FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

osvobození od daně

Dobrý den, ve věci daně z příjmu fyzickych osob (prodej bytu)by mě zajímalo co znamená vyjádření:" Ještě v jednom případě však nebude daň z příjmu platit. A to pokud podle §4 ods. 1 písm. u) zákona o dani z příjmu do jednoho roku od přijetí peněz z prodeje použijete tuto částku na uspokojení svých bytových potřeb nebo pokud jste odpovídající částku vynaložili na řešení bytových potřeb v roce předcházejícím. Přijetí peněz je však potřeba oznámit vašemu finančnímu úřadu. Vstahuje se k tomu i rekonstrukce bytu, kterou bych chtěla udělat po obdržení peněz, v roce 2009?? Jaké doklady a hlavně kdy, je třeba doložit příslušnému FÚ??? Děkuji. Jituline

účtování doměrků daní

Dobrý den, ráda bych se zeptala na účtování dodatečného platebního výměru k DPH a k dani z příjmu FO, který vyměřil finanční úřad na základě provedené kontroly. Děkuji

kurzové rozdíly

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu-kurzové rozdíly: Společnost s.r.o. používá pevný roční kurz. Pro nákup a prodej valut lze použít i kurz, za něž byly nakoupeny-§24 odst.6 ZÚ - nevzniká kurzový rozdíl. Jestliže tomu dobře rozumím, lze i při nákupu a prodeji valut použít pevný kurz stanovený účetní jednotkou a také nebudou vznikat během roku kurzové rozdíly. Děkuji za odpověď.

kurzové rozdíly

Dobrý den Naše společnost je plátce DPH. V účetní směrnici máme stanoveno účtování denním kurzem pro přepočet z EUR na Kč. Pokud přijmu zálohu v EUR od plátce v ČR, vystavím daňový doklad o přijaté záloze kurzem platným dne, ve kterém byla záloha přijata, např. 27 Kč / EUR. Po následném uskutečnění konečného plnění, které je ve 100% výši přijaté zálohy, ale uskutečněno později než přijatá záloha, se např. kurz změní na 26 Kč / EUR. Postup přeúčtování přijaté zálohy ke konečnému plnění: a) V dokladu přeúčtování ze zálohy ke konečnému plnění účtuji kurzem přijaté zálohy, tak aby účet záloh byl vyrovnán, současně je zaúčtován kurzový rozdíl. Ale tímto kurzem přijaté zálohy je přeúčtován i účet výstupního DPH! Tím nastane situace: konečná faktura je v EUR zcela vyrovnána, zaplacena, ale z hlediska výstupní DPH VZNIKNE DODANĚNÍ v CZK, protože DPH bylo přeúčtováno kurzem přijaté zálohy a ne kurzem konečného plnění! Nemohu v jednom účetním dokladu přeúčtovávat kurzem přijaté zálohy pro odúčtování zálohy a současně kurzem konečné faktury pro účtování DPH, tak aby již nevzniklo žádné dodanění. Pokud nechci aby vzniklo dodanění, tak účtuji další účetní doklad, v němž účtuji DPH proti účtu kurzového rozdílu, (vzniklé dodanění odúčtuji proti kurzovému rozdílu). b) Prosím o radu, je vzniklé dodanění neoprávněné a musím tedy zaúčtovat další účetní doklad s DPH proti účtu kurzového rozdílu? Jaký postup je správný pro stanovení kurzu přepočtu na „konečné vyúčtovací“ faktuře z hlediska odečtení přijaté zálohy a odečtení DPH? Moc děkuji za odpověď. Bečvářová

osvobození od daně

Dobrý den, chtěl jsem se informovat, zda se v ČR platí daň z příjmu z hraní online či live pokeru? V TV říkali, že nikoliv, je to pravda? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Tomáš.

