FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, s.r.o. si v roce 2007 pořídila motocykl na leasing. Nyní by chtěla motocykl prodat. Můzete mi poradit jak nejjednoduseji a nejelpe nakladove vyresit předcasné ukončení nebo je lepsí přenechání leasingu. Nebo se bude muset dodaňovat zpětně, kvuli tomu, ze se porusi smlouva a bude se muset propocítat odpis na 5 let ?
Dobry den, v roce 2007 si s.r.o. pořídilo na leasing motocykl. Leasing byl na 36 mesicu. DPH jsme uplatňovali v mes. splátkách. Nyní, ještě není leasing doplaceny, chceme motorku prodat a jednorazove doplatit leasing. Jak to bude s uplatněním nákladů a DPH na vstupu ? děkuji za odpověd Sommerova
Dobrý den, můj dotaz se týká daňové uznatelnosti stravného při pracovních cestách, kdy jsou zaměstnanci mateřské společnosti vysláni na pracovní cestu do dceřiných společností. Je poskytnuté stravné daňově uznatelný náklad nebo není. Je nutné rozlišovat při posouzení tohoto účel cesty a jak ? A je rozdíl jedná-li se o zahraniční nebou tuzemskou pracovní cestu? Děkuji za odpověď.
Dobrý večer, mám následující dotaz - vlastníme pozemek, který je eidován jako trvalý travní porost - není zastavěn, ale v podstatě se jedná o pozemkovou parcelu. Vlastníme je něco přes 2 roky. Nyní bychom jej chtěli prodat. Zajímalo by mne, zda musím odvést daň z příjmů, pokud veškeré příp. jen některé peníze získané z prodeje pozemku použiji na získání nového bydlení. Pokud bychom byli osvobozeni, do jaké doby si musíme nové bydlení za získané prostředky pořídit? Předem moc děkuji za odpověď. Pavla Stará
Dobrý den! V červnu letošního roku jsem odkoupil obecní byt do OV. Trvalé bydliště v něm mám od roku 1999. Nyní ho prodávám a chtěl jsem se zpetat, jestli jsem osvobozen od daně z příjmů? Děkuji za odpověď
jak se prosim uroci danovy nedoplatek z dane z prijmu fyzickych osob za rok 1992vymereny v roce 1994. do konce roku to bylo 2% mesicne? jak je to od roku 1999 dosud? dekuji
Dotaz se týká cese leasingu. FO vedoucí DE má os.auto na finanční leasing – doba splacení 5 let. Případ 1. Auto je fyzické osoby, není zařazen v obchodním majetku. Případ 2. Auto je zařazené v obchodním majetku FO. Tato FO chce postoupit finanční leasing právnické osobě. A. Může PO dále pokračovat v daňově uznatelných výdajích (splátky) , když pohledávku přijme od obou případů? B. Pro případ 2. se stanou splátky pro FO fin.leasingu splátkami jako by to byl operativní leasing? To znamená, že zaplacené nájemné je daňově uznáno u FO jen do výše odpovídající době nájmu a předem hrazený nájem vč.akontace (časově jen ty měsíce, kdy nebude automobil FO)?Děkuji
Dobrý den, ještě k poslednímu dotazu, pokud budu vše účtovat do nákladů, tak se pak bude jednat o neivestiční majetek? Např. softvare v hodntě 20 000 Kč, je tedy neinvestiční majetek? Děkuji mnohokrát.
Dobrý den, mám dotaz na náhrady za užívání vlastního os. automobilu ve firmě pro kterou pracuji (amortizaci, náhrady za benzin atd.)Kolik by mi firma musela platit. Předem děkuji za odpověď. S přáním hezkého dne Havrda
Dobrý den, potřebovala bych poradit jak zaúčtovat pokutu a náklady na řízení, které vyměřila Státní energetická inspekce při kontrole. Pokutu bych zaúčtovala 544/325 ale s těmi náklady na řízení si nejsem jistá.Děkuji za odpověď Jedličková
Dobrý den, potřebovala bych poradit jak zaúčtovat pokutu a náklady na řízení, které vyměřila Státní energetická inspekce při kontrole. Pokutu bych zaúčtovala 544/325 ale s těmi náklady na řízení si nejsem jistá.Děkuji za odpověď Jedličková
Dobrý den, jsme plátci DPH a pronajímáme garáže jak plátcům tak neplátců DPH. V případě plátce DPH fakturujeme DPH, ale v případě nepláce si nejsem jistá zda DPH fakturovat?Předem děkuji za Vaši odpověď. Jedličková
Dobrý den, mám prosím dotaz ve věci daně z příjmu FO z titulu prodeje bytu v osobním vlastnictví. Jedná se tedy o příjem z prodeje bytu, kdy prodávající nesplňuje ani jeden časový test pro osvobození příjmu (ani 5 let ani 2 roky, protože v daném bytu prodávající vůbec skutečně nebydlel). Prodávající nabyl byt bezúplatným převodem od družstva dle §23 a násl. zák. č. 72/1994 jako nájemce bytu a současně člen družsta, zdůrazňuji, že ve smlouvě o převodu je skutečně převod bezúplatný. Je možné v tomto případě uplatnit jako výdaj na dosažení příjmu z prodeje pořizovací cenu bytu stanovenou podle oceňovacího předpisu ke dni nabytí bytu? (viz. § 10 odst.5 ZDP- jde-li o věc darovanou.....) Děkuji mockrát za ochotu a radu a zdravím. Fajkus J.
Dobrý den, zřejmě jsem se špatně vyjádřil v minulém dotazu: rekapitulace:Dotaz: Firma si pronajme na operativní leasing auto od zaměstnance, který jej používá i pro soukromé účely za 10 tis.kč/měs. Firma si tedy uplatní do nákladů paušálně 4 tis.Kč a těch 10 tis. kč je daňově uznatelných také nebo je kráceno 80proc nebo není uznatelné vůbec? Ješě jednou děkuji. Odpověď: Pokud má firma auto v pronájmu, chová se k němu jako k vozidlu vlastnímu, tedy nájemné je daňový náklad firmy a pracovník potom nepoužívá vlastní autro, ale firemní a tudíž si nemůže účtovat náhradu za použití soukromého auta. Alespoň tak jsem porozuměl dotazu. Pokud je to jinak, prosím o srozumitelnější zadání dotazu. Děkuji. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. DOTAZ: s vaší odpovědí souhlasím, v dotazu jsem ale měl na mysli, jestli za výše uvedených podmínek může uplatňovat do nákladů nájemné na operativní leasing a zároveň si paušálně uplatňovat 5 (resp.4) tis.Kč/měs měsíční výdajový paušál na auto (nahrazení knihy jízd). Děkuji.
Dobrý den,prosím o radu ohledně uplatnovani paušálních výdajů na phm dle novely ZDP. Mohu od 1.10. uplatnit pausalni nahradu ve vysi 5000,-- kč i kdyz jsem dosud uplatnovala skutecne naklady, nebo musim cele zdanovaci obdobi pouzivat jen jeden zpusob.????? Dale odpocet DPH. Muzu si z castky 5000,-- odecíst DPH na vstupu? Nebo jsem se docetla nazor, ze DPH muzu odecitat na zaklade dan.dokladů k nakupum phm,u kterych bude zaklad dane zauctovan jako nedanovy vydaj,protoze mam v nakladech uz tech pausalnich 5000,-- a v tom pripade je stejne povinnost vest knihu jizd. Jak to teda je?
Dobrý den, pracuji na hpč a mám žl na vedlejší pracovní činnost. Jsem OSVČ a moje manželka je osoba spolupracující. musí si manželka podávat daňové přiznáníza rok 2009 a jak toto přiznání počítat? Děkuji za odpověď Kovács Patrik
Dobrý den, ještě dotaz ohledně investičních výdajů. Tedy, pokud se bude jednat o software, tedy dlouhodobý nehmotný majetek - pak se nejedná o investiční výdaje? Děkuji
Dobrý den, pokud např. projektový dokument nebude součástí pořizovací ceny, pak se v daném případě nebude jednat o investici? Děkuji.
Dobrý den, mám dotaz. Panel na stavbu za 11 603 Kč včetně DPH, doba použití je délší než jeden rok. Jedná se o investici či nejedná? Dále mne ještě zajímá, jestli ENERGOAUDIT je rovněž investicí? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, včera jsem Vám posílala dotaz ohledně rozdělení hospodářského výsledku a vyplácení odměny společníkovi s.r.o. Ještě bych se zeptala pokud by se jednalo o výplatu odměny společníka ke mzdě 1.000,- Kč měsíčně a nejednalo by se o podíl ze zisku, jakým zbůsobem by se pak účtovalo? Pokud by se jednalo o podíl na zisku zřejmě by musela toto VH už schválit, nebo výplata by musela běžet až po schválení VH. Výplata této odměny plyne již od 1.1.2009, na účtu 428 se eviduje asi 50.000,- ale nikde žádný zápis VH, který by dával pokyn k výplatě z podílu na zisku. A pokud toto VH schválí nyní v srpnu, myslím si, že je špatně aby se vyplácelo již od ledna. Ještě jednou děkuji za odpověď, Mašková D.