FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o radu. Účtuji s.r.o., v roce 2008 byl vykázán zisk ve výši 86.000,-. Tento zisk potřebuji rozdělit. Myslím si, že 5% přeúčtuji na rezervní fond (na to se ještě musím podívat do Obchodního zákoníku) a zbytek buď na 428, nebo 429 dle potřeby. Ale co nevím, společník s.r.o. si od ledna 2009 vyplácí odměnu ve výši 1.000,- každý měsíc. Promínte se nějakým způsobem v zápisu o rozdělení HV tato částka? A jak tuto odměnu účtovat? Nyní mi došlo že účtuji asi špatně 522/331. Společník je zároveň i zaměstnanec. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Mašková D.
Dobrý den, podnikatel pronajme svůj hotel a bude už tedy mít příjmy pouze z nájmu, jak je to splacením SP a ZP. A jak by to bylo se SP a ZP, kdyby šel do předčasného důchodu? Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěla bych vložit nemovitost do obchodního majetku, nevím však jak postupovat. Jedná se o část zemědělské usedlosti. Chtěla bych do majetku vložit pouze stodol u, která však nemá vlastní číslo popisné, takže není možno ji v katastru nemovitostí vložit jako samostatnou pod IČO. Navíc jsem celou zemeědělskou usedlost pořídila na hapotéku, je tedy vůbec možné vložit stodotu za těcho podnímen do obchodního majetku? Pokud ano, jakým způsobem a jak začít účtovat? Stačí jen vložit ji do investičního majetku za odhadutou cenu nebo je nutno i o ní účtovat v daňové evidenci? Odpisy a pod. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu ohledně "Stálé Provozovny". Naše společnost, menší s.r.o. (nakladatelství) z Prahy si celoročně pronajímá nemovitost ve Východních Čechách kde také provozuje svoje podnikání ve smyslu společných schůzek s autory a porad se spolupracovníky. Je nutné zřídit si tam stálou provozovnu ? společnost si dává do daňových výdajů přiměřenou část provozních nákladů na tuto nemovitost. Z jakého důvodu je nutné či dobré si tam tu stálou provozovnu zřídit, bez toho by třeba byla ohrožena daňová uznatelnost těch provozních nákladů ? Děkuji moc za vysvětlení významu té stálé provozovny. Nebo to až tak nutné není ? Zaměstnanci tam žádní nejsou. Děkuji předem za zodpovězení dotazu.
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu zda je nutné u menšího s.r.o. (obrat do 10mil.) někde zveřejňovat obrat a účetní závěrku. Např.u Městského soudu v Praze. Volá nám nějaká soukromá firma Creditreform a stále nám tuto povinnost připomíná a domáhá se informací o naší společnosti. Já jsem ale zmínku o této povinnosti v zákoně nenašla. Má na něco takového právo ? Děkuji předem moc za zodpovězení dotazu.
Dobrý den, zjistili jsme, že naše firma má neuhrazenou pohledávku v hodnotě cca 7 500 Kč u firmy, která je od října r.2007 v konkurzu. Existuje ještě nyní nějaká možnost, jak přihlásit naši neuhr.pohledávku do konkurzu?
Dobrý den, prosím o radu,zda mohu do majetku firmy zahrnout počítačové vybavení, které bylo zakoupeno ještě před zahájením činnosti a jehož cena není 40 000 kč. Následně pak faktury za využití internetu, který nezbytně potřebuji k podnikání, zahrnout do účetnictví. Děkuji
Dobrý den pane doktore, ještě mě zajímá to, zda-li datum vystavení faktury může být totožný s datem uskutečnění zdanitelného plnění? Děkuji. Novák
Dobrý den, pokud koupí podnikatel plátce DPH automobil z autobazaru, může si uplatnit odpočet DPH na vstupu? Nebo se odpočet DPH vztahuje pouze na nové automobily? Děkuji.