odvod daně

Dobrý den, prosím o posouzení správnosti DPH u obědů. Nakupujeme pro zaměstnance obědy od dvou dodavatelů. První není plátcem DPH a dodává nám obědy do várnic, v naší firmě potom náš zaměstnec v naší jídelně rozděluje obědy na talíře. Z platby od zaměstnanců odvádíme 19% DPH, při prodeji odebraného oběda za dny, kdy aměstnanci stravné nenáleží (dovolená,nemoc), fakturujeme celou hodnotu oběda zaměstnanci s 19 % DPH. Druhým (tento měsíc novým)dodavatelem je restaurační zařízení, kde se naši zaměstnanci stravují. Je správné, že nám fakturuje obědy s 9 % DPH? Máme i v tomto případě odvádět z částky placené zaměstnancem 19 %? Děkuji za odpověď. Ola

změna režimu

Dobrý den. ke dni 31.8. mi končí registrace k DPH. dále budu podnikat jako neplátce DPH. jak se zásobama zboží (maloobchod) k tomuto datu? bylo by řešení už nyní zboží, které nakupuju evidovat bez nároku na DPH (neuplatňovat odpočet)? ale jak pak, pokud toto zboží do toho 31.8. prodám? jak to bude s DPH při prodeji do 31.8.? nebo je jednodušší k 31.8. udělat inventuru a DPH dodanit? jak se to dodanění vlastně dělá? na jakém řádku přiznání DPH se mi to objeví. děkuji za radu.

pojistné na SP a ZP

Dobrý den, mám dotaz k výpočtu sociálního a zdravotního pojištění: jako OSVČ jsem v roce 2007 nakupoval osobní auta a prodával je. Jedno auto s nákupní cenou 338 tis.Kč zakoupené v únoru 2007 jsem prodal až 24.ledna 2008. Za rok 2007 mi u daně z příjmu vznikla ztráta cca 355 tis.Kč a já zaplatil daň z minimálního základu daně. U sociálního a zdravotního pojištění mi byly pro rok 2008 vyměřeny minimální zálohy. V roce 2008 byl prodej výše zmíněného auta ve výši 380 tis.Kč mým jediným příjmem, měl jsem minimální výdaje, ale u daně z příjmu jsem si mohl uplatnit ztrátu z minulého roku, takže po odpočtu nezdanitelné části základu daně byla daň z příjmu nulová. V Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2008 pro OSSZ a pro zdravotní pojišťovnu jsem ale daňovou ztrátu z roku 2007 nemohl uplatnit (prý podle mého daňového poradce to předpisy neumožňují) a mně za rok 2008 hrozí, že bych doplácel na sociálním a zdravotním pojištění dohromady přes 70 tis.Kč, což je mnohem víc, než byl zisk z prodeje auta. Od 18.1.2008 pobírám částečný invalidní důchod, který byl v roce 2008 mým jediným příjmem a k 31.12.2008 jsem přerušil podnikání. Opravdu musím doplatit za rok 2008 tak vysoké doplatky na zdravotním a sociálním pojištění? Nelze pro OSSZ a zdravotní pojišťovnu uplatnit daňovou ztrátu z minulého roku, nebo započítat do výdajů snížení zásob? Podle mne není v pořádku platit doplatek pojištění ze zisku který fakticky nevznikl. Děkuji předem za Vaši odpověď.

převod podnikání.

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jak převést podnikání z manžela na manželku. Do 30.6.2009 podnikali manželé spolu na IČ manžela. Od 1.7.2009 podniká manželka sama na svůj nový živnostenský list bez účasti manžela jako spolupracující osoby - má zaměstnání. Nevím, jakým způsobem převést zásoby, zařízení prodejny, automobil apod. na manželku. Oba jsou plátci DPH, je nutné udělat inventuru a odvést DPH ze zásob za manžela? Manželé mají společné jmění. Děkuji za pomoc, Broňa Nováková.

nepodnikání a platby

Dobrý den.Mám živnostenský list,ale nikdy jsem nezačal podnikat.Daně a pojištění za mne platí zaměstnavatel.Musím platit také ze živnostenského listu a dostal bych podporu v nezaměstnanosti kdybych byl propuštěn?Děkuji za odpověď.

