FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Elena |
Dobrý den, pracoval jsem minulý rok čtyři měsíce v Německu, kde se z platu odváděly i daně. Jakým způsobem nyní vyplnit daňové přiznání? Děkuji za rady.
Dobrý den, prosím o radu. Manžel prodal dřevo ze svého lesa. Není OSVČ, pouze soukromá osoba. Může vystavit fakturu, nebo se to řeší nějakou kupní smlouvou? Dále se chci zeptat v jaké výši si může z tohoto prodeje odečíst náklady? Je to 80%, nebo mám špatné informace? Děkuji Ludmila Fučíková
Dobrý den, měla bych dotaz, minulý rok jsem byla 6 měsíců na ÚP, kdy jsem byla brigádně v jedné společnosti a měsíčně si vydělala 4.000,- Kč, od července jsem nastoupila do práce, kde mám měsíční čistý plat 15.000,- Kč a měsíčně odvádím 1.755,- Kč na dani. Můj dotaz zní mám nárok na vrácení daně z příjmu? Děkuji za odpověď
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu, zda mohu v předčasném důchodu jako OSVČ mít nadále jako spolupracující osobu s dělením příjmů a výdajů 50/50 manželku s tím, že pokud po rozdělení nedosáhneme základu daně 62 261,-Kč, nebudu já povinen platit soc. pojištění ? Manželka, která dosud nárok na předčasný důchod nemá, by samozřejmě platila pojištění v předepsané, bohužel minimální, výši. Nikde jsem ani nenašel, jestli vůbec mohu jako předčasný důchodce mít spolupracující osobu. Děkuji moc.
dobrý den, jsem OSVČ, pobírám inv.důchod 1.st. a zároveň mám nově i částečný úvazek s příjmem 7,5 tisíc měsíčně.U zaměstnavatele jsem nepodepsala prohlášení k dani, takže o stržené zálohy budu žádat formou daňového bonusu.Chtěla bych se zeptat: 1.zda se v DP u příjmů ze závislé činnosti opravdu sčítá hrubý příjem a pojistné odvedené zaměstnavatelem, což tedy v reálu vypadá tak, jako by moje hrubá mzda byla ve skutečnosti přes 10 tisíc a nikoliv 7,5 tisíce. 2. Reálný příjem mé činnosti OSVČ je vyšší než výdělek, musím i jako důchodce tím pádem změnit svoji OSVČ činnost na hlavní? 3. musím někde uvádět do přehledu OSVČ pro ZP a SP srážky na pojistném, které za mne odvede zaměstnavatel? Domnívám se, že přehled za OSVČ podávám na základě své podnikatelské činnosti a závislá činnost sem nepatří nebo se mýlím? Ať hledám jak hledám, všude se řeší pouze souběh 2 činností (OSVČ a zaměstnanec, OSVČ a důchod, důchod a zaměstnání), ale nemohu nikde najít případ souběhu všech 3 situací, proto prosím o odpověď, jak se v této situaci orientovat. Předem děkuji.
Dobry den,chci se prosim zeptat od jake castky musi duchodce odvadet dan z prijmu ktery mu plyne z podnajmu?priklad:kamaradcin otec je v duchodu a pronajima byt mlademu paru za 5000kc mesicne od jake castky je povinnen platit dan z tohoto prijmu?Dekuji za odpoved.
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěl bych se zeptat , jestli je možné uplatnit odpočet na dani , když jsem absolvoval Kurz pro pracovníky v sociálních službách, který jsem si celý hradil. Tento kurz po mě vyžadoval zaměstnavatel. Pokud ano ,do jakého čísla řádku by se tato částka zapisovala. Děkuji za odpověď. Toman
Dobrý den, prosím o radu ve věci, zda musí mít zaměstnanec potvrzení o tom, že jeho manželka neuplatňuje slevu na děti, když ona je OSVČ. Zda si toto potvrzení podepíše sama, nebo žádné být nemusí. Děkuji Ludmila Fučíková
Dobrý den chtěla bych se zeptat přítel v minulém roce byl zaměstnaný ale 26.5. se mu stal úraz a od té doby je v pracovní neschopnosti která stále trvá ale do toho data si vydělal něco málo přes 49tisíc hrubého a uplatňuje na dceru slevu na dani a mě by jen zajímalo jelikož si budeme daňové přiznání dělat sami zda se musí dokládat něco ze sociální správy že pobírá nemocenskou a popřípadě do jaké kolonky se to píše předem děkuji za odpověď a přeji krásný den Jana
OSVČ přerušil živnost k 31.5.2014 a začal pracovat v řádném pracovním poměru v Německu, kde má i přechodné bydliště. Zaměstnavatel mu bude dělat roční zúčtování daně v Německu /údajně/ z toho, co si tam vydělal podle jejich právních předpisů. Má udělat daňové přiznání za rok 2014 z faktur do 31.5.2014 pouze do přerušení živnosti do 31.5.2014? Moc děkuji za pomoc K.V.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na možnost odečtu úroků z hypotečního úvěru. Vlastním rodinný dům, na který mám již několik let hypotéku. Úroky z tohoto úvěru si po celou dobu odečítám z daní, protože zde mám trvalé bydlení. V loňském roce, jsem společně se svojí přítelkyní, zakoupil byt (vlastnictví 50:50), kde jsem svůj podíl financoval také prostřednictvím hypotéky. V bytě bydlí má přítelkyně s mojí dcerou (trvale). Můžu si tyto úroky z druhé hypotéky uplatnit, jako další odpočet z daní? Dle mého názoru ano, jelikož v něm trvale žije můj potomek (dcera), což je v souladu se zákonem. Já v bytě trvalé bydliště nemám. Děkuji za odpověď
Dobrý den, mám nové zaměstnání ale v roce 2014 jsem do června ještě studovala, chtěla bych se tedy zeptat, jak to je u mě s daněmi? Kolegyně říká, že by se mě mělo něco vracet, je to pravda? Předem děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem živnostník s manželkou jako spolupracující osobou s dělením příjmů 50/50 %. Z důvodu zásadního úbytku práce v oboru bych chtěl využít možnosti předčasného odchodu do důchodu s tím, že budu nadále živnostníkem. Nechtěl bych manželku, která je mladší, vystavit ostudě registrace na prac. úřadě, předpokládám správně, že pokud náš příjem po rozdělení na poloviny a odečtení paušálních nákladů nepřesáhne stanovený limit (cca 60 tisíc), budu moci mít manželku nadále jako spolupracující osobu, já budu moci pobírat důchod a nebudu muset platit sociální a zdravotní pojištění ? A poslední dotaz, předpokládám správně i to, že se do stanoveného limitu nezapočítává příjem z pronájmu nebytových prostorů, které já osobně vlastním jako nepodnikající fyzická osoba ? Děkuji moc za jakékoliv odpovědi.
