FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den,prosim o zodpovezeni dotazu ohledne uctovani pri porizeni a montazi kuchynske linky.Bylo to v roce 2007.Poridili jsme kuchynskou linku a nechali ji zabudovat(DPH 5%).Mame o tuto "akci" zvysit porizovaci cenu bytu a vlastne i budovy?Je to vec pevne spojena s budovou?Dekuji za odpoved.
Dobrý den,jsem OSVČ (hlavní prac.poměr).Mohu v danovém přiznání uplatnit slevu na vyživované dítě 10680,- ř.72, i v případě, že manželka uplatnuje slevu na dani za vyž.dítě u svého zaměstnavatele (890,- měs.).Děkuji
Dobrý den, Je mi 23 let a jsem studentem VŠ a pobíram sirotci duchod. Zároveň jsem od minulého roku OSVČ ale jen jako vedlejší činnost. Nicméně jsem si vydělal víc a musel jsem doplácet zhruba 20000 KC na socialním pojisteni. Pokud jsem to pochopil správne tak za mne jako za studenta plati zdravotni pojisteni stat.nebo mám nejakou povinnost vuci zdravotni pojistovne?mel bych taky dolozit zdravotni pojistovne svuj prijem?popripade mel bych take neco doplacet?
Vážený pane doktore, od dodavatele z EU v měsíci červnu obdržela firma zboží do komisního prodeje. Byla vystavena příjemka na sklad zboží na základě proformy faktury (toto není daňový doklad) Dle vystavené příjemky a proforma fa jsem účtovala MD 132 zboží/Dal 389 dohad.účet pasivní. Je tato účetní operace správná? Nyní 31. 7. 2009 na prodané zboží firma odešle seznam zboží dodavateli z EU,které bylo vyskladněno odběratelům v měsíci červenci. Dodavatel z EU na základě tohoto seznamu vystaví řádný daňový doklad s datem 31.7.2009. Mohu použít kurz ČNB z měsíce června,který byl použit při vystavení příjemky zboží? Jak to bude prosím s přiznám a nárokem na odpočet DPH? Jaký tam mám použit kurz? Daňový doklad od dodavatele z EU bude mít datum vystavení 31. 7. 2009. Zboží bylo na základě proforma fa přijato na sklad zboží již 30. června 2009. Předem Vám mnohokrát děkuji za odpověď. S pouzdravem Marie Volfová, Ražice 28
Pěkný večer, prosím o sdělení- musí se vést stále knihy jízd? Předem Vám pane doktore děkuji za odpověď. S pozdravem Marie Volfová Ražice 28
Dobry den, jake identifikani udaje musim uvadet na listinach (fakture) i webu? IČ + Identifikacni cislo? (kde ho najdu na vypisu z ŽR z černa 2009). Dole vlevo je uvedeno ID RZP (7cislene) a cislo pripadu (6cisel/pismeno4cisla/5cisel/3pismena). Pak jsem jeste nasla cislo jednaci. Na kterych dokumentech je nutno uvadet? Dekuji za odpoved J. Vachova
Dobry den, rada bych se zeptala, co presne musi byt uvedeno na faktrure pro neplatce DPH ohledne zapsani v ŽR? (nekde jsem nasla ze ID RZP, jinde - podnikatel zapsan v ŽR MÚ Brno, a dalsi) Kde je jeste nutne tento udaj uvadet? Dekuji Jana Vachova
Dobrý den , dle kolektivní smlouvy zaměstnavatel poskytuje ochranné nápoje při extrémních teplotách.Nákup těchto nápojů účtovat na jaký účet, mohu nárokovat DPH? Děkuji.
Dobrý den, v případě, že dodavatel poskytne investorovi slevu na dílo formou dobropisu po vystavení konečné faktury za dílo (smluvně ošetřenou), může dobropisovat tuto slevu bez DPH? Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké povinnosti vůči státu musí plnit nájemce v případě, že pronajímá část svého bytu? Je k tomu potřeba živnostenské oprávnění? Je to omezeno určitou výší nájmu? Do kdy se platí daně z příjmu z pronájmu? Platí se až na začátku dalšího roku? Je třeba se předtím na finančním úřadě přihlásit? Jak se daně z pronájmu počítají, když pronajímatel není podnikatel, ale v pracovně právním vztahu jako zaměstnanec. - Předkládá svému zaměstnavateli potvrzení o příjmu a ten to vyřizuje za něj? Stačí jako potvrzení o příjmu nájemní smlouva? Jsou nějaké další povinnosti, které pronajímatel vůči státu musí plnit? Děkuji za odpověď Zuzana
náklady na účastnické poplatky
Dobrý den. Jsem OSVČ. Od července 2009 plátce DPH. Před rokem 2009 jsem si pořídila auto na úvěr. Úvěr stále splácím. Auto chci teď vložit do obchodního majetku. Prosím o radu jak to udělat. A můžu si splátky za auto vložit do účetnictví do nákladů a můžu si dečíst DPH ze splátky? Můžete mě prosím poradit jak na to? Děkuji za odpověď Iveta.
