FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

záloha na daň

Dobrý den, v roce 2007 měla s.r.o. vysoký zisk a přiznání podávala v červnu 2008 , byly stanoveny tedy čtyři zálohy na DPPO(15.9.08,15.12.08,15.3.09 a 15.6.09) . Za rok 2008 společnost hospodařila se ztrátou, přiznání podáno k 31.3.2009. Jsme povinni zaplatit poslední zálohu vypočtenou z přiznání za rok 2007? Děkuji.

auto v podnikání

Dobrý den. Jsem začínající OSVČ. Vlastním osobní automobil, registrovaný na Slovensku. Je možné dát si do nákladů toto vozidlo když ho využívám na podnikatelské účely? Jakým způsobem můžu na takto registrované auto platit silniční daň? Děkuji za info.

prodej bytu a daně

Chtěla jsem se zeptat na placení daně z prodeje nemovitosti. Před třemi měsíci jsme s manželem koupili byt v osobním vlastnictví a nyní bychom byt potřebovali prodat a koupit pozemek na výstavbu rodinného domku. Chci se zeptat kolik procent bychom museli danit státu,když nejsme dlouho dobu majitele bytu. Byt chceme prodat za 500 000 Kč a pozemek koupit za 480 000Kč. Předem děkuji za odpověď a přeji Vám hezký den Hůlová --------------------------------------------------------------------------------

přeúčtování opravy

Dobrý den,jsme firma a.s.(plátce daně) a máme zapůjčené auto od dceřiné firmy a.s. ze Slovenska (plátce daně). Auto bylo rozbité a tak jsme ho dali opravit.Za opravu přišla faktura s DPH a potřebujeme tuto fakturu přefakturovat na Slovenskou firmu. Máme to přefakturovat celé i s DPH, nebo DPH odečíst? Děkuji za odpověď.

prodej pozemku a daně

Dobrý den,rodiče v 70letech postavili rod.dům na pozemku,Já před 3léty dům zdědila,teď chci prodat polovinu pozemku a ptám se zda budu muset platit daň z prodeje.Děkuji

časové rozlišení nákladů

Dobrý den Všem, prosím o pomoc s následujícím dotazem. Jsem živnostník, plátce DPH. Zabývám se nákupem ojetých vozů v DE a prodejem zde v ČR. V roce říjnu 2008 jsem v DE nakoupil vozidlo za částku 908 000,- bez DPH a to sem prodal v ČR za 1330 000,- vč. DPH. Moje účetní mi tvrdí, že jelikož sem prodal vozidlo až v roce 2009 v dubnu, moje sociální a zdravotní daň se bude počítat z celé částky 1330 000,- Zkrátka vůbec do toho nezahrnuje "počáteční nákup/investici" v podstatě, podle ní bych neměl platit z toho co sem vydělal, ale i investoval. Má pravdu ? Moc díky za odpověď, zdá se mi to trochu nelogické.

registrace plátce

Dobrý den, měl bych otázku - nemohu najít odpověď. Mám SRO, zatím nejsem plátcem DPH. Při prodeji zboží (elektronika) do EU (slovensko) se stávám Automaticky plátcem? Musím tnto prodej registrovat ve VIESu? Děkuji za odpověď Kašpar

náležitosti dokladu

Na některých daňových dokladech od našich zákazníků není uvedeno IČ, ale pouze DIČ. Je nutné aby byly uvedeny oba údaje ? Děkuji Hoffmannová

odpočet DPH

Dobrý den, obdržela jsem zálohovou fakturu na výrobu oken. Tu jsem uhradila 1.4.2009. Kdy budu účtovat o DPH? Musí čekat na daňový doklad od výrobce oken? S pozdravem Straková L.

povinnost podat přiznání k dani

Dobrý den, prosím o radu: V říjnu 2008 byl zapsán do katastru nemovitostí mnou koupený stavební pozemek, na kterém se staví dům se stavebním povolením.Kdy mám nebo jsem měl podat přiznání k dani z nemovitosti, už k 31.1. 2009 ? Děkuji za radu. Veselý

danění více příjmů

Dobrý den,můžete mi prosím poradit o dani z pronájmu bytu.Hodlám pronajmout byt v rod. domě a zisk po odečtu služeb bude 8000 kč/měsíc.Jsem zaměstnanec se soubjehem,načež si daň.přiznání podávám sám.Zajímá mne jak se vypočítává daň,jaké jsou možné odpočty a zda musím počátek nahlásit fú.nebo to stačí pri podání přiznání a co je ktomu potřeba děkuji libor

danění organ.složky v zahraničí

Dobrý den jsme firma s.r.o. a na Slovensku máme pobočku tzv.organ. zložku.Lze nebo nelze započíst výše daně kterou jsme zaplatili na Slovensku tzv.metodou úplného a prostého zápočtu.Kde najdu tuto informaci? Děkuji předem za rychlou odpověd.

