FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
A ještě jednou se omlouvám a vracím k dotazu viz níže: Pokud se tedy jedná o dodání zboží s instalaci do EU a toto uvedeme na fakturu, jaký je správný postup z hlediska DPH? /Kam uvádět do přiznání - není povinnost registrace v zemi EU kam dodáváme zboží s instalací?/ Děkuji za odpověď. J. Klapalová Minulý dotaz: Dobrý den, jsme tuzemská firma s.r.o., plátce DPH vyrábíme a prodáváme tisk. stroje včetně instalace do zemí EU. V některých případech instalujeme stroj v EU sami, v některých případech dodavatelským způsobem. Toto dodání do zemí EU vykazujeme v přiznání k DPH jako dodání zboží do EU. V souhrnném hlášení se s odběrateli v EU "potkáváme". Problém ale zřejmě nastává, že se jedná o dodání zboží s instalací. /Z vydané faktury se to nepozná, protože na ní je uvedeno pouze číslo stroje/ Do jakého problému bychom se mohli z hlediska zákona o DPH dostat? Děkuji za odpověď Odpověď: Předně doporučuji v daňový dokald uvádět "dodávka stroje včetěn montáže" nerbo jen "dodávka stroje" a potom je vše jasné. Problém by nastat neměl, pokud doložíte každý případ - zda šlo jen o dodávku zboží nebo o dodávku zboží včetně intalace. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.
Dobrý den vracím se k dotazu: 1/ Ano - chápu a děkuji. 2/ OMLOUVÁM SE - nechápu - proč není na co odpovídat? Ptala jsem se zda povinnost krátit odpočet byla i u užitkových vozů, kde byl uplatněn odpočet a byli používány pro soukromé účely zaměstnancem před 01. 04. 2009. My jsme uplatnili cely odpočet ze vstupní ceny a nic jsme nekrátili. Byla tedy povinnost krátit NO ze vstupní ceny u užitkových vozů v tomto případě? Ještě jednou se omlouvám ale četla jsem nějaký výklad, že jsme byli povinni. J. Klapalová minulý dotaz: Dobrý den, prosím Vás o odpověď: 1/ Od 01. 04. 2009 je možnost uplatnění DPH u osobních automobilů a jejich tech. zhodnocení. V případě, kdy zaměstnavatel na základě dohody o používání služebního vozidla pro soukromé účely umožní používat zaměstnanci automobil i pro soukromé účely /zaměstnanvatel odvádí 1% /DP/ a účtuje zaměstnanci za soukromé km PHM a z toho odvádí DPH. Je zaměstnavatel povinnen od 01. 04. 2009 krátit odpočet ze vstupní ceny OA pokud ho pořídil po 01. 04. 2009 a uplatnil nárok na odpočet? 2/ Před 01. 04. 2009 - pokud byla stejná situace ale jednalo se o užitkový vůz byl plátce v tomto případě nucen krátit odpočet ze vstupní ceny vozu? /Případně krátit DPH ze splátky fin. nájmu?/ Děkuji za odpověď Odpověď: 1) Ano, je. 2) Není co odpovídat. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.
Dobrý den, prosím o radu: jsem plátce DPH a uvažuji zakoupit osobní automobil.Prodejce nabízí tzv.převáděcí vůz.Podle ZDPH při jeho koupi(prodejce-první majitel-nejdná se o zboží, ale o majetek) v r.2008 neměl mít nárok na odpočet DPH. Při prodeji v červnu 2009 bude prodávat auto s DPH a jako kupující mám nárok na odpočet DPH? Myslím, že ano, vycházím-li z toho, že §75 ZDPH byl novelizován tak, že již v něm není ustanovení o osobních automobilech. Děkuji za odpověď.
Dobrý den pane doktore, můj dotaz zní. Když vyřadím z podnikání - obchodního majetku barák, respektive nahoře jsou byty a dole prodejna. Za jak dlouho by byl tento prodej ,,baráku" osvobozený od daně z příjmů fyzických osob a od DPH? Je tam nějaký časový test? Děkuji. Novák.
Dobrý den, ještě mě zajímá dotaz ohledně daňové ztráty? Když za rok 2009 vykáži daňovou ztrátu v účetnictví a následující rok 2010 opět vykáží ztrátu, tak si nemohu daňovou ztrátu za rok 2009 odečíst od základu daně? Platí, že se daňová ztrátu musí odečíst do 5 let od její vzniku? Děkuji
Dobrý den, otec mi chce darovat rodinný dům se zahradou.Chtěl jsem se zeptat zda musím po převodu na katastru podávat daňové přiznání a nechat ocenit dům i se zahradou i když jsem od daně jako syn osvobozený? Dále bych se rád zeptal jestli musí otec dokládat nabývací listinu? A co se dokládá pokud žádná taková listina dnes už neexistuje, rodinný dům je ze šedesátých let. Dům stavěl otec s rodiči a nevím zda tato listina ještě existuje, nebo existovala. Netačí doložit jen výpis z katastru nemovitostí? Děkuji za odpověď Otradovec
Dobrý den, mám dva dotazy ohledně účetních a daňových odpisů? 1. Výše účetních odpisů nesouvisí s výší daňových odpisů? Jak je to možné? 2. Pokud budu odepisovat majetek, respektive automobil (Škoda Fabia) daňově 5 let, a účetně 7 let - jde to tak? Nebo to musí být stejné, jak daňově 5 let, tak i účetně 5 let? Děkuji za dotaz.
