FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

prodej bytu a daň

Dobrý den,jak mám zdanit daní z příjmů za rok 2009 prodej bytu v mém osobním vlastnictví,který prodávám 3 měsíce od nabytí a neměla jsem tam trvalé bydliště.Částky: Prodej 2.000.000,-, pořízení bytu 500.000,-.Zisk nepoužiji na pořízení vlastního bydlení. Děkuji za odpověď.Pánková

předčasné skončení leasingu

dobry den, s.r.o. předcasne ukončí leasingovou smlouvu na motocykl, která byla na 36mes uzavrena v roce 2007. Otázka je jak mam zuctovat akontaci, ktera byla zaplacena při uzavření smlouvy ? Bude celá daňove uznatelná nebo pouze uplatním rozpočítání mesíčně do ukončení smlouvy a zbytek, bude nedaňový. Aby se nam uznaly danove splátky v předchozích letech, musí byt prodejní cena rovna nebo vyssi nez zustatkova cena, ktera se spočíta rovnomernyma odpisama. U toho budu vychazet dle odpisu a sezeb, ktere byly platne v roce uzavreni leasignove smlouvy, tj. v roce 2007 ? Děkuji za radu

odpočet DPH

Dobrý den, plátce DPH má vypůjčen automobil, který používá pro podnikání. Pro daň z příjmů fyzických osob si uplatní pouze náhradu výdajů za spotřebované pohonné hmoty? Jak to bude u DPH? Může si uplatňovat DPH z dokladů za nákup pohonných hmot?

místo plnění

Dobrý den, česká firma dělá na akci v česku reklamu na českém internetu slovenské firmě.Odvádí se z tohoto plnění DPH v česku?Já myslím,že ano.Můžete mi,prosím,poradit odkaz na paragraf,abych mohla toto tvrzení doložit slovenké firmě? Děkuji přeji pěkný den Pánková

krácení odpočtu daně

podnikatel koupil osobní auto, uplatni si u nej narok na odpocet DPH. Z casti ho vsak pouziva i pro osobni ucely. Budu muset nejakym zpusobem pokratit narok na odpocet z porizovaci ceny? A jak? Dle jakeho §?? A jaky bude postup pokud auto v budoucnu proda? Bude muset DPH vratit? Z jake castky? Ze ZC? Nebo je na to nejaky vypocet? Diky.

poskytnutí služby do EU

Dobrý den, chci se zeptat, když poskytujeme službu slovenské firmě jedná se o opravu domu, zda se na výstupu odvádí DPH a zda při vstupu mohu nárokovat odpočet daně, když služby a materiál pořizuji od plátců. Děkuji L.Machová

změna uplatnění výdajů

Dobrý den,jsem FO podnikatel.V roce 2008 jsem vedl daňovou evidenci.Mohu v roce 2009 uplatnit výdaje paušálem tj.% z příjmů.A mohl bych v roce 2010 opět vést daňovou evidenci?Je možné v jednotlivých letech měnit tyto výše uvedené způsoby.Jestliže ano,jaké musí být splněny podmínky (př.vyrovnání pohledávek a závazků ke konci roku).Děkuji za odpověď.

povinnost platit daň

Dobrý den. 18.8.2009 jsem na Vás měla dotaz, na který mě JUDr. Dytrich odpověděl. Dotaz zněl: V srpnu 2002 jsem koupila družstevní byt. Po celou dobu jsem v něm měla trvalé bydliště. Nyní po 7 letech ho budu prodávat. Budu muset zaplatit daň z příjmu z ceny, za kterou ho prodám? Jestli ano, tak kolik procent? Děkuji za odpověď. Na tuto otázku jsem dostala odpověď, že daň z přijmu nebudu muset zaplatit. Ještě bych se, prosím Vás, chtěla zeptal, zda budu muset zaplatit daň z převodu. Děkuji za odpověď.

začínající podnikatel

Dobrý den, zřizuji si ŽL a budu pracovat jako kadeřnice, chci se jen zeptat co vše je potřeba každý měsíc vést v účetnictví. Je mi jasné že musím platit SP a ZP. A určitě musím odvádět daně ale to bohužel nevím jakým způsobem. A co mám vše evidovat aby jsem měla vše v pořádku. To mám běhat každý měsíc na finančák nebo stačí odvest daň z příjmu v daňovém přiznání za celý rok? Děkuji za odpověď

paušál za auto

Vážený pane doktore, jsem OSVČ, nejsem plátce DPH, mohu od l.lO.2009 uplatňovat výdaje na osobní auto, které mám v odbchodním majetku v částce 5000,- CZK, tato částka prosím zahrnuje vydaje na pohonné hmoty a parkovné? Pojištění auta, silniční daň, opravy budu moci uplatňovat do daňových nákladů od 1.10.2009 celé, nebo je budu muset krátit v poměru k ujetým km služebně a soukromě, nebo bude daňově uznatelné jen 80 % těchto nákladů? Předem děkuji za odpověď a přeji Vám pěkné dny. M.V.

projektová dokumentace

Dobrý den, ještě k mému minulému dotazu. Přišla faktura za ,,zpracování projektové dokumentace pro stavební povolení k vybudování naučné stezky, nacházející se v objektu Dětské léčebny Cvikov". Celkové cena 35 000 Kč - dodavatel není plátcem DPH. Jedná se mi o to, kam to správně zařadit z těchto položek: a) Budovy, haly, stavby b) Pozemky c) Nákup dlouhodobého hmotného majetku jinde nezařazený. Děkuji za odpověď.

