FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

zálohová faktura

Dobrý den, nabízím službu prodeje reklamy na mém webu. Klienti platí vždy určitou částku za proklik (kliknutí na jejich odkaz umístěný na mém webu). Mohou si dopředu objednat dané množství prokliků, která se postupně vyčerpávají - třeba i několik měsíců. Jak vystavit fakturu na takovou objednávku? Je nutná zálohová faktura? Kdy vystavím konečnou fakturu? Nebo stačí "běžná faktura"? děkuji J.Matějka

odpočet při změně režimu

Dobrý den. Jsem plátcem DPH od 1.2.2009. Nyní jsem zjistil že je možno uplatnit odpočet DPH na vstupu za posledních 12 měsíců před registrací, t.j.v mém případě od 1.2.2008.Prosím o Vaše vyjádření jestli je talo informace správná a zda mohu odpočet DPH za období 1.2.2008-31.1.2009 ještě i nyní uplatnit v dodatečném DP, případně v jaké lhůtě je možno DDP podat. Děkuji. Garcic

prodej vleku

Dobrý den, FO, plátce DPH si pořídil na leasing vlek za auto (leasingová smlouva na IČ a DIČ). Leasing nebyl nikdy veden v účetnictví - leasingové splátky nikdy nebyly uplatňovány jako náklad, DPH nebylo nikdy nárokováno zpět. Po skončení leasingu vlek nebyl vložen do majetku firmy. Může nyní podnikatel prodat tento vlek jako "občan", tzn. bez DPH a příjem nedanit, nebo ho musí prodat jako podnikatel s DPH a příjem zdanit? Děkuji.

výdaje procentem

Dobrý den, je možné, aby podnikatel-fyzická osoba byl plátcem DPH a zároveň uplatňoval do daňového přiznání výdajový paušál a nevedl tedy kompletní účetnictví?

test kapitalizace

Dobrý den. S.r.o. uzavřela s bankou v červenci 2009 úvěr.Budu muset dělat test nízké kapitalizace? děkuji.

krácení odpočtu

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu v oblasti DPH. Jestliže po 1.4.2009 (v průběhu července 2009) došlo k nákupu osobního vozidla, které bylo vloženo do podnikání (OSVČ) a byl uplatněn nárok na odpočet DPH v plné výši.Bohužel pravděpodobně ke konci listopadu dojde k ukončení podnikatelské činnosti této OSVČ. Je OSVČ povinna vrátit poměrnou část nárokovaného DPH či nikoli? Velice Vám děkuji za Vaši ochotu a vstřícnost a přeji pěkný den. S pozdravem M. Dunajová

skončení podnikání

Dobrý den,chci se zeptat ohledně DPH v takovéto situaci. Poplatník (plátce DPH FO podnikatel) pořídil v 2008(nebo 07) frézu na obrábění kovu do dílny, za 90tis., uplatnil DPH. V současné době zemřel a bude třeba za něj podat DP, v živnosti nebude nikdo pokračovat. Vedl daňovou evidenci. 1) Základ daně se bude muset zvýšit o zůstatkovou hodnotu stroje - tuším, že by se měl odpisovat, pokud jeho cena je vyšší než 40tis., ale jistý si tím zcela nejsem. 2) DPH - bude se muset něco vracet státu? Popř. jak postupovat? Děkuji moc za radu a přeji pěkný den. Miloslav Šimek

dodanění ŽP

Dobrý den, chtěl bych se zeptat,pokud jsem zrušil životní pojištění ke konci 31.8.2009 a byla mi zaslána výplata pojistné události na můj účet a zarověn jsem od 1.7.2009 založil nové životní pojištění od jiné společnosti,zajimá mne,musím doplatit odečitatelné položky které jsem uplaťnil zpětně za celou dobu po kterou jsem tyto položky uplatňoval,nebo tím že jsem založil nové pojištění to nemusím zpětně vracet. Díky za odpověd Tomáš

cestovné lektorům

Pokud jsem fyzická osoba - podnikatel - zprostředkování resp. organizování kurzů - mohu vyplácet nasmlouvaným lektorům cestovné jako takové a jakým způsobem? Děkuji

předčasné skončení leasingu

Dobrý den, jestliže by společnost X pořídila os.automobil na leasing a ten by trval pouze 54 měsíců, leasingové splátky nebudou daňovými výdaji a DPH si nemohu nárokovat. Je to tak? Jak by to ale bylo s pojištěním, provozními náklady (PHM), údržba, silniční daň ? Mohli by být tyto náklady daňovými s klasickým odpočtem DPH, bude-li toto vozidlo pouze pro služební účely? Děkuji

změna smlouvy o půjčce

Dobrý den pane doktore, společník s.r.o. půjčil společnosti finanční částku, smlouva je uzavřena bezúročně. Má otázka zni: můhou se dodatkem k této smlouvě stanovit úroky, třeba ve výši 4%, s platností ode dne uzavřeného dodatku, nebo se smlouva muže ukončit a uzavřít novou smlouvu s tímto úrokem? Předem Vám děkuji za odpověď. M.V.

oprava a stravné

Dobrý den, jsem FO podnikající v taxislužbě, automobil nemám zahrnutý v obch.majetku, takže uplatňuji pauš.výdaje za amortizaci, teď se mě rozbil taxametr a nevím jest-li mohu dát do výdajů nákup nového taxametru a jest-li si mohu uplatnit stravné, když jezdím některé dny i 14 hod. denně. Děkuji a přeji hezký den.

