FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, ráda bych se zeptala,zda mohu dát do nákladů příspěvek na činnost České advokátní komory.Děkuji.S pozdrvem Amounehová
Dobrý den, vlastním oprávnění k vykonávání živnosti volné. Byla mi nabídnuta spolupráce s jednou firmou, kde by jsem každý měsíc obdržel výplatu formou faktury. Jedná se mi jen o to, že pokud nebudu jiného klienta stává se to Švarcovým systémem. Chci další klienty, ale co když taková situace nastane, mohu být za to já stíhán a případně pokutován? Nechci se zřeknout stabilní každoměsíční zakázky, tudíž pro mě jistoty. Prosím za radu a vysvětlení věci, aby mě to nepřišlo draho. Děkuji.
Dobrý den,jak je to s autem na leasing? Na FÚ jsem dala dotaz: Mám auto na leasing,ale nechci si ho dát do účetnictví.Mohu uplatnit výdaje na spotř.PHm průměrné ceny? Bylo mi odpovězeno, že ano. Je to pravda? Díky
Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně toho, že Senát schválil novelu o zrychlení odpisů majetku. V ní se uvádí cituji: "Technické zhodnocení uvedeného majetku nebude zvyšovat jeho vstupní cenu a bude odepisováno v režimu jiného hmotného majetku podle stávající úpravy". Jak se to myslí, že se technické zhodnocení bude odepisovat v režimu jiného hmotného majetku? Děkuji za odpověď.
Ze služení cesty přivezl náš zaměstnanec doklad za ubytování s 9 % DHP a zvlášť doklad za polopenzi s 19 % DPH. Stravné jsme mu pokrátili dle vnitropodnikové směrnice za poskytnutou polopenzi, ale raději jsme si neuplatnili odpočet 19 % DPH. Je to správně? A je tento náklad za polopenzi daňově uznatelných nákladem?
Dobrý den,potřebovala bych vědět v jákém roce nejpozději může FÚ kontrolovat doklady za rok 2006. A kolik let pospátku FÚ dodaňuje chyby. Slyšela jsem něco o 3 letech-pak je promlčeno. Díky
Dobrý den, chci se zeptat, co si mám pod pojmem režijní náklady vše představovat? Děkuji
Dobrý den, prosím o radu, jak zaúčtovat do nákladů v daňové evidenci volný výkup od obyvatel(př. želaza, baterií, atd.), když nemámě doklady, pouze naší evidenci kdy, jaké množství,za kolik Kč a čeho bylo od obyvatel vykoupeno. Předem děkuji za odpověď. Jana K.
Dobrý den pan doktore. Měl bych na Vás prosbu týkající se možnosti elektronického podání přiznání. Jsem hlavním účetním v jedné společnosti (s tou mám také pracovní smlouvu), ale vlastně jsem hlavním účetním i několika dalších partnerských společností. Chtěli bychom zařídit certifikát pro elektronické podání přiznání (zatím hlavně DPH) pro všechny společnosti. Myslíte, že bude možné zřídit certifikát na mou osobu tak, abych mohl podávat přiznání za všechny společnosti? Nebude problém v tom, že nejsem daňový poradce? Předem děkuji Petr Loos
Dobrý den, měla bych dotaz k zaúčtování leasingu. Přechozí paní účetní účtovala v roce 2006 a 2007 leasing 518/381 a jeho úhradu na 381/2xx. Při kontrole v roce 2008 jsem zjistila, že v předchozích letech byl zadáván předpis s vyšší částkou než, která byla uvedena ve splátkovém kalendáři. Proto mi na poč. stavu v roce 2008 vyjel nesmyslný zůstatek na účtu 381. Účtování během roku 2008 je již v pořádku. Jen nevím jak opravit zaúčtování na účtu 381 - jak snížit o částku, která je nesmyslná. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, kamarád si z kraje podnikání neujasnil pořádně jak na to a uděla si v tom pěkný zmatek a teď neví jak to dát dopořádku: Začal podnikat na ŽL, pronajal si domek, ve kterém podniká...toto trvá asi 3 měsíce. Za ty tři měsíce měl cca 300 tis. náklady za vybavení a upravení prostor /nábytek, vymalování a další/, nájem apod. Příjmy doposud ne více jak 4 tis. /jen na příjmových dokladech - platby za služby/. Nyní se ale rozhodl, že v podnikání bude pokračovat, ale ukončím činost jako FO a založím ještě se společníkem s.r.o. Podnikat chtějí ve stejném oboru, ve kterém začal podnikat jako FO i ve stejných prostorech, se stejným vybavením. On by chtel vše co má jako FO, nájem domu, vybavení a vše přenést tedy do té s.r.o. Je to účetně nějak možné? Pokud ano, tak jak postupovat? Je mu jasné, že když ukončí činnost jako FO, tak že bude muset udělat daňové přiznání do konce března 2010 a že mu vyjde ztráta. Prosím poraďte jak to řešit.
