FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

převod nemovitosti

Dobrý den. Koupil jsem byt v bytovém domě, převod proběhl v pořádku, v KN je již byt přepsaný na mě, původní majitel zaplatil daň z převodu nemovistosti. Teď jsem zjistil, že v tomto domě je v KN vedený jako samostatná položka nebytový prostor. Protože jsme si toho při koupi nevšimli, tak podíl na tomto prostoru není nepřeveden a zůstal vedený na původního majitele bytu. Jedná se o 10m2 místnost (bývalá sušárna), podíl na tomto prostoru činí pouze 1/110. Jak postupovat aby byl i tento malý podíl převedený na mě? Zřejmě je nutné sepsat kupní smlouvu na tento podíl - to pro převod v KN stačí, ale je nutné také platit daň z převodu nemovitostí? Tzn. je nutné zajistit a zaplatit odhadce, aby byla stanovena cena pro výpočet daně z převodu nemovitostí, protože původní majitel je ochotný tento podíl převést bezplatně nebo za symbolickou cenu? Děkuji za odpověď

dovoz zboží

Dobrý den, prosím o informaci jak postupovat při vyrovnání DPH při dovozu zboží z Chorvatska firmou - plátcem DPH. Děkuji.

odpočet daně

Dobrý den, dotaz se týká nárokování DPH. Obdrželi jsme fakturu od dodavatele X na pořízení ojetého os.vozu, s osvobozením bez nároku na odpočet dle §62 Z.o DPH. Na tomto voze jsme nechali ještě před koupí provést např.vyrytí VIN kódu apod.. od dodavatele Y. Od dodavatele Y je faktura vč.DPH. Pokud budu auto zařazovat do majetku datem dle kupní smlouvy (převzetí vozu)od dodavatele X, do ceny pořízení mi také vstoupí „zhodnocení“ od dodavatele Y. Mohu si na základě faktury od dodavatele Y nárokovat DPH (je to samostatná faktura)? Nebo nemohu z důvodu, že tato cena vstupuje do ceny pořízení ojetého os.vozu nez nároku na odpočet? Děkuji

sazba daně

Dobrý den, můžete mi napsat jaká je daň z převodu nemovitosti v případě, že se jedná o převod matky na dceru (tedy o skupinu 1). Díky za odpověď

prokázání bydlení

Dobrý den, prosím o odpověď, jak mám prokázat bydliště ve svém bytě, který jsem před třemi lety koupila a nyní jsem ho nucena prodat kvůli stěhování do zahraničí - s tím souvisí i pozdější požadavek FÚ o tomto prokázání, proto chci vše doložit rovnou s daňovým přiznáním v lednu. Mám evidenční list z bytu, dále vše bylo placeno přímo z účtu trvalým příkazem, takže žádné složenky ani inkasa nemám. Ani schované doklady o rekonstrukci - tím si nemůžu snížit základ daně. Sousedka na patře mi podepíše, že tu bydliště mám, protože lidi jinak v domě neznám a byty jsou vesměs pronajaté. Dále mám smlouvu o dodávce elektřiny s novým jističem, která byla uzavřena letos. Takže stačil by evidenční list, výpisy z účtu, že platby odcházely měsíčně a čestné prohlášení sousedky? Pochybuji, že mi finanční úřad pošle doporučeně zásilku do zahraničí a sebou si doklady brát nebudu. Děkuji za odpověď.

pojistné na SP a ZP

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na placení zdravotního pojištění,lépe řečeno,jak zaměstnanec např.u soukromníka,který má s ním sepsanou pracovní smlouvu,může zjistit,jestli za něj zaměstnavatel platí zdravotní pojištění?Aby v domnění,že je vše vpořádku,pak za čas,třeba při rozvázání pracovního poměru,nedostal od pojišťovny dopis,kde se dozví,že nemá zaplaceno a navíc mu ještě naběhne penále,aniž by o tom věděl.Jak se dá proti tomu bránit,je vůbec takový způsob?Jak tedy zaměstnanec může zkontrolovat,jestli to co má na výplatní pásce,skutečně zaměstnavatel odvádí i to co na ní není,ale má to v povinnosti. Děkuji za odpověď.

