FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně přiznání daně z prodeje nemovitosti (bytu). Dozvěděla jsem se, že se daň za prodej bytu (3%) nemusí odvádět v případě, že tyto finance jsou použity na stavbu rodinného domu. S touto informací si nejsem jista. Mohu vás poprosit o radu? Děkuji
Dobrý den.Prosím o radu jak účtovat zastavárnu.Pokud mi vznikne zisk z vyzvednutých zástav v podobé úrokůmohu je dát do tržby?A co dělat z propadlou zástavou?Nárokuji si odpočet DPH když je zboží od neplátce? děkuji
Dobrý den, založili jsme s.r.o. vznik je 20.3.2009 a nakoupili jsme materiál (dřevo,hmoždinky,lepidla), drobný majetek (kladiva,pilky,hoblíky), ale registrace k dph je až od 15.5.2009 můžeme si z toho, co jsme nakoupili před registrací uplatnit dph? Firma dělá dřevěné altány. Pokud ano, je to v dph v jakém řádku? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, obracím se na vás z dotazem jak postupovat v následujícím případě. Měla jsem sjednané pojištění motorového vozidla, z důvodů vyřazení tohoto vozidla z evidence pojištění zaniklo. Pojištění jsem měla zaplacené na celý rok, nyní jsem na účet obdržela přeplatek od pojišťovny. Jak postupovat při zaúčtování této situace. Děkuji
Dobrý den, je švagr příbuzným v řadě přímé pro účely darovací daně.Finanční úřad v Teplicích tvrdí,že pro osvobození od daně darovací ne a ve Vašich odpovědích jsem našel,že ano. Děkuji za odpověď
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda může zaměstnavatel poskytnout příspěvěk na životní pojištění jednateli, který má uzavřenu Smlouvu o výkonu funkce jednatele. Děkuji Blažková
Dobrý den,prosím o radu. Při zrušení registrace k DPH musím, mimo jiné, odvést DPH ze zásob. Na skladě mám hotové výrobky určené k prodeji a oceněné prodejní cenou (lze ocenit i pořizovací cenou). Na základě novely DPH platné od 1.4.2009 odvedu DPH z z této prodejní ceny, bohužel nemohu z pořizovací (nákladové).Je to správně? Viz. stanovení základu daně, §36 odst.6. zákona o DPH Děkuji
Dobrý den, prosím mám více dotazů. Vyplacení starobního důchodu zaúčtuji jako ostatní nedaněný příjem, šrotovné za auto výdaj režie a odepisování os.aut.koupeného v červnu je 5 let nebo 2.Někdejsem slyšel, že byly schváleny 2 roky?Děkuji
Potřebovala bych vědět podle čeho se mám v technickém průkazu orientovat při celkové hmotnosti. Vlastníme nákladní automobil se dvěma nápravami, v bodě 6 v TP v kolonce hmotnost je uvedená celková hmotnost 1 715kg a v bodě 12 v TP je napsáno celková hmotnost jízdní soupravy 2 415kg. Jedná se o nákladní automobil skříňový dodávkový zn.Ford Courier Van J3S RTJ. Děkuji za odpověď Kopecká
Dobrý den, mám dotaz ohledně daně z převodu nemovitostí. Mou nemovitost v hodnotě 15000000,-, měním za pozemky (na výstavbu RD)v hodnotě 8500000,- + doplatek.Kolik bude činit daň z převodu nemovitostí. Děkuji za informace
Dobrý den, dostala jsem se do špatné situace se sou účetní. Spolupráce probíhala cca 4 roky a za svou práci dostala vždy zaplaceno na základě faktury, kterou nám podala. Posledních několik měsíců přestala komunikovat s námi i s obchod. partnery a úřady. Díky tomu jsme se dozvěděli, že ačkoliv máme její písemné potvrzení, že svou práci odvedla.. ve skutečnosti nepodávala daňová přiznání, (která jsme jí pravidelně podepisovali) a nesdělila nám, že již nejsme plátci daně. Společnost se tímto ocitla v likvidaci. Společně s likvidátorem tedy firmu bohužel rušíme. S tím je spojena spousta nepříjemností. Již vím, že nemohu účetní vést k zodpovědnosti za vzniklou situaci, potřebovala bych alespoň získat naši veškerou dokumentaci, která zůstala u ní. Veškeré fakturace, náklady a zakladatelské listiny jsou u ní. Existuje nějaká cesta, jak to mohu získat? Je nějaký úřad, na který se mohu v tomto směru obrátit? Nebo nějaký oficiální postup ? Děkuji K. Karotka
chtela bych se zeptat jestli jako OSVC musim mit razitko?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat...jako OSVČ si koupím(za hotové) os.automobil.Vím, že mohu uplatnit DPH a že spadá do dvouletých odpisů.Nicméně ho chci používat pro firemní i soukromé účely.Jáké z toho vyplívají povinnosti a na co si dát pozor?Jak vést knihu jízd?Mohu účtovat benzín celý do režie a jak je to s údržbou a opravami? Děkuji L.K.
