FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na zdanění příjmů z prodeje akcií. Platí i nadále, že prodej akcií vlastněných drobným investorem po dobu kratší než 6 měsíců je zdaněn? Je nutné vedle daňového přiznání pro příjmy ze závislé činnosti vyplňovat nové přiznání pro příjmy z akcií (zaměstnavatel nutí své zaměstnance vyplňovat pro tyto účely nový formulář). Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se optat jak se účtuje občanské sdružení? Kde se dá informovat? Děkuji moc za pomoc.J.F.
Financni urad ma zastavni oravo na veci movita/akcie u SCP/.Hodnota akcii nedosahuje vyse danoveho nedoplatku.Muze FU po 20 letech vymahat nedoplatek i jinym zpusobem nez uplatnenim zastavniho prava? Dale jestli v pripade namitky promlceni na nedoplatku z roku 1994 se oromlceni vztahuje i na penale /urok z prodleni?
Můžete mi, prosím, poradit případně dát tip, kde najít odpověď? Může občanské sdružení zadat zakázku (konkrétně ušití kostýmů) fyzické osobě (důchodci, studentovi, paní na rodičovské dovolené)? Např. formou dohody o provedení práce.. Nebo je nutné zadat práci živnostníkovi? Děkuju moc.
Můžete mi, prosím, poradit případně dát tip, kde najít odpověď? Může občanské sdružení zadat zakázku (konkrétně ušití kostýmů) fyzické osobě (důchodci, studentovi, paní na rodičovské dovolené)? Např. formou dohody o provedení práce.. Nebo je nutné zadat práci živnostníkovi? Děkuju moc.
Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o Váš názor na problematiku související s vybíráním místních poplatků. Obec má vydanou vyhlášku upravující místní poplatky z ubytovací kapacity a vyhlášku upravující m.p. za lázeňský a rekreační pobyt. Příspěvková organizace (provoz sociálních služeb - domov, penzion pro důchodce) zřízená obcí v rámci doplňkové činnosti pronajímá bytovou jednotku, především za účelem ubytování příbuzných, kteří přijeli navštívit klienty příspěvkové organizace (za úplatu). Byt se nachází v objetku daného sociálního zařízení. Příspěvková organizace vybírá poplatek za lázeňský a rekreační pobyt, nevybírá za ubytovací kapacitu. 1. Je možné v daném případě vybírat poplatek za lázeňský a rekreační pobyt? (Podle zákona č. 565/1990, § 3 poplatek platí osoby, které za úplatu a přechodně pobývají v místech soustředěného turistického ruchu za účelem léčení nebo rekreace. Jedná se v případě, že jde o bytovou jednotku v objektu sociálního zařízení, o místo soustř. tur. ruchu? Lze považovat pobyt příbuzných za rekreační pobyt?) 2. Lze vybírat poplatek jak za lázeňský a rekreační pobyt, tak i poplatek z ubytovací kapacity současně, nebo se vybírá pouze poplatek s vyšší sazbou? 3. Osvobození od poplatku z ubytovací kapacity je v daném případě na základě, že osvobozen je zařízení sloužící sociálním a charitativním účelům (§ 7 odst. 2 písm. d))? Děkuji za zodpovězení mých dotazů. S pozdravem Knoblochová Pavlína
Dobrý den prosím o radu. Jsem na mateřské dovolené a chtěla bych vědět, jakou částku si mohu přivydělat, aniž bych musela cokoliv odvádět FÚ nebo jiným institucím. S tím souvisí jestli je problém v tom, že jsem svým dvěma kamarádkám za úplatu udělala jejich účetnictví (sečetla jsem náklady a příjmy, vyplnila formuláře na FÚ, OSSZ a ZP.) Jestli se jedná o nedovolené podnikání, nebo zda něco hlásit či odvést na FÚ nebo OSSZ či ZP. Bylo to mimořádně a jiné aktivity jsem nedělala. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ještě poslední dotaz. Pokud budu mít zjednodušený daňový doklad - nějakou účtenku, nikoli fakturu. Např. na nábytek v hodnotě 14 000 Kč mohu si to dát do nákladů? Když jsem podnikatel a vedu účetnictví a jsem plátce DPH. Právě mám od toho nábytku jen účtenku a ne fakturu, tak si tady nejsem zcela jistý, jak to mám provést. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz ohledně daňové odpisování dlouhodobého hmotného majetku, respektive automobilu. Mohu odpisovat (daňově) automobil, který si koupím v bazaru v částce 200 000 Kč? Nebo se daňově odpisy - standardní vztahují pouze na nový dlouhodobý hmotný majetek? Děkuji za odpověď. Zdraví Novák
Dobrý den, jsem OSVČ podlahářství a sídlo firmy mám doma. Domů jsem si zakoupil filtr pro čištění vody cca 45tis. Kč. Mohu tuto položku vložit do účetnictví? Děkuji
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na pronájem reklamí plochy.Nikdy jsem nepronajímala,tak nevím jak je to s daněmi.Měsíční nájem by byl 7000,- a tak by mě zajímalo,kolik bych asi platila na daních.Děkuji za odpověď
Dobrý den, ráda bych využila této příležitosti a požádala Vás o odpověď na následující dotaz. V současné době mám životní pojištění, které mi trvá necelých 5 let. V případě zrušení tohoto pojištění jsem povinna zpětně dodanit veškeré částky o které jsem si snižovala základ daně v letech předchozích, nebo zde existuje nějaká doba (lhůta) po jejímž uplynutí není toto zpětné doměření daně ze zákona požadováno? Zároveň se chci zeptat, když budu letos, tedy v roce 2009 bez jakýchkoliv zdanitelných příjmů (postupně: rodičovský příspěvek, rizikové těhotenství = nemocenská a následně peněžitá pomoc v mateřství) a zároveň bych v tomto roce pojištění vypověděla a nechala si vyplatit odbytné, vyhnu se tímto způsobem nutnosti zpětného dodanění a zároveň neporuším jakýkoliv právní předpis? Předem Vám velmi děkuji za Vaši ochotu a odpověď. Viktória Š.
