FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Chci předčasně ukončit leasing nového automobilu který jsem kupoval jako OSVČ do podnikání, leasing je sjednaný na 36 měsíců, a je zaplaceno 26 měsíců, jaký dopad bude mít ukončení leasingu z hlediska daní a co vše mám udělat? Děkuji. Lucka
Dobrý den, jsem zaměstnaná na HPP a také pracuji jako OSV4 na vedlejší činnost. Plánujeme mít miminko a já bych se ráda zeptala, jestli, pokud budu platit nemocenskou, dostanu také peníze na mateřskou z této vedlejší činnosti? Děkuji
Dobrý den,dcera ukončila studium na SŠ v 05/2009 maturitou a na VŠ nastoupí až na podzim.Po dobu studia pracovala na DPP /podepsala Prohl.k dani/,tudíž měla nárok na měsíční odpočet na poplatníka i na studenta.DPP taktéž končí 05.Od poloviny června bude pracovat opět na DPP /opět podepsáno prohlášení.Mám několik dotazů: 1.Zda si jako rodič budu moci za r.2009 odečíst slevu na dani na vyživ.dítě za celých 12 měsíců 2.zda dcera bude mít o prázdninách nárok na slevu na studenta 3.zda bude muset podat za r.2009 DP /dva zaměstnavatelé,ne současně a u obou odepsané prohlášení k dani.Měsíční příjmy větší než 5000,ale po odečtení slev vychází měsíční daň 0.Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně zaměstnávání cizinců. Naše firma s.r.o. chce zaměstnat německého občana (bude zprostředkovávat nové zakázky v zemích EU, placen bude podle množství zprostředkovaných zakázek). Tento pán sám v Německu podniká a veškerá pojištění si v Německu privátně platí. Nevím si rady s tím, co vše musí naše firma za takového zaměstanace odvádět za platby (daně, pojištění atd.).A musíme někde žádat o povolení ho zaměstanat? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím Vás o radu jak zaúčtovat či nezaúčtovat došlo Rozhodnutí o přeplatku z FÚ na dani z příjmu pravnických osob, který FÚ převádí na úhradu nedoplatku DPH. Chtěla bych jen upřesnit, že mi po podání daňového přiznání za r. 2008 FÚ vrátil přeplatek na DP PO, ze kterého si všechny úroky z prodlení i nedoplatek DPH včetně úroků z prodlení ztrhnul. Daň jsem tedy měla vyrovnanou a nyní mi přišlo toto rozhodnutí o přeplatku. Pokud pokrátím částku při vlastní daňové povinnosti, tak mi tam ten dluh na DPH bude stále zůstávat. Děkuji za odpověď Hana Říhová
Dobrý den, zpracovávám účetnictví pro firmy. V březnu roku 2006 jsem nesprávně zdanila 19 % DPH odprodej domu, který byl kolaudován v roce 1939, ale firma ho nabyla v roce 2004 a já jsem si osvobození od DPH špatně vysvětlila. Firma DPH odvedla. Po půl roce jsme chybu zjistili, majitelé firmy chtěli tuto škodu uhradit. Novelou zákona o DPH od 1.1.2009 je v § 49 dána možnost opravit takovou chybu opravným daňovým dokladem. Firma je čtvrtletním plátcem DPH, chybně odvedená daň byla v I. čtvrtletí 2006. Možnost vystavit opravný daňový doklad je ve tříleté lhůtě. Přiznání k DPH za I. čtvrtletí 2009 je již odevzdané. Je nějaká možnost podat například dodatečné daňové přiznání, ve kterém by byl opravný daňový doklad s datem 31.3.2009 a třeba i jiný doklad s uskutečněným zdanitelným plněním z I. čtvrtletí, které je plátce povinen podat, tak aby to finanční úřad uznal? Opravný daňový doklad není potřeba doručit druhé straně, prodej se uskutečnil soukromé osobě a nevystavovala se ani faktura. Jsem z toho docela nešťastná, částka, kterou jsem firmě zaplatila byla opravdu vysoká, v té době jsem nebyla ještě ani pojištěná.¨ Moc děkuji za radu.
Dobrý den, zrušila jsem životní pojištění a nevím, jak spočítat dodanění. Mám načíst částky z potvrzení o platbách z minulých let a udělat dodatečné zdanění (danit 15% ?) nebo přepočítat zpětně každý rok a doplatit rozdíly? Děkuji za odpověď. Podubská
Dobrý den, ráda bych se zeptala na věc týkající se daňové uznatelosti výhery v soutěži. Pro naše obchodní zástupce organizujeme soutěže (nejedná se o reklamní soutěž), na základě produkce (např. počet uzavřených smluv), se např. sto prvních zúčastní zahraničního zájezdu. Je pro firmu výhra v této soutěži daňově uznatelná? Jedná se o dopravu, ubytování, stravování, kulturní program apod.? Nebo se do daňově uznatelných nákladů mohou dát pouze nějaké položky - ubytování, doprava?? Na straně obchodních zástupců (fyzických osob s ŽL) se předpokládám jedná o zdanitelný nepeněžní příjem.
Dobry den,mám dlouhodobou praci v zahranici,a chtel bych se zeptat,za jakych podminek a v jake vysi si musim ptalti socialni a zdravotni pojisteni v CR.
