FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

osvobození od daně

Dobrý den, vlastním byt, který byl před půl rokem převeden z družstevního vlastnictví do vlastnictví osobního. V tomto bytě bydlel můj dědeček, který zemřel. Byt bych chtěla prodat. Jakou budu muset zaplatit daň? Je možné splatit penězi z prodeje hypotéku na byt, ve kterém bydlím a tím daň z prodeje snížit?

přepočet cizí měny

Podnikatel FO vede DO.Nakupuje PHM apod. v cizí měně v zahraničí.Doklady přepočítáváme aktuálním kurzem ČNB. Cizí měnu ve směnárně, směnu také přepočítáváme aktuálním kurzem a pak zaevidujeme kurzový rozdíl oproti skutečně vydaným Kč jako výdej, popř.příjem. Je tento postup správný? Děkuji

výpočet penále

Dobrý den, děkuji za odpověď na dotaz, zda lze dodanit rok 2006. Ještě by mě zajímalo, kolik procent bude penále, nebo jak je fin. úřad počítá. Děkuji

registrace v EU

Dobrý den, mám dotaz ohledně daní v zahraničí - jedná se o odvod daní v Rakousku. Při prodeji výrobků v zahraničí nám bylo sděleno, že se musíme zaregistrovat. Bohhužel nevím, jak máme dál postupovat a na FÚ mi také nebyli schopni odpovědět. Můj dotaz je tedy: Jak velký obrat z prodeje výrobků za hotové musím danit (jedná se o prodej košil)? Pokud musím, kde a jakým způsobem se mám zaregistrovat? Za odpověď předem děkuji a zůstávám s pozdravem. Ivana Škodová

povinnost platit daň

Chci se zeptat když si koupím nakladní auto do 12tun pro osobní potrebu na stavbu.Přivézt písek apod,tak jestli budu muset platit silniční dan.Povinné ručení samozřejmě platit budu.Děkuji Jaroslav Krejčík.

osvobození od daně

Darovací smlouva+daň Přeji pěkný den, dovoluji si požádat o informaci a radu. Žiji s partnerem ve společné domácnosti již osmým rokem. Prvních 6 let u něho v nájemním bytě. V roce 2008 jsme společně koupili nemovitost - byt, který je v katastru zapsán pouze na mne, hypotéku však máme na půl. Partner měl do 11.5.2009 prozatím (kvůli přechodu nájmu bytu na dcery) trvalé bydliště v původním bytě, skutečně však bydlí se mnou a mým synem v bytě novém. Chtěla bych polovinu bytu darovat partnerovi. Dočetla jsem se, že může být zařazen do II. kategorie osob pro osvobození od daně darovací. Můžete mi poradit, jakým způsobem se prokazuje, že spolu žijeme ve společné domácnosti, společně se podílíme na úhradě nákladů a placení hypotéky, abychom nemuseli darovací daň platit? Děkuji Vám předem za odpověď. Slámová Renáta

osvobozní od daně

Darovací smlouva+daň Přeji pěkný den, dovoluji si požádat o informaci a radu. Žiji s partnerem ve společné domácnosti již osmým rokem. Prvních 6 let u něho v nájemním bytě. V roce 2008 jsme společně koupili nemovitost - byt, který je v katastru zapsán pouze na mne, hypotéku však máme na půl. Partner měl do 11.5.2009 prozatím (kvůli přechodu nájmu bytu na dcery) trvalé bydliště v původním bytě, skutečně však bydlí se mnou a mým synem v bytě novém. Chtěla bych polovinu bytu darovat partnerovi. Dočetla jsem se, že může být zařazen do II. kategorie osob pro osvobození od daně darovací. Můžete mi poradit, jakým způsobem se prokazuje, že spolu žijeme ve společné domácnosti, společně se podílíme na úhradě nákladů a placení hypotéky, abychom nemuseli darovací daň platit? Děkuji Vám předem za odpověď. Slámová Renáta

rezervní fond

Chtěla jsem se zeptat jak je to s vytvořením zákonného rezervního fondu společnosti.Pokud společnost vykázala zisk.

sleva na manželku

dobrý den, Potrebovala bych konzultovat tuto situaci: V lonskem roce jsem nemela jiny prijem, nez prijem z prodeje cennych papiru. Nekolikrat jsem nakoupila a prodala akcie a ve vysledku jsem mela cca 40 tis zisk. Nakupni cena byla 70 tis, prodejni cena 110 tis. vydelek 40 tis. Do danoveho priznani jsem napsala prijmy 11O tis, vydaje 70 tis. ke zdaneni 40 tis... Muj manzel si mne chtel odepsat jako vyzivovanou manzelku, protoze jsem vydelala za cely rok 40 tis. Volali mi z FÚ ze si mne odepsal neopravnene, protoze jsem si vydelala vic jak tech cca 60 tis za rok. Ze mam rocni prijem 11O tis. Podle meho nazoru to neni spravne, vzdyt to byly vlastne me penize a vydelek je jen onech 40 tis. Na ktere strane je pravda? Podotykam, ze obchodovani s akciemi neprovadim coby podnikatel a prodej se uskutecnil drive nez za pul roku od nakupu. dekuji predem za odpoved, preji pekny den Blanka

