FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat ,můj muž je rozvedený ,má 7letou dceru ,máme jí ve střídavé péči,nechal bývalé slevu daň na malou,teď to měl mít můj muž po dohodě,Bývalá mu nepotvrdila čestné prohlášení s podpisem,teď je na pracáku ,a nechce mu to podepsat ,chtěla jsem se zeptat co s tím máme dělat,je to škoda,a s ní nehneme,taky mě pak napadlo jít za sociální pracovnicí,prosím o radu,co máme dělat??S pozdravem Rika
Dobrý den, je pravda, že zaměstnaný na dohodu o provedení práce, může být osvobozen od placení měsíčních záloh, tedy 15% každý měsíc? Tedy že vydělá málo a odvedené zálohy by byly stejně vráceny na konci roku. A je pravda, že pokud jsem nenahlásila na FÚ, že již nebudu od půly roku zaměstnaného na DPP potřebovat, dostane pokutu? děkuji
zdravím, potřebovala bych poradit, manžel je živnostník s vlastní firmou registrovaný v ČR, má zakázky i v Rakousku, jak je to s daněmi? Nepracuje tam celý rok, jen vždy na nějaký čas, 4-8 měsíců v roce, staví domy na smlouvu o dílo. Můžete mi zjistit jaké poplatky se ho týkají co se týče daní apod. ? děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - prodáváme nemovitost, já vlastním 11/18 a 9/18 vlastním déle než 5 let a ještě jsem je zdědila v linii přímé. Ale 2/18 jsem zdědila v roce 2012 od tety, tedy je vlastním jenom tři roky a nezdědila jsem je v linii přímé. V nemovitosti nemám trvalé bydliště. Z jakého podílu musím přiznat daň z příjmu, z těch 2/18, kde nemůžu uplatnit osvobození z této daně nebo z celého vlastnictví (ale 9/18 vlastním 20 let). Děkuji za odpověď. Dagmar Rubicková
Dobry den, mam miminko s přítelem, který je stále zenaty. Odesel od rodiny a zije se mnou. V praci mu odmitaji uplatňovat slevu na dani na dite, protože je stále zenaty a oni pry nemůžou ověřit, zda se mnou zije ve spolecne domacnosti. Ze si to mame poresit sami s finančním uradem. Ma zamestnavatel pravo odepirat nase pravo na slevu na dani na dite při vypoctu mesicni mzdy?
Dobrý den, Otec vlastní pozemek méně jak 5 let => při prodeji bude platit daň ( z převodu + z příjmu ) . Převede-li jej na dceru - student bez příjmů – která jej obratem prodá, bude si moci odečíst z daně z příjmu slevu na poplatníka a studenta ? Nějaké omezení nebo riziko ? Děkuji
Jak správně zdanit příjem ze zahraničí? Konkrétně jde o příjem menšího rozsahu (v řádech tisíců korun) za práci provedenou v Česku na základě smlouvy se zahraniční firmou se sídlem v Nizozemsku, který je vyplacen v Eurech. V zemi původu tato částka žádným zdaněním neprojde. Zdaní se v ČR tedy stejně jako jakýkoliv jiný příjem z ČR? Děkuji za pomoc.
Dobrý den, na konci srpna končím státnicemi studium vysoké školy, v listopadu odlétám do zahraničí. Na období před odletem mám domluvenou brigádu na dohodu (zatím nevím, či o provedení práce nebo pracovní činnosti). Prohlášení k dani mám však podepsané u předchozího zaměstnavatele, u kterého však s ohledem na ukončení pobytu v místě studia již nebudu pracovat. Dá se toto prohlášení ukončit a obnovit u nového zaměstnavatele? Nerada bych přišla o slevu na poplatníka, vzhledem k tomu, že původní brigádu již vykonávat určitě nebudu.
Dobrý den, chtěl bych vás požádat o odpověď na dotaz týkající se osvobození od daně z nabytí nemovitých věcí dle par.7 Zákona o dani z nabytí nemovitých věcí. Záměrem je z vlastních prostředků realizovat rodinný dům včetně koupě pozemku a toto jako celek po kolaudaci prodat. Jaký postup z hlediska daňové optimalizace doporučujete, aby se zabránilo např. danění dvakrát? Koupě stavební parcely = převodce vlastnického práva (tzn.prodávající) platí daň 4% z ceny pozemku. Následuje realizace rodinného domu a jeho prodej i s pozemkem. Pokud rozumím správně výkladu o osvobození nových staveb od placení této daně, zde se při prvním prodeji této nové stavby do 5 let po kolaudaci daň neodvádí. Jak je to však s pozemkem? Musím, v této fázi již jako převodce vlastnického práva, zaplatit tuto daň z celého před třeba rokem zakoupeného stavební pozemku? Řekněme například z 1000 m2 (výměra dle KÚ) a osvobozen od daně je pouze zastavěný pozemek s jiným parcelním číslem např. 150m2, který je zpravidla uprostřed celého stavebního pozemku, což u novějších staveb takto bývá zaneseno v KU? Současně zde předpokládám budu platit daň z příjmu fyzických osob. Děkuji předem za upřesnění mého výkladu a za vaši radu.
