FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

pojistné na SP a ZP

Dobrý den.Platí za mě stát socialní pojištění když jsem vedený na úřadu práce?Jde o to že jsem byl dlouhodobě nemocný a mám vyčerpáno 380 dní nemoci.Po nemoci mi skončil prac. poměr a nastoupil jsem na ÚP.Budu mít po nástupu z ÚP do nového zaměstnání nárok na nemocenské dávky kdyby se mi přitížilo.Děkuji.

osvobození od daně

Dobrý den, chceme prodat novostavbu RD. Máme tam sice trvalé bydliště, ale prodej proběhne před uplynutím 2 leté doby. Jak je to se zdaněním? Odvádět daň nemusíme pokud peníze proinvestujeme na stavbu nového RD? Jedná se o částku z celého prodeje RD nebo pouze o částku po odečtení nákladů na stavbu? Peníze se musejí proinvestovat ve stejném roce nebo je lhůta delší? Děkuji moc za odpověď

danění pronájmu

Můj dotaz: chci pronajímat dům. Jaký je rozdíl v tom, jestli je veden jako rekreační dům nebo dům k trvalému užívání? Je nějaký rozdíl v daních nebo i jiný? Děkuji za odpověď.

danění více příjmů

Dobrý den,jsem zaměstnána na hlavní pracovní poměr se zkrácenou pracovní dobou a provadím podnikatelskou ŽL jako vedlejší činnost. Budu podavat daňové přiznání z obou činností zvlášť, anebo dohromady?

pojistné na SP a ZP studenta

Dobrý den, ráda bych se informovala a ověřila tak mé pochybnosti. Od září mám nastoupit do Hradce Králové studovat vysokou školu a to kombinovanou formou. Zajímá mě jestli stát za mě bude platit sociální a zdravotní pojištění? Na studijním oddělení mi řekli ,že studentem budu a že stát to pojištění platit bude. Nechci jen spoléhat na email studijní referentky , protože na internetu čtu samé opačné verze, že tyto poplatky musím již platit sama , pokud nebudu zaměstnaná. Mohli by jste mi toto osvětlit? Případně , kde se můžu o tomto přesněji informovat? Děkuji za odpoveď.

účtování o zálohách

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, naše firma poskytuje služby, po uzavření smlouvy program zašle odběrateli proforma fakturu, na základě které klient zaplatí a tím se mu automaticky vystaví daňový doklad(faktura).faktura bude vypadat jako klasický doklad, bude mít stejné číslo jako proforma akorát tam bude, klasicky vyčísleno DPH a bude tam uvedený řádek zaplaceno a zbývá k úhradě 0 kč, a jaký datum vystavení a DUZP bude na faktuře.chtěla bych se zeptat, jestli to tak může být. a pak bych se chtěla zeptat, jestli budu někde v účetnictví evidovat proforma fakturu, protože ji budu mít zaplacenou dříve než bude vystavena faktura DD. Děkuji

úrazové pojištění

Prosím, lze dát do nákladů úrazové pojištění, které je součástí platby za povinné ručení? Jsme s.r.o a s autem jezdí více zaměstnanců. Platíme čtvrtletně 49,-Kč.Děkuji.

zdravotní pojištění

Dobrý den, můj dotaz se týká zdravotního pojištění zaměstnance. Pokud mi byla upravena výše příjmu tak, že nedosahovala minimální mzdy a zaměstnavatel mne neupozornil na povinnost doplácet výši zdravotního pojištění (přičemž sám zřejmě tento fakt nevěděl). Může po mě nyní toto se zpětnou platností vyžadovat? A je nějaký způsob ochrany zaměstnance? Děkuji za pomoc:-)

prodej auta

Dobrý den pane doktore, měla jeden dotaz. Minulý rok jsem účtovala OSVČ, která měla na sebe napsané osobní auto. Nyní od 6.1.2009 si fyzická osoba (OSVČ)zařídila i s.r.o., nyní chce OSVČ pozastavit činnost a náklady na osobní automobil aby spadaly na s.r.o. Je tedy potřeba přepsat osobní automobil na s.r.o. Můj dotaz zní, jaká částka by měla být v kupní smlouvě uvedena, je třeba mít odhad na tu částku? Nebo není nějaké jiné řešení? Předem děkuji za odpověď.Matyásková

účtování dobropisu

Dobrý den, mám ještě jeden dotaz.Účtujeme v podvojném účetnictví.Zahraniční dodavatel, nám dvakrát posobě zaslal špatné zboží, které jsme mu poslali na výměnu, na vlastní náklady poštou zpět.Zaúčtovali jsme poštovné v pokladně dle podacího listu,na 211/01 a 518/01. Dodavatel nám vystavil dobropis na částku námi uhrazeného poštovného. Faktury za přijaté zboží účtujeme včetně dopravy na 321/02 a 131/01. Kam zaúčtova přijatý dobropis? Moc děkuji za odpověď. L.K.