Dobrý den.Mám dotaz ohledně zařazení nemovitosti v daňové evidenci a co vše dát do pořizovací ceny nemovitosti: Podnikatel (daňová evidence)koupil starší budovu.Vzal si úvěr.Budovu bude nejdříve opravovat (výdaje na opravu, zřejmě i na technické zhodnocení).V budově pak budou kanceláře podnikatele (má 8 zaměstnanců).Kdy zařadit budovu a začít odpisovat?Můžu dát úroky z úvěru už od začátku do daňových výdajů? Měsíčně se na výpisu z úvěrového účtu objevuje závazková provize. Lze dát do daňových výdajů nebo by to snad mělo být součástí ocenění dlouhodobého hmotného majetku?Do ceny budovy jsem zatím zahrnula znalecký posudek a poplatek za poskytnutí uvěru. Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych si na IČO zakoupit automobil na leasin. Nejsem plátce DPH, jelikož nedosahuji tak velkých měsíčních příjmů. Mohu se i tak dobrovolně k placení DPH přihlásit? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu: Jsem zaměstnanec , a letos jsem měl vedlejší příjem cca 15000,- na základě smlouvy o vytvoření díla a smlouvy licenční ( zák.121/2000Sb. a zák.40/164) a pak ještě cca 6000,- na základě smlouvy o spolupráci (podle zák.40/1964). Protože jsem doposud nikdy sám nepodával daňové přiznání ( což teď asi budu muset), prosím o radu, jak mám tyto vedlejší příjmy danit??? A jak je to se zdravotním a sociálním pojištěním? Jsem úplný laik, tak prosím o radu. Srdečné díky
Převzala jsem účetnictví s.r.o. V loňském roce bývalá paní účetní zaúčtovala fakturu na 501/383. Zjistila jsem, že fa byla loni uhrazena. Prosím poraďte mi, jak mám dostat částku faktury z účtu 383 - výdaje příštích období. Moc děkuji. Dále bych se chtěla zeptat, jak mám zaúčtovat dárcovskou SMS (povodně)- uvedeno na faktuře od mobilního operátora. Děkuji.
Dobrý den, dotaz se týká opravné položky. Máme pohledávku za X, nejdříve jsme obdrželi zálohu na poskytnuté služby ve výši 29 000Kč, vystavili daň.doklad - celk.suma 183 000Kč - 29 000Kč záloha. Měli doplatit 154 000Kč.Splatnost tohoto daň.dokladu byla 12.7.2007. V 11/2008 jsme na základě postoupení pohledávky a závazku započetli s touto fakturou částku 13 000Kč. To znamená, že dluh k X je 141 000Kč. Pohledávka je nepromlčená, bez jakýkoliv soudních sporů. Mohu k 7/2009 vytvořit opravnou položku na 20% a zaúčtovat 558/391? Kdy (příští rok?) odepíšu tuto položku z 20 % daňově a 80% nedaňově - 546/311? Děkuji.
Dobry den, chtela jsem se zeptat zda při celkové hodnotě stravenky 80 kc, dávám do nákladů 44 kc. je to správně ? Maximálně je to 70% z náhrad stravného, ale nerozumím jak mám nakládat, kdyz je v zakone napsane rozmezi 60-72 kc ? dle čeho se mám řídit ? Děkuji za odpověd.
Dobrý den, mám kapit.životní pojištění a dával jsem ho každý rok do daní,nyní ho chci zrušit,kde a jakým způsobem mám vyrovnat předešlé daňové úlevy.Od 1.5.2005. Za odpověď děkuje a hezký den přeje Mühlhauser Jan.
Dobrý den , mám dotaz zda-li budu muset platit daň z přijmu z prodeje nemovitosti a případně z jaké částky.Koupil jsem starý dům za 300 tis ten jsem celý nechal zrekonstruovat firmou za 2,5mil následně jsem tento dům prodal za 3,8 mil a koupil si jiný na trvalé bydlení za 800 tis . Vše proběhlo v cca rozmezí 12 měsíců.Pokud jsem dobře pochopil výklad zákona tak jsem vynaložil celkem 2,8 mil a prodejem získal částku 1 mil za kterou jsem si koupil jiný dům k trvalému bydlení za 800 tis a tím mi zůstalo 200 tis které bych měl zdanit?