oprava dokladů

Dobrý den, prosím o radu s následujícím problémem: dne 27.72009.(DUZP) jsme vystavili fakturu za služby, předávací protokol byl však podepsán 21.7. a tato poznámka je uvedena i na faktuře. Odběratel již nemůže fakturu stornovat, navrhl tedy změnu data na předávacím protokolu na 27.7. To lze, ale na původní faktuře zůstane stále datum 21.7. Lze to opravit nějakým prohlášením apod.? Stejnou fakturu jsme omylem vystavili na částku nižší, než byla uvedena na objednávce. S dodavatelem jsme se domluvili, že zbylou částku dofakturujeme. Na této faktuře bude třeba uvést zdan. plnění také 27.7.? Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

odpočet úroků z úvěru

Dotaz: Dobrý den, před rokem a půl jsme s přítelem koupili byt financovaný hypotékou. Když jsme v březnu chtěli udělat vyúčtování daně od naší účetní, tak mi bylo řečeno, aby mi mohla odečíst od základu daně i úroky z úvěru na byt, tak bych v bytě musela mít trvalé bydliště. Já mám bydliště stále u rodičů a v bytě bydlí jenom přítel. Je pravda, že si mohu odečíst úroky jen pokud v té nemovitosti mám trvalé bydliště? Popř. jaký zákon nebo paragraf toto upravuje. Děkuji Frimlová Odpověď: Bohužel ano. Jednou z podmínek pro odpočet úroků z úvěru na bydlení je, že úvěrovanou nemovitost užíváte k bydlení sama nebo osoby uvedené v §15, odst.4 ZDP. Mezi ně ale přítel nepatří. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. Dobrý den, děkuji za odpověď pane doktore, ještě možná pro upřesnění, my máme hypotéku s přítelem napůl, tzn. byt stál 2.000.000,-- Kč, přítel má hypotéku na 1.000.000,-- Kč, z kterého si sám na sebe odečítá úroky v zúčtování daně, já mám hypotéku také na 1.000.000,-- Kč, ale s tím, že si prý úroky odečíst nemůžu, protože prý tam nemám trvalé bydliště zapsané v občance, ale bydlím tam trvale, i když to bydliště mám stále uvedené u rodičů, ale u nich nebydlím. Jde mi prostě jenom o to, jestli je podmínka mít trvalé bydliště v občance na to, abych si mohla odečíst úroky z úvěru při ročním zúčtování daně. Děkuji Frimlová

odpisování nehmotného majetku

Dobrý den,prosím Vás o radu. Naše společnost získala patent, fa na částku 60.000,-bez DPH, vedeme účetnictví. Mám uvedený nehm.majetek odpisovat dle § 32a zákona daně z příjmu jako ostatní NM 72 měsíců? Děkuji za odpověď. Machálková

zařazení majetku

Dobrý den,budeme kupovat zastřešení podia:konstrukce+plášť.Celková cena 100tis. Kč.Do jaké odpisové skupiny máme lešení zařadit?Máme odpisovat zvlášť konstrukci a zvlášť plášť,nebo vše dohromady?Konstrukce je duralová s ocelovými spojkami.Plášť je z textilie odolné vůči vodě.Děkuji za odpověď.

sleva na studenta

Dobrý den, chtěla bych se zeptat nastupuji teď na Vysokou školu kombinovaná forma, musím zaměstnavateli nahlašovat že jsem na školu nastoupila? Bude mít v mém případě nějaké finanční výhody? Nebo já budu mít slevu na dani nebo nějaké jiné finanční výhody? Popřípadě kdy jsem povina zaměstnavateli předat potvrzení o studiu, ihned při nástupu nebo před daňovým přiznáním? Předem děkuji za odpověď

poplatník a výše daně

Dobrý den, před rokem jsme s přítelem koupili pozemek s tím, že každý vlastní 1/2. Nyní bych mu chtěla přenechat svojí polovinu, aby se stal výlučným vlastníkem celého pozemku. Bude se teda jednat o vypořádání spoluvlastnictví. V případě prodeje mé poloviny, budu platit 3% daně z převodu nemovitosti a ještě 12,5% daně z příjmu. Jak by tomu bylo, kdybych mu svou polovinu bezúplatně darovala? Kdo a v jaké výši by platil darovací daň? (základem by zřejmě byla hodnota vyjádřená ve znaleckém posudku).. Je vůbec tato forma vypořádání možná? Předem Vám děkuji mnohokrát za odpověď.

osvobození od daně

Vlastnim byt v novostavbe, mam v nem trvale bydliste. Koupila jsem ho pred tremi lety a chci jej nyni prodat. Budu platit, krome dane z prevodu ve vysi 3% jeste jinou dan? V jake vysi? Dekuji za odpoved. Vera Cernohorska v.cernohorska@seznam.cz

pojistné na ZP

Dobrý den. Měla bych dotaz. Letos v květnu bratr odmaturoval na střední škole a od října nastupuje na roční nultý ročník vysoké školy. Nejprve mu řekli, že bude mít status studenta a když zaplatil školé tak mu oznámili, že za něj nebudou platit zdravotní pojištění. Šel tedy na zdravotní pojišťovnu a tam mu oznámili, že zdravotní pojištění za něj také platit nebudou. Šel se tedy přihlásit na úřad práce a tam mu řekli, že pojištění za něho platit také nebudou, jelikož nemohou zaevidovat někoho, kdo chodí na denní studium. Takže to tedy vypadá, že si bude muset zaplatit pojištění sám. Školné samo o sobě není levné a kdyby si k tomu měli rodiče platit i pojištění.. No nevím nevím. Nevíte někdo, jestli je nějaká možnost, aby si alespoň to pojištění platit nemusel? Předem moc děkuji za odpověď.