paušál za auto

Vážený pane doktore, předem Vám děkuji za odpověď na zadaný dotaz ze dne 23.8.2009 - paušál za auto. Prosím ještě o sdělení v jakém § v Zákoně o dani z příjmů je uvedena tato změna. Dále mám dotaz musím uchovávat doklady o nákupu pohonných hmot, uplatním-li od 1.10.2009 paušál 4.000,- a ostatní výdaje budu krátit na 80%? Musím vést knihu jizd? Jsem OSVČ, nejsem plátce DPH. Mnohokrát děkuji za odpověď. M.V.

výše daně

Dobrý den je mi 19 a po prázdninách pujdu na vysokou a chtěla jsem se zeptat kolik mně zaměstnavatel strhává z výplaty za daně. Děkuji

danění více příjmů

Přeji pěkný den, jsem vlastníkem internetové domény (fyzická osoba, nepodnikající, státní zaměstnanec) a chtěl bych ji prodat za cenu 35 000,- Kč dohodnutému kupci. Chtěl bych vědět, jaký typ smlouvy by pro mne byl z daňového hlediska nejvýhodnější (navrhována je Slouva o převodu domény - prodej domény, tj. kupní smlouva). Zajímalo by mne, kolik z uvedené částky mám zaplatit na daních, dokdy a jakým způsobem. Prosím polopaticky, nemám s daněmi žádné zkušenosti, pouze 1x ročně mi účetní dá podepsat nějaký růžový papír :-) Děkuji velice S pozdravem J. Ďurovič

odpočet úroků

Dobrý den, před rokem a půl jsme s přítelem koupili byt financovaný hypotékou. Když jsme v březnu chtěli udělat vyúčtování daně od naší účetní, tak mi bylo řečeno, aby mi mohla odečíst od základu daně i úroky z úvěru na byt, tak bych v bytě musela mít trvalé bydliště. Já mám bydliště stále u rodičů a v bytě bydlí jenom přítel. Je pravda, že si mohu odečíst úroky jen pokud v té nemovitosti mám trvalé bydliště? Popř. jaký zákon nebo paragraf toto upravuje. Děkuji Frimlová

doklad k zálohové platbě

Dobrý den, po zaplacení Výzvy k úhradě s náležitostmi zálohové faktury jsme obdrželi běžný daňový doklad. Lze tento doklad považovat za přijatou fakturu, i když není takto přímo označen? Děkuji za odpověď.

stanovení ceny

Dobry den, jeste k predčasně ukončenému leasingu: Ted jsem si přečetla na stránkách certifikovaných účetní: Základní podímnky pro uznání nájemného u finančního pronájmu s následnou koupí najaté věci za danový náklad při předč. ukonč. pronájmu s odkoupením předmětu nájmu NAJEMCEM vymezuje ZDP v parg. 24 odst. 5 Tak musime mit odkupní cenu od leasingovky vyší nebo rovnou zustatkove ?

předčasné skončení leasingu

Dobry den,jeste prosim o odpověd k předčasně ukončené leasignové smlouve. Nekde jsem četla, ze aby mohlo zustat najemne a akontace v predchozich letech v N a nemuselo se dodanovat, tak se auto musi prodat za cenu, ktera je vetsi nez zustatkova, pocitane rovnomerne. Nerozumim tomu zda to je prodejni cena, za kterou ty my, s.r.o. prodáme dál nebo zda to je odkupní cena, kterou by nám mela nauctovat leasingovka ? Zustatkovou cenu pocitam z odposovych tabulek v roce uzavření leasingové smlouvy ? Děkuji za odpověd sommerova

