FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o odpověď na následující problém: dědictvím po zemřelé mamince získá dědic byt. Trvalé bydliště tam měla mamka mnoho let. Dědic nikoliv. V dědickém rozhodnutí je uvedena cena odhadem 800.000,-- Kč (např.) Dědic obratem prodá byt za cca 1000.000,-- Kč . Má pravdu ten, kdo tvrdí, že rozdíl 200.000,- je předmětem daně z příjmu u dědice nebo ten, který tvrdí že časový test trvalého bydlení se v tomto případě bere i za dobu trvalého bydliště zůstavitelky, protože dědění bylo v řadě přímé a tudíž se nic nezdaňuje? Děkuji
Dobrý den, synovi bude v únoru 26 let a v současné době studuje v zahraničí. Jelikož si hodlá studium v zahraničí ještě prodloužit a zároveň by chtěl pracovat, není nám jasné, jak se platí zdravotní a sociální pojištění po dovršení 26 let při práci v zahraničí. Je i rozdíl zda bude pracovat v zemích EU nebo mimo? Děkuji.
chceme prodat byt v osobnim vlastnictvi a finance pouzit na nakup domu od nasi tety.budeme muset platit my nebo nase teta dan?
Dobrý den, můj syn má 23 let a studuje prezenční bakalářský studijní program na MU. Jelikož doba studia přesáhla standardní dobu, po kterou se studijní program studuje, byl mu vyměřen poplatek za prodlouženou dobu studia. Chtěla bych se zeptat, zda si v tomto období musí sám hradit sociální a zdravotní pojištění. Děkuji za odpověď Mrázková.
Dobrý den, potřebuji poradit ohledně daně z převodu nemovitosti /pozemku/.Zdědil jsem po rodičích parcelu,jejíž část nyní hodlám prodat.Kdo bude hradit daň z prodeje, v kterých případech musím mít odhadce? Většinou hradí daň z převodu nemovitostí prodávající,ale údajně existují i vyjímky, kdy daň hradí kupující. O těchto vyjímkách bych rád věděl více informací. Děkuji. S pozdravem Kolařík Petr
Před dvěma lety jsemkoupila rodinný dům na hypoteční úvěr 2,2 mil. Kč(100%). Dům je před rekonstrukcí, a proto jsme v domě trvale nebydleli.V současné době mám na dům kupce, který by si ode mne převzal zbytek hypotečního úvěru a zároveň by uhradil v hotovosti 490 tis.Kč (uhrazené splátky+ investice do vybavení domu). Jak budu muset uhradit daň z převodu nemovitostí? Kupní cena celkem je sice 2,690 mil.Kč, ale já dostanu (do příjmu jen 490 tis.Kč, v podstatě se mi vrátí jen splátky, které jsem musela uhradit (už ze svých již jednou zdaněných příjmů). Je možné být od této daně osvobozen? Pokud ano, kolik musím investovat zpět do bydlení a v jaké lhůtě? Jak se postupuje v případě, že jsem si uplatňovala úlevu na dani (snížení daňového základu o zaplacené úroky). Děkuji za odpověď?
V listopadu roku 2008 mi otec daroval byt,ve kterém trvale bydlím od srpna roku 2008. Z finančních důvodů jsem nucena byt prodat a zajímalo by mě jakou daň budu muset zaplatit.Děkuji za odpověď
Byl schvalen pausalni naklad pro osobni vozy podnikatelu, kolik cini a od kdy plati? je tento pausal nad 50% pausal nakladů, nebo ho při využití 50% pausalu nelze vyuzit ?
Dobrý den, jake jsou zákonné možnosti period pro přiznání DPH (měsíčně, čtvrtletně, pololetně, ročně) ?
Dobrý den, FO vede daňovou evidenci a je plátce DPH. Vystavili jsme fakturu za provedenou stavbu a DPH jsem odvedla v minulém čtvrtletí (musím DPH odvést při vystavrní faktury, že?). Dosud nám firma nezaplatila a teď chce účetní z odběratelské firmy aby jsme ji podepsali doklad o zaplacení zálohy, ikdyž nám nevyplatí žádné peníze s tím, že se nám sníží DPH a tím je to i pro nás výhodné. Mám správný dojem, že nás chce "převést"? My jsme přece museli už DPH odvést, takže nám se nic nezmění jen oni si sníží DPH. Děkuji moc za odpověď
Dobry den, daroval jsem na jare matce byt, ktery jsem dva roky pred tim koupil za XY Kc do OV. Matka nyni byt prodala. Z jakeho zakladu bude platit dan z prijmu, jestlize se na ni nevztahuje ani osvobozeni typu "bydleni po 2 roky", ani typu "pouziju penize na dalsi bydleni"? Poridime-li od odhadce odhad jarni ceny bytu, bude zakladem dane rozdil mezi prodejni cenou a cenou uvedenou v odhadu? Dekuju!