Vážení, jen malý dotaz. Podnikatelská činnost v roce 2008 probíhala jen v období 2 měsíců. Daňové zvýhodnění za vyživované dítě je jen za 2 měsíce, tedy ve výši 1780 Kč? a na poplatníka je sleva v plné výši - 24840 Kč? Díky za odpověď a jsem s pozdravem Zeman.
Dobrý večer, pokud odepisuji dlouhodobý hmotný majetek - automobil daňově, jehož vstupní cena byla 250 000 Kč. Odepisovat jsem začal minulý rok a letos jsem provedl technické zhodnocení za 30 000 Kč - chci se zeptat, bude mi technické zhodnocení navyšovat vstupní cenu o těch 30 000 Kč? Děkuji.
Dobrý den,prosím o radu ohledně placení záloh daně z příjmů PO. V roce 2007 naše společnost skončila ziskem, uhradila daň z příjmů a platila zálohy ve výši 40 tis. čtvrtletně. V roce 2008 máme ztrátu, v daň. přiznání si vyžádáme zpět 2 zálohy placené v průběhu roku 2008. Protože je již téměř jisté, že ani rok 2009 pro nás nebude ziskový, prosím o radu, zda můžeme požádat o vrácení záloh placených v roce 2009, nebo budou muset být vypořádány až na základě daňového přiznání k 30.6.2010 za rok 2009. (jsme audit.společností, proto podáváme přiznání k 30.6.)Z hlediska toku peněz by pro nás bylo nevýhodné muset na vrácení peněz rok čekat. Děkuji za odpověď Ola
Dodavatel nám fakturuje za vytvoření Katalogu náhradních dílů. Jde o počítačově zpracovaná data - obrázky náhradních dílů, jejich technické parametry, návody k obsluze a údržbě...a nad těmito daty pracuje obslužný program, který umožňuje vyhledávat v tomto katalogu, umožnuje tisknou vybraná data.Toto dílo je dodáno na DVD nosiči(data + obslužný program), jeho cena daleko převyšuje hodnotu pro nehmotný majetek dle zákona o daních z příjmů, doba použitelnosti převyšuje 1 rok a kopie tohoto díla se budou dodávat jako taková dokumentace k našemu výrobku(automobilu).Dá se toto dílo považovat za nehmotný majetek a účtovat a odepisovat ho jako software ? Děkuji
Dobrý den, lze obecně převádět dlouhodobý majetek z evidence dlouhodobého majetku zpátky na sklad pro další následný prodej? Máme v evidenci automobil(jsme výrobci těchto automobilů),již druhým rokem odepisujeme,ale v současné době už ho nevyužíváme a rádi bychom ho převedli zpátky na sklad, kde by zůstal až do doby prodeje.Mezitím by na něho nabíhaly další náklady na jeho opravu či případné úpravy typu technického zhodnocení.Je nutné tento automobil držet v evidenci dlouhodobého majetku a prodej realizovat jako prodej dlouhodobého majetku? Jaké by byly případné účetní zápisy částečně odepsaného majetku při jeho převodu zpátky na sklad v případě, že tato operace je možná ?
Pekne odpoledne, s manzelem a tchanem vlastnime nemovitost. Ja s manzelem 50% podil a tchan 50%podil.V teto nemovitosti je umisten obchod a byty, ktere pronajimame. S tchanem mame dohodu, ze se o tuto nemovitost starame a ze vsechny prijmy z najmu jsou nasim prijmem (najemni smlouvy jsou vedeny na manzela). Chtela jsem se zeptat, zda to takto lze delat a jak je to pak s danenim prijmu (resp.odecitanim vydaju) na konci zdanovaciho obdobi? Je to tak, ze manzel si zahrne veskere prijmy z pronajmu (po odecteni vydaju) a zdani ve svem danovem priznani? Dekuji predem za odpoved, Ilona Kapounova
Prodávám zemědělskému družstvu pozemky,které jsem zdědila po svém otci. Prosím, jak vypočtu daň z převodu nemovitosti a daň z příjmu FO. Děkuji
Se sestrou jsme zdědili po zemřelé matce dům, který chceme prodat. Jakou daň zaplatíme po jeho prodeji finančnímu úřadu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Můj nastávající manžel prodal svoji polovinu bytu (bývalá manželka vlastní druhou polovinu) svému synovi. Peníze vložil do našeho společného bydlení. Jaku daň finančnímu úřadu musí zaplatit? Daň z převodu nemovistosti i daň z příjmu? A v jaké výši? Děkuji za odpověď.