FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

prodej auta a daň

Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně zaplacení daně z prodeje osobního automobilu. Koupila jsem si auto na finanční leasing. Ten jsme doplatila minulý rok v srpnu (2008) a auto od leasingové společnosti odkoupila. Tento měsíc jsem auto prodala. Nebyla jsem tedy majitelem auta celý rok. Musím tedy zaplatit daň z prodeje auta podle §10? Pokud ano můžu použít leasingové splátky jako výdaj? (myslím tím leasingové splátky, které jsem zaplatila v minulém roce). Jaké jiné výdaje bych mohla použít? předem velice děkuji za pomoc. Hanka M.

registrace plátce na Slovensku

Dobrý den, s.r.o. neplátce DPH bude fakturovat poradenskou službu na Slovensko. Vyplývají z toho pro ně nějaké povinnosti ohledně registrace DPH na Slovensku? Moc děkuji D.

zdanění příjmů ze zahraničí

Jak se zdaňují příjmy sportovců, působících v zahraničí? Vysvětlení,jakých metod je užíváno k zamezení dvojího zdanění?

sleva na dítě

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jsem od ledna rozvedený s bývalou manželkou žiji stále ve společné domácnosti máme dvě 8 leté děti a dohodli jsme se na výživném 1900 kč na dítě. Je možné když bývalá manželka nepracuje abych si já děti odpočítával na výplatní pásce (daňové zvýhodnění na dítě) - měl jsem to až do dnešního dne a ted mi řekli že musím vrátit dan za pul roku zpět. Děkuji za odpověd

sleva na dítě

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jsem od ledna rozvedený s bývalou manželkou žiji stále ve společné domácnosti máme dvě 8 leté děti a dohodli jsme se na výživném 1900 kč na dítě. Je možné když bývalá manželka nepracuje abych si já děti odpočítával na výplatní pásce (daňové zvýhodnění na dítě) - měl jsem to až do dnešního dne a ted mi řekli že musím vrátit dan za pul roku zpět. Děkuji za odpověd

příspěvek na ŽP

Dobrý den, mám problém s příspěvkem zaměstnavatele na životní pojištění. Jak se chová příspěvek ze smlouvy,kde je pojistníkem zaměstnavatel? Přičítá se taky do limitu 24.000,-/rok? Musí to být nedaňový náklad hrazený z čistého zisku, nebo si ho firma může dát do nákladů? Děkuji za odpověď

zvýšení odpisů a hospodářský výsledek

Dobrý den, mám dotaz ohledně zkrácené doby odepisování u hmotného majetku zařazeného v 1 a 2. odpisové skupině, respektive jaký bude mít dopad, zkrácená doba daňové odepisování u 1 a 2 odpisové skupiny na hospodářský výsledek? Děkuji za odpověď. Novák.

zaměstnání manželky

Dobrý den, jsem OSVČ. Manželka dostala v práci výpověď pro nadbytečnost. Chtěl bych ji tedy na dočasnou dobu zaměstnat (než si najde jinou práci), ale mám dost nízké příjmy, které mi nebudou stačit na výplatu mzdy, proto se chci zeptat, zda mohu na svůj podnikatelský účet vložit peníze (ze svého soukr.účtu) a z toho manželce vyplácet mzdu nebo musím mít dostatečné příjmy, abych mohl mít zaměstnance? Může mi toto FÚ (nebo jiný úřad) napadnout? Děkuji za odpověď. B.

povinnost vést účetnictví

Musí občanské sdružení, vzniklé v r. 2009, vést účetnictví (nebo stačí daňová evidence)? Děkuji.

dohoda nebo ŽL

Pane doktore, jsem zaměstnána na plný úvazek a mám možnost si přivydělat. Je lepší pracovat na dohodu o provedení práce (150hod/rok) nebo si zřídit ŽL? Půjde jen o malé částky cca 5000,- měsíčně. Děkuji.

