FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

odpisy majetku

Dobrý den, mám dotaz. Pokud jako fyzická osoba vedu daňovou evidenci - jsem povinný odepisovat dlouhodobý hmotný majetek i účetně? Někde jsem četl, že stačí pouze daňově, když vedu daňovou evidenci, ale nevím, jestli je to správné tvrzení? Předem děkuji za odpověď.

upisování nových akcií

Dobrý den, mám dotaz ohledně upisování nových akcii v a.s., respektive mě zajímá, kdo je upisovatelem těchto akcii? Akcionář nebo akciová společnost? Děkuji za dotaz.

místní příslušnost

Dobrý den, daňový nerezident u fyzické osoby znamená, že má bydliště v zahraničí a zdaňuje své příjmy pouze v zahraničí? Děkuji.

danění výher

prosím o informaci zda a jak se daní výhry. Především mi jde o výhry ve hrách pořádaných podnikem Sazka a dále o loterie apod. Děkuji

sazba daně

Dobrý den, jaka je v soucasne dobe sazba dph u stravov.služeb? stale jeste plati 19%??

jednorázová práce

Dobrý den, jsme příspěvková organizace města - škola. O letních prázdninách máme zajistit malování školní jídelny - dodavatelsky. Město rozhodlo : poskytne nám účelovou dotaci a my jako škola máme uzavřít s naším pracovníkem (školník ,údržbář) DODODU O PROVEDENÍ JEDNORÁZOVÉ PRÁCE - smluvní částka...... Kč Údržbář bude v době letních prázdnin v naší organizaci čerpat řádnou dovolenou - v této době by práce provedl. Nejedná se ale o DOHODU O PROVEDENÍ PRÁCE (nelze s ním uzavřít, údržbářské práce má ve své pracovní náplni). Nemohu nikde v předpisech, zákonech najít pojem DOHODA O PROVEDENÍ JEDNORÁZOVÉ PRÁCE Ekonomka města mi sdělila, že my jako škola můžeme dohodu použít jako FAKTURU a vyplatit fyzické osobě v hotovosti peníze. Tato fyzická osoba nemá ale živnost.oprávnění. Prý to lze takto uzavřít a ani my jako škola nemusíme platit žádné daně a ani on jako fyzická osoba, protože to bude příjem do 20 tis. Kč. Podle jakého předpisu to tak lze mi ale ekonomka neřekla. Prosím o radu kam nahlédnout, dle jakého předpisu, § atd. Díky předem za odpověď Dáša Novotná dasa_novotna@seznam.cz tel. 412 354 001 607 532 810

dodanění leasingu

Dobrý den, byl předčasně ukončen leasing, předmět leasingu byl odkoupen, ale nebyly dodrženy podmínky par. 24 odst. 5,a a o uplatněné splátky bude zvýšen základ daně. Prosím o informaci zda se základ daně zvyšuje v roce ukončení LS nebo zda se podává dodatečné daňové přiznání. děkuji za odpověď Doušová

dodanění ŽP

Dobrý den, prosím o objasnění, uplatňovala jsem daňový odpočet u životního pojištění u zaměstnavatele a když jsem jej v únoru zrušila,jak teď prakticky provést zase zpětné dodanění, ale budu si podávat přiznání sama na FÚ. Moc děkuji za odpověď

dodatečné přiznání

Dobrý den, máme odloženo dan. priznání az nyni na cerven (danovy poradce).Chci se zeptat dodatecne jsme davali jeste doklady od neplatcu DPH musim davat dodatecne priznani?? (doklady jsou opisy z cervna a listopadu 2008 a nemame je zahrnuty v evidenci takze je tam doplnime ale jestli musime davat dodatecne priznani jsme ctvrtletní plátci) Dekuji za odpoved.Veneme dan. evidenci

kalkulace ceny

Dobrý den, stala jsem se nově živnostníkem. Od začátku roku až do koncce června jsem normálním zaměstnancem, s pravidelným příjmem, ze kterého za mne zaměstnavatel odvádí zálohy na daň a pojištění. Od 4. června mám ale zřízenu živnost a na ni budu mít nově nějaké přijmy. Můžete mi prosím poradit mechanismus, jak vypočítám odvody daně a pojištění z příjmu, který mám již na novou činnost a získám jej v době, kdy jsem ještě zaměstnancem? Existuje nějaký jednoduchý výpočet, ze kterého mohu kdykoli vycházet, když budu kalkulovat prodejní cenu v rámci OSVČ, abych věděla, jaké budou odvody? Předem moc děkuji za informaci. HM

