FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, společnost X vystavila 1.2.2009 fakturu na společnost Y ve výši 1mil. kč včetně DPH dle dotatku smlouvy.Z faktury odvedla DPH. Společnost Y zpochybňuje platnost dodatku a částku pravděpodobně neuhradí.Je nějaká možnost, domoci se vrácení DPH, které společnost odvedla v únoru?Zrušení faktury v účetnictví a žádost o vrácení DPH?Jaké jsou možnosti? Děkuji
Dobrý den, pracuji v pracovním poměru u jednoho zaměstnavatele, daňové přiznání nepodávám, vyplňuji pouze prolášení o dani. Nyní budu k tomu 1 rok ještě pracovat na dohodu o provedení práce pro jiného zaměstnavatele. Budu muset podat daňové přiznání ohledně příjmů z dohody o provedení práce (odměna cca 50.000,- Kč) a z příjmů z dosavadního zaměstnání na PP? Či obecně jak mám vlastně příjem z dohody o provedení práce danit? Děkuji velmi.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to se sociálním a zdravotním pojištěním-případně dalšími platbami,pokud mám pracovní smlouvu u jedné firmy na plný úvazek, kde mám podepsané daňové prohlášení a u druhé firmy mám dohodu o provedení práce či dohodu o pracovní činnosti.Kolik a čeho musím sama odvádět u druhé firmy? Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně zařazení a prodeje auta. V březnu 2009 skončil leasing auta, kde jsem mohla uplatnit DPH a zároveň přišla faktura za zůstatkovou hodnotu 1.190,- Kč. Účtovala jsem úč.501 a 343MD. V srpnu auto prodávám za 220.000,- Kč vč. DPH, kterou odvedu. Nevím jestli mohu účtovat úč.641 a 343D, když účet 641 je tržba z prodeje hmotného majetku a já ho jako hmotný majetek /tj.úč.022/ neměla. Poradíte prosím ? Děkuji s pozdravem K.D.
Dobrý den, může to sice znít jako banální otázka, ale zajímalo by mě, kolik budu platit sociální a zdravotní pojištění v této situaci: Letos jsem odmaturovala a jsem přijatá na VŠ,nicméně nejspíš dám přednost nultému ročníku jiné VŠ, kde ztratím statut studenta. Kolik činí povinné pojištění pro takové českého občana, jakým budu po ztrátě statutu studenta? Budu patřit navíc do kategorie nezaměstatných, když vlastně nebudu oficiálně studentem ani pracujícím? Mnohé díky.
Finacni urad ma v zastave veci movite /akcie u SCP/ Je mozne zaplatit obvyklou cenu akcii aby zastavni pravo zaniklo i kdyz hodnota akcii nedosahuje vyse danoveho nedoplatku? Asi by na to FU nemusel pristoupit.?
Dobrý den, chceme se přestěhovat s přítelem k mé pratetě (teta mé maminky), protože již není soběstačná. Má maminka je v závěti uvedena jako dědic veškerého majetku a máme přislíben pratetin dům poté dostat jako dar. Protože dům je již dosti zanedbaný, chtěli bychom jej nabýt do vlastnictví a moci zvelebovat již svůj majetek. Je možné aby byl dům darován přímo mně aniž bychom platili darovací daň? Nebo je nutné, pokud bychom toto chtěli vyřešit za pratetina života nejdříve převést na matku a ta pak na mne? Děkuji Marie
Dobrý den, od r.2005 mám kapit.životní pojištění,mohu ho zrušit, když jsem ho každý rok dával do daní?Nebudu muset vyrovnávat každoroční daňovou slevu?Jsem zaměstnanec. Za odpověď děkuje Mühlhauser Jan.
Dobrý den,s bývalým manželem jsme vlastnili společně garáž necelých 5 let.Po rozvodu mi manžel připsal i svůj podíl.Takže od září 2005 jsem výhradním vlastníkem já.Ted bych chtěla garáž prodat a nevím jestli budu platit daň z přijmu,jelikož nejsem výhradním vlastníkem 5 let.Můžete mi napsat jak to tedy vlastně je?Děkuji Franková
DPH u pronájmu: právnická osoba, plátce DPH, sídlo v ČR, vlastní ve Španělsku apartmány, které chce pronajímat. Jak to bude s DPH, musí se registrovat v této zemi? Dále tato společnost bude ve Španělsku nakupovat vína a v ČR je prodávat. Jde o klasické pořízení zboží, nebo je zde nějaká vyjímka, a co clo apod. Děkuji
Dobrý den,potřebuji poradit, jsem OSVČ a plátce DPH. Potřebuji vědět, jakým způsobem se fakturuje oprava na svém firemním autě na pojišťovnu.....Děkuji.
v roce 2008 jsme koupili nákladní kontejnerové auto (auto + 2 kontejnery). Dala jsem je do majetku a odpisuji. Nyní jsme přikoupili 2 kontejnery - jeden za 35.000,-Kč, druhý za 53.000,- Kč. Mám oba kontejnery přiřadit k nákladnímu autu a odepisovat, nebo ten za 35.000 dát na 501xxx a ten za 53.000,-odepisovat? Poradíte, začínám.