pořízení zboží z EU

Dobrý den, mám dotaz z oblasti DPH. Zahraniční dodavatel na našem zboží provedl povrchovou úpravu, zboží neexpedoval do naší firmy v ČR, ale pouze do naší mateřské firmy v Německu, odkud jsme si ho převezli do ČR sami. Fakturu vystavil na naši firmu v ČR, ale vystavil ji s DPH. Je tato faktura správná?

majetek v podnikání

Dobrý den, uvažuji o podnikání v Internetovém obchodování. K rozvozu zboží zákazníkům potřebuji automobil. Vzhledem k tomu, že začátky jsou těžké a banka začínajícímu podnikateli nepůjčí, budu nucen koupit starší vůz cenově kolem 20-30 000 Kč a zároveň ho dát do obchodního majetku, abych mohl uplatnit náklady na benzín, opravu atd. Bohužel v zákoně je uvedeno, jak se má odpisovat majetek nad 40 000 Kč, ale jak je to pod touto hranicí...??? Něco k tomuto tématu je prý v zákoně o účetnictví, ale já bych rád vedl jen daňovou evidenci. Účtařina není mé hobby :-) Otázky: 1) Lze zahrnout do obchodního majetku auto s pořizovací cenou nižší než 40 000 Kč 2) Jakým způsobem se takto levné auto odpisuje? 3) Provozovnu budu mít v jedné místnosti bytu v osobním vlastnicví. Lze tuto místnost dát do obchodního majetku a odpisovat tuto část bytu? Byt vlastním od roku 2006. Předem děkuji za odpovědi, přeji hezký den. Jan Kotlář kotlar@seznam.cz

danění majetku nabytého směnou

Dobrý den, První majitel rozestavěného bytového domu (12 budoucích bytů) - nepodnikatel, fyzická osoba směnil 1 budoucí byt za pozemek pod tímto domem, zůstalo mu 11 bytů, které daroval sestře. Jak je to v případě daně z příjmů u majitele domu se směnou? Vyjáří se hodnota pozemku a hodnota bytu a dá se příjem a výdaj do §10 zákona o daních z příjmů, nebo je to v případě směny jinak? Děkuji za odpověď.

SZM

Dobrý den, děkuji za odpověď, ale jak si mám vysvětlit následující: Zákon v § 13a odst. 3 stanoví, že je-li alespoň jeden z manželů poplatníkem uvedeným v § 2 odst. 3, tj. fyzická osoba daňový NEREZIDENT, mohou manželé společné zdanění uplatnit, jestliže úhrn všech příjmů obou manželů ze zdrojů na území České republiky (§ 22) činí nejméně 90 % všech jejich příjmů s výjimkou příjmů, které: nejsou předmětem daně z příjmů podle § 3 nebo 6 nebo jsou od daně osvobozeny podle § 4, 6 nebo 10, nebo příjmů, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně (§ 36 zákona). Podle § 2 odst. 2 zákona poplatníci, kteří mají na území České republiky bydliště nebo se zde obvykle zdržují, mají daňovou povinnost, která se vztahuje jak na příjmy plynoucí ze zdrojů na území České republiky, tak i na příjmy plynoucí ze zdrojů v zahraničí. Tito poplatníci jsou také nazýváni daňoví rezidenti. -------------------------------------------------------------------------------- Od: sem_neodpovidejte@finance.cz Přijato: 8.6.2009 10:50:48 Předmět: Dotaz do poradenstvi.finance.cz Dobrý den, Váš dotaz na serveru poradenstvi.finance.cz byl zdarma zodpovězen a označen jako diskretní, tzn. není vystaven mezi ostatními zodpovězenými dotazy Sekce: Daně a účetnictví Typ dotazu: Zdarma, diskrétní Dotaz: Dobrý den, manželka je rezident v ČR, polský státní příslušník, zaměstnána jako státní zaměstnanec v Polsku, má příjmy pouze z Polska a podává daňové přiznání v obou státech. Mohli jsme v letech 2005 až 2007 podat společné zdanění manželů (máme dítě) a pokud ano jde to zpětně např. jako dodatečné daňové přiznání? Děkuji za odpověď. Odpověď: Pokud měla manželka příjmy pouze z Polska, nelze SZM uplatnit, protože jednou z podmínek bylo, že min. 90% všech příjmů manželů pochází ze zdrojů v ČR. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.

