FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

předmět daně

Dobrý den. Koupili jsme do firmy nákladní přívěs, kategorie vozidla 02, počet náprav: 2-0 dvojnáprava, největší technicky příp.hmotnost 3,5tuny. Podléhá tento přívěs silniční dani?

daňový náklad

Dobrý den, Společnost koupila ojetý osobní automobil. Předem na základě proformy uhradila zálohu – 12.8.2009. Kupní smlouva a DUZP faktury odpovídá převzetí vozu, tj.17.8.2009. Pojištění zákonné i havarijní je také od 17.8.2009. Zaměstnavatel se rozhodl již před koupi vozu, že auto bude monitorováno/střeženo. Nechal už 12.8.2009 namontovat „hlídací přístroj“ do auta. Společnost mu na základě toho vystavila fakturu s DUZP 12.8.2009 a roční poplatek na střežení vozu od 12.8.2009, DUZP faktury také 12.8.2009. Dotaz: Je pro společnost daňovým nákladem (a mohu nárokovat DPH) z faktur s DUZP 12.8.2009, kdy jsme ještě auto fakticky neměli, pouze uhrazenou zálohu? Přístup k tomuto autu jsme po dohodě s majitele měli, jinak by nebylo možné monitorovací systém namontovat. Děkuji.

nájem auta a náklady

Velice děkuji za odpověď předchozího dotazu. Ještě jednou k paušálu za použití soukromého vozidla. Firma si pronajme na operativní leasing auto od zaměstnance, který jej používá i pro soukromé účely za 10 tis.kč/měs. Firma si tedy uplatní do nákladů paušálně 4 tis.Kč a těch 10 tis. kč je daňově uznatelných také nebo je kráceno 80proc nebo není uznatelné vůbec? Ješě jednou děkuji.

nemocenské pojištění

Dobrý den, jsem OSVČ, platím měsíčně soc. pojištění OSSZ, ale nejsem přihlášena k nemocenskému pojištění. Jak se mohu přihlásit? Za jak dlouho bych při případné nemoci dostávala dávky? A jak je to třeba při dlouhodobé nemoci - platím splátky stále nebo je možnost nějakých úlev (když bych z důvodu nemoci měla omezený příjem ...)? díky za odpověď

druh příjmu a daňové výdaje

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak zdanit neamatérskou smlouvu, jde o pravidelné tréninky a zápasy fotbalisty. Je to § 7 nebo § 10? Dále bych se chtěla zeptat, zda si tento fotbalista může ve výdajích uplatnin jízdenky z autobusů do místa tréninků (jeho příjmem je i cestovné, klub mu platí pevnou částku na cestovné měsíčně). A ještě pokud by si tento fotbalista našel ještě práci na DPČ nebo pracovní poměr, může být neamatérská smlouva považována jako vedlejší činnost? Moc Vám děkuji. JN

daň z daně

Chtěla bych vědět,zda je možné platit daň z daně.Na faktuře vyúčtování elektřiny je položka daň z elektřiny,která má ještě nasazenu DPH. Je tohle vůbec moné?

pojistné

Dobry den, rozhodla jsem se na cca 1 rok odcestovat za pritelem do zahranici. Bohuzel je v oblasti, kde je temer nemozne, abych si nasla praci. Ve stavajicim zamestnani jsem spokojena. Prosim o informaci, jake mam moznosti. Jestli je pro me vyhodnejsi zustat zamestnancem a vzit si neplacene volno, nebo je lepsi dat vypoved. Bude se nejak lisit vyse a zpusob platby socialniho a zdravotniho pojisteni ? Jake nasledky to pro me bude mit, pokud bych v te dobe otehotnela ? Co vsechno budu muset platit a jak se da vypocitat vyse pojisteni ? Bude stacit cestovni pojisteni pro pripad nemoci nebo urazu v zahranici ? Predem dekuji, Nikola Janikova

výše pojistného

Dobrý den, chtěl bych se zeptat kolik bych měl zaplatit za zdravotní pojištění, pokud jsem se v listopadu minulého roku odhlásil z UP s tím, že budu pracovat v zahraničí, avšak nemá žádné potvrzení o této práci.. Nyní se chystám opět přihlásit na UP a zaplatit pojisteni, rád bych věděl kolik bych měl podle zákona očekávat, děkuji. Ondra

pořízení majetku

Dobrý podvečer, ještě mě vrtá hlavou. Pokud jsem podnikatelka a vedu účetnictví a koupím si navigaci v hodnotě 50 000 Kč - zařadím to do položky movitý majetek? Respektive samostatně movité věci soubory movitých věcí? Děkuji za odpověď.

neinvestiční výdaje

Dobrý podvečer, mám na Vás jednu prosbičku. Nejsem si zcela jistá, co přesně si mám představit pod pojmem neinvestiční výdaje? Také se chci zeptat, jestli se může říci o oběžném majetku, že je neinvestiční? Děkuji za odpověď.

