FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

převod práv k družstvu

Dobrý den, prosím o radu: chtěla bych prodat družstevní byt, respektive přenechat členský podíl fyzické osobě. A mám dotaz, zda musím platit daň z převodu nemovitosti (pokud ano, tak v jaké výši) a daň z příjmu. Děkuji R. Jeřábkova

osvobození od daně

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jakou musíme zaplatit daň z prodeje bytu, který je v našem vlastnictví 4 roky a zároveň v něm 4 roky bydlíme a máme zde trvalé bydliště.

inventarizace majetku

Společnost s.r.o. podniká ve velkoobchodě domácími potřebami. Vede sklad metodou B. Je v souladu s účetnictvím, pokud je inventura přepočtena průměrnými nákupními cenami (tak jak to provádí program skladové evidence)? Děkuji za odpověď.

archivace dokladů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké konkrétní dokumenty musí firma mít a uchovávat k účetní závěrce ze zákona? Předem děkuji za odpověď. P.F.

leasing

Dobrý den.Dělám daň.přiznání za rok 2008 (daňová evidence) a v roce 2009 chci přejít na výdaje paušálem. V červenci 2008 jsem ukončila leasing na auto.Prosím o radu,zda leasingové splátky mohu v roce 2008 uplatnit jako daňové,případně co udělat,abych to měla správně. Děkuji Šimková

prodej RD a daně

Dobrý den, má otázka se týká daně z převodu a prodeje nemovitosti. Z usnesení o dědictví ze dne 26.2.2008(právní moc 4.4.2008) jsem se stala vlastníkem 1/2nemovitosti. V usesení je uvedeno, že bratr převzal závazek vyplývající z darovací smlouvy, že dle darovací smlouvy připadne nemovitost mě jako obdarovanému celá(k věci došlo mým otálením s podáním darovací smlouvy na katastr - prodleva asi půl roku a otec mezitím zemřel). Darovací smlouvou od bratra ze dne 18.2.2009 s účinností od 4.3.2009, kde došlo k převodu druhé poloviny na mne, jsem se stala majitelkou celého domu. Ten nyní prodávám. Jakou z něho budu platit daň? Daň z převodu nemovitosti, v jaké výši a zda i daň z příjmu za prodej nemovitosti. Dne 3.4.2009 jsme s manželem uzavřeli kupní smlouvu na jiný dům (dosud nebyl také zapsán na k.ú., jelikož nás prodávající vydírá). Vztahuje se daň z příjmu na prodej domu po otci, když prostředky z prodeje budou použity na úhradu hypotéky, kterou jsme si na koupi nového domu vzali? Předem děkuji za odpověď, marešová

povinnost živnostenského oprávnění

Dobrý den Jsem zaměstnán v trvalém pracovním poměru a chtěl bych k tomu pronajímat auta. Je zapotřebí živnost? Jak mám postupovat, abych tuto činnost mohl provozat? Děkuji za Vaši odpověď Tomáš Mindek

vyplnění přiznání

Dobrý den,podnikám v oblasti dopravy a potřebuji podat žádost o finanční způsobilost. K tomu je nutno vyplnit oddíl D Přiznání k dani z příjmů fyzických osob,které vedou daňovou evidenci. Vlastním nákladní vůz Tatra, který jsem zakoupil vloni za 330 000 a dále osobní vůz Peugeot v hodnotě asi 150 000. Není mi jasné, jakou částku mám napsat do kolonky Na začátku zdaň.období a na konci zdaň. období, zda potřebuji odborný posudek nebo stačí napsat jejich přibližnou hodnotu. Zřejmě se tato auta považují za hmotný majetek. Mám i peníze na účtu, ale nejsem si jist právě hmotným majetkem. Děkuji za vaši odpověď! S pozdravem A. Balarin

pořízení služby z EU

Dobrý den,od společnosti Skype Communications-Luxembourg si platím komunikační službu. Faktura má náledující položky: cena služby subtotal: EUR 10, 15% VAT: EUR 1,5, Total: EUR 11,50. Vzhledem k tomu, že je na faktuře uvedeno 15% DPH musím provádět samovyměření DPH? Jak správně zaúčtovat tento případ? Děkuji a jsem s pozdravem. Kadeřábková

odvod DPH

Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás se žádostí o poskytnutí odpovědi na dotaz o povinnosti úhrady DPH finančnímu úřadu. - jako plátce DPH jsem dne 19.7.2006 nabyl děděním nemovitost, kterou jsem vložil do podnikání a je vedena jako DHM (uplatňovány odpisy). - dne 28.1.2009 jsem tuto nemovitost daroval své sestře - darovací smlouva (bez úplatně). Dotaz: Jsem povinnen přiznat a uhradit finančnímu úřadu DPH z této nemovitosti a případně v jaké výši? Předem děkuji za odpověď.

