FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Mám 20 včelstev a prodávám med pouze ze dvora. Pracuji 8 let jako OSVČ - obchodní a lektorská činnost. Svým zaměstnavatelům vystavuji faktury, sám si pak podávám daňové přiznání. Příjem ze včelaření jsem nikdy do daní nedával, jžádný nebyl. Ale dřív jsem měl jen 3 včelstva, 20 jich mám až letos. Obrátil se na mne kamarád, který má malý obchůdek, že by chtěl prodávat můj med. Když mu ho dodám cca 100 kilo /cca za 150,-za kilo/, musím mu napsat fakturu (chce jí) nebo stačí jen nějaký dodací list? A jak to dát příští rok do daní? Děkuji.
Dobrý den, pokud jsem dostal darem od rodičů nemovitost - rodinný dům, který je čerstvě zkolaudovaný, jaké budu platit daně pri jeho prodeji třetí osobě? (podmínku bydlení 2 let nesplním, vlastnictví 5 let také ne). Jelikož dar není úplatný převod, chápu správně, že osvobození od daně z nabytí nemovitosti se na prodej třetí osobě bude stále vztahovat? Jde stále o první "úplatný" převod novostavby? Tedy bude od daně z nabytí nemovitosti tento prodej osvobozen? Dále jak to bude s daní z příjmu, respektive když jsem dům dostal darem, tak jak vypočítám dan z příjmu při prodeji? Co bude mým nákladem? Můj zisk (základ pro výpočet daně) bude 100% ceny prodejní? nebo prodejní cena mínus třeba odhad? Velice děkuji za odpověď
Dobrý den, minulý rok leden 2014 jsme (sestra, já a matka) zdědily rovným dílem nemovistost na Praze 10, kterou otec prokazatelně vlastnil asi 30 let. Posledních asi 15 let v tomto domě neměl nikdo hlášený trvalý pobyt. Nyní bysme chtěli tuto nemovitost prodat. Zajímalo by mě, zda se bude platit daň z příjmů? Já a matka peníze nepoužijeme na další bydlení. Děkuji za odpověď Jana
Vážení, po své matce jsem zdědil pozemky, které chci prodat. Ve vlastnictví matky byly jako SJM a později jako dědictví po manželovi. Ma pozemcích hospodařili jako soukromní zemědělci. Prosím o odpověď jestli budu platit daň z příjmu. Děkuji
Zdědila jsem byt a chci ho prodat. Budu platit daň z příjmu? Resp. pokud tento byt budu chtít prodat později - za rok až dva - budu platit daň z příjmu? Děkuji
Dobrý den, na webu jedné z poraden jsem zaznamenal zprávu, že v případě, kdy začnu pronajímat byt, budu povinen dodanit již dříve uplatněné úroky z hypotečního úvěru (za minulé roky). V článku je na závěr rada : "Jestliže si pořizujete nemovitost, kterou v budoucnu hodláte pronajímat, neuplatňujte úroky jako odpočitatelnou položku už od začátku". Kdo to ví, zda bude potřebovat třeba za 15 let byt pronajímat? Jako logické bych chápal omezení uplatnění odpočtu úroků v období, kdy budu pronajímat, nikoli třeba za mnoho let zpětně. Děkuji za reakci
Dobrý den, pracuji na DPP a každý měsíc podepisuji tzv. růžové prohlášení. Za červen jsem na něj zapomněla a nepodepsala. Lze podáním daňového přiznání získat daň zpět? Jedná se o částku do 10 tis. Druhý dotaz, v říjnu budu pracovat souběžně pro dva zaměstnavatele na DPP. Pokud nepodepíši růžové prohlášení ani u jednoho z nich, šla by stržená daň od obou zaměstnavatelů získat zpět daňovým přiznáním? Opět částka do 10 tis u obou zaměstnavatelů. Případně, jak to udělat, abych získala daň zpět od obou zaměstnavatelů, pokud je to možné? Děkuji za radu
Dobrý den, v červenci jsem nastoupila do firmy A na DPP, kterou mi napsali do konce roku, současně jsem podepsala prohlášení poplatníka (růžový papír), také do konce roku. U firmy A jsem pracovala pouze v červenci, ale DPP jsem nezrušila (tj stále mi beží, do konce roku). V srpnu jsem nastoupila do firmy B, na DPP s platností 13.8 - 25.9, opět jsem podepsala prohlášení poplatníka na období 13.8 - 25.9. Takže ted mám vlastně podepsané dva růžové papíry, a zajímalo by mě, jestli to vadí, když sice mám podepsaný dva, ale mzdu pobírám jen od jednoho zaměstnavatele ( červenec od firmy A, srpen a září od B). Popřípadě pokud by to vadilo co se s tím dá dělat? A musím podávat daňové přiznání, když mám ( v období srpen, září) souběžně tyto dvě DPP, ale mzdu pobírám pouze od jednoho zaměstnavatele? Dodávám, že jsem student Děkuji za odpověď
Dobry den, rozumim tomu, ze privydelek do 6000 se nemusi zamestnanec priznavat, ale jak je to v pripade ze je tato castka prekrocena? Musi mit clovek na takovou cinnost ZL? Uvazuji o privydelku prodejem sve umelecke tvorby pres zprostredkovatelske servery typu Redbubble, Etsy etc. kde se clovek nestara o fakturaci ani vyrobu, takze predpokladam ze takova cinnost nevyzaduje ZL, jelikoz to nesplnuje definici podnikani pod vlastnim jmenem
Dobrý den, má dcera má trvalé bydliště v ČR a pracuje jako konzultantka pro OSN se sídlem v Nairobi v Keni. S OSN má uzavřenou pracovní smlouvu na dobu určitou, v letošním roce bude smlouva trvat 8 měsíců. Místo výkonu práce je v Nairobi, kde se po celou dobu zdržuje. Pravidelná měsíční mzda je poukazována na účet v ČR, jiný příjem od jiných zaměstnavatelů nemá. Vzniká při uvedených skutečnostech daňová povinnost v ČR? Za odpověď děkuji. S pozdravem
Dobrý den.Chtěl bych poradit.Zajímam se binarnimi opcemi.Chtěl bych se zeptat kolik si mohu vydělat korun abych nemusel přiznávat daně a jestě bych se chtěl zeptat jestli se to vždy počítá za kalendářní rok.Děkuju za odpověd,s pozdravem Ladislav KOLÍNSKÝ.
Dobrý den, mám takový komplikovanější dotaz a ze zákonů se mi ho nedaří si ho zodpovědět. Plánuji být FO (vedlejší činnost) a raději bych byl neplátcem DPH, protože by to v mém případě byla komplikace. Moje ekonomická aktivita má spočívat v nákupu předmětů od nepodnikatelů (tj. soukromých osob) a následný prodej NEPODNIKATELŮM (soukromým osobám). Jedná se POUŽITÉ VĚCI, např. oblečení. Pro původní vlastníky tyto věci nepředstavují zboží, ale až pro mě. Zajímá mě, