FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

danění zisku

Dobrý den, mám dotaz ohledně zdanění dceřiné společnosti. Mateřská společnost, která má sídlo v ČR založila svojí dceřinou společnost ve Španělsku. A zajímá mě, jestli může mateřská společnost svůj zisk, který vyprodukovala v ČR převést na svojí dceřinou společnost se sídlem ve Španělsku a tam zdanit tento vyprodukovaný zisk, dle místních daňových zákonů? Děkuji za zodpovězený dotaz.

odpisy

Dobrý den, mám dotaz ohledně daňových odpisů. Nevíte, jestli už bylo schváleno odpisování dlouhodobého majetku zařazeného ve 2. odpisové skupině na 24 měsíců, čili první rok 60 % ze vstupní ceny a druhý rok 40 % ze vstupní ceny? Děkuji za dotaz.

náležitosti dokladu

Dobrý den pane doktore, měl bych dotaz ohledně přijaté faktury od dodavatele, kde nebylo razítko a podpis - mohu tuto fakturu i přesto, že nejsou splněné náležitosti jako je podpis a razítko zaúčtovat do účetnictví? Děkuji. Novák.

přiznání k dani

Dobry den. Mam dotaz,potrebuju podat žadost na dan z nemovitosti a dan z pozemku, kam jse mam obratit a co vsechno budu potrebovat? Dekuji

vypořádání daně

Dobrý den, jsem maminka na rodičovské dovolené a pracuji na dohodu o provedení práce. U zaměstnavatele mám podepsáno Prohlášení poplatníka. Po uplatnění slevy na dani jsou mé daňové odvody nulové. Chtěla bych se zeptat, zda je v tomto případě také nutné podávat daňové přiznání - roční zúčtování daně z příjmu FO. Děkuji za radu, Jitka Hrabánková

úhrada daně

dobrý den, k 1.1.2008 jsme převedli náš byt do osobního vlastnictví. Je třeba vyplnit nějaký formulář pro přiznání k dani z nemovitosti nebo přijde složenka opět automaticky? díky

pojistné na SP

Dobrý den,chci se zeptat jestli když podnikám a mám 2 děti které ještě nemají 15 let,jestli musím platit sociální.Děkuji a přeji hezký den.Monika Gaidečková

sazba daně

Dobrý den - manželka po rodičích zdědila rodinný dům (majitelem byl otec manželky).Nyní (po půl roce vlastnictví)se dům prodává - jak velká bude daň z převodu nemovitosti - slyšel jsem ,že pokud dům nevlastnila alespoň pět let bude kromě tří procent obvyklé daně ještě platit dalších patnáct procent. Děkuji

výdaje procentem

Dobrý den,mám dotaz ohledně daně z příjmů fyz.osob Podnikám ve sdružení fyzických osob bez právní subjektivity s dalšími 2 členy, vedeme daňovou evidenci,jsme plátci DPH.Každý z nás podává DP.Mimo tuto činnost mám dále příjmy z pronájmu,kde vedu zvlášt daňovou evidenci,kde mám skutečné příjmy a výdaje např. příjmy 500000,- výdaje 100000,-.Je možné v DP u pronájmu uplatnit výdaj procentem z příjmů,když zde vedu daň.evidenci.,i když u první činnosti ve sdružení paušál neuplatňuji.? A ještě jeden dotaz, pokud bych koupil auto,které bych vložil do sdružení,event.když z něj vystoupím , je možné toto auto převést do té mé druhé činnosti tj.pronajímání?Děkuji

účtování náhrady mzdy

Dobrý den, nedávno jsem sem dávala dotaz jakým způsobem účtovat náhradu za nemoc. Po Vaší odpovědi jsem si byla jistá, že náhrada se účtuje na 521/331 a 1/2 mínusem na 524/336. Nyní začínám váhat....účtuji také příspěvkovou organizaci, kde přišlo nařízení, že náhrada nesmí přijít do hrubých mezd a musí se účtovat na 528/331. Jak je to u ziskové organizace s.r.o.?? 521 s analytikou nebo tedy také 528. Moc děkuji za odpověď. Mašková D.

osvobození od daně

Dobrý den. Maminka mi chce darovat dům, ale musím vyplatit mého bratra. Zajímá mě, zda se bude platit nějaká daň a popřípadě kdo ji bude platit. Děkuji za odpověď.

