FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

interní směrnice k DP

prosím o odpověď k DPFO,DPPO upozornila mě zástupkyně pojišťovací společnosti, že pokud zaměstnancům přispíváme na důchodové připojištění, je toto daňovým nákladem pouze tehdy, má-li zaměstnavatel vytvořenou směrnici na tento příspěvek, prý je to stanovisko FÚ, má tato informace oporu v ZDP? domnívala jsem se, že pokud dodržíme podmínky stanovené přímo ZDP (včetně roční výše), není směrnice zapotřebí děkuji za odpověď Mlynářová

limity pro platby v hotovosti

Dobrý den, ráda bych věděla, v jaké výši může být účtenka(jakožto můj výdaj), kterou si mohu dát do účetnictví.nakupuji zboží v zahraničí, v obchodě a tam mi fakturu nevystaví, pouze účtenku.Je její výše omezena?Tato účtenka je i ve výši 2000 euro. děkuji s pozdravem....

účtování nákladů

Dobrý den. Jsem OSVČ a hodně cestuji. Můj zaměstnavatel mi platí veškeré cestovní náklady (letenky, hotel, stravné) nad rámec mého platu. Jsem povinen tyto náklady zdanit jako příjem? Např. v případě letenek nemám ani doklad o koupi, to hradí můj zahraniční zaměstnavatel. Předem děkuji za odpověď.

úhrada faktur

Vážený pane doktore, moc děkuji za odpověd. (Odpovidal jste mi na dotaz tohoto zneni:Dobrý večer,prosím poradíte mi?PÁN PRO KTERÉHO JSEM PŘED ČASEM PRACOVAL MI DOMLUVIL PRÁCI PRO FIRMU,ALE FAKTUROVAL JSEM PRÁCI JEMU(je plátce DPH).Já jsem neplátce DPH vedu danovou evidenci.Vystavil jsem mu 3 faktury ,ale on mi vyplatil částku sníženou o DPH,že musel přefakturovat a to DPH MI STRHNOUT.Nejsem si jist zda má pravdu a nejedná se o malou částku ,děkuji Michek) Také jsem to tak vysvětloval a chtěl alespoň fakturu na stržené daně, ale dostal jsem email (viz. na konci této zprávy). Nevím na koho bych se měl v této situaci obrátit, popřípadě jak to řešit. Děkuji za Váš čas Michek. E-mail od odběratele: fa 12/08 40 150,- z toho ZD 33 739,50 DPH 6 410,50 fa 13/08 39 875,- z toho ZD 33 508,40 DPH 6 366,60 fa 14/08 28 600,- z toho ZD 24 033,60 DPH 4 566,40 DPH celkem 17 343,50 Fa pana Michka - DPH které jsme za neho odvedli je ve výsi 17 343,50 Kc Takze pokud budete na tuto cástku pozadovat fakturu, pripomínám jen, ze tato bude vyssí o DPH coz je 3 295,30 Kc. Takze mi dejte vedet, jak jste se rozhodli.

splatnost pojistného

Splatnost sociálního pojištění OSVČ Dobrý den,není mi jasné, kdy mám provést doplatek sociálního pojištění.V zákoně je napsáno, že do 8 dnů po podání přehledu. Znamená to, že když odevzdám přehled 10.7. (s daňovým poradcem), tak zaplatit musím do 18.7.? Děkuji Šimková

výše pojistného

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké jsou minimální polatky které měsíčně musím platit když mám živnostenský list (volná živnost) Předem děkuji za odpověď

leasing, kapitalizace zisku

Dobrý den pane doktore, měl bych na Vás dvě otázky. 1. Za jakých podmínek jsou leasingové splátky daňově uznatelným nákladem pokud vedu účetnictví a jsem plátce DPH? 2. Co přesně znamená kapitalizace zisku? Děkuji za odpověď. S pozdravem Novák Honza

zahraniční platby a poplatky

Dobrý den, potřebovala bych pomoct s pojmy SHA platba, SEPA platba a OUR. Snažila jsem se sehnat podrobnější informace o těchto pojmech, ale na netu toho moc není. Základní info o těchto platbách vím, ale ráda bych se dozvěděla více. V souvislosti s těmito pojmy bych se chtěla zeptat, zda všechny banky akceptují sepa platbu. Jde mi o to, že posíláme peníze partnerovi do zahraničí a poslední dobou si totiž stěžuje, že on své bance platí vysoké poplatky (nedávno jsme změnili banku, tudíž navýšení bylo zřejmě způsobeno tím, že platba musí jít přes korespondenční banku). Jak by se tedy tento případ mohl vyřešit ke spokojenosti obou stran? Nyní máme sha platbu, on navrhuje OUR platbu, ale to by zas šly poplatby na vrub našeho účtu, je to tak?

zálohy na daň

Používám OA pořízené dne 22.6.2004. Za rok 2008 mi FÚ upravil slevu na výši daně za stáří vozidla. Mám ve výši záloh DS v roce 2009 počítat s touto slevou ?

