FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Elena

Sleva pro důchodce za rok 2014 z DPP

Dobrý den, v roce 2014 jsem pobíral starobní důchod a zároveň jsem na DPP pracoval 12 měsíců pro zaměstnavatele - měsíční odměna 5000.- Kč, zdaněna srážkovou daní 15%. Mohu za rok 2014 podat daňové přiznání a uplatnit v něm slevu na dani na poplatníka? Děkuji za odpověď

HPP a následné podnikání

Dobrý den, v loňském roce jsem byl zaměstnán od ledna do července na HPP, poté jsem zaměstnání ukončil a začal pracovat jako OSVČ na hlavní činnost. Chci se tedy zeptat, zda se do daňového přiznání dávají i příjmy z práce na HPP nebo jen jako OSVČ? Děkuji

Kdy nelze uplatnit slevu na dani na manželku

Dobrý den, rád bych se prosím zeptal, zda mohu uplatnit slevu na dani na manželku, která celý rok 2014 pobírala rodičovský příspěvek. Mimo jiné v průběhu roku 2014 v rámci dědického řízení zdědila po svém dědovi část starého domu, která zcela jistě převyšuje částku 68 000,- Kč. Bude se toto dědictví části domu počítat do jejího vlastního příjmu, ikdyž nezdědila přímo žádnou finační hotovost jako takovou? Zajímá mě prosím, zda i přes výše uvedenou skutečnost zmíněného dědictví mohu jako manžel požadovat slevu na dani. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Bezúplatný příjem osvobozený od daně

Je treba do danoveho priznani z prijmu uvadet dary, ktere se nedani (dar od sourozence) a dedictvi po otci?.

DPP a daňové přiznání

Dobrý den . Minulý rok jsem dělal na dohodu o provedení práce u dvou zaměstnavatelů potřeboval bych poradit jak postupovat pri vyplneni danového přiznání

Sleva u důchodce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda má pracující důchodce, který pracuje na dohodu (cca 25 hodin měsíčně - do 300 hodin ročně) nárok na odpočet daně 2070 Kč/měsíc. předem za zodpovězení děkuji

Dva příjmy - HPP a DPP

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to v případě: Jsem zaměstnaná na hlavní pracovní poměr, stejný zaměstnavatel mi nyní nabídl Dohodu o provedení práce na úklid. Prohlášení k dani u daného zaměstnavatele mám na hlavní smlouvu. Budu muset podepsat ještě jedno k dohodě, nebo postačí 1 prohlášení na obě smlouvy. Částky na dohodu sražené 15% daní (do 5tis. Kč měs.) bych si chtěla dát poté do ročního zúčtování daně. To by mi měl taktéž provést zaměstnavatel? Mohu si tak mimo jiné (dítě, úvěr), slevy na poplatníka odečíst u obou smluv? Z dohody bych však sociální a zdravotní pojištění odvádět neměla,jestli tomu rozumím správně.

Dobrý den manžel OSVČ, měl úraz, který s jeho…

Dobrý den manžel OSVČ, měl úraz, který s jeho činností nesouvisí, pojišťovna vyplatila pojistné plnění ze zákonné pojistky vozidla (jako cyklistu ho srazilo auto) a v dopise mu napsala, že musí toto pojistné plnění zdanit dani z příjmu, je to pravda ? Ještě mu bude vyplácet ušlý zisk, ten se danit asi bude, že ? Děkuji

Sleva na důchodce za 2013

Dobrý den, mohu udělat dodatečné daňové přiznání daně z příjmu FO za rok 2013, jestliže důchodce nikde nepracoval, ale má příjmy podléhající §9 a §10 zákona o dani z příjmu? Předem děkuji za odpověď

DPP u studenta

Dobrý den, zajímalo by mě, zda-li je povinen za mě zaměstnavatel platit daně (DzP), popř. ještě něco jiného. Jedná se o pracovní poměr na dohodu o provedení práce, jsem student a pobírám sirotčí důchod. Ptal jsem se lidí kolem mě, ale pokaždé se mi dostalo rozličných odpovědí. Předpokládám, že tam budou určité podmínky, třeba výše měsíčního příjmu apod. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, mám normální zaměstnání a jako…

