FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, nevlastní otec mi chce darovat rodinný dům a tímto se chci zeptat, zda bude nutné platit darovací daň, když nevlastním otcem žiju 25 let ve společné domácnosti. Děkuji za opověď
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, co všechno může zaměstnavatel (živnostník FO vede daňovou evidenci)uznat jako daňový výdaj při zaměstnávání pracovníků. Jestli může zařadit mezi daň. výdaje: vyplacenou čistou mzdu vyplacený daň. bonus soc. a zdr. pojištění odváděné za zaměstnance soc. a zdr. pojištění placené zaměstnavatelem soc. a zdr. pojištění za podnikatele Taky bych se ještě ráda zeptala jestli je mezi živnostníkem a s.r.o. nějaký rozdíl v uznávání daň. výdajů za zaměstnance. Děkuji za odpověď
Dobrý den. Jsem OSVČ. Zahraniční partner mi má proplácet veškeré cestovní náklady (letenky, hotel, stravné) na základě mnou zaplacených faktur. Musím pak tyto finance přiznat jako příjem? Chtěl bych totiž uplatnit paušál nákladů 50% ale cestovní náklady by činily více než můj smluvní plat. Předem děkuji.
Pane doktore, prosím o radu. Občanské sdružení dostalo na základě darovací smlouvy nepeněžní dar (skákací míče). Mám si zjistit cenu míčů a pak zaúčtovat? Pokud ano, jak cenu doložím? Děkuji.
Dobrý den, chci se zeptat - jak se počítají, respektive účtují odpisy dlouhodobého hmotného majetku v daňově evidenci? Jedná se o účetní a daňové odpisy. Předem děkuji za odpověď. Zdraví Novák.
Dobrý den, mím dotaz ohledně UZP. Jestliže pořizuju DPH za 6/09 a ve fakturách se mi vyskytne doklad s UZP dne 25.5.2008, můžu zaúčtovat celou částku do nákladů a uplatnit si DPH v daném měsíci nebo celá částka musí jít na účet 389 bez možnosti uplatnění DPH a nákladů.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mám nějakou povinnost platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění, když jsem pozastavila živnost, mám dále platnou mandátní smlouvu s jednou pojišťovnou (ale nemám produkci) a jsem přihlášená na úřadu práce? A co v případě, kdybych později nějakou práci získala a měla stále platnou mandátní smlouvu? Jedna známá mi totiž tvrdí, že v tomto případě bych zdravotní p. platit musela, ale já jsem k tomu žádné informace v dostupných zdrojích nenašla. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz ohledně založení živnostenského listu. Jaký je rozdíl mezi ,,nákupem a prodejem zboží" a "zprostředkování prodeje" Nevím jestli je to jedno a to samé nebo jestli mezi těmi živnosti je nějaký rozdíl? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Jak postupovat při uplatnění odpočtu DHP na vstupu u dokladu za ubytování s pololenzí, kde je uvedena pouze jedna částka Kč a DPH 19 % za celý doklad, ale není zvlášť vyčíslena cena za ubytování a zvlášť za polopenzi? Můžeme si uplatnit DPH z celé částky, když není zmána cena za polopenzi?
