FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

danění více příjmů

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to s podáváním daňového přiznání, když jsem měl příjmy jen z dohod (o provedení práce a pracovní činnosti). Musím nebo měl bych si podat sám DP? Musím si zažádat (na konci roku - do 15.2. násl. roku) o to, aby mně byly vydány přehledy o příjmech z těchto dohod od všech zaměstnavatelů? Jak to bude s vrácením přeplatku daně? Uvádějí se do DP příjmy i z DPP i z DPČ? Byl bych velice rád, kdyby jste mně mohl můj problém objasnit. Předem velmi děkuji za odpověď Karel Tekin

příspěvek na PP a účtování výrobků

Dobrý den pane doktore, mám dvě otázky. První otázka zní: jestli si může dát zaměstnavatel zaplacený příspěvek na penzijní připojištění za svého zaměstnance do daňových nákladů? A druhá otázka je: jak se zaúčtují tržby za vlastní výrobky? Děkuji. Novák

prodej bytu a daň

Dobrý den,chtěl bych se informovat o dani z prodaného členského družstevního bytového podílu.Prodávám družstevní byt,který vlastním pouze 1,5roku a chtěl jsem se informovat,kolik procent je daň z prodeje družstevního podílu?Děkuji za odpověď.Troller

darování pozemku

Manželka v roce 2005 zdědila po otci pozemek. V roce 2008 ho na žádost obce (výstavba kanalizace) směnila. Nyní (2009) chce směněný pozemek darovat synovi. Od daně darovací je I. skupina osob osvobozena. Jak to však bude na straně dárce s daní z příjmů? Předem děkuji

danění vedlejších příjmů

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to s podáváním daňového přiznání (DzPFO - k 31.3.xx), když mám příjmy jen z dohod o provedení práce a pracovní činnosti? Musím nebo měl bych si sám podat DP a měl bych si vyžádat na konci zdaňovacího období (na konci roku - resp. do 15.2. násl. roku) od jednotlivých zaměstnavatelů přehled o příjmech? Nebo to není nutné? Děkuji Vám velmi za odpověď Karel Tekin

osvobození od daně

Dobrý den, mám dva dotazy ohledně daně z příjmu z prodeje nemovitosti. 1. Pokud prodám nemovitost za 2.000.000,- a částkou 1.500.000,- splatím hypotéku u banky a 500.000,- si nechám, platím daň z celé částky, za kterou byla nemovitost podána, nebo pouze z těch 500.000,-? 2. V podmínkách, kdy je člověk od placení této daně osvobozen, uvádíte, že pokud mám 2 roky v dané nemovitosti trvalé bydliště, tak se daň neplatí. Ale z jiných zdrojů jsem dostala informaci, že prý stačí, když prokážu, že tu dva roky platím účty za služby. Jak to tedy je? Čím se musím prokázat?

místní příslušnost k dani

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat zda jsem či nejsem rezidentem Čr, tedy zda mám či nemám povinnost dvojího danění z příjmů FO ze zahraničí. v roce 08 jsem pracoval od 1.1. do 31.10. v Německu, od 1.11. do 11.12. jsem byl veden v Čr na pracovním úřadě a od 12.12. do 31.12. jsem pracoval v Rakousku, v Čr nemám za toto období žádné příjmy. Trvalé bydliště mám v Čr, přechodné v Německu, kde žiju téměř celý rok spřítelkyní. děkuji

podání přiznání

Dobrý den.Ráda bych se Vás zeptala,zda je možné na finančním úřadě zpětně žádat o daňový bonus na dítě za loňský rok formou daňového přiznání,které mám vyhotovené,jen jsem ho nestihla v letošním roce do března včas podat. Zajímá mě, zda je nějaká možnost,jak nepřijít mou nedbalostí o bonus na dítě za loňský rok. Děkuji moc za odpověď. Andrea

sazba daně

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to u sazby DPH, v případě, že faktura bude znít na zhotovení skříně do soukr.bytu. Uplatňujeme sníženou sazbu DPH 9 za vyrobu skříně.

osvobození od daně

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký je časový test u prodeje cenných papírů. (zda byl tento časový test prodloužen na 5 let).Děkuji

poskytnutí daru

dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak daňově postupovat v případě, že k prodanému softwaru rozdáme notebook v hodnotě 8000 Kč zdarma. Software nakupujeme od firmy X a notebook od firmy Y. Není to akce firmy X, ale naše aktuální nabídka. dle mého názoru je nakoupený notebook za 8000 Kč nedaňovým nákladem a navíc se musí na základě dokladu o použití zdanit DPH. Nebo je to jinak? Děkuji Mol.