platba daně

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak je to z daní z převodu nemovitosti: Situace: Společnost koupila v loňském roce 2008 nemovitost za 1 000 000Kč a v letošním roce 2009 by ji prodala za 4 000 000Kč. Společnost letos 2009 koupí jinou nemovitost za 2 300 000Kč. Platí se tam 3% daň z převodu z ceny 4 000 000Kč ( z odhadu) ? Nebo je nějaká možnost nižší daně když se obratem kupuje jiná nemovitost? Děkuji

ubytování obchodního partnera

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda si s.r.o. může uplatnit odpočet daně za ubytování návštěvy a kde bych v zákoníku našla na toto téma odkaz. Děkuji

prodej bytu a daně

Dobrý den,mám dotaz.Situace:Manželka měla s bývalým přítelem byt a její polovinu mu prodala.Bohužel nevěděla,že se platí Daň z převodu nemovitosti a tak se po roce a půl ozvali z finančáku.Hned nás zarazili,že se přiznali k tomu,že si to dříve nevšimli,protože tam prý mají chaos.Takže musíme zaplatit 3%+sankci za nezaplacenou daň (cca 15 korun za den opoždění)a taky 2% za nepodání daňového přiznání o převodu včas.Zajímá mě,zda tyto 2% se berou z ceny nemovitosti a taky jestli je reálná možnost,že nám sankce prominou.A je pravda,že pokud jsou sankce vyšší jak 3.000,- tak i kdyby nám to odpustili,tak musíme zaplatit 1.000,- korun? A ještě jedna věc.Pokud manželka prodala tu polovinu za vyšší cenu,než stála polovina bytu při jejich společné koupě,musí platit daň ze zisku? Kolik je to procent? Děkuji

zmařená investice

Máme na účtu 042 variantní projekty na úpravu vstupu do objektu. Vzhledem k špatné situaci ve firmě už se žádný z těchto projetků nebude realizovat. Můžu v tomto případě účtovat zmařenou investici do daňových nákladů ? Tyto projetky už visí na účtu 042 dva roky...a co s uplatněnou DPH z původních faktur ? Musím dodanit v případě, že zaúčtuju zmařenou investici jako nedaňový náklad ? Kdysi na školení nám bylo řečeno, že nelze uznat zmařenou investici do daňových nákladů v případě, že ji neuskutečním jen proto, že na to nemám peníze...A co když ji vyřadím z důvodu, že se mi žádný návrh nelíbí a já nakonec ponechám danou věc v původním stavu. Je to důvod pro odúčtování do nákladů jako zmařené investice ?

sbírka listin

Dobrý den, potřebovali bychom do OR uložit listiny do sbírky. Psala jsem na podatelnu OR, ale bohužel mi nikdo prozatím na můj dotaz neodpověděl. Vím, které listiny je potřeba uložit, ale nejsem si jistá, jestli je k tomu nějaký formulář, který bych spolu s CD měla zaslat. Mohla bych požádat o pomoc? Děkuji a přeji pěkný den. Vondrušková L.

odpočet DPH

Dobrý den, v roce 2008 jsem nebyla plátcem DPH a pořídila jsem si auto na leasing. Od 1.4.2009 jsem se povinně stala plátcem. Mohu si u měsíční leasingové splátky uplatňovat odečet DPH? Děkuji za odpověď.

zařazení majetku

Dobrý den, koupila jsem hmotný majetek nakladač Gehl pro zemědělství, je to samopojízdný stroj na nakládání hnoje, slámy atd. Do jaké odpisové skupiny patří tento stroj? Předem děkuji Kratochvílová

odpočet půjčky

Dobrý den, mam účelovou půjčku od města, z fondu rozvoje bydlení.Půjčka je účelově zaměřená na výměnu oken. Mam RD ve svém vlastnictví.Půjčka je na 90tis urok. sazba 3% a splatnost 60 měsíců. Dotaz: lze uplatnit na tuto půjčku daňový odečet, nebo nějakou jinou úlevu. Děkuji za odpověď Lukáš Macura.

darování obchodního podílu

Dobrý den, můj otec vlastní 20% podílu ve firmě. 10% mi chce darovat. Lze to provést bezplatně? Děkuji.

evidence DPH

Dobrý den, budu OSVČ a budu uplatňovat výdaje paušálem. Budu dobrovolný plátce DPH (později i povinný). Mám možnost si odečítat DPH (tedy vlastně nakupovat bez DPH) u věcí pro podnikání (např. auto, počítač), i když nevedu účetnictví (jen evidenci vydaných faktur a pohledávek)? Případně jakou evidenci musím vést, abych si mohl DPH odečítat? Předem děkuji.