odpovídal(a): | Elena |
Dobrý den,chci se prosim zeptat,pobírám minimálni mzdu 9200kc ve ktere mam pripoctenou dan na dite 1117kc.V breznove ani v dubnove vyplate jsem nenasla zadnou vracenou dan a na muj doataz zamestnavateli me bylo odpovezeno ze diky dani na dite nemam narok na vraceni dane.Chci se tedy zeptat co je na tom pravdy?Dekuji za odpoved.
odpovídal(a): | Zdeněk Navrátil, JUDr. |
Dobry den, Pokud si pronajmu dlouhodobe byt a budu ho pak davat do kratkodobeho pronajmu, jake budu muset odvadet dane? Dekuji
Dobrý den, k 31.3.2015 jsem ukončil pracovní poměr z organizačních důvodů. V měsíci dubnu mi bude vyplaceno odstupné ve výši cca 186 000,- Kč. Sráží mzdová účtárna z tohoto příjmu i solidární daň, protože překročí částku 103 768,-, ale celoroční příjem nedosáhne výše 1 245 216,-, který je hranicí pro solidární daň? V případě, že ano, je možné tuto daň vyrovnat v daňovém přiznání? Děkuji.
dobrý den, mám dotaz,prosím.Jsem zaměstnaná už několik let u stejného zaměstnavatele,prac.smlouva se vždy po roce obnovuje na další rok.Výše mzdy je 10000kč hrubého.Žadala jsem už několikrát o vratku daní,ale nic jsem nedostala,protože prý firma neodvádí z tak nízké mzdy zálohu na daně. Ptala jsem se na úřadu práce a tam mi sdělili,že záloha na daň se odvádí z jakékoliv mzdy,i nízké.Informaci jsem sdělila zaměstnavateli,ale podle učetní je to tak v pořádku. Mohli by jste mi k tomu,prosím,dát nějaké informace. děkuji Nekolová
Dobrý den, jsem důchodce a měl jsem přímy jako spolupracující osoba ve výši 60 000 Kč. Mimo to jsem měl dohodu o provedení práce 5000 Kč a zaměstnavatel odvedl 15ti % daň.Mohu do daňového přiznání uvést dohodu o provedení práce a dostat zpět 15% daň s tím, že to neohrozí hranici příjmu pro sociální pojištění. Příjem z dohody se uvádí jako příjem §6 nebo 7? Děkuji
Dobrý den, Dcera studuje VŠ a má potvrzení o denním studiu. Zároveň od žáří 2014 nastoupila na HPP. Její roční příjem přesáhl částku 68 tis.Kč Mohu uplatnit daň. zvýhodnění na vyživované dítě za měsíc leden až srpen 2014? Děkuji.
Dobrý den, mám dotaz ohledně daňového přiznání, konkrétně uplatnění slevy na dani na životní pojištění. Letos si daňové přiznání dělám kvůli mateřské sama, v minulých letech mi účetní v práci říkala, že uplatnění této slevy je příliš komplikované, takže jsem to vůbec neřešila. Chtěla bych vědět, jestli je vůbec možné tuto slevu uplatnit v případě, kdy jsem smlouvu v tomto roce zrušila a platby životního pojištění šly jenom 9 měsíců minulého roku? Děkuji.
Vloni jsem ukončil smluovu o životním pojištění a obdržel finanční vyrovnání.Během několika let jsem v průběhu pojištění část období uplatňoval nárok na slevu na dani z úroků a část nikoli(jsem na ÚP). Jak postupovat při zdanění za loňský rok, musím od bývalého zaměstnavatele doložit uplatnění slev a prohlášením neuplatnění nebo jaký je postup? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem důchodce a zároveň mám příjem z pronájmu, chtěla bych se zeptat, zda do daňového formuláře někde zadávám výši důchodu a jestli k daňovému formuláři mám jako přílohu přiložit potvrzení o pobírání důchodu. Děkuji za odpověď. D.Rubicková
Dobrý den, kam dotaz ohledně daně z příjmů fyzických osob. Každý rok jsem uplatňoval vrácení částí úroků z úvěru ze stavebního spoření.Koncem roku 2014 jsem prodal byt na který byl úvěr zřízen. Nyní mám problém že 10 měsíců byt byl můj, ale dva měsíce už ne. Teď prý již nemůžu uplatnit odpočet částí úroků pro rok 2014 právě kvůli těm dvoum měsícům. Prosím o odpověď jestli mám nárok aspoň na pomernou část úroků. Díky moc.
Dobrý den, mám u zaměstnavatele podepsanou DPP a růžové prohlášení, kdy mi není odečítána do výplaty 15 % srážková daň. Paní účetní se minulý měsíc spletla při připisování peněz na účet a daň mi odečetla. Všimla jsem si toho až na konci měsíce a zatím nemám od zaměstnavatele vyjádření. Pakliže uznají chybu na své straně, jsou mi i povinni rozdíl - tedy strženou srážkovou daň vrátit na účet? Jde mi hlavně o to, zda mají třeba právo se vymlouvat, že v tomto případě mám prostě smůlu, protože peníze se týkaly srážkové daně, která už byla vykázána a tudíž by měli oprávněné komplikace přepisovat "nějaké" výkazy či dokumentace. S poděkováním a pozdravem Bc. Dagmar Bětíková