FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, moje dcera je ročník 1987 a začíná studium na lékařské fakultě. Doba jejího studia o 2 roky přesáhne 26. rok věku. Bude si muset po tyto 2 roky platit sociální a zdravotní pojištění? V případě že ano, o jaké částky se jedná? Děkuji Zuzana Vaňková
Dotaz se týká ohledně OSVČ. V případě že jsem nebyla vykonána SVČ v průběhu roku 2008, a nebylo podáno jak daň.přiznání tak přehled příjmů a výdajů, a zároveň ani odhlášení či přerušení SVČ a zároveň ani registrace na ÚP nebo okresní správě, je povinnost doplatit zálohy soc.pojištění za celou dobu,co nebylo provedeno odhlášení činnosti, podat přehled s nulou anebo podat čestné prohlášení, že nebyly žádné příjmy a SVČ nebyla vykonávána. Do doby 12.9.2008 bez jakékoliv registrace, a poté zaměstnán.
DObry den, jsem zamestnanec a soucasne pracuji na zivnostensky list, ale az od poloviny roku. Chtela bych se zeptat, jak se to, ze mam SVC jen cast roku odrazi v danovem priznani. Dekuji za odpoved. N.V.
Zakoupila jsem auto na úvěr. Zařadím do 2.odpisové skupiny na 5 let. Jak mám zaúčtovat v DE splátky jistiny a úroky. Úvěr je na 36 měsíců. Přepokládáme že nedaňové jsou splátky jistiny a úroky jsou daňové, prosím podle jakého § je-li to správně. Děkuji. Milada
Dobrý den, majitel firmy /OSVČ,DE/ chce prodat osobní auto, které je v majetku firmy /již ukončený leasing/. Stačí vystavit kupní smlouvu nebo musím vystavit i fakturu a musí být v těchto dokladech vyjádřeno i DPH? /jsme plátci/. Nový majitel /osoba spolupracující/ nám bude toto auto nadále půjčovat k podnikání. Můžeme v takovém případě začít uplatňovat náhradu za pohonné hmoty a zákl. náhradu za ujetý km? Velmi děkuji za odpověď.
Získal jsem darovací smlouvou ideální polovinu rekreační chalupy druhou polovinu získala moje sestřenice.Chtěl bych vědět pokud svoji polovinu prodám své sestřenici jaká bude vyměřena daň z převodu nemovitosti pokud ve vlastnictví nejsme pět let a kolik by dělala daň kdyby jsme pět let počkali. Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vedení daňové evidence u plátce DPH (FO). Když si koupí plátce DPH něco od neplátce nevypočítává z celkové částky částku DPH a neodvádí ji státu, ale chtěla bych vědět jak to zapsat v daň. evidenci. Mám to zapsat jako od daně osvobozené nebo to jen zapsat bez označení? V přiznání to potom nebudu vypisovat vůbec pokud tomu rozumím. Taky bych chtěla vědět jak zapsat mzdy a splátky úvěrů. Mockrát děkuji za pomoc
Dobrý den, zajímalo by mně, jak je to s placením 3% daně z převodu nemovitosti v případě, že získané peníze z prodeje chci investovat do bydlení, konkrétně do velké rekonstrukce RD. V případě, že bych měla úlevu neplatit tuto daň co bych musela dopložit finančnímu uřadu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,jsem plátce DPH a podávám přiznání čtvrtletně. Jakou lhůtu má Fú na zpracování a jakou lhůtu na výplatu přeplatku DPH? Děkuji Rudová
Jsem OSVČ - jaké sazby náhrad stravného použiji pro sebe při služební cestě? Jsou tyto sazby / jejich časové rozdělení a výše /shodné s náhradou poskytovanou zaměstnancům? Děkuji
dobrý den,jsem OSVČ, vedu daňovou evidenci.V roce 2008 jsem nakoupil ojety automobil k dalšímu prodeji,zaúčtoval jsem ho na zboží. V roce 2009 jsem se rozhodl,že budu používat tento automobil k podnikání. jak převést auto účetně ze zboží do HIM? V roce mi šlo auto do nákladů...teď bych ho měl odepisovat. Stačí použít interní doklad,kde bych auto vyňal z nákladů a zaúčtoval odpisy? Děkuji za odpověď
Převod internetové domény Fyzická osoba za úplatu převedla registrovanou doménu na právnickou osobu. Podléhá tento příjem zdanění? Na základě jakého dokladu. Děkuji
Dobrý den, jako nezisková organizace zaměstnáváme několik lidí na Dohodu o provedení práce. Je nutno vést k nim mzdové listy? Děkuji M.Konečná
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na daňově uznatelné náklady u stravenek. V případě,že společnost nakoupila 1000 stravenek za 100 000Kč, z toho 45000Kč dala uhradu zaměstnancům. Společnost má ve směrnici, že v době trvání 5-12h je náhrada 60Kč a v době 12-18h 100Kč...takže daňově neuznatelné bude 13000Kč?..protože si uznali 55000Kč..což je 55% ze 100 000, ale přitom mužou jen 42000..což je 70% z 60Kč x 1000?
Dobrý den, jsem OSVČ -sportovní činnost(fotbal) a student zároven. Rád bych se zeptal, zda si můžu namísto sociální pojištění uzavřít penzijní připojištění, které mi nahradí sociální pojištění. Děkuji předem za odpověd Tomáš
Dobry den. Jsem ruska, pobiram duchod v Rusku ale tady pracuji na ZL a jsem OSVC. Dohoda o duchodu mezi RF a CR je zrusena na dobu neurcitou. Musim v tehle situaci platit socialku a zdravotku? Dekuji.
Dobrý den pane doktore, chci se zeptat, jak bude řešit podnikatel odpočet DPH u automobilu pořízeného v květnu 2009. Podnikatel vede účetnictví a je plátcem DPH. Respektive mě zajímá, jak bude řešena situace odpočtu DPH, když automobil bude používat i k soukromým účelům? Předem děkuji za odpověď. Novák
Dobrý den, nevím si rady s vyplněním přiznání k DPH, OSVČ-plátce DPH, dovezli js´me motorku z Belgie,faktura od plátce bez DPH, zde při přihlášení jsme vypočítali DPH cca 35.000,- uhradili na FU. Nyní bychom si ho chtělí nárokovat zpět. Pokud uvedu na DaP dle jeho pokynů k vyplanění základ a zaplacenou daň na řádcích 3 a 44, nula od nuly pojde, kde tedy získám zaplacenou zpět jako nadměrný odpočet? Kde dělám chybu? Děkuji.
Dobrý den, organizační složka zahraniční firmy vedoucí účetnictví je povinna tvořit rezervní fond ze zisku?Jestliže ano v jaké výši?Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na odpis zřizovacích výdajů v roce kdy nebyly daňové odpisy ale poude ucetní a firma si stanovovala smernici na jejich odpis ze se nehmotny majetek bude odepisovat hned od mesice porizeni..ma otazka zni jestli se i zřizovací výdaje budou v letech 01 až 03 odepisovat dle smernice a nebo se budou odepisovat az od mesice nasledujícího?