Dobrý den, můj dotaz se týká přesné definice obratu v zákoně o DPH. Můžete mi sdělit konkrétní skupiny výnosových účtů, ze kterých spočítám roční sumu obratu rozhodného k zařazení mezi plátce DPH? Děkuji Křepelková
Dobrý den, prosím Vás o radu. V případě, že občan /nepodniká, není plátce DPH/ "doveze" z Německa poškozený osobní automobil a na dokladu z autobazaru má uvedenou cenu 6000EUR. Z dokladu není zřejmé zda to je s DPH nebo ne. Je občan povinnen v tuzemsku odvádět DPH? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jak postupovat při vyúčtování zahraniční služ.cesty-Slovensko.Zaměstancům byla poskytnuta zaloha v EUR,ktera nepokryje celé výdaje,lze vyúčtování provést a vyplatit zvlášť za EUR a Kč na jednom tiskopise?Vyúčtování v Kč hlavně za náhradu za použití soukromého vozidla: prům.spotřeba PH + náhr.za opotřebení 3,90Kč x ujeté km.Vyúčt.v EUR za stravné /30EUR/den/a ubytování.Kurz.rozdíly,které vzniknou při vyúčtování v EUR/nákup Eur x kurz ČNB daný den/vyplatit zaměstnanci?Děkuji
Dobrý den, jsme tuzemská firma s.r.o., plátce DPH vyrábíme a prodáváme tisk. stroje včetně instalace do zemí EU. V některých případech instalujeme stroj v EU sami, v některých případech dodavatelským způsobem. Toto dodání do zemí EU vykazujeme v přiznání k DPH jako dodání zboží do EU. V souhrnném hlášení se s odběrateli v EU "potkáváme". Problém ale zřejmě nastává, že se jedná o dodání zboží s instalací. /Z vydané faktury se to nepozná, protože na ní je uvedeno pouze číslo stroje/ Do jakého problému bychom se mohli z hlediska zákona o DPH dostat? Děkuji za odpověď
Dobrý den, prosím Vás o odpověď: 1/ Od 01. 04. 2009 je možnost uplatnění DPH u osobních automobilů a jejich tech. zhodnocení. V případě, kdy zaměstnavatel na základě dohody o používání služebního vozidla pro soukromé účely umožní používat zaměstnanci automobil i pro soukromé účely /zaměstnanvatel odvádí 1% /DP/ a účtuje zaměstnanci za soukromé km PHM a z toho odvádí DPH. Je zaměstnavatel povinnen od 01. 04. 2009 krátit odpočet ze vstupní ceny OA pokud ho pořídil po 01. 04. 2009 a uplatnil nárok na odpočet? 2/ Před 01. 04. 2009 - pokud byla stejná situace ale jednalo se o užitkový vůz byl plátce v tomto případě nucen krátit odpočet ze vstupní ceny vozu? /Případně krátit DPH ze splátky fin. nájmu?/ Děkuji za odpověď
Dobrý den, počítám dań z nemovitosti. Postačuje jeden vyplněný formulář a jedna částka za oba manžele?Zahrnuje se do výpočtu plochy bytu i balkon. Ve smlouvě je uveden? Děkuji za odpověď Machálek
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda má v současné době Česká republika platný dokument zamezující dvojí zdanění s Ruskou federací a o jaký dokument jde. Děkuji Stanislav Navrátil
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se má správně nakládat s majetkem který má pořízovací cenu pod 40000Kč a je s dobou použitelnosti delší jak jeden rok (drobný hmotný majetek). Vedu podvojné účetnictví. Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se má správně nakládat s majetkem který má pořízovací cenu pod 40000Kč a je s dobou použitelnosti delší jak jeden rok (drobný hmotný majetek). Vedu podvojné účetnictví. Děkuji
Dobrý den, chci se zeptat na danˇové bonusy na děti. Mam dvě děti, tři a pět let, manželku na mateřské. Mam nárok na danˇóvé bonusy zpětně 15ti měsíců? Kolik je danˇový bonus na jedno dítě?Děkuji za vaši odpovědˇ.
Dobrý den, mám dotaz ohledně zahrnutých nákladů v účetnictví, které se týkají cestovného nad limit. O tyto nákladu se mi zvýší daňový základ? Respektive se musí přičíst k daňovému základu? Děkuji.
Měl bych tento dotaz:Je částka,do jejíž výše je možno uplatnit slevu na dani na manželku(68 000Kč/ročně) počítána z čisté nebo hrubé mzdy?Děkuji
Dobry den, chtela jsem se zeptat - planuju navrat do Ceske Republiky v zari 2009, momentalne pracuju legalne ve Velke Britanie. Po navratu do, CR je potreba platit dan z prijmu ze zahranici nebo ne? Za odpoved predem dekuji.