Dobrý den, mám normální zaměstnání a jako koníček, nebo přivýdělek jsem začla vyrábět hrnečky s aplikací. Dostala jsem nabídku dodávat tyto hrnečky do obchodu. Jelikož je to ruční práce, tak dodávané množství asi nebude tak markantní. Nevím však jak je to potom s placením daní. Paní mi psala, že bysme mohli podepsat dohodu o provedení práce. Děkuji

Podnikání a přjem z DPP

Dobrý den. Za rok 2014 si budu zpracovávat sám DPFO. Mám příjmy dle §7, ale také pracuji v jedné firmě na dohodu o provedení práce. Podepsal jsem tam růžové prohlášení, takže tam neplatím žádnou daň. A ptám se: Mám tento příjem na základě Potvrzení o příjmech z DPP uvádět také do DP, jako při zaměstnání na hlavní pracovní poměr, kdy od zaměstnavatele dostávám Potvrzení o zdanitelných příjmech za daný rok? Předem děkuji za odpověď.

Brigáda bez podepsaného prohlášení

Dobrý den, jsem student a v květnu 2014 jsem uzavřela dohodu o provedení práce. Od června do zaří jsem měla asi 2000 měsíčně a od října až do prosince by to mělo být kolem 5000 měsíčně. Žádné prohlášení k dani jsem podepsat nedostala. Navíc jsem tento týden byla jednou na brigádě v jiné firmě a to bych měla dostat kolem 500. Je problém mít dvě brigády zároveň? Má smysl žádat o vrácení daní? Předem děkuji za odpověď :)

Sleva na poplatníka

Dobrý den, jsem důchodkyně. Pronajímala jsem byt a pronájem byl ukončen 31.5.2014. Ukončení bylo na FÚ řádně nahlášeno. Zajímá mne, zda mohu v DP za rok 2014 použít jako odpočitatelnou položku celých 24 840,- Kč nebo jen 5/12 tj. 10 350,- Kč. Děkuji.

Příjem z nájmu a daňové přiznání

Dobrý den, mám jeden příjem ze závislé činnosti a zároveň mám příjem z pronájmu nebytových prostor ve výši 350 Kč/rok. Musím podat daňové přiznání? Děkuji za odpověď.

Prodej RD

Dobrý den chtěl bych prosím poradit. Zvažujeme z důvodu přefinancování hypotéky prodat RD ve kterém žijeme mezi manželi. Bude třeba zaplatit daň? Nebo v tomto případě jsme od daně osvobozeni? Děkuji za informaci.

zaměstnání v zahraničí

Dobrý den, ráda bych se zeptala na daňové přiznáni za rok 2014. 8 měsicu - leden az říjen jsem zaměstnaná v ČR, od 1.listpadu nastupuju do zaměstnaní v zahraniči (Belgie). Jaké jsou kroky, kterou musím udělat co se týče daňového přiznání, tak aby bylo vše v pořádku? Mám povinnost ho podávat? Děkuji předem za odpověď S pozdravem Kristyna Wolffova

Uplatnění slevy na důchodce

Dobrý den. Je-li to možné, jak postupovat při uplatnění slevy na dani z příjmu za rok 2013, jestliže se jedná o starobního důchodce se čtyřmi brigádami se srážkovou daní s příjmem z každé méně než 5000,- Kč. Daňové prohlášení nebylo podepisováno s tím, že v tomto roce nevznikal nárok na daňovou úlevu. Přímo zaměstnavatel prohlašoval, že vzhledem k tomu, že úlevy nelze uplatnit, není nutné DP podepisovat. Děkuji. V. Dušek, Kadaň.

Společná daňová povinnost

Daň ze dvou nemovitostí platí spoluvlastník, manželka. Jakým nejjednodušším způsobem převést platbu na mne? Děkuji.

Sleva na dani

Dobrý den Chtěl bych se Vás zeptat kdo uplatňuje slevu na poplatníka. Po absolvování SS jsem byl veden jako uchazeč o zaměstnání na UP od března 2014 jsem zaměstnán na jediný prac. poměr jako státní zaměstnanec, jsem svobodný, bezdětný a na výplatní pásce nemám slevu na dani. Děkuji za odpověd