FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Občanské sdružení obdrží od MF investiční dotaci. Jak správně účtovat?: předpis 346/901; obdržená dotace 221/346; došlá fa 042/321; úhrada fa 321/221; zavedení majetku na samost.anal. 021/042; roční odpis 551/081 a 901/649. Ve výsledovce se zápisy vynulují, v rozvaze je patrné v aktivech, že mám majetek;v pasivech je vidět odpisování a zůstatek dotace na 901. Je to vždy nutné účtovat takhle složitě? Nestačilo by: 346/042; 221/346, 042/321;321/221. Tímto zápisem neproběhne nic výsledovkou, ale také z rozvahy není patrné, že jsem pořídila invest.majetek na základě dotace, což asi není úplně v pořádku. Děkuji za odpověď B.Kubíková
Dobrý den pane doktore, ještě bych se vrátil k mému poslednímu dotazu ohledně přerušení daňového odpisování v době probíhající finanční krize. Citace ze článku ,,přerušení odpisování doporučováno je jako alternativa proti vzniku daňové ztráty, jejíž uplatnitelnost například z důvodu § 38na ZPD může být zásadně ohrožena". Jak se to myslí, že může být ohrožena - tomu nějak nerozumím? Dále ještě poslední dotaz, z jakých důvodů by podnikatel potřeboval vykazovat kladné výsledky hospodaření? Děkuji moc za odpověď.
Manzel je american a od leta bude pracovat pro organizaci se sidlem v USA, vykon prace je v Cesku, zijeme v Cesku. Jak se zdanuji jeho prijmy? O zdrav. pojisteni mi rekli, ze je plati jako OSVC a na socialnim, ze podle nove smlouvy muze platit v USA nebo v Cesku. Nevim, ale jak je to s placenim dani a jak se vypocitavaji. Dekuji DK.
Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně daňových odpisů, které vymezuje ZDP. Četl jsem, že se podnikatelům doporučuje v době současné finanční krize přerušovat daňové odpisování, aby se nedostali do daňové ztráty. Ale zase platí, že si mohou daňovou v ztrátu odečíst od základu daně. Co si o tom myslíte? Předem děkuji za odpověď.
Dobry vecer, Mam nasledujici dotaz: Nedavno jsem skoncila studium, a momentalne me zivi rodina, takze nepracuji. Platim radne zdravotni pojisteni. Mam vytvarne vzdelani, a obcas nejake malovane obrazy se mi prodaji. Jsou to ale skutecne male castky - napr. kolem 5500 Kc minuly rok, i pres to ze mam dodcela hodne obrazu vystavenych "do komisniho prodeje" v galeriich. Rada bych ale prodej svych obrazu rozvijela. Bylo mi receno ze tato prace se dani jako "umelecka cinnost", tedy nepotrebuji zivnostensky list. Chtela bych se ale zeptat zda se musim prihlasit k socialnimu pojisteni. Nepredpokladam ze by vydelek mohl potencialne presahovat 7000 Kc mesicne, a mozna ani 15 000 Kc rocne. Dekuji za odpoved.
Dobrý den, prosím o radu která se týká: jsem zemědělec, vedu dan. evidenci, vyrobil jsem senážní balíky= balík obalený folií, do dan. evidence jsem dal hned do spotřeby folii, provázky, sít do které to balím, ale nevím jak to uvést do dan. evidence - zda to mám vyrobit v programu nebo to uvést na konci roku do stavu k 31 .12. 200x ve vlastních nákladech = balíky senáže. Dále mám dotaz do jaké odpisové skupiny mám zařadit hmotný majetek : seník = opláštěný mostová váha= váží se na ní kamiony, traktory s vleky atd. Předem děkuji Kratochvíl
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, je-li možné prodat podíl ve sdružení bez právní subjektivity, druhému společníkovi - tím pádem by zůstal sám a sdružení by zaniklo. Nebo, jestli je lepší zrušit sdružení a vypořádat se dle smlouvy a pak začít podnikat od začátku. Předem děkuji Michaela M.