zařazení majetku do evidence a odpisování

uvedení stavby do majetku a odpisování: - budova, stavební povolení ze dne 30.10.2008, dosud není kolaudace. 6.4.2009 zasláno pracovníkem tech. rozvoje a investic na MěÚ -stavební úřad oznámení o zahájení zkušebního provozu s tím, že zkušební provoz bude ukončen 7.4.2010. MěÚ bere na vědomí-se zkuš.provozem může být započato a pokračováno do uvedeného termínu, za podmínek stanovených ve stavebním povolení. - přípojka páry a vody k budově - kanalizace k budově Můžeme již teď uvést do majetku a odepisovat?

účtování o nákladech minulého období

Prosím o radu:Jsme s.r.o..Na konci loňského roku jsme vyfakturovali zakázku, kterou nám odběratel zaplatil. součástí byla i subdodávka, kterou pro nás prováděla jiná firma, bylo tam zdržení u dokončovacích prací a teprve nyní nám přišla od nich faktura.Ale my už to máme ve výnosech loni. Můžu tuto fakturu dát do nákladů letos nebo jak ji zaúčtovat.

náhrada za auto

Mám dotaz ohledně uplatnění výdajů za provoz soukromého dopravního prostředku. Jsem podnikatel a moje manželka je uvedena v technickém průkazu jako majitelka osobního automobilu. Můžu uplatňovat jako daňový výdaj náklady na použití automobilu i když nejsem zapsán v technickém průkazu. Osobní automobil je v bezpodílovém vlastnictví manželů. Děkuji.

vyplnění přiznání

Dobrý den, chtěla jsme se Vás zeptat na následující věc, týkající se Daně z nemovitosti. Jaký je v roce 2009 koeficient výpočtu pro Prahu? Do kdy se musí podat daňové přiznání? Pokud daňové přiznání vyplním chybně, bude mě kontaktovat místně příslušný finanční úřad? Děkuji za Vaší odpověď

úroky z půjčky

Dobrý den, prosím o radu: mohu zaúčtovat úroky z půjčky do nákladů v roce 2009? V roce 2008 si právnická firma půjčila od osoby, která je příbuzná s jednatelem částku 1 500 000 Kč. Úroky v roce 2009 budou činit 15 000 Kč. Vlastní kapitál firmy na konci roku 2008 činil 2 871 000 Kč. Přčetla jsem poměrně hodně komentářů....ale nejsem si zcela jistá. Domnívám se, že se bude jednat o daňový náklad. Můžete mi prosím také sdělit, jaký byl správný postup pro rok 2008 (tam bylo těch pět testů-zvlášť bod 1. pro mě nepochopielný)V roce 2008 byly úroky 10 000 Kč. Moc Vám děkuji za pomoc....s pozdravem Nina Vrkočová

danění věcného břemene

Dobrý den, děkuji za Vaši předchozí odpověď, že při darovací smlouvě - darování nemovitosti z otce na dceru nebude uplatňována darovací daň ani daň z převodu nemovitosti. Bohužel mi není úplně jasná Vaše odpověď týkající se zdanění věcného břemene. Odkázali jste mě na příslušný zákon, ale jsem laik a moc tomu nerozumím. Je tam řečeno, že věcné břemeno je zdaněno darovací daní. Tj. pokud bude v darovací smlouvě věcné břemeno doživotního užívání nemovitosti mým otcem, bude i v tomto případě darovací daň nulová? A nebude muset být podáváno žádné daňové přiznání? Ještě jednou moc děkuji za odpověď. Ponertová