podnikání v zahraničí

zdravym chcem otvorit maloobchod na slovensku na živnost ktoru si založim v ČR a chcel by som poprosit o radu jak mam postupovat

darování nemovitosti a daně

Dobrý den, otec se chystá darovat mi nemovitost - rodinný dům. Chci se zeptat, zda bude uplatňována v tomto případě nějaká daň - darovací popř. daň z převodu nemovitostí. Také mě zajímá, zda by byla uplatněna nějaká daň v případě, že bychom do darovací smlouvy zahrnuli věcné břemeno - doživotní užívání např. 1/2 domu otcem. Bylo by nějak zdaněno toto věcné břemeno? Děkuji za odpověď Ponertová

účtování bonusu ze zádržného

Dobrý den, mám dotaz ohledně pozastavek.Ve smlouvě je doba 5let. Objednatel napise dodatek ke smlouve že "zadrzne" uvolní ale ponecha si 60% jako bonus. Mam ten(bonus 60%) zaučtovat na účet 548-provozní naklady, nebo 546-odpis pohledavky, a jesly to bude danový naklad? Dekuji za odpověd

účtování výzkumu

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat, máme firmu,která pro nás dělá vývoj a výzkum v hodnotě cca 50 000Kč, na základě tohoto nám vyrobí výrobky cca 50 000Kč, moje otázka zní: můžeme dát celý výzkum a vývoj jednorázově do nákladů tohoto roku a výrobky na sklad(evidence B).Nebo musíme výzkum a vývoj připočítat k výrobkům a postupně podle prodeje pouštět do nákladů???? Děkuji Fingrová

způsob uplatnění výdajů

Dobrý den, Může FO používat a měnit v jednotlivých letech libovolně paušální výdaje procentem nebo výdaje podle daňové evidence podle toho, co je výhodnější ? Děkuji

leasing

Dobrý den, pokusím se specifikovat svůj dotaz:"daňové souvislosti u finančního pronájmu jak u nájemce, tak u pronajímatele s ohledem na novely zákona o dani z příjmů a dani z přidané hodnoty." U finančního pronájmu odpisuje automobil jeho vlastník, tedy pronajímatel a nájemce má nyní možnost odpočtu DPH. Pokud dojde k technickému zhodnocení, které hradí nájemce, nezvyšuje se vstupní cena automobilu, ale nájemce si technické zhodnocení zaúčtuje do nákladů. A co týče novely ZDP, tak je změna v odpisových skupinách a to: první zůstává stejná, druhá - 54 měsíců, a třetí - 114 měsíců. Je to takto správně??Děkuji.

DPH na výstupu

Dobrý den, manžel, živnostník, čtvrtletní plátce DPH, vede daňovou evidenci (jednoduché účetnictví). Pro zákazníka máme vystavit zálohovou fakturu na práce, které se budou provádět během prázdnin. Teď nevíme, zda máme odvádět DPH ze zálohové faktury nebo až z faktury po provedení prací, případně z dílčích faktur pokud bude fakturováno postupně. Můžete mi prosím poradit? Předem děkuji. Monika Holubová

dodaneni prijmu ze zahranici

dobry den,pracuji delsi dobu v zahranici,ale neplatim pojisteni ani dane.chci znovu pracovat v cz,co a kolik budu muset doplatit.dekuji

sleva na dítě

Dobrý den, prosím o infomaci. V zaměstnání jsem nebyla upopozorněna, že jakmile bude mému synovi 18 let, musím přinést nové potvrzení o jeho pokračování ve studiu a proto u mně nebyla zohledněna daňová úleva na syna za rok 2008. Můžu zažádat dodatečně finanční úřad o daňové vyrovnání za rok 2008 (V zaměstnání mi bylo řečeno, že to již nelze) a popřípadě jakým způsobem (jaký formulář,jaká potvrzení,..? Děkuji, Pavlína K.

placení daní

Dobry den,mam živnost nahlasil sem se na Socialni uřad,a zdravotni pojisteni, a to taki platim, taki jsem se nahlasil na Finančni uřad,a ted nevim jak se plati dane jestli stači za rok jednou nebo se to plati každy mesec,a učetni jeste nemam, a u koho bi bilo lepsi se poradit, dekuji.