Dobrý den, pořídil jsem si balicí stroj za 200 tis.ze zahraničí, doprava byla 10 tis. odpisy jsem dělal z pořizovaci ceny ale zapomněl jsem tam přidat dopravu 10 tis. Je to třeba účetně opravovat nebo se to nechá a je to moje chyba. předem děkuji Novák
Dobrý den, můj manžel již jsem zaměstnán a k tomu má občasný příjem z honorářů fotografování. Několik let tyto honoráře danil ve svém daňové přiznání bez problémů, až letos mu přišla výzva k podání přihlášky k registraci dle paragrafu 33 zákona 337/192 o správě daní a poplatků, spolu s žádostí o doložení kopie živnostenského listu nebo povolení k podnikatelské činnosti s kopií o založení podnikatelského účtu. Vzhledem k tomu, že dostává honoráře, ŽL, resp. povolení k podnikatelské činnosti nemá, doposud ho nepotřeboval. Můžete mi, prosím, poradit, co s tím dělat? Nezbytené v takovém případě podávat přihlášku k registraci? Je potřeba zřídit si ŽL? Děkuji za Vaši odpověď. K. Topičová
Dobrý den, prosím o odpověď na následující problematiku: Pronajímatel společnost s.r.o. uzavřela se svým zaměstnancem /dále jen nájemcem/ nájemní smlouvu,kde je sjednáno, že nájemnce bude hradit opravy a technické zhodnocení ze svých prostředků a bude pronajímateli předkládat doklady na tyto opravy a pronajímatel je nájemci vyrovná slevou na nájemném. 1/Bude správné účtování u pronajímatele: Předpis nájmu např. 10 000,- 315*/6* doklady na opravy příp. tzh. 10 000,- 5*/321* nebo 04*/321* zápočet: 10 000,- 321*/315* 2/ Bude se jednat u zaměstnance o zdanitelný příjem? zápočet
Dobrý den, mám dotaz, který se týká uvedu např. koupil jsem balicí stroj v Rakousku, který stál 100 tis. bez DPH (já jsem plátce DPH).Zařadil jsem ho do příslušné odpisové skupiny. Balicí stroj jsem si nechal přivést autodopravou - činila 8000 Kč, nyní mě zajímá jaká bude cena pořizovací pro odpisování balicího stroje. předem děkuji Kratochvíl
Dobrý den, pořídili jsme frézovací stroj za 150.000 Kč v červnu 2009 - není nový. Chci se zeptat, zda ho můžeme odepisovat po novu pouze 24 měsíců? Nebo musíme 5 let, když stroj byl už používán v jiné firmě. Děkuji za odpověď. Ms
Dobrý den,jsme s.r.o., plátci DPH.Začínáme s obchodem týkajím se dovozu licencí z USA. My bychom od firmy z USA nakupovali licence (možnost použití softwaru) v ceně cca 8000 USD. Tyto bychom pak prodávali zájemcům z ČR (vesměs plátcům DPH). Předpokládám, že při prodeji bychom licence zdaňovali základní sazbou DPH (prodej služby v rámci ČR). Zajímalo by mě, zda při nákupu z USA musíme odvést DPH a jakým kurzem (ČNB nebo celním)? Pokud musíme DPH z tohoto odvést,můžeme ho i nárokovat (jako reverse charge u služeb dle par.10 v EU)? Děkuji
Dobrý den, rád bych se zeptal jakým způsobem postupovat při práci v zahraničí (Slovinsko) při danění mých příjmů. Rád bych platil daně v ČR (kde jsem rezidentem, ve Slovinsku jde pouze o roční kontrakt), bohužel jsem zatím nenašel cestu jak na to. Vše vypadá - pokud jsem dobře porozuměl zdrojům, které jsem četl, že budu platit všechny daně jako slovinští rezidenti.
Prosím, chtěla bych se zeptat a upřesnit dotaz: Jsme s.r.o.,máme firemní auto, platíme povinné ručení-kde je napsáno: povinné ručení + úrazové pojistné (2420,-+196,-)=2616,-. Úrazové pojištění se vztahuje pouze na řidiče automobilu (v případě smrti,trval.následků a pobytu v nemocnici). Úrazové pojistné je jakoby součástí povinného ručení, proto je velmi levné a není adresné pouze na jméno, jedná se prostě o jakéhokoliv řidiče daného auta. Můžeme dát částku za úrazové pojistné do nákladů a žádnému zaměstnanci nedodaňovat ve mzdách. Předem děkuji.
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem: Manželka podníká a má autoškolu, ve které má v majetku vozidlo(už se neodepisuje)na IČ a vozidlo na leasing také na IČ a já jako manžel budu také otevírat autoškolu, ale na svoje IČ, ale spíše se budu věnovat nákladním vozidlům, ale když se mi nahlásí žák na os.vozidlo, můžu si od manželky nějakým způsebem půjčit, pronajmout vozidlo, jak to v majetku, tak i to na leasing? A co si budu moc dát do nákladů, skutečné výdaje za PHM nebo náhradou? Nebo máme raději s manželkou založit sdružení fyz.osob? Prosím poraďte, co bude pro nás lepší. Děkuji. S pozdravem Fanta
Dobrý den, darovací smlouvou ni byly rodiči darovány nemovitosti.Vklad práva byl zapsán 12.5.2009, právní účinky vkladu vznikly dne 20.4. 2009. Daň z nemovitosti byla původními vlastníky zaplacena. Mám povinnost podat daňové přiznání, případně povinost dílčí úhrady daně nebo až v r. 2010 při řádném podání/platbě? Děkuji
Dobrý den pane doktore, chtěl jsem se Vás zeptat, jak se počítá odložená daň, respektive z čeho se vychází při výpočtu této daně? Předem mnohokrát děkuji za odpověď. Zdraví Novák