Dobrý den,jsem začínající zemědělský podnikatel.Jako plátce DPH jsem se zaregistrovala 4.5.2009,30.6.2009(DUZP) jsem zakoupila nový zemědělský traktor za 1,1mil.bez DPH.DPH činí cca 209 tisíc Kč.Daňové přiznání za 2kvartál2009 jsem podala 27.7.2009. Finanční úřad mi nechce vrátit DPH pokud nebudu mít tržby minimálně ve výši cca 200tisíc Kč.Nutí mne,abych podala nulové daňové přiznání. Má toto jednání oporu v zákoně?Předem velmi děkuji
Dobrý den, uvažujeme o prodeji našeho RD - novostavba. V tomto domě bydlíme již 2 roky, trvalé bydliště zde máme necelý 1 rok, tento dům jsme ale zkolaudovali až nyní 7/2009. Budeme muset při prodeji odvádět daň z příjmu pokud tu bydlíme již 2 roky a když nemovitostí se rozumí i stavba a pozemek? Nebo nemovitost = zkolaudovaný RD musí být zapsán v katastru nemovitostí po dobu 2 let? Děkuji moc za odpověď
Dobrý den, dnes (30.07.2009) mi došlo rozhodnutí o vyřazení z úřadu práce. ode dne 13. července 2009. Paní na úřadu práce mi řekla že červenec mi ještě zaplatí?(sociální a zdravotní pojištění, podporu neberu) tak nevím čemu věřit, dále jsem se chtěl zeptat co mám teď udělat. Kam mám zajít a co vyplnit. Musím platit zdravotní i sociální, nebo jen zdravotní. A jaká bude výše zdravotního pojištění když jsem absolvent střední školy a žádnou mzdu jsem ještě nebral. Plánuji že od 15. září budu studentem vysoké školy. Tak by me zajimalo kolik do te doby budu muset zaplatit ze své kapsy. Předem děkuji za odpověď Rudolf Zahradník
dobrý den. v březnu jsme s přítelkyní rozjely podnikání. obě jsme podnikaly samostatně již před tím. ona byla plátce DPH. smlouvu o sdružení máme ale až od 1.4.2009, to jsem se stala plátcem DPH i já, tak jsme mohly jít do sdružení oficiálně. co s nákupem zboží a nějakými výdaji v březnu? máme tam již i nějakou malou tržbu. DPH bylo uplatněno. jedná se o maloobchod, takže jsme zaplatily nájem, zařízení prodejny a nákup zboží, zařízení nepřekročilo 40tis, takže to jde rovnou do nákladů. můžeme i za ten březen je na půl? děkuji moc za radu.
Dobrý den,jestliže by zaměstnavatel v době jeho poklesu ekonomických aktivit nechal zaměstnance doma s tím, že by mu vyplácel např. 50% mzdy po dobu 3-12 měsíců, jsou tyto mzdové náklady daňově uznatelné pro firmu či nikoli? Velice Vám děkuji za odpověď.
Ještě jednou děkuji za odpověď k problematice příjmů z prodeje akcií. Je možné teda postupovat tak, že zaměstnavatel přizná výši příjmů ze závislé činnosti a na příjmy z prodeje akcií vypracuji zvlášť formulář?Nelíbí se mi, že bych měla suplovat funkci našich účtařek. Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Novotná
Dobrý den, ještě taková drobnost. Musejí všechny obchodní společnosti zveřejňovat svojí roční účetní závěrku ve sbírce listin? Např. i s.r.o., který vykazuje roční zisk 20 000 000 Kč a nemá povinnost auditu. Děkuji
Dobrý den pane doktore, chci se zeptat ohledně zdaňování akcií. Pokud si nakoupím pár kusů akcii a za dva měsíce prodám je možné tento výdělek nezdanit? FU by se prakticky nedozvěděl, že jsem nezdanil tyto akcie, jelikož tam nejsem nějak evidovaný, čili o mě vůbec neví, jako o fyzické osobě. Co si o tom myslíte? Je to totiž výdělek cca 5 000 Kč za všechny akcie. Děkuji za odpověď.