Dobrý den pane doktore, měl bych na Vás dvě otázky: 1. Den uskutečnění zdanitelného plnění je den přijetí platby od odběratele? Nebo den přijetí zboží? 2. Faktura se musí vystavit do 14 dnů ode dne přijetí platby od odběratele? Děkuji za odpověď. Novák
Dobrý den, přestal jsem ve svém podnikání používat provozovnu s denně otevřeným obchodem a zbyly mi zásoby zboží (průmyslové). Nikdy jsem neohlásil ukončení své podnikatelské činnosti a snažím se sehnat vhodného kupce, přičemž se mé podnikání stalo vedlejší činností a nemám tedy na něj příliš čas. Tato situace trvá několik zdaňovacích období a po tuto dobu jsem vhodného kupce nesehnal, přičemž nemám žádné příjmy z podnikání ale stále podávám pravidelná přiznání k DPH i roční přiznání k DZP. Nyní mi ovšem Finanční úřad při kontrole oznámil že jsem tedy fakticky takto ukončil již před několika lety podnikatelskou činnost a zásoby jsem byl tedy povinen dodanit. Nemohu se s tímto postojem ztotožnit a ani nenacházím pro takový postup FÚ oporu v zákoně. Ačkoliv příjmy z podnikání nemám, i nadále počítám s odprodejem zásob zboží. Nalezení kupce není snadné a svou aktivitu mohu jen stěží prokázat (telefonáty, oslovení mailem - již smazaná, osobní rozhovory). Můžete mi k této záležitosti podat vysvětlení a říci jak v takovémto případě dál postupovat?
Dobrý den. V srpnu 2002 jsem koupila družstevní byt. Po celou dobu jsem v něm měla trvalé bydliště. Nyní po 7 letech ho budu prodávat. Budu muset zaplatit daň z příjmu z ceny, za kterou ho prodám? Jestli ano, tak kolik procent? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, omylem jsme vystavili fakturu na služby na částku nižší, než která byla uvedena v objednávce. Je možné opravu provést vystavením daňového vrubopisu? A s jakým datem zdanitelného plnění? My i náš zákazník jsme plátci DPH. Děkuji za odpověď!
Hezký den. Koupila jsem byt do osobního vlastnictví, který jsem následně za 1 rok prodala. Prodejní cena byla vyšší než kupní. Nebudu muset částku rozdílu danit, když do jednoho roku od přijetí peněz z prodeje použiji tuto částku na uspokojení svých bytových potřeb - a to v podobě koupě podílu ( cca. 1/8 )rodinného domu mamky, ve kterém s manželem již bydlíme? V rodinném domě máme trvalé bydliště a jinou nemovitost k bydlení s manželem nevlastníme. Děkuji za odpověď.
Pokud zamestnavatel nevlastni automobil,nemuze platit silnicni dan, a tudiz nemuze vypisovat cest. prikazy svemu zamestnanci,ktery pouzije svuj vuz pro sluzebni ucely.Chapu to spravne? Exixstuje v takovem pripade moznost,jak vyplacet zamestnanci nahrady + benzin.Dekuji za odpoved.
Dobrý den, chci se zeptat ohledně špatně vystanevé faktury. Bohužel jsem našla fakturu kterou jsme vystavili s 9% dph a mělo být 19%dph. Volala jsem obdběrately a ten již fakturu uhradil a nemůžu jí opravit. Tak nevím jak mám postupovat. Jestli fakturu dobropisovat a vystavit novou a podat dodatečné přiznání.
Dobrý den, prosím o radu ohledně zaúčtování nákladů.Jsme truhlářská firma sídlící v budově, kde se nachází i 1 byt.V tomto bytě,který je neobydlený jsme provedli celkovou opravu elektroinstalace.Můžeme si tyto výdaje dát do nákladů a jak je to s DPH?Na faktuře je vyčísleno 9%-jakož pro bytové účely,zatím tam skladujeme dveře.A kdybychom v budoucnu upravili byt k užívání, mohou být příjmy z pronájmu součástí příjmů z podnikání nebo se musí dělit.Děkuji a přeji hezký den
Nechali jsem opravovat firemní vůz v ČR od dodavatele, který je registrovaný v SR /EU/, chci se zeptat jak to bude s DPH? jedná se o tzv. reverse-charge systém. na kterých řádcích přiznání DPH má být uvedeno. děkuji
Dobrý den, 1.)letošní rok jsem začal podnikat a chtěl bych výdaje uplatnit procentem z příjmu.Mám 4zaměstnance a zajímá mě,zda odvody za zaměstnance můžu přičíst k procentní sazbě nebo dám procento a už nic víc k tomu? 2.) Firma zaměstná studenta na dohodu o provedení práce.Když podepíše prohlášení a doloží potvrzení o studiu nemusím mu srazit daň z příjmu? Děkuji za odpovědi a přeji sluníčkový den
Dobrý den, prosím o radu, moje maminka vlastní na půl se svým bratrem nemovitost. Bratr maminky převede darovací smlouvou svojí polovinu na moji maminku (čili jeho sestru)a ta po sléze (cca do 1-2 měs.)celou nemovitost prodá mě (své dceři). Jak je to s platbou daní v případě těchto převodů, děkuji