vklad majetku do podnikání

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jak zaúčtovat vklad do firmy z osobního uživání - jedná se o vysokozdvyžný vozík a za jakou cenu ? Stačí cena obvyklá na trhu ? Jsme FO a vedeme účetnictví. Mám ho i odepisovat ? - VZV - 2.odpisová skupina děkuji předem

zrušení záloh na daň

Dobrý den pane doktore, jsme mala firma(s.r.o.),s obratem okolo 6 mil ročně, 3 zaměst., zdůvodu velké daně jsme spadly do kvartálních záloh na daň z přijmu právnických osob....dozvěděla jsem se,že cca od března zálohovat letos(rok 2009),jako málá firma nemusíme( z důvodu krize). Je to pravda?

povinnost platit daň

Dobrý den, mám dotaz týkající se daně z převodu nemovitosti: V roce 2007 jsme si s manželkou koupili do SJM rodinný domek, na jehož financování jsme využili 100 % hypotéku, resp. úvěr ze stavebního spoření. Po nějaké době jsme bohužel zjistili, že nám bydlení v domě nevyhovuje a rozhodli jsme se ho prodat. Z úvěru máme v této chvíli splacenou pouze nepatrnou část a pokud se prodej uskuteční, prakticky všechny peníze z něj použijeme na splacení úvěru (dům prodáváme za stejnou cenu, za kterou jsme ho koupili). Zajímalo by mě, jestli i v tomto případě, kdy je nemovitost zatížena hypotékou (úvěrem) a prodávajícímu nezůstane po prodeji žádný zisk, je zde povinnost zaplatit 3 % z prodejní ceny nemovitosti? Děkuji za odpověď.

danění příjmu ze zahraničí

Dobry den, jiz tretim rokem ziji v irsku. Zacala jsem zde pracovat jako aupair, pote jsem pracovala, nejakej cas jsem byla nezamestnana a v poslednim roce student. V posledni dobe stale casteji slysim o lidech co se vratili zpet do cech a museli podat danove priznani a zaplatit pomerne velke castky vzhledem k vydelkum v irsku. Muzete mi prosim poradit co je na tom pravdy. Dekuji moc

DPH a zálohy

Dobrý den, chtěla bych se informovat, jak je to s DPH u záloh placených za energii. Pronajímáme bytové a nebytové prostory a nájemci měsíčně platí zálohy na energie (voda, elektřina,..) Vyúčtování jsme vždy prováděli až po ukončení roku po obdržení celkového vyúčtování od vodáren a elektráren. Od 1.1.2009 jsme čtvrtletní plátci DPH a nevím, jestli máme vždy z těchto záloh odvézt DPH. Předem děkuji za odpověď.

prodej chaty

Již jsem se od Vás dozvěděl, že i přesto že nemovitost nevlastním ani rok, tak pokud prokáži, že v nemovitosti bydlím těsně před prodejem a když nabyté prostředky z prodeje nem. použiji na novou nem. tak nemusím daň z příjmu platit. Rád bych se zeptal jestli nemáte zkušenost s tím jak se bydlení v nem. dokazuje ,když se jedná o chatu kde je člověk třeba jenom dvakrát do měsíce?

danění příjmu z pronájmu

Dobrý den, na domku se 2 byty jsme 2 spoluvlastníci s rozdílným poměrem vlastnictví. Pronajímáme 1 byt, já 1/8 vlastník jsem v důchodu a při daňovém přiznání z přijmu na mne takto připadá malá část přijmu a ani nemohu využít cca 25 tisícový odpočet na mne jako poplatníka. Lze nějakou dohodou upravit jinak poměr na př. že veškeré náklady a výnosy budu spravovat sám. Druhý 7/8 vlastník je zaměstnaný a již ze mzdy má vyčerpán onen možný odpočet 25 tisíc. Předpokladem takové dohody je samozřejmý souhlas obou vlastníků s tímto postupem. Ušetříme tak na daních. Děkuji za radu.

odpisování majetku

Dobrý den, ještě mám poslední dotaz ohledně daňového a účetního odepisování. Účetní jednotka si pořídí v červnu 2009 dlouhodobý hmotný majetek - nový automobil za 250 000 Kč a v tomto měsíci si ho zařadí do obchodní majetku. Tak se chci zeptat, jestli už může začít daňově a účetně odepisovat v červnu 2009 nebo až ten následující měsíc? Děkuji.