Dobrý den,včera jsem Vám zasílala dotaz ohledně nákupu zboží v Polsku bez DPH.Tímto Vám mockrát děkuji za Vaši odpověď,ale potřebovala bych ještě poradit,psal jste,že pořízení zboží z EU je třeba vykázat v přiznání k DPH v tuzemsku a přepočítat kurzem ČNB ke dni UZP,je to třeba přepočítávat i v případě,že zboží bylo hrazeno platební kartou a částka v Kč se objeví na výpise z banky?DPH se použije české tj.19%?Souhrnné hlášení podává pouze prodejce(tzn.Polák? Děkuji moc za Vaši odpověď.
Dobrý den, ráda bych se zeptala zda moje dcera má povinnost podávat daňové přiznání za rok 2008 když v květnu maturovala což byla do konce srpna studentka a pak do konce září byla zaregistrována na pracovním úřadě a do konce roku byla na Novém Zélandě kde příležitostně pracovala, ale nepřinesla si žádné potvrzení. Děkuji
Dobry vecer,rada bych vedela ,zda-li je stanovana ze zakona doba ,mezi vystavenim faktury a dobou jeji splatnosti?Muze byt pri pozdnim zaplaceni uctovano penale z celkove hodnoty dila a nebo pouze z castky,ktera byla uvedena na fakture?Dekuji L.S.
Dobrý den, je legální prodat byt za symbolickou cenu 1 Kč? Bude taková kupní smlouva na byt platná? Jedná se o byt v osobním vlastnictví. Samozřejmě vím, že daň z převodu se platí z částky vyšší tedy ze znaleckého posudku.
dobrý den, Když zaměstnavatel(podnikatel) poskytne zaměstnaci zahraniční stravné vyšší než jsou základní sazby stravného stanovené vyhláškou. Musí se potom částka, která je nad základní sazby stravného danit? Je možné nalézt odpověď na tuto otázku v nějaké vyhlášce? děkuji za odpověď
Dobrý den, narodilo se mi s expřítelkyní děcko,oba bydlíme u svých rodičů, tedy nikoliv ve společné domácnosti. Ona je na mateřské a já normálně pracuji a platím výživné dle rozhodnutí soudu. Ale slevu na dani na děcko pobírá její otec, čili děda decka. V rodném listě jsem uveden jako otec. Mám právo o slevu na dani požádat? A zda má na to její otec právo?
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, zda si může rodič uplatnit daňové zvýhodnění na dítě, které v měsíci červnu nebylo připuštěno k závěr. zkouškám a bude je dělat až na podzim,jedná se mi o měsíce červenec a srpen, popřípadě do kterého měsíce mohlo být daňové zvýhodnění uplatněno. Děkuji
Dobrý den, jsme dva instalatéři ve sdružení fyzických osob s podílem 50/50. Vedeme daňovou evidenci, naši "mzdu" zde vedeme jako osobní spotřebu, výdaj bez vlivu na zisk. Nyní bychom chtěli přijmout zaměstnance - jaké z toho pro nás plynou povinnosti? Jak budeme účtovat jeho mzdu? Jak je to se zdrav. a soc. pojištěním? díky za info
Dobrý den,mám dotaz ohledně nákupu zboží v Polsku bez DPH.V obchodě příteli řekli(je pláte DPH),že pokud přinese razítko,že mu zboží(objektiv k fotoaparátu,který využívá k podnikání)prodají bez DPH a pro něho nevzniká žádná povinnost vůči finančnímu úřadu u nás.Teď jsme se dozvěděli,že nejspíš měl DPH přiznat u nás v daň.přiznání.Chci se zeptat,zda je třeba podat dodat.daň přiznání i v případě,že se nezmění daň.povinnosta,pokud ano do kterých řádků toto DPH je třeba zapsat a v jaké výši(19%)?Děkuji moc za Vaši odpověď.