Dobrý den, Do 30.6. jsou ředitelé škol a školských zařízení povinni podat majetkové přiznání. Přiznám se, že vůbec nevím, jak se to provede. Hledám nějaký formulář anejsem schopná nějaký vybrat. Je to daňové přiznání nebo jaké, když je majetkové. Také jaký majetek se přiznává. Jestli výdělek, půjčky - z nich pořízený m,ovitý a nemovitý majetek. Prosím, kde to najdu??? Děkuji, Haladová
Prosím o radu. Zakázka (projekt) vyfakturovaná v r.2008. Nebyla mi dána informace, že na ni půjdou náklady i v r.2009, přestože jsem se ptala, takže nebyla vytvořena rezerva na náklady. Nyní jdou na zakázku náklady, musím dát nedaňově nebo jakým způsobem to vyřešit? Jedná se asi o částku do 10.000,-Kč.
Dobrý den, naše společnost věnovala do soutěží v rámci dne dětí hrníčky s potiskem naší firmy na reklamní účely. Tyto hrnky ale prodáváme v naší prodejně a máme je evidované jako žboží. Účetní program nás již nepustí změnit zboží za materiál. Lze tedy účtovat i 501/131? Nebo může zůstat 504/131?
Dobrý den,děkuji Vám za odpověď na dotaz: "Dotaz: Dobrý večer, jsem na MD,mám smlouvu o obchodním zastoupení od 02/2009,vydělala jsem si k 05/2009 10tis.Kč,musím platit i sociální a zdravotní pojištění z této částky,když jsem na MD?Nebo jak to vůbec je?Existuje nějaká hranice do kolika Kč si můžu přivydělat,abych nemusela platit soc.a zdravotní pojištění,podotýkám, že živnostenský list nemám,děkuji Odpověď: Ano, přiznání k dani si podáte sama a v něm uvedete všechny své příjmy podléhající dani z příjmů. Zda můsíte mít ŽL Vám neřeknu, protože dotaz neobsahuje všechny potřebné informace. Doporučuji obrátit se na Váš ŽÚ. ------------------------------------------------- Můžete mi prosím ještě sdělit,jak je to se sociálním a zdravotním pojištěním a existuje-li nějaká hranice do kolika Kč si mohu za rok přivydělat,děkuji- viz dotaz výše
Vážený pane JUDr., jsem účetní firmy s.r.o., kde působili 2 společníci/každý s podílem 50%/. Dne 11.5.2009 jeden ze společníků odešel a druhý ze společníků zažádal o změnu v obchodník rejsříku. Můj dotaz prosím zní, zda účetní musí provést nějaké účetní operace a jaké? Děkuji za odpověď, Daniela K
Je předmětem daně z příjmů PO, která nebyla zžízena za účelem podnikání, příjem z prodeje nemovitosti, která nebyla žádným způsobem využívána, tj. ani v hlavní ani v hospodářské činnosti? Nemovitost byla nabyta darem. Děkuji J.K.
Dobrý den, jsme s.r.o. a vlastníme nebytové prostory,které chceme pronajmout. Pronajímatel by si je z vlastních prostředků opravil a v podstatě by si vložené finance odbydlel. Je možné v tomto duchu sepsat smlouvu? Např.on zaplatí 120 tis. a mi mu odpustíme nájem na rok (12x 10tis/měs).Chceme nájem fakturovat včetně DPH. 1.když si nakoupí služby a materiál na opravu, může si je dát do nákladů a uplatnit DPH i když to je náš majetek? 2. Nájem mu začneme účtovat až ve chvíli,kdy budou jeho vložené finance vyrovnány? Děkuji
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, v jaké výši a jakým způsobem by se danil případný příjem z dividend, který by plynul české FO z podílu v holandské společnosti (B.V.)? Děkuji předem, s pozdravem L. Matura
Dobrý den,prosím o radu,jak je to se zrušením záloh na daň v letošním roce.Jedná se o podnikatele F.O., který nemá klasické zaměstnance,ale pouze brigádniky na dohodu o provedení práce,ze které je odváděná pouze srážková daň.Vím, že byly prominuty zálohy pro firmy do pěti zaměstnanců, počítají se do toho také brigádnici?V případě,že ano,započítavají se pouze Ti,kteří ve 12.měsíci 2008 pracovali a měli mzdu?Jedná se mi o to,že DPP je sepsána s více pracovníky na celý rok,ale skutečně pracovalalo pouze 5 pracovníků.Děkuji moc za Vaši odpověď.
Dobrý den,koupili jsme nyní s.r.o. (jako ready-made společnost).Ráda bych se zeptala: 1. zda suma za s.r.o. zaplacená je zřizovacím výdajem, který odepisuji nebo zda suma do 40 tis. může jít rovnou do nákladů 2. jaké účty použítv zahajovací rozvaze a) v případě koupě společnosti bez odepisování zřizovacích výdajů b) v případě koupě společnosti,kdy následně budeme odepisovat zřizovací výdaje (bankovní účet teprve zřizujeme) děkuji
Přeji dobrý den, chtěla bych se zeptat: Zálohově placené zdravotní a sociální pojištění se účtuje jako nedaňový výdaj. Pokud však podnikatel neplatí zálohy, musí účtovat zaplacené pojistné při ročním zúčtování? Děkuji za odpověď. Petra K.