vklad do majektu podnikatele

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu zda je možné osobní starší tiskárnu vložit do účetnictví do majetku OSVČ (pokud ano,jak ji ocenit) a moci uplatňovat na ni daňové výdaje jako třeba toner,papír,opravu atd.? Mockrát děkuji

odvod DPH

Dobrý den! Prosím Vás o radu. Když chci mateřské škole darovat zboží, se kterým naše firma obchoduje, musím odvádět DPH? Z jaké ceny se DPH odvádí? Z té za kterou zboží prodáváme? Děkuji za odpověď. Petr.

základ daně

Dobrý den, prosím vlastním pozemek - orná půda, v prosinci 2008 jsem zažádal na katastru o změnu druhu pozemku na TTP. Nabytí právní moci bylo až v únoru 2009. Nyní mi přišla složenka na daň z orné půdy( koeficient 0,75) a já chtěl na FÚ platit daň z nižšího koeficientu za TTP (0,25). Tam mi tvrdili, že směroplatné je to v jakém stavu se pozemek nachází k 1.1. Mám udělat nové daňové přiznání, aby mi počítali jiný koeficient od data nabití právní moci(poměrnou část) změny druhu pozemku? Domnívám se, že v opačném případě, kdy bych měl platit daň vyšší by to pravděpodobně šlo provést (např. zkolaudování stavby a zanesení do katastru - také se nečeká tuším k 1.1. následujícího roku, kdy budu platit daň za novostavbu). Děkuji za odpověď

skonto

Dobry den.V protokolu ke smlouve mame napsano 3%scounto pri splatnosti 24 dni. Bylo mi rečeno, ze pokud odberatel zaplati včas tak ponecha si 3% z castek ktere byly fakturovany.Muzu tech 3%koncem roku dat jako provozni naklad danovy? Dekuji za odpoved.

soukromé auto a tiskárna v podnikání

Dobrý den, jsem začínající OSVČ a prosila bych radu,jestli je možno a jakým způsobem používat pro podnikání např.soukromou domácí tiskárnu a pak jestli soukromé auto musí být pojištěno havarijně,aby mohlo být používáno občas pro podnikání? Děkuji

navýšení daně

Dobrý den,za letošní rok nám byla zvýšena dan z nemovitosti téměř jednou tolik,prosím na základě čeho se tato dan vypočítává.Jedná se konkrétně o Č.Krumlov. Děkuji za odpoved.Ša

převod bytu a daně

Realizoval jsem převod bytu z vlastnictví družstva do vlastnictví člena družstva. Podle smlouvy o převodu jednotky, která byly vložena na katastr, je převod bytu i s ním spojeného pozemku a také převod dalšího pozemku přiléhajícího k domu bezúplatný. Předpokládal jsem, že musím podat přiznání k dani darovací s tím, že tento druh převodu je od daně osvobozen. Na finančním úřadě mi řekli, že daňové přiznání nepodávám já jakožto nabyvatel, protože družstvo, které mi byt převádělo, bylo založeno za účelem koupě domu a na tuto koupi se družstevníci složili svými finančními podíly. Právě proto, že převádějícím je takto definované družstvo, nepodávám daňové přiznání já, ale podává ho družstvo, jedná se o daň z převodu nemovitostí a vztahuje se na to osvobození. Je toto pravda? V zákoně je sice tento tento druh družstva zmiňován, ale není mi jasné, z čeho vyplývá povinnost podat daňové přiznání převodcem, i když jde o bezúplatný převod.

danění dividend

Dobrý den, potřebuji ověřit správnost uvedení příjmů plynoucích ze zahraničí (dividenda 7000,-Kč vyplacena v Rakousku tam zdaněna 25%SD = 1750,-Kč)v DAP fyzických osob. Kde, do kterých řádků DAP případně příloh se tento příjem všude i daň uvede. Děkuji, DanaRz

podání přiznání

Mám po kolaudaci RD a nabytí právní moci tohoto rozhodnutí.V katastru nemovitostí zatím stavba zavedena není.Jsem povinen podat daňové přiznání na placení daně z nemovitosti, vztahující se na tuto novostavbu? Jestli ano, tak do kdy?