Dobrý den, dotaz se týká nárokování DPH. Společnost je registrována k DPH od 1.5.2009. Mohu si z faktury za telekom.služby, kde DUZP je 16.5.2009, ale zúčtovací období je 16.4.-15.5.09, nárokovat celé DPH? Děkuji
Vlozeni soukromeho majetku do ucetnictvi Zacinam podnikat. Musim "vlozit do podnikani" PC (je muj soukromy), na kterem chci pracovat nebo ho muzu pouzivat pro podnikani i bez zavedeni do ucetnictvi? Pokud ho musim vlozit do ucetnictvi, jak? Naklady budu odecitat procenty. Dekuji JV
Vlozeni soukromeho majetku do ucetnictvi. Zacinam podnikat. Musim "vlozit do podnikani" PC (je muj soukromy), na kterem chci pracovat nebo ho muzu pouzivat pro podnikani i bez zavedeni do ucetnictvi? Pokud ho musim vlozit do ucetnictvi, jak? Naklady budu odecitat procenty. Dekuji JV
Dobrý den, potřeboval bych poradit v životní situaci. "V době krize" jsem přišel o zaměstnání. jsem evidován na úřadu práce a doteď zatím pobírám podporu.Asi za měsíc by mi měla skončit.Vůbec nevím, z čeho pak budu žít.NA jaké dávky mám nárok a co musím dokládat? Žiju v rodinném domě se svojí starou matkou, která pobírá starobní důchod. Mohou mi poručit prodat například auto? Práce asi zatím nikde nebude i když se aktivně snažím hledat. Musím mít asinějaké životní minimum, že?Nebo mě musí matka ze svého starobního důchodu "živit" i když sama stěží vyjde?Děkuji za radu, nevím co dál.Pavel Petřík
Chtěla jsem se zeptat, když ukončím zaměstnání v polovině měsíce - za tuto dobu dostanu mzdu, kde jsou uplatněny slevy na daních (poplatník, děti) a nastoupím hned na druhý den do zaměstnání druhého, můžou mi být zase za druhou půli měsíce od druhého zaměstnance odečteny z daní tyhle slevy?
Dobrý den pane doktore, chci se zeptat, pokud podnikatel, který vede účetnictví a je plátcem DPH vykáže za rok 2009 ztrátu - nebude platit žádnou daň v daňovém přiznání, které bude podávat do 31.3.2010? Jedná se o začínajícího podnikatele, který ještě neplatí žádné zálohy na daň. Pokud vykáže ztrátu, tak by neměl platit žádnou daň? Děkuji za odpověď. S pozdravem Novák
Dobrý den, již jsem se Vás ptal na Dotaz: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda-li je soukromá účetní (osvč) povina hradit případné penále nebo pokuty, které se zjistí při daňové kontrole? nebo nese za účetnictví zodpovědnost sám podnikatel? Děkuji Odpověď: Ze zákona nese odpovědnost za účetnictví vůči FÚ účetní jednotka, tedy v tomto případě OSVČ. Jak si smluvně upraví vztah s externí účetní je potom na ní. Pokud je účetní pracovnicí účetní jednotky a má sepsanou dohodu o hmetné odpovědnosti nebo její odpovědnost vyplývá z pracovní smlouvy, odpovídá firmě podle a v rozsahu zákoníku práce. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. Děkuji Vám za odpověď, ale chtěl bych se ještě k otázce zeptat, když jsem OSVČ a dělám účetnictví danému podnikateli bez smlouvy a FÚ komunikuje s ním, on se podepisuje, mé podpisy nikde nefigurují, při návštěvě FÚ jsem jako prostřeník, protože daný podnikatel tomu nerozumý. Stejně spadá zodpovědnost na mě? Děkuji