Plátce DPH, poživatel ČID, zakoupil starší vůz FORD Transit od plátce DPH dne 30.6.2009 za Kč 280000,- včetně DPH. 1. Lze odečíst za 2. čtvrtletí DPH v plné výši Kč 44 716,-? 2. Kolik let se bude daňově odepisovat a kolik lze uplatnit v roce 2009? Děkuji
Dobry den, chci se zeptat jak vypocitam dan z prijmu z pronajmu. Jsem clenem bytoveho druzstva (nyni asi 7 mesicu uz mam byt v osobnim vlastnictvi) a se svolenim druzstva jsem uzavrela smlouvu o podnajmu se tremi kamaradkami. Smlouva byla na jeden rok a uz vyprsela. Vysi podnajmu jsme stanovily nasledovne. Kazda mi plati 1/3 nakladu s bytem spojenych. Fixni mesicni platbu celkovych nakladu jsem vypocitala z pravidelnych zaloh na najem druzstvu, elektrinu, plyn a rozhlas. Vsechny ucty pak platim mesicne ja v ramci platby SIPO. Vznihle nedoplatky/ preplatky vyrovnavame domluvou. Byt je plne vybaven a proto si od kazde beru jeste 300,- Kc na financovani drobnych oprav a opotrebeni nabytku a spotrebicu. Do zakoupeni vybaveni bytu a novych spotrebicu jsem investovala asi 60 tisic, ale nakup byl v predchazejicich letech. Drobne opravy hradim sama. Musim platit dan z prijmu i kdyz jsem jen fyzicka osoba a nevedu ucetnictvi? Dekuji za odpoved!
Dobrý den. V době od 1.7.2007 do 30.6.2008 jsem byl zaměstnán a mám příslušné potvrzení. Vzhledem k tomu, že 1.7.2007 byla neděle, mám (v souladu se zákonem) v evidenčním listu DP pojištění až od 2.7.2007. Údajně tak nesplňuji podmínky pro přiznání podpory v nezaměstnanosti, protože zaměstnán jsem sice byl 12 měsíců ale účastníkem DP jsem byl jen 11 měsíců a 29 dnů. Je to pravda? Co je vlastně přesnou podmínkou pro přiznání podpory: rok zaměstnání nebo rok důchodového pojištění? Pokud si nyní například zaplatím zpětně rok DP, získám tak možnost přiznání podpory? Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na sociální a zdravotní pojištění. Do 20.7.2009 jsem byla evidovaná na úřadě práce, během té doby jsem se rozhodla jít studovat na vysokou školu, kde se studentem stávám 27.8.2009, z toho důvodu mi paní na úřadě práce řekla, že mám ukončit svou evidenci na úřadě práce, že za červenec zdravotní a sociální pojištění úřad ještě zaplatí a za srpen údajně to zaplatí škola, neboť se studetem stanu už v srpnu a že v nejhorším údajně člověk nemusí jeden měsíc hradit zdravotní pojištění. Ráda bych se zeptala, jak to opravdu je, bojím se, aby mi někdy později nepřišel papír o doplacení včetně penále. Děkuji za odpoveď.
Dobrý den,z důvodů finanční krize jsem nucen odprodat,pozemky-louky v ceně cca 820000,-jaké daně musím zaplatit,jak je to s platbou sociálního a zdravotního zabezp.Jsem zaměstnán,pozemky jsem nakoupil formou restitucí,nyní jsem je bezúplatně pronajal manželce,která na nich podnikala s totálním propadem.Někdo mi tvrdí že pouze daň z nemovitostí 3%,jiný že ještě v příštím roce i daň z výnosů jako FO + soc.a zdrav.pojištění.Totálně jsme se zadlužili a nestačíme na splátky,pokud se na nás ještě nabalí daně,přijdeme o vše.Z informací jsme zoufalí.Děkujeme za Vaši vyčerpávající odpověď-Velcí.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak probíhá zdanění prodeje zděděné nemovitosti v zahraničí - na Slovensku. Zděděnou část chci prodat bratrovi se slovenskou národností, já ji mám českou. Předem děkuji za odpověď, Elena V.