pojistné na SP a ZP

Dobry den,jsem na rodicovske dovolene a volila jsem zrychlenou formu 2 roky.V tuto chvili nejsem jiz v zamestnaneckem pomeru,skoncil mou vypovedi.Chci se zeptat,pokud budu chtit s ditetem zustat doma do jeho 3 let veku,zda mam povinnost po ukonceni pobirani rodicovskeho prispevku v jeho 2 letech platit zdravotni a socialni pojisteni?Pripadne mam narok na nejaky prispevek od statu,pokud nesezenu zamestnani? Dekuji

odpočet DPH z EU

Dobrý den. Prosím Vás o odpověď na tento dotaz: Plátce DPH nakoupil v NSR v OBI nářadí a pod. na paragony, neoznámi, že je plátcem DPH. Na FU májí různý názor na to, je-li možné DPH vrátit. Jeden názor je, že si český plátce DPH může uplatnit nárok na odpočet DPH na základě německého paragonu. Druhý názor je, že plátce se musí zaregistrovat na FU v Německu /Chemnitz/ a žádat na něm vrácení DPH. Další názor je, že se plátce nikde registrovat nemusí, jen pošle žádost na FU v Chemnitz, doklad, že je podnikatel a plátce DPH, originály dokladů o nákupu a FU mu peníze vrátí. Žádost se prý musí podat do konce června následujícího roku. Nevím, čemu mám věřit. Jsme malé město, na FU pár lidí, věřím, že všechno nevědí. Prosím, máte s tím nějakou zkušenost? Velice Vám děkuji za jakoukoliv odpověď. Homolková, 412334967

poplatníci daně

Prosim o sdeleni, ktery z prevodcu je povinen uhradit 3% dan z prevodu nemovitosti v pripade nasledujici smeny nemovitosti: Prevodce A postupuje prevodci B rodinny domek v cene dle znaleckeho odhadu ve vysi 3 mil. Kc. Prevodce B postupuje prevodci A byt v osobnim vlastnictvi v cene dle znaleckeho odhadu ve vysi 1,5 mil. Kc a k tomu uhradi prevodci B jeden milion Kc v hotovosti.

sloučení organizací

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jak správně postupovat v účetnictví při sloučení dvou příspěvkových organizací zřizovaných obcí v průběhu kalendářního roku, kdy jedna zanikne a druhá je nástupnickou organizací. Děkuji za odpověď

uplatnění daně

Dobrý den, prosím o radu: český plátce DPH provedl službu-pokládka zámkové dlažby-pro dalšího českého plátce. Služba byla provedena na Slovensku. Plátce, poskytující službu, bude fakturovat vč. DPH, když odběratel je také český plátce? Domnívám se, že ano. Děkuji za odpověď.

prodej pozemku a daně

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda budu platit daň z příjmu nebo ne. Vlastním od roku 2008 stavební pozemek, ale letos jsem se zohodla, že ho prodám a za peníze si koupím byt. Použila bych na to celou částku z prodeje pozemku. Prodej i koupě bytu by proběhla v tomto roce. Správce daně mi řek, že daň platit musím, jelikož jsem neměla 2 roky na pozemku trvalé bydliště - což je nemožné... Ale realitní kanceláře, které se v tom pohybují mi všechny řekli, že pokud v jednom a tom samém roce pozemek prodám a hned koupím byt, tak daň platit nemusím. Mohu se tedy zeptat, jak to je? Moc vám děkuji. Nevím už, na koho se obrátit.

prodej bytu a daně

Dobrý den. Jsem nájemníkem obecního bytu již asi 13let. Nyní město bude tyto byty odprodávat přednostně nájemníkům. Pokud se po jeho koupi rozhodnu jej případně prodat, kolik budu platit daň? Děkuji za odpověď

povinnost platit daň

Dobrý den, chci se zeptat, jestli se musí platit daň z nemovitosti za zahradní chatku v zahrádkářské kolonii v Praze 9. Chatka se nachází na pronajatém pozemku. Pozemek byl vrácen majiteli v restituci. Já platím majiteli nájem za pozemek, to je jasné. Koupila jsem si na něm od předcházejícího majitetele zahradní chatku a prý z ní musím plati daň. Chatka není v katasru nemovitostí. Děkuji za odpověď

podnikání a daně

Dobrý den, uvažuji o možnosti založit si živnostenský list a zvažuji pro a proti. Od měsíce června bych měla spolupracovat na hlavní pracovní poměr s jednou společností na živn.list. Co vše mě čeká, kromě toho, že si založím ŽL a zajdu na pojišťovnu a sociálku?? - Musím mít podnikatelský účet? Od kdy budu platit zdravotní, sociální a nemocenskou? A kolik to je?? Slyšela jsem, že se to vypočítává z nějakého přehledu? A pak mám poslední dotaz - co se stane, když bych živnost přerušila/ukončila třeba hned po 3 měsících? Co pak budu platit do konce roku za sociální a zdravotní?Je možné se zaregistrovat na pracovní úřad?? Moc děkuji...