu pouze daňovou evidenci. Jak mohu odpočítat náklady na vůz do nákladů OSVČ. Cena vozu je 165000,.Kč - to asi nemohu odečíst najednou , že ? Jedná se odpisovou dobu 4 roky? Dále mohu odpočítat opravy a naftu, že? Děkuji za radu. S pozdravem. Pavel Denk www.kytaryibanez.cz

převod družstevního bytu

Dobrý den, mám dotaz ohledně převodu bytu. Babička má družstevní byt, který je splacený ale není převedený do osobního vlastnictví. Teď ho chce přepsat na mě a nejlépe zrovna do osobního vlastnictví. Mohli byste mi poradit jaký postup zvolit a jaký daně se budou platit?