uplatnění slevy na poplatníka

Jsem starobní důchodce. V měsíci srpnu mám na dohodu o provedení práce dostat odměnu cca 20000,-Kč. Jak mám postupovat, abych mohl uplatnit slevu na dani? Mám podepsat daňové prohlášení u zaměstnavatele, nebo postačí, když odměnu převezmu a pak sám přiznám příjem v daňovém přiznání za rok 2009 a daň mi bude pak vypočtena po odečtení slev (24840,-Kč).

pojistné

Dobrý den, ráda bych se zeptala na informaci odhledně pojištění. Letos jsem ukončila bakalářské studium a v říjnu nastupuji dále do školy-kombinované studium,zárověň bych si ráda založila živnost a vykonávala povolání odhadce nemovitostí. Moje otázka zní, kdo bude platit mé SP a ZP??? Děkuji předem za odpověď.

naučná stezka

Dobrý den, chci se zeptat, zpracování projektové dokumentace pro stavební povolení k vybudování naučné stezky za 35 000 Kč - dodavatel není plátcem DPH zaúčtuji jako pořízení drobného dlouhodobého nehmotného majetku nebo to bude součást pořizovací ceny dlouhodobého hmotného majetku? A bude to ve skupině Budovy, haly a stavby? Děkuji za odpověď.

odstupné

Dobrý den, 22.6.09 jsem podepsala výpověď z důvodu nadbytečnosti s tím, že mi běží do 31.8.09 výpovědní doba a poté mi náleží 3 měsíční odstupné. Zajímá mě, zda se to počítá z čisté mzdy, co jsem dostala za měsíc srpen, červenec a červen případně za jaké období v mém případě. Má hrubá měsíční mzda byla 16400kč/měs., ale za měsíc červen jsem měla čistou mzdu 16064kč, za červevnec 24707kč a za srpen mzdu ještě nevím, ale předpokládám, že nejméně to může být 13300kč.To znamená, že z těchto částek mi to bude zaměstnavatel vypočítávat?Jak se to vypočítává a jakým procentem je to zdaněno odstupné. Děkuji za odpověď a za vysvětlení.

přijetí služby z EU

Dobrý den, mám velikou prosbu: Jsem FO neplátce DPH. Nyní budu mít přijatou fakturu za právní pomoc od německého plátce s platným VAT. Prosím, nevzniká mi náhodou povinnost stát se plátcem DPH (aby na mě mohl přechýlit povinnost - reverse charge), nebo se musí on zaregistrovat v ČR a nebo dostanu fakturu s německým DPH a bude to pro mě částka, kterou si dám celou do nákladů...jako kdyby ta faktura byla od Čecha. Jsem ze zákona o DPH trochu zoufalý..docela jsem snad pochopil, že tyto služby (par. 10) by měly mít místo plnění, podle toho, komu jsou poskytovány, tedy v ČR. V ČR by tedy mělo být odvedeno DPH? Prosím tedy o radu. Moc Vám děkuji Jan Vrkoč

DPH na výstupu

Dobrý den, mám dotaz. V roce 2003 byl zakoupen osobní automobil v bazaru na leasing. V této době ještě majitel nebyl plátce DPH. Nyní je automobil již rok veden jako firemní. Jak by z hlediska daní proběhl případný prodej tohoto vozu. Nyní je již majitel plátce DPH.Děkuji za odpověď. Hrubá

platba předem

Dobrý den, obdrželi jsme od dodavatele Výzvu k platbě předem. Lze tento dokument považovat za zálohovou fakturu, i když není takto přímo označen? Děkuji za odpověď Balcarová

dodání zboží do EU

Dobrý den, chci se zeptat. Máme před podpisem smlouvu o provedení zámečnickcýh prací, opravy fasádyb bytového domu v Bratislavě. My budeme na území české republiky provádět montážní práce např.stavba zábradlía jeho zinkování, které pak budou montovány do bytového domu v Bratislavě. Nákup materiálu ocel profilů, trubek a plechů i služeb např. zinkování mám zajištěn od českých firem plátců DPH. Chci se zeptat, zda mám nárok na odpočet daně u vstupů a zda výstupy musím danit a nebo jsou od daně osvobozeny )bytový dům v Bratislavě. Podle kterého paragrafu zákona o DPH se postupuje při vstupech a při výstupech. !Děkuji za odpověď Lucie Máchová

pojistné na SP a ZP

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na povinnost placení zdravotního pojištění. Informace: student prezenčního studia VŠ, mladší 26 let zaměstnaný na plný pracovní úvazek Kdo za něho platí zdravotní pojištění? Je to pouze zaměstnavatel nebo jen stát nebo obojí a peníze se tak duplují? Jaký je postup v případě, že zaměstnaný student přeruší pracovní poměr neplaceným volnem (3 měsíce)? Je povinnen platit zaměstnavateli zdravotní pojištění, aby následně bylo zaplaceno pojišťovně? Nebo v tuto chvíli přebírá povinnost stát a pojištění je tak hrazené jako za každého jiného nezaměstnaného studenta? Pracovní poměr nebude ukončen, pouze bude čerpáno neplacené volno. Děkuji za odpověď. Markéta Uhnavá