FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

sleva na poplatníka

Dobrý den mám ještě dotaz mamka platí tzv. 15% daň srážkovou...jakým způsobem lze uplatnit odpočet na poplatníka .... poradíte?

účtování o daru

Dobrý den, děkuji za předcházející odpověď na můj dotaz a mám ještě jeden. Jsme elektrikářská firma a poskytli jsme darem ordinaci praktického lékaře výměnu svítidel (materiál i montáž). Můžete mi poradit jak mám účtovat hodnotu daru (materiál 7377 Kč, montáž 3188, celkem 10565 Kč bez DPH). DPH na vstupu při koupi materiálu jsem si uplatnila. Mám vystavit vnitřní účetní doklad (jakoby náhradu faktury odběrateli) a zaúčtovat DPH na výstupu? Moc díky za odpověď Hana Říhová

prodej nemovitosti a daň

Vlastním nemovitost jeden a půl roku. Koupil jsem ji za 1800000,- a teď ji chci prodat za 2600000,-. Jaká bude daŇ z prodeje nemovitosti?

leasing

Jak je to s daňovými souvislostmi u finančního pronájmu jak u nájemce, tak u pronajímatele s ohledem na novely zákona o daních z příjmů a dani z přidané hodnoty??

prodej nemovitosti a daně

Dobrý den. 1)Můžete mi prosím poradit,co vše si mohu uplatnit pro odečet ze zisku pro výpočet daňového základu,ze kterého budu platit daň z příjmu po prodeji nemovitosti? Mohu tyto náklady ? : kupní cena nemovitosti,odměna realitní kanceláři,která nám nemovitost prodala, projekt pro stav.povolení IS,daň z převodu nemovitosti (ta se platí z prodejní ceny bez nároku jakéhokoliv odpočtu ?),provize realitní kanceláře,která zprostředkovala prodej nemovitosti,úroky zaplacené ve zdaňovacím období z úvěru ze stavebního spoření,penzijní připojištění ve zdaň.období. 2)Jaké jsou skupiny daňových sazeb z příjmu podle výše daňového základu.Výše příjmu vs. %. Děkuji

pořízení zboží z EU

Dobrý den. Obracím se k Vám se žádostí o sdělení/poskytnutí rady. V NSR zakoupím věc ,uhradím částku vč. DPH. Tuto věc pak prosdám v ČR. Jedná se mi o vrácení DPH. Můžete mi prosím poradit ? Velice děkuji . J.B.

účet pro podnikání

musím jako podnikatel mít podnikatelský účet ,podnikání není mým hlavním zdrojem příjmů nebo můžu použít svůj soukromý účet ?

změna způsobu uplatnění výdajů

Dobrý den,v roce 2008 jsem vedla daň.evidenci,podávám daňové přiznání k 30.6.09 (s daň.poradcem) a v roce 2009 chci přejít na výdajový paušál.Mám nějaké ohlašovací povinnosti o této změně vůči fin.úřadu, OSSZ a VZP? Děkuji za odpověď Šimková

osvobození od záloh

Dobrý den!Jsem OSVČ,mám 2 zaměstnance na Dohodu o pracovní čisnosti.Za minulý rok 2008 jsem platil daň po uplatnění slev /na polatníka a na dítě/ 154455Kč.V únorovém zpravodají MF vyšlo,že OSVČ nebude muset platit zálohy na daň na tento rok.V novele zákona o dani z příjmu na tento rok však toto údajně není/?/.Budu tedy muset platit čtvrtletní zálohy na daň na tento rok a nebo nemusím?V případě že ano,tak prosím přesně kolik.Děkuji A pokud je daň letos zrušena,nebudu muset příští rok do 15.3.zaplatit čtvrletní zálohu na daň na příští rok 2010 ? vypočítanou na základě výše uvedených příjmů.Ještě jednou děkuji za odpověď

osvobození od záloh

Dobrý den!Jsem OSVČ,mám 2 zaměstnance na Dohodu o pracovní čisnosti.Za minulý rok 2008 jsem platil daň po uplatnění slev /na polatníka a na dítě/ 154455Kč.V únorovém zpravodají MF vyšlo,že OSVČ nebude muset platit zálohy na daň na tento rok.V novele zákona o dani z příjmu na tento rok však toto údajně není/?/.Budu tedy muset platit čtvrtletní zálohy na daň na tento rok a nebo nemusím?V případě že ano,tak prosím přesně kolik.Děkuji