účtování mezi podnikateli

Dobrý večer,prosím poradíte mi?PÁN PRO KTERÉHO JSEM PŘED ČASEM PRACOVAL MI DOMLUVIL PRÁCI PRO FIRMU,ALE FAKTUROVAL JSEM PRÁCI JEMU(je plátce DPH).Já jsem neplátce DPH vedu danovou evidenci.Vystavil jsem mu 3 faktury ,ale on mi vyplatil částku sníženou o DPH,že musel přefakturovat a to DPH MI STRHNOUT.Nejsem si jist zda má pravdu a nejedná se o malou částku ,děkuji Michek

daně z příjmů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli by mi někdo z Vás mohl poradit, kde mohu najít, či byste to věděli přímo jaká byla výše vybraných, resp. vyměřených přímých daní v roce 2007 a jejich efektivnost. Děkuji.

daně z příjmů

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit, jestli by mi někdo z vás mohl pomoct s nalezením, či přímo odpovědmi na následující otázky: 1)Jaký je rozdíl mezi osvobozením od daně a vynětím z předmětu daně? U daně z příjmů. 2) Výše vybraných, resp. vyměřených přímých daní v roce 2007 a jejich efektivnost? Děkuju moc za pomoc.

daně z příjmů

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit, jestli by mi někdo z vás mohl pomoct s nalezením, či přímo odpovědmi na následující otázky: 1)Jaký je rozdíl mezi osvobozením od daně a vynětím z předmětu daně? U daně z příjmů. 2) Výše vybraných, resp. vyměřených přímých daní v roce 2007 a jejich efektivnost? Děkuju moc za pomoc.

sazba daně

Dobrý den,syn staví RD 112 m2.Jedná se o sociální bydlení.Moje firma mu provedla výkopové práce základů a zalití základové desky,přivedla kanalizaci,plyn a elektriku ke stavbě.Materiál měl vlastní jednalo se pouze o práci.Jak vysoké DPH mám účtovat 9% nebo 19 % ve fakturaci za práci? Děkuji.

danění příjmů ze zahraničí

Dobrý den, nevím zda byl můj dotaz odeslán a tak píši znovu. Jak daní příjem (podle jakého paragrafu)zákona DFO sportovec, který působí v zahraničí? Prosím o varianty, možnosti jeho zdanění. 2. otázka zní: Jaké užíváme metody, abychom zamezili dvojímu zdanění? Děkuji, že mi odpovíte, co nejdříve.

danění příjmů za zahraničí

Dobrý den, nevím zda byl můj dotaz odeslán a tak píši znovu. Jak daní příjem (podle jakého paragrafu)zákona DFO sportovec, který působí v zahraničí? Prosím o varianty, možnosti jeho zdanění. 2. otázka zní: Jaké užíváme metody, abychom zamezili dvojímu zdanění? Děkuji, že mi odpovíte, co nejdříve.

časové rozlišení výnosů

prosím o vysvětlení rozdílu mezi účty 385 a 381. na ktery z nich zauctovat napr. nevyuctovane energie najemcum?

výnosy do obratu

Dobrý den,jsme příspěvková organizace(Domov důchodců),zřízená ÚSC.Naší hlavní činností jsou sociální služby a vedlejší doplňková činnost(prodej obědů).Ve zřizovací listině máme v doplňkové činnosti:stravovací činnost pro veřejnost a jiné organizace.Máme vlastní stravovací provoz.Prodáváme obědy-cena oběda je 50,-Kč- externím strávníkům,bývalým důchodcům(kteří kdysi pracovali v domově důchodců),zaměstnanec platí za jeden oběd 15,-Kč a 15,-Kč je příspěvek z FKSP .Můj dotaz zní:Co budu započítávat do obratu pro registraci DPH.Děkuji za odpověď.

odpis a postoupení pohledávky

Dobrý den, máme starou pohledávku z 2007, rozhodli jsme ji prodat firmě specializující se na odkup pohledávky za nižší cenu. Prosím o radu jak se pak tato operace zaúčtuje v podvojném účetnictví, aby se nám už tato pohledávka vypořádala. Daňový odpis bude zřejmě pouze do výše tržby, že ? Děkuji moc za odpověď.

zřizovací náklady

Dobrý den, tímto děkuji panu JUDr Dytrichovi za zodpovězení mých předchozích dotazů. Dovolil bych si mít ještě jeden dotaz ohledně "zřizovacích nákladů". Otázka zní: Lze zahrnout náklady vynaložené na zřízení firmy, které byly učiněny dříve, než byla firma založena? Pro přiblížení: Zahájit podnikatelskou činnost chci v lednu 2010. Živnostenský list chci pořídit někdy v prosinci 2009. Co když koupím starší automobil, který hodlám 100% využít k podnikání již třeba v září 2009? Živnosťák ještě nebude, firma také ne.... Lze tento výdaj zpětně uznat? Děkuji moc za odpověď. Kotlář. kotlar@seznam.cz