účtování dopravy

Dobrý den, když je na přijaté fa. za režijní materiál, nebo na fa. za zboží uvedena doprava jako samostatná položka na řádku, nevím,jestli ji musím zaúčtovat na účet 518/02,kam účtujeme dopravné,nebo jestli ji můžu zaúčtovat jako součást.Např.u režie na stejný účet 501/01, u zboží na 131/01...Protože když někdo dopravné připočítává, ale na fa. nerozepíše,zaúčtuje se to vlastně také tak. Děkuji za odpověď. L.K.

zdanitelná plnění

Dobrý den, pokud OSVČ, který vede DE a je plátcem DPH bude mít nyní další nový ŽL na realitního makléře, stává se i z této činnosti automaticky plátcem DPH? Co při výplatě provize od realitní kanceláře vlastně tvoří základ daně pro odvod DPH? Děkuji za Vaši odpověď.

daňová povinnost

Mám základ daně za rok 2008 141800 Kč.Vychází zaplatit daň 21270 Kč.Sleva na poplatníka je 24840 Kč.Když mám výdělek tak malý,že si nemohu odečíst slevu na poplatníka vrací se rozdíl mezi daní a slevou ?

pojistné na SP a ZP

Dobrý den, chtěl bych Vás touto cestou požádat o radu. Jsem narozen v České republbice s trvalým pobytem v Ostravě. Studuji na Žilinské univerzitě v Žilině (Slovensko) a chci zažádat o přerušení studia. Plánuji přijmou pracovní nabídku slovenské firmy. Potřeboval bych vědět, co musím udělat kvůli sociálnímu a zdravotnímu pojištění, popřípadě kvůli daním, abych se nevědomě nedostal do problémů v České republice. Zatím neplánuji si mněnit trvalé bydliště. Za odpověd předem děkuji

vyúčtování prac.cesty

Dobrý den, ze služební cesty přivezl náš zaměstnanec za ubytování s polopenzí doklad, kde bylo uvedeno DPH za celý doklad 19%. Je to dobře? Můžeme si za celý doklad, tedy z celé částky uplatnit DPH 19%?

prodej domu a daně

Dobrý den, prodávám dům zatížený věcnýcm břemenem doživotního užívání pro své rodiče. Je sepsána dohoda na výmaz břemene za úplatu v hodnotě 1 milion korun. Kupní cena bude tedy rozdělena a část kupní ceny půjde rodičům. Je mi jasné, že já jako vlastník budu platit daň z převodu nemovistí z celé částky, ale zajímá mě, zda částka, kterou obdrží rodiče za výmaz přemene podléhá také nějaké dani.Nebude to podléhat dani z příjmů? Oba jsou důchodci.Pokud ano, jak v takovém případě postupovat?Děkuji za odpověď

zálohová faktura

Převzala jsem vedení účetnictví s.r.o., plátce DPH. Zjistila jsem, že bývalá paní účetní loni zaúčtovala zál.fakturu na 314/321 (na fa bylo vyčísleno DPH). Faktura byla loni uhrazena. Na konci roku p.účetní zaúčtovala základ daně interním dokladem na 501/383-výdaje př.období. Nyní jsem dostala fakturu s datem z loňského roku (stejná data jako u ZF)pouze s tím, že je na ní rukou dopsáno: Nehraďte, uhrazeno zálohou. Můžete mi poradit co s tím? Moc děkuji.

účtování o darech

dobrý den.nakupujeme zboží (foťáky,DVD ...)a dáváme je jako dárek k námi vyrobeným výrobkům.jak po podchytit účetně a daňově, když nákup mám v nákladech v PC a prodej za O,-Kč?

osvobození od daně

Dobrý den, manžel má dceru z prvního manželství, chtěla bych jí darovat finance na koupi bytu. Bude se muset platit daň darovací, nebo jsme posuzovány jako příbuzné a od daně osvobozeny? Děkuji Milka

základ daně

Prodávám garáž za smluvní cenu. Potřebuji při placení daně z převodu nemovitosti znalecký posudek, nebo stačí jen kupní smlouva mezi prodávajícím a kupujícím? Děkuji za odpověď. Hana Ambrosová