výpočet penále

Dobrý den pane doktore, ještě bych se vrátil k mému poslednímu dotazu ohledně zahrnutí nedaňového nákladu. Psal jste, že hrozí doměření daně z přijmu a penále, když na to pracovník správce daně přijde. Zajímá mě, v jaké výši to penále vyměřuje správce daně? Děkuji, Novák

danění příjmů

Dobrý večer, jsem na MD,mám smlouvu o obchodním zastoupení od 02/2009,vydělala jsem si k 05/2009 10tis.Kč,musím platit i sociální a zdravotní pojištění z této částky,když jsem na MD?Nebo jak to vůbec je?Existuje nějaká hranice do kolika Kč si můžu přivydělat,abych nemusela platit soc.a zdravotní pojištění,podotýkám, že živnostenský list nemám,děkuji

danění příjmů

Dobrý večer,jsem na MD,mám smlouvu o obchodním zastoupení od 02/2009,k dnešnímu dni jsem si vydělala 10tis.Kc,musím platit daň z tohoto příjmu a musim mít živnostensky list,bylo mi sděleno,že živnostenský list nepotřebuji.Mám také uzavřenou Dohodu o pracovní činnosti s jinou společností,to si musím tedy udělat sama daňové přiznání do konce března 2010?Děkuji za odpověď.

DPH v EU

Dobrý den, htěl bych se zeptat jaké země v EU používají jednotnou sazbu DPH a v kolik ta sazba dělá. díky

účtování o příspěvku zaměstnavatele

Dobrý den,prosím Vás o radu.Jak správně provést zaúčtování příspěvku zaměstnavatele zaměstnanci na penzijní a životní pojištění. 1) předpis : 527xxx/379xxx a úhrada 379xxx/221xxx a nebo 2) předpis : 525xxx/325xxx a úhrada 325xxx/221xxx Děkuji moc za radu a Váš čas.

dvojí zdanění příjmu

Dobrý den.Při skončení mého penzijního připojištění, na které též přispíval zaměstnavatel, byla stržena srážková daň(od penzijní pojišťovny) i z částky zaplacené od zaměstnavatele. Z částky, která byla nad 5% hrubé mzdy, jsem ovšem již daň každý měsíc v řádné mzdě jednou zaplatil. Tato daň byla v minulosti postatně vyšší než nyní(dle ročního zúčtování). Nejedná se o dvojí zdanění příjmu? Za odpověď předem děkuji.

inventarizace majetku

Společnost s.r.o. podniká ve velkoobchodě s domácími potřebami. Kolikrát ročně musí být provedena fyzická inventura zásob a je v souladu s účetnictvím, pokud je tato inventura přepočtena průměrnými nákupními cenami (tak jak to provádí program skladové evidence)? Děkuji za odpověď.

škoda a převod vlastníka

Přeji dobrý den a prosila bych poradit s jedním problémem. Fyzická osoba, plátce DPH, která vede účetnictví měla v aktivech dům, kerý pronajímala nájemníkům a restauraci. Vše bylo účtováno, podle zákona. 26.2.2009 měla na domě škodní událost-ulétlo kus střechy /účetní nic nahlášeno nebylo/ a 4.3.2009 oznámila škodní událost pojišťovně. V květnu 2009 přišla od dodavatele faktura za opravu domu, ale včetně oprav okapů, které nebyly součástí škodní události. I s tím bych si snad poradila, ALE!!! 28.2.2009 /čili 2 dny po škodní události/ podnikatel vyřadil z podnikání dům do soukromého užívání a ten samý den /dle zápisu do katastru/ ho daroval synovi. Zároveň přišlo oznámení z pojišťovny o uplatnění nároku na plnění-na FO. Já si nyní nevím rady s tím, že 20.5.09 přišla faktura za opravu na FO, která ale už namá majetek v aktivech a zároveň přijde plnění od pojišťovny. Je mi divné dávat náklady a příjmy do podnikání, ale na druhou stranu si říkám, že v době škodní události byl dům ještě v aktivech FO. Poradíte mi prosím? Děkuji s pozdravem K.D.

prodej bytu

Dobrý den. Bydlim v panelovém bytě který jsem získal před 27 lety od zaměstnavatele. Před 13 lety jsem vstoupil do místního družstva a byt jsi odkoupil. Asi před rokem jsem se stal vlastníket tohoto bytu. Ted jsem tento byt prodal. Musim zaplatit nakou dan. Popřípade jakou? Předem děkuji za odpověd.

stravné OSVČ

U OSVČ je nárok na zahraniční stravné a kapesné dle zákoníku práce. Na stravné tuzemské jen v případě, že cesta trvá déle než 12 hod. Jak postupovat v případě, že např. 1 den odjíždím do Německa, cesta po ČR mi trvá 6 hod. a po přejezdu do Německa pak dalších 3,5 hod. Mám nárok na zahr. stavné ve výši 1/4 a na tuzemské stravné nemám nárok, protože cesta v ČR trvala méně než 12 hod.? Děkuji