Dobrý den p. doktore, můj bratr ruší prodejnu a červenec, srpen, září nebude mít žaden příjem, chce se nahlasit na ÚP a přerušit podnikání a v říjnu znovu obnovit podnikání, nemusí dělat žádné úpravy, neboť v říjnu začne zase podnikat? Zároveň se chci zeptat na to, že udělal totální výprodej zásob s 50 % slevou, myslím si, že to neodporuje zákonu. Již od října nebude mít prodejnu, proto ten výprodej. Děkuji
Dobrý den, prosím, mám jeden dotaz: naše firma se zabývá prodejem zboží. Občas se stane, že poskytujeme zákazníkovi slevu (buď při větším odběru nebo se také může stát, že se při manipulaci se zbožím trošku poškrábe lak). V případě, že je sleva poskytnuta do výše, aby konečná prodejní cena nebyla nižší než nákupní, není vůbec žádný problém. Co ale v případě, že by sleva byla natolik vysoká, že bychom nakonec zboží prodali tzv. pod cenou a tedy by DPH na vstupu bylo vyšší než na výstupu. Tam si myslím by mohl být problém, i když v dnešní době jsou ve všech obchodech slevy...konkrétně velké řetězce, poskytují slevy až 50 %, někdy i více, tam si myslím, že určitě dochází k tomu, že je nákupní cena vyšší než prodejní. Nebo různé zboží, které je vystavené třeba ve výlohách a může dojít po delší době třeba k vyšisování barev, takové zboží se prostě nedá prodat za cenu se ziskem. Prosím poraďte, co je správně, jak účetně správně postupovat. Moc Vám děkuji za odpvěď. S pozdravem Nina Vrkočová
Dobrý den, jak je to s rekonstrukcí-opravy chaty, která není určená k bydlení, ale pouze k rekreaci. Při opravě chaty stavební firmou se zúčtuje vydaná faktura s 19%
Dobrý den, rozhodli jsme se s přítelem koupit dům. Máme již podepsanou rezervační smlouvu a čekáme na vyřízení úvěru. Prodávající ale přišel s tím, zda bysme nemohli zaplatit část daňe z převodu nemovitosti. Poté co jsme odmítli, nám volala realitní makléřka, zda bysme souhlasili, že by v kupní smlouvě nebylo to, že daň z převodu nemovitosti platí prodávající. Je tu nějaké riziko, že by tu daň vymáhali po nás kdyby ji prodávající nezaplatil?Dá se to nějak pojistit v kupní smlouvě?Moc děkuji za odpověď
Dobrý den, slibuji, že toto je má na dlouhou dobu poslední otázka! :-) K podnikání budu plně využívat auto (rozvoz zboží) v hodnotě cca 25 000 Kč. Lze u auta v hodnotě cca 25 000 Kč (staré Fávo či Felina) nějak uplatňovat výdaje (benzín, pojištění, silniční daň, opravy) dle dokladů a ne jenom paušálem, když do obchodního majetku lze zařadit věci s hodnotou vyšší než 40 000 Kč? Předem díky za odpověď. Kotlář.
DObrý den, mám dotaz, zda při darování nemovitostí musí dárce platit daň z převodu nemovitosti. Jedná se o převod bytu z otce na syna a obráceně - výměna 2 bytů v OV - darem. Předpokládám, že v od daně darovací jsou v tomto případě osvobozeni. Ale platí se daň z převodu nemovitosti? Děkuji za odpověď. Michaela
Dobrý den, mám prosbu. 18.3.2009 jsem podávala dotaz na DPH. Jsem plátce DPH a v současné době provádím akreditované kurzy pro modeláž nehtů a manikuru. Kurz je pod ministerstvem školství. Které kurzy jsou osvobozené od DPH. Děkuji
Co vše udělat a jak postupovat (máme oloženo přiznání-daňový poradce) jak se tedy dělá závěrka v DE a co vše daň. poradci doručit. Děkuji
Dobrý den, jak prosím postupovat v DE pokud doplatkky na VZP a OSSZ byly poslány ze soukromého účtu a ne z účtu k podnikání.Děkuji za odpověď
Dobrý večer, v pátek 12.6.09 jsem podala dotaz touto cestou, zatím mi nebyl zodpovězen, dnes je 15.6.09. Obracím se na Vás tedy ještě jednou s dvěma dotazy: 1. Vysvětlete mi prosím metody, které se používají pro zamezení dvojího zdanění? 2. Jak zdaňují příjmy sportovci, působící v zahraničí? Děkuji za odpověď! Kočová B.
Dobrý den, mám poslední dotaz. Mohou být účetní odpisy za nějaké výjimky také daňovým nákladem? Děkuji
Dobrý den, chci se zeptat. Výše ocenění u dlouhodobého majetku z účetního hlediska je zcela na uvážení účetní jednotky? Podle čeho vlastně stanoví účetní jednotka limit pro svůj dlouhodobý hmotný a nehmotný majek, aby ho mohla účetně odepisovat? Podle doby použitelnosti? Předem mnohokrát děkuji za odpověď. Novák
Dobrý den, nejsem plátce DPH, mám příjmy z podnikání(§7) a příjmy z pronájmu(§9). Roční příjmy z § 7 jsou pod 1 mil., ale celkem s příjmy z § 9 jsem již několik let nad tento limit. Domníval jsem se, že příjmy z pronájmu se do limitu nezapočítávají. Nyní se mi ozvali z FÚ, že se mám dostavit s účetnictvím a že budu asi muset doplatit DPH zpětně. Nevím proč mě neupozornili již před několika lety na překročení limitu.Prosím o informaci, co s tím mohu dělat. Děkuji za odpověď.