osvobození od daně

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak finanční úřad řeší tuto situaci: Při prodeji nemovitosti, kde majitel měl trvalé bydliště po dobu kratší než dva roky a prodal jej. Dle zákona by měl zaplatit daň z příjmu FO 15%, ale při použití získaných prostředů na uspokojení bytové potřeby je osvobozen. Chtěla bych vědět jak FÚ postupuje nebo řeší tuto situaci. Nebo co bych měla udělat. resp.jak prokázat, že je do nového bydlení vložím. Děkuji za odpověď.

sleva na studenta

Dobry den, chtela jsem se zeptat, jak je to s danovym zvyhodněním studenta, zda se na mě vztahuje či nikoli. Jsme studentkou UTB ve Zline a mela jsem letos ukoncit bakalarske studium. Bohuzel se nezadarilo a od zari nastupuji na plny pracovni uvazek do Batovy nemocnice. Status studenta i nadale mam na cely rok. Na mzdovem oddeleni mi rekli, ze vzhledem k tomu, ze nastupuji na plny pracovni uvazek, tak na zadne danove zvyhodneni nemam narok. Chtela jsem se zeptat zda jeto nebo není pravda. Predem dekuji za odpoved Veronika Formanova

vystavení dokladu do EU

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, jak mám vystavit fakturu firmě z Něměcka zda s DPH anebo je příjem osvobozen. Jsme společnost, která provádí mezinárodní dopravu v Německu jsme měli nehodu, kterou zavinil zaměstnanec Německé firmy, škoda byla vyčíslena na 250 EUR a firma v Německu chce, abychom jim na tuto částku zaslali fakturu, že škodu uhradí.Děkuji za odpověď.

základ daně

Dobrý den,mám dotaz k dani z příjmů fyzických osob. Když prodávám pozemek, který byl nabytý darováním v roce 2008 (darování bylo osvobozeno od daně darovací tudíž nebyla zjišťovaná cena pro účely daně darovací) co bude tedy v mém případě výdajem? Děkuji

dodatečné snížení daňové povinnosti

Dobrý den, zjistila jsem chybu v přiznáni k DPH za 1/2009, odvedla jsem víc. Do přiznání jsem nezapočítala potvrzený dobropis z 1/2009. Můžu podat dotačné přiznání a snížit si odvod za 1/2009?

osvobození od daně

Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím dotazem: v rámci vkladu části podniku byl do dceřinné společnosti vložen pozemek, který tam byl ale vložen omylem, měl zůstat matce. Nyní souhlasným prohlášením obou stran narovnáváme stav, tzn. že obě strany prohlašují, že pozemek je ve vlastnictví matky. Toto prohlášení bude předáno KN k zápisu. Bude tento převod také osvobozen dle § 20 odst. 6 písm. e)zák. 357/1992 Sb.? Účast společníka nadále trvá. Děkuji za odpověď.

výdaje procentem

Prosím o sdělení, kolik % paušálu si mohu odečíst v daňovém přiznání za r.2009 podle nynějšího rozhodnutí. Jsem OSVCˇ - zubní technik. Děkuji za informaci. Trynerová

výdaje za auto paušálem

dobrý den, A/jakým způsobem lze uplatnit a zaúčtovat 5000 Kč/měs paušálně do nákladů.Nikde nejde najít postup.Bude se to uplatňovat až v přiznání DPPO nebo se bude účtovat měsíčně nebo jinak? B/dle zákona paušál lze uplatnit i na vozidlom které není v obchodním majetku firmy, takže i na auto, které má forma na operativní leasing. Jak se bude prokazovat, že bylo používáno pro firmu, když se nebude vést kniha jízd, účtenky za benzín atd. Principielně tomu nerozumím. Velice děkuji.

prodej pozemků a daně

Vlastním pozemky, které jsem zdědila po rodičích. Nyní pozemky spravuje JZD a mně platí nájem. Chci pozemky JZD prodat. Musím platit daň z příjmu i daň z převodu nemovitosti? A jaké jsou sazby těchto daní? Děkuji za odpověď Marie Jirková

osvobození od daně

Pěkný den. Omlouvám se , ale poprosím Vás o znovu zodpovězení níže uvedeného dotazu - neboť jak jsem již napsala - byt je už ( téměř rok ) prodaný. Doplňuji, že před prodejem jsme v bytě bydleli. Fakticky mě zajímá, zda koupě " pouze" části rodinného domu ( např. 1/8 ) od mamky - ve kterém teď bydlíme - patří - dle zákona - do uspokojení svých bytových potřeb. Připomínám, že jinou nemovitost nevlastníme. Moc děkuji za Vaší odpověď. Hezký den. Koupila jsem byt do osobního vlastnictví, který jsem následně za 1 rok prodala. Prodejní cena byla vyšší než kupní. Nebudu muset částku rozdílu danit, když do jednoho roku od přijetí peněz z prodeje použiji tuto částku na uspokojení svých bytových potřeb - a to v podobě koupě podílu ( cca. 1/8 )rodinného domu mamky, ve kterém s manželem již bydlíme? V rodinném domě máme trvalé bydliště a jinou nemovitost k bydlení s manželem nevlastníme. Děkuji za odpověď.