Dobrý den, chci se zeptat v jaké výši si může poplatník uplatnit v přiznání k dani z příjmu za rok 2014 "slevu na poplatníka"v případě, kdy od začátku roku do 6. měsíce byl zaměstnán na HPP, pak po ukončení HPP následovala nemocenská do 5.10.2014 a od 15.10.2014 - dosud je evideván na úřadu práce. Moc děkuji za odpověď.
Jsem pracující důchodce. V roce 2014 jsem pracovala pro 4 firmy a když bylo oznámeno, že si důchodci budou moci provést daňový odpočet, podepisovala jsem od srpna každý měsíc u některé společnosti Prohlášení. Do té doby mi z výdělku byla srážena srážková daň. Požádala jsem zaměstnavatelé o podklady pro vyúčtování daně z příjmů, které si budu dělat sama. Mám dotaz, zda si můžu vyžádat potvrzení od ledna každý měsíc u jedné firmy a požádat o vrácení daně i za měsíce, kdy mi byla srážena srážková daň. Předpokládám, že když bylo možno uplatnit slevu pro rok 2014, mělo být toto vyhlášení provedeno v lednu, tedy začátkem roku. Daňové přiznání si dělám na základě zaslaných podkladů sama. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o vysvětlení §35c DP, kde změnou se ruší daňové zvýhodnění na vyživované dítě pro cizince ze třetích zemi. Chápu to správně, že od roku 2014 cizinec, který tady má trvalý pobyt, pracuje přes 10let na plný úvazek, má příjmy 100% ze zdrojů v ČR, platí daně atd ale rodinu(děti) má mimo území tak, že o výhody přijde? Není to diskriminace pracujícího tj, zaměstnance jen tím, že je ne z EU??? PŘEDEM DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.S úctou HL
Dobrý den, moje maminka celý rok 2014 pobírala invalidní důchod, část roku byla zaměstnána, po té část pracovně neschopná a nakonec část roku nezaměstnaná a evidovaná na ÚP. Myslíte si, že pro ni bude výhodné si sama podat daňové přiznání? Pokud ano, které všechny příjmy do něj musí uvést? Moc děkuji za odpověd.
Dobrý den, jsem vedena na Úřadu práce a již dlouho nemohu najít práci na hlavní nebo zkrácený úvazek. Sjednala jsem si tedy více brigád najednou s tím, že budu vedena jako 0BZP, ale vyvstala otázka, jak to bude s placením sociálního pojištění a s daněmi. Vím, že zdravotní pojištění je povinné, sociální pojištění bych bych si chtěla platit dobrovolně. Zde mám otázku: dostanu případnou mateřskou, ikdyž budu BOZP? A co se týče dalšího dotazu, již mám podepsanou DPČ s podepsaným daňovým přiznáním. K tomu by přibyly další tři DPP, každá s výdělkem do limitu 10.000 Kč bez podepsání přiznání. Je to tak, že daň za mne odvede jeden zaměstnavatel a další nebudu nikde uvádět, jedině pokud chci? Velmi děkuji za případnou odpověď. S pozdravem Petra
Dobrý den, prosím o radu k daním. Do května jsem pobírala rodičovský příspěvek. Od 3.3. do 30.4 2014 jsem měla dvě dohody o provedení práce - měsíčně na 10 tis, byla sražená záloha na daň. Od 1. května jsem OSVČ. V květnu mi přišlo také odstupné ze zaměstnání, do kterého jsem se po rodičovské dovolené nevrátila. Musím odstupné a dohody o provedení práce uvádět do přiznání za rok 2014? Nebo stační jen příjmy za OSVČ? Děkuji!!
Obdržel jsem dividendy z ČR a USA. Všechny byly zdaněny při výplatě 15%. Je nutno je uvádět v daňovém přiznání, pokud ano, ve které kolonce?