vrácení přeplatku na dani

Dobrý den,potrebovala poprosit o radu/konzultaci - nevim si presne rady s DPH priznanim. Jedna se o nakup osobniho auta z Nemecka. Firma je ctvrtletnim platcem. Auto porizeno tento tyden - a aby mohlo byt zaregistrovano, musi byt zaplacena DPH. Jelikoz je do rijnoveho priznani moc dlouha doba, platime DPH na FÚ predem. Tu dle faktury vypocitam, ofotim fakturu a na FÚ predlozim spolecne s Prohlasenim o porizeni noveho dopravniho prostredku. Zaplatime, FU nam na to da potvrzeni. Tak a ted jak to udelat v priznani za 3Q. Porizeni vykazu na radku 9, odpocet na radku 44 + radek 48. Uz ted vim, ze nam bude vychazet nadmerny odpocet. Jak to mam udelat, aby ale vratili i to dph zaplacene dopredu (ktere by se normalne pri podani priznani neplatilo, protoze by vyslo + a - 0)?? Dekuji.Izakova

daňová povinnost

podnikatel plátce DPH přijal fakturu od neplátce za otop. 50% těchto nákladů přefakturuje na 1 nájemce-neplátce. Musí tuto přefatkuraci zatížit DPH, když si na vstupu nic neuplatnil? Dle kterého § ZDPH?

nepodání přiznání

Dobry vecer,chcela by som poprosit o radu ako postupovat v pripade nepodania danoveho priznania.Priatel je obcan ceskej republiky(ma cesku zivnost a podnikal len na uzemi Cr)a z osobnych dovodov(psychicke tazkosti)-zanedbal a neposlal danove priznanie za minuly rok.Buduci mesiac cakame dvojicky a tak mam strach z exekucie,alebo inej vysokej penalizacie.Za odpoved a radu vopred dakujem, Adela

ztráta zaměstnání a dávky a pojistné

Souběžně jsem pracoval v hlavním pracovním poměru a současně na živnostenský list jako příležitostný stavební dozor . Nyní jsem dostal výpověď z hlavního pracovního poměru a živnost nechci provozovat jako hlavní . Dostanu od pracovního úřadu podporu v nezaměstnanosti nebo musím živnost pozastavit Je mi 53 let . Jak je to s placením zdravotního a sociálního pojištění .

prodej nemovitosti

V roce 1993 jesm koupil k podnikání nemovitost za 1 124 000 Kč.Do rekonstrukce jsem v roce 1994 vložil 4 100 000,Kč. V roce 1993 jsem uplatnil nárok na snížení daně z příjmu, které bylo nutno proinvestovat do podnikání v částce 2 263 000,Kč.V ročním danovém přiznání jsem uplatnoval odpisy v částce cca 28 000,KČ.V letošním roce nemovitost prodávám za 2 500 000,Kč.Jak mám tuto částku zaůčtovat a jak danit. Děkuji Jan Volfík

povinnost platit daň

Prodala jsem byt v osobnim vlastnictvi ale koupila jsem si jiny ve srovnatelne cene musim platit dan z prevodu? A musim mit odhadce ceny pro zaplaceni dane?

danění příjmu

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené a od ledna 2009 do června 2009 jsem pracovala na dohodu o provedení práce. Vydělala jsem si cca 30 000. Podepsala jsem prohlášení k dani. Musí v tomto případě zaměstnavatel za mě něco odvádět (zálohovou daň)? Tvrdí mi,že pokud jsem si vydělala "jen 30tis" neodvádí nikam za mě nic a já se o to mám starat sama. Budu muset podávat daňové přiznání? Pokud ano: 1) mohu si uplatnit slevu na poplatníka nebo by to měl zaměstnavatel? 2) mohu si ji uplatnit v plné výši 24800 nebo jen poměrnou část? 3)počítá se do daňového přiznání i rodičovský příspěvek 3800 kč za měsíc jako příjem? 4) kolik bych tedy platila celkem daň? Děkuji za odpověď