převod nemovitosti

Dobrý den, mám prosbu ohledně osvobození od daně darovací. Nedávno jsem se rozešel s přítelkyní a teď řešíme převod nemovitosti. Bydleli jsme spolu od roku 2005 až do prosince 2008, čili déle jak rok. Byt v OS jsme měli na půl. Sepsali jsme dohodu o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví k bytové jednotce. Bezúplatně byla převedena na mne, na katastru nemovitostí jsem veden už jen já. Ale ta hlavní otázka, jestli můžeme být osvobozeni od daně darovací - osoby zařazené do II. skupiny (osoby, které s nabyvatelem, dárcem nebo zůstavitelem žily nejméně po dobu jednoho roku před převodem)? Mohu doložit čestné prohlášení nás obou, popřípadě sousedů, výpisy z katastru nemovitostí, výpisy z placení hypotéky, pojištění, inkasa, cokoliv. Prosím poraďte, lze tedy být osvobozen od daně darovací, musí se podat přiznání k dani darovací, musí být nový odhad nemovitosti a co je k tomu potřeba? Předem moc děkuji Jiří Kadlec

vypořádání daně

Dobrý den, jsem studentka.Celý letošní rok pracuji u firmy X, u které jsem podepsala růžové prohlášení a měsíční příjem přesahuje 10tis. Kč. Nyní bych chtěla začít pracovat současně i u firmy Y, kde mi nabízejí Dohodu o provedení práce a měsíční výdělek 4tis. Kč. Protože u ní nemůžu podepsat růžové prohlášení, budou mi výdělek danit. Chci se zeptat, zda si na konci roku mohu požádat o vrácení daně z příjmu od této firmy Y (když měsíční výdělek nepřesáhne 4tis.Kč? Děkuji za odpověď.

cestovní náhrady

Jsme obchodní firma (s.r.o.) zaměstnávající několik obch. zástupců, kteří využívají k cestě za zákazníkem os.auto. Při cestách po Praze však obvykle používají MHD. Lze do daň.uznatelných výdajů zahrnout i jízdné MHD příp. příspěvek na časovou jízdenku(měsíční kupon?

slevy na dani

Dobrý den, jake jsou slevy na silniční daň? Kde je mohu zjistit? Děkuji za odpověď.

účtování dokladu

Dobrý den, chtěla bych poradit, jak zaúčtovat fakturu přijatou za výměnu oken v b.j., když nám ji účtují s DPH 19%. Máme účtovat i DPH nebo celé do nákladů, když my dále DPH nebudeme nikomu účtovat.? Děkuji za odpověď

darování nemovitosti a daně

Dobrý den, prosím o radu: Maminka koupí od města byt(který měla v nájmu) a následně byt daruje synovi. 1) toto darování nepodléhá dani darovací 2) podléhá tento převod dani z převodu nemovitostí? pokud ano, jaká částka bude základem daně, když se jedná o bezúplatný převod-darování? Děkuji za odpověď.

oprava přiznání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné podat dodatečné daňové přiznání k dani z příjmů právnických osob za rok 2006. Nebo jakým způsobem lze nyní dodanit rok 2006. Děkuji

danění podílů na zisku

Dobrý den, Společnost SRO měla zisk, její společníci rozhodly o vyplacení podílů z čistého zisku - jaký daňový formulář mám použít pro zdanění těchto podílů a v jakém termínu se takové Přiznání nebo hlášení FU podává? Děkuji LR

sleva na manželku

Dobrý den, může si na mě manžel uplatnit slevu na dani u zaměstnavatele, ikdyž jsem na MD, podávala jsem si sama daňové přiznání, ale můj příjem za r. 2008 nepřesáhl 68.000 Kč. Děkuji za odpověď.

vyplnění přiznání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jakou sazbu výdajů % z příjmu je u živnosti u stavby jezírek a výroby a montáže filtračních technologií do zahradních jezírek. A ještě pokud mám k tomuto ŽL ještě jeden ŽL na umělecko-řemeslné zpracování kovů, kde je sazba 60%, tak kterou sazbu použiji při zdaňování? Děkuji Eva Radimská

odpočet daně

Dobrý den, pořizuji si vůz na úvěr. Jsem plátce dph. Platím čtvrtletně. Dph za nákup vozu mi vrátí hned, nebo až v dalším podání dan.přiznání - za 3měsíce? Děkuji za odpověd