FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

benefit

Dobrý den, jsem velice spokojená s Vaším rychlým přístupem k našim dotazům a proto se na Vás s dovolením znovu obracím. Dnes mi šéf předložil dva doklady za vitaminové přípravky, konkrétně: Vitamin C1000 mg, a Multivitaminová energie AKTIV. V prvním případě se jedná o částku 363 Kč a ve druhém o 1.330 Kč. Sdělil mi k tomu, že "ta paní mu říkala, že to je dneska daňově uznatelný výdaj". Jezdívám na školení k daním 2 - 4x do roka, ale ještě jsem nestihla zaregistrovat, že by to bylo daňovým výdajem firmy. Můžete mi k tomu napsat vyjádření. Možná by to mohlo být i ve veřejné sekci mezi dotazy. Asi by to zajímalo víc lidí. Děkuj. Moldř.

oprava dokladu

Prosím o radu, jaký je správný postup v případě, že zjistím, že jsme vystavili fakturu v minulém roce neoprávněně. Co provést v letošním roce? Storno, dobropis, odpis pohledávky? Děkuji za odpověď

osvobození od daně

Dobrý den, mám takový dotaz. Jsem vlastníkem družstevního podílu a byt se má v dohledné době převádět do osobního vlastnictví. Po převodu do OV uvažuji o prodeji bytu. V bytě mám trvalý pobyt od roku 1990 / v roce 1998 byl dům převeden do družstva v rámci privatizace /. Získané prostředky bych chtěla použít ke splacení hypotéky a za zbylé prostředky zakoupit byt jiný. Budu v případě prodeje bytu platit daň z příjmu? děkuji za odpověď Hana Sádlová

schodek v pokladně

Dobrý den,prosím Vás na jaké účty se účtuje krádež finanční hotovosti z pokladny organizace?Škodu nevymáháme po zaměstnancích,protože se jednalo o vloupání.Policie případ stále šetří.Děkuji za odpověď.

placení pojistného

Dobrý den. Jsem studentkou soukromé vysoké školy a jsem přijata na VŠ. Chtěla bych vědět, jak to bude s platbou zdravotního a sociálního pojištění. Bude to za mě v červenci a srpnu hradit stát? Pár lidí mě informovalo, že po maturitě již nejsem studentkou a musím si někam zajít pro nějaký formulář. Předem děkuji za odpověď.

uplatnění daně

Dobry den, rad bych se zeptal. Mam vydanou fa do Australie za sluzby (zprostredkovani ubytovani)v EUR. Firma pro kterou jsem fa vystavil chtela aby jsem na fa uvedl DPH. Ja vsak fa uctuju v dan. evidenci v CZK a DPH neuctuju . Je to spravne, ze DPH neuctuju protoze je to do zahranici ? Jsem platce DPH. V priznani DPH tim padem neplatim DPH z vydanych fa a jenom si uplatnuju DPH z prijatych fa co mam v CZK. Proc myslite , ze firma v Australii trvala, ze mam na fa uvadet i DPH. Nedelam nejakou chybu, nebudu mit nejaky problem na financaku. Dekuji moc krat za odpoved.

podání přiznání

Přeji dobrý den, s přítelem se chystáme na podzim odjet na Nový Zéland, za prací a cestováním. Chtěla bych se proto zeptat, jak máme podávat daňové přiznání z příjmů fyzických osob za rok 2009. V době podávání daňového DP budu mít dokončenou VŠ (předpokáladný konec v září 2009) a v květnu jsem dovršila 26 let věku. V průběhu studia jsem docházela do práce na DPČ, do toho pronajímám pozemky zemědělskému družstvu, které mi platí nájemné. Mohu někoho v ČR zplnomocnit, aby podal DP za mě? Má ČR nějakou smlouvu s Novým Zélandem, která se týká daní? Mám povinnost peníze, které vydělám na Novém Zélandě zdanit zpátky tady v ČR? Děkuji za odpověď.

zvýšení odpisů

Máme spoustu majetku v 1.,2. a 3.daňové skupině, pořízené v letech 1999-2008, kde jsme z důvodů ztrát nezahájili dańové odepisování. Pokud začneme odepisovat v letošním roce, mohu vyuřít i u tohoto starého majetku zvýšené sazby v 1.roce odepsiování (§31, odst.d) ? Existují nějaké pokyny nebo přechodná ustanovení pro tento případ ?

přístup na pozemek

Dobrý den, můj klient, plátce DPH, poskytl jinému podnikateli přístup k provozovně přes svůj pozemek zahrnutý v obch.majetku. Sepsali smlouvu o povolení přístupu (ne nájemní). Chce to zdaňovat podle §9 ZDP.Dle mého názoru se nejedná o nájem osvobozený podle §56 ZDPH ani o §9 ZDP. Děkuji předem za Váš názor a odpověď.

nutnost ŽL

Ještě dotaz k půjčení nákl.auta u s.r.o. Stačí s.r.o. půjčit (dlouhodobě) auto v rámci svého ŽL nebo musí mít na půjčení auta zvláštní ŽL? Děkuji

zapůjčení auta

Prosím o radu. S.r.o. vlastní nákladní auto a chce ho půjčit FO-OSVČ, která pro něho bude dělat nějaké činnosti. Bude sepsána smlouva. Je možné, aby FO na faktury uváděla: Za vykonané činnosti xxxKč mínus xxxKč za půjčení auta (PHM si bude FO hradit), celkem k úhradě xxxKč. Pokud ano, jak s.r.o. zapíše předkontaci na tuto fakturu? Ještě se chci zeptat, zda je možné, aby s.r.o. auto půjčila a sama využívala soukromé auto a uplatňovala cest.náhrady? Děkuji za radu.

oprava přiznání k dani

Dobry den,chtela bych se zeptat na ulevu dane na dite a na manzelku,manzel si totiz neuplatnil ani jedno za lonsky rok,je to mozne pres zamestnavatele vyplatit ted zpetne?nebo mame zazadat sami na FU,manzel ma prumerne 14tis cisteho,v kvetnu 2008 se narodila dcera,ja pobirala Leden-Duben nemocenske davky 11tis.kc,Kveten-Řijen materskou od zamestnavatele 12tis.kc a Listopad-Prosinec rodicovsky prispevek 7600kc.Jakou castku muzeme ocekavat?moc dekuji za odpoved,s pozdravem a pranim hezkeho dne Lucie

pořízení auta

dobrý den. zakoupili jsme do s.r.o. osobní automobil na úvěr.Mohu zařadit tento OA do hmotného majetku firmy a odepisovat ho? Je vůbec v mém vlastnictví, když ho splácím?děkuji za odpověď

základ daně a osvobození od daně

Máme s přítelkyní postavený rodinný dům, ve společném vlastnictví 50/50. Stavba byla financována 100% hypotékou. Z hypotéky 3,5 mil. splaceno cca 50 000,- Kč. Kolaudace 9/2008. Bydliště v nemovitosti cca 9 měsíců. Chceme převést nemovitost do mého výlučného vlastnictví. Převezmu na sebe veškeré závazky vůči hypoteční bance (100% hypotéka) a přítelkyni vyplatím cca 400 tisíc Kč jako kompenzaci nákladů vložených do zařízení z vlastních zdrojů. Daň z převodu nemovitosti se bude platit z celého převáděného podílu 50% = cca 1,75mil.? Z jaké částky se bude platit případná daň z příjmu také z 1,75mil. nebo z 400 tisíc? Pokud z částky 1,75mil. lze tuto částku osvobodit od daně (zajištění bytových potřeb) když si o ni přítelkyně snížila výši zadlužení u Hypoteční banky? (tím že byla hypotéka převedena na mne). Děkuji za odpověď.

prodej bytu

Dobrý den.Mám komplikovaný dotaz ohledně prodeje bytu v os.vlastnictví(před r.2005 družstevní).Tento byt jsem obývala s dětmi a manželem od roku 2003, po rozvodu r. 2004(a odstěhování manžela-změna trv.bydliště)jsme se dohodli na legislativním převodu bytu jen na jeho osobu,s možností jej s dětmi dál bez omezení užívat a postupně splácet svou polovinu až do úplného společného vyrovnání,kdy se byt převede na mne.Nyní se mi naskytla výhodná možnost koupit domek,který plánuji z větší části financovat prodejem právě tohoto bytu.Se zděšením nyní zjišťuji,že zde nastává povinnost platit daň z příjmu fyzických osob,ačkoliv je má plovina bytu téměř splacena(a tedy zatím neoficiálně má)a peníze hodlám použít na nákup jiného bydlení.Jak z tohoto ven,abychom se vyhnuli v tomto případě nesmylné dani? Může můj bývalý manžel nějak použít tyto "jeho" prostředky na financování bydlení vlastních dětí(děti jsou v mé péči)???Doufám že je vám můj dotaz srozumitelný.Vím že jsme udělali nějaké chyby,ale podotýkám na svoji omluvu za určitou naivitu,že nás s manželem pojí dál přátelské vztahy,vycházeli jsme si vstříc a má od nás důvěru,že nemá úmysly nás nšják šidit či podvádět.Děkuji za odpověď

oprava přiznání

Dobrý den,zaměstnavatel mi udělal RZ daně za 2008 bez uplatnění slevy na dítě(chybělo potvrzení o studiu.Chci si udělat sama daňové přiznáníza 2008-je třeba ho označit jako řádné nebo dodatečné?Je potřeba použít nějaká další příloha,kam se zapíše vrácený přeplatek na dani od zaměstnavatele?Děkuji arane

zřizovací výdaje

Dobrý den, dotaz se týký zřizovacích výdajů v s.r.o. Nechali jsme si od advokátní kanceláře vypracovat notářský zápis pro založení nového s.r.o.. Dostali jsme fakturu za tyto služby již na vzniklou společnost. V textu jsou rozepsané řádky jednotlivých úkonů. Od 2.12.2008 - 27.02.2009. Dle výpisu z obchod.rejstříku je společnost s.r.o. založena k 18.02.2009. Pokládají se služby, tj.20.2.notářské ověření a kolky 27.2.09 také za zřizovací výdaje i přesto, že to nebylo PŘED založením s.r.o.? Děkuji.

účtování technického zhodnocení

Firtma používá SW (cena v řádu miliónů).Součástí smlouvy o technické podpoře je i možnost Upgradu toho SW.Jelikož nám firma nebyla schopna vyčíslit cenu tohoto Upgradu,smlouva je koncipována tak, že 50% čtvrtletního poplatku je údržba a 50% je upgrade. Takže každé 3 měsíce účtujeme o TZ SW. Je tohle akceptovatelný postup ?

poplatník daně

Dobrý den, chtela bych se zeptat, jak je to s dani z nemovitosti v pripade sourozencu. Sestra mi prodala svoji polovinu chaty za 520 000,- Kc. Ja slysela, ze mezi sourozenci se dan neplati, ale radeji se ptam, zda se plati a v jake vysi a kdo dan plati. Dekuji Jirkovska

převod zděděných práv k družstvu

Dobrý den,manželka zdědila po mamince před rokem družstevní byt a stala se členkou družstva.V bytě žila maminka od roku 2000.Zajímalo by nás,jestli budeme při případném převodu práv užívání bytu na jiného majitele za "úplatu" přiznávat daň z příjmu či jsme od této daně osvobozeni. Děkuji za informaci