účtování po zisku

Dobrý den, mám dotaz. Čistý zisk po zdanění u akciové společnosti se rozděluje na základě rozhodnutí valné hromady na začátku nebo na konci účetního období? Děkuji.

prodej nemovitosti a daně

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. S největší pravděpodobností budu prodávat dům, ve kterém nemám trvalé bydliště a ani ho nevlastním 5 let. Na jeho koupi jsem čerpal úvěr ze stavebního spoření ve výši 2.200.000Kč. Z jak velké částky budu muset zaplatit daň ze zisku a jaká je sazba daně, když dům prodám za cenu XY (XY-2.200.000)? Děkuji za odpověď. S pozdravem Petr Dobeš.

místo plnění

Dobrý den, naše společnost prováděla montažní práce ve státě EÚ. Odběratelem provedené práce byla česká firma, která montované zařízení dodala zahraničnímu odběrateli v EÚ. Jak to prosím bude s DPH?Děkuji

účtování o drobném majetku

Dobrý den položila jsem tu minule dotaz, který byl zodpovězen a moc děkuji, ale měla bych ohledně něj ještě jeden. Podle zákona o daní z příjmů přeci můžu celý majetek pod 40 000Kč zahrnout do daňově uznatelných nákladů? nebo čím je daná povinnost časově rozlišit? Vyplývá to ze zákona o účetnictví? Předem děkuji Dotaz: Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se má správně nakládat s majetkem který má pořízovací cenu pod 40000Kč a je s dobou použitelnosti delší jak jeden rok (drobný hmotný majetek). Vedu podvojné účetnictví. Děkuji Odpověď: Jedná se o drobný hmotný majetek, který se neodepisuje. Doporučuji jej ale časově rozlišit do nákladů a to po dobu 1/2 doby odpisování, pokud by se jednalo o HIM.

povinnost podat přiznání

Dobrý den,na svuj rodiný domek jsem dostal kolaudační rozhodnutí keré nabylo právní moci 27.2.1995 a byl jsem na 15let osvobozen od daně z nemovitosti,musím nyní podat daňové přiznání a do kdy?

danění akcií

Dobry den, rad bych se zeptal, jak se dani prijmy u FO z ceskych akcii, pokud je nedrzim dele jak 6 měsíců. Jaky je konkrétní základ daně pokud jsou zisky do 50 tisíc. Děkuji za odpověd.

společné zdanění manželů

Dobrý den, manželka je rezident v ČR, polský státní příslušník, zaměstnána jako státní zaměstnanec v Polsku, má příjmy pouze z Polska a podává daňové přiznání v obou státech. Mohli jsme v letech 2005 až 2007 podat společné zdanění manželů (máme dítě) a pokud ano jde to zpětně např. jako dodatečné daňové přiznání? Děkuji za odpověď.

daňová uznatelnost příspěvků na PP a ŽP

Dobrý den,firma přispívat zaměstnankyni a současně uplatňovat jako daň.náklad příspěvek na penzijní a životní pojištění do výše 24.000,- Kč/rok, jestliže je na rodičovské a na mateřské dovolené? Děkuji

předmět daně

Je ochoz zabírající 1/10 podlahové plochy výrobní haly (bez dalšího nadzemního podlaží) dalším nadzemním podlažím pro daň z nemovitosti? Stejně tak střešní nástavba, zabírající 1/10 podlahové plochy? Patří administrativní budova v areálu závodu do 6.odpisové skupiny? Děkuji. Horová

daň z parku

Dobrý den, prosím o odpověď na víc otázek: Mám pozemek vedený jako "ostatní plocha" v jedněch českých lázních. Doposud jsem platil asi 40 Kč za daň z nemovitosti, letos už chtějí přes 100,- Kč. Kde si mohu zkontrolovat kde k této sumě přišli? Také jsem se teď někde dočetl, že za park se daň vůbec neplatí. Je to pravda? Ta moje "ostatní plocha" je součástí parku a vlastně ji využívá ta obec. která mi ani nic neplatí za užívání. Chtěl bych to teď změnit a požádat je, aby mi za užívaní platili, nevím ale, kolik od nich můžu požadovat za m2. Takže musím platit daň z nemovitosti když je to park ta ostatní plocha? Kde zjistím, kolik by mi měli zaplatit za užívání. Díky za odpověď.