FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,jsme s manželem rozvedeni několik let, ale až nyní prodáváme společný byt a chtěla bych při té příležitosti vypořádat společné jmění manželů. Peníze z prodeje chceme rozdělit mezi nás a naše tři děti.Jak to udělat, aby to bylo dobře podle zákona? Děkuji Karasová
Dobrý večer pane doktore. Chtěla bych se dotázat, jak je to s odečtem DPH v případě, že provozuji pouze pojišťovací činnost a přihlásím se k DPH, mohu odečítat daň u přijatých zdanitelných plnění, která se vztahují k této pojišťovací činnosti (např. za nájem kanceláře). Děkuji za odpověď
Dobrý den, ještě poslední dotaz. Kdyby mi přišel pracovník finančního úřadu na kontrolu. A já bych nedoložil zahrnutý daňově uznatelný náklad fakturou či daňovým dokladem. Jak by postupoval - hrozí tady nějaká sankce, či penále? Když mu neprokáži daňově uznatelný náklad v účetnictví. Děkuji.
Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně daňového odepisování. Mohu přerušit daňové odepisování, které se týká nehmotného majetku? Nejsem si zcela jistý v této problematice? Děkuji za dotaz. Novák
Dobrý den,mám dotaz ohledně daně z vedlejšího příjmu.Minulý rok v prosinci jsem ukončila penzijní připojištění.Dva roky jsem si ho odepisovala z daní.Ročně mi vraceli 1200 kč.Daně za rok 2008 jsem si dělala sama již bez odečtu z daní.Připojištění mi bylo vyplaceno letos v dubnu.Bylo mi řečeno,že výplata(37000,-) bude brána jako vedlejší příjem a budu ji muset příští rok uvést do daní.Chtěla bych vědět kolik procent z částky budu platit?Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, dotaz se týká úroků z úvěrů. Akciová společnost je dlužníkem, věřitelem je kapitálově spojená osoba (akcionář). Podle testu nízké kapitalizace r.2008 jsou úroky daňově uznatelné r.2008. Jak je to ale s §24, odst.2 písm.zi)? V zákoně (daň z příjmu) se píše, pokud byly úroky z úvěru zaplaceny, pokud je věřitelem poplatník uvedený v §2 (fyzická osoba, což akcionář je). Zaplaceny kdy? Je někde uvedeno časové omezení? Daňové přiznání sestavujeme za kalendářní rok 2008 k 30.6.2009. Úroky r.2008 byly vyplaceny v únoru 2009. Jsou úroky daňově uznatelným nákladym r.2008? Děkuji.
Dobry den,nase firma by chtela vyslat zamestnance na pul roku do Nemecka, kde by mel kancelar a prodaval nase zbozi. Chtela bych se zeptat, zda je nutne se nekde v Nemecku registrovat nebo zda je mozne fakturovat od nas
Dobrý den, prosila bych o radu,zda je možné si daňově uplatnit nákup PC v dubnu,když ŽL jako OSVČ mám až od května? A platí stále, že DNIM je možno do 40 tis.dát do nákladů jednorázově? Děkuji mockrát za odpověď
Dobrý den, prosila bych o radu,zda je možné si daňově uplatnit nákup PC v dubnu,když ŽL jako OSVČ mám až od května? A platí stále, že DNIM je možno do 40 tis.dát do nákladů jednorázově? Děkuji mockrát za odpověď
Dobrý den,Jsem OSVČ plátce DPH, daňová evidence. Vyřadil jsem auto, které je již odepsané z firmy do os. vlastnictví a poté ho chci prodat . Při nákupu jsem uplatnil DPH. Zdaním tedy pak prodej a odvedu DPH z prodeje. Ještě je tam něco na co nesmím zapomenout? Díky za odpověď L.
Dobrý den, chci používat soukromé auto pro občasné jízdy jako OSVČ,ale v technickém průkazu je zapsán manžel, mohu si daňově uplatňovat náhrady PHM, placenou silniční daň i příp.opravy vozidla? Jaká je běžná praxe v tomto případě, protože v TP nelze zapsat oba manžele. Děkuji
Registrace k silniční dani Dobrý den. Jak se zpětně registrovat k silniční dani? Ve firmě mají auto na leasing, ale daň neplatí již dva roky a ještě tu mají soukromé auto, které je používáno k podnikání, tam se přece taky musí platit.. Mají v tom tady hrozný nepořádek a s tímto si vůbec nevím rady.. To se musí na FÚ zaregistrovat a pak zpětně zaplatit+penále? Nevím jak to mám spočítat, to bude muset být vždy podle toho, jak to v tom daném roce mělo podle zákona být.. vůbec se mi do toho nechce:( Může mi někdo poradit? Děkuji
Dobrý den,k datu 1.4.2009 jsem zrušila Investiční životní pojištění.Bylo mi vyplaceno odbytné.Je toto odbytné už zdaněno pojišťovnou? Dále jsem se chtěla zeptat na dodanění odbytného,protože jsem v roce 2006 a 2007 uplatnila slevu na dani z příjmu FO.Za rok 2008 jsem už slevu neuplatňovala.Součet slevových položek uvedu v roce 2010 do kolonky příjmů(§10).Mohu si nějak zpočítat či zjistit částku,kterou budu doplácet?Je to prakticky 15% z odbytného,či je to počítáno jinak?V zákoně je ,že se daní příjmy od 6000,-Kč.(vše nad je daněno).Nedojde k dvojímu zdanění,pokud byla daň stržena pojišťovnou?Kde mohu zjistit informace k postupu k výpočtu?Co je k tomu potřeba doložit?Na finančním úřadě mi bylo sděleno,že mám přijít až příští rok,ale jedná se mi o částku daně,kterou budu muset zaplatit.Abych vůbec na dodanění měla připravené finance. Je toto možné vypořádat už letos?Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Sdružení, které vedlo dan.evidenci a HIM byl odpisován pouze danove se bude rozpouštet, majetek delit a dojde k finančnímu vyrovnání. Lze k delení pouzit zustatkove ceny majetku, který byl odepisovan zrychlenými odpisy? Děkuji M.Konečná
Jak správně vyřešit podnikání dvou lidí s Žl ve stejné oblasti podnikání v jedné provozovně, ale aby si každý podával vlastní daňové přiznání.
Prosím o radu jak zaúčtova: S.r.o., plátce DPH, půjčí nákladní auto svému dodavateli (OSVČ-FO, neplátce DPH) na delší období. Bude sepsána smlouva. Zapůjčení auta chtějí účtovat tak, že dodavatel od fakturované částky odečte částku za zapůjčení vozu. Děkuji.
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala na dań z nemovisti. 7.1.2009 jsme koupili dům, zapis vlastnictví na KÚ byl 3.3.2009. Kdy se musí zaplatit daň z nemovitosti za rok 2008, nebo mi povinnost začíná až v r.2009? předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěl bych se optat, zdali mohu využít osobní motocykl pro firemní služební cesty, kde jsem zaměstnán. Pokud ano, jak to mohu vypočítat, když ve velkém TP není uvedena průměrná spotřeba. Děkuji za odpověď
Dobrý den,dovoluji si Vás požádat o radu.Zaměstnavatel přispíval v roce 2008 zaměstnancům na penzijní připojištění.Na všech páskách za rok 2008 je tato částka příspěvku vyčíslena.Nyní jsem obdržela výpis z tohoto penz.přip. a zjistila jsem,že tyto částky,které byly příspěvkem zaměstnavatele na můj účet zaslány nebyly.U tohoto zaměstnavatele již ovšem nepracuji.Mám vůbec nějakou možnost se bránit???Děkuji za radu a přeji krásný zbytek dnešního dne.
Dobrý den, jsem OSVČ a používám firemní vozidlo, které odepisuji na služební cesty. Co mohu uplatnit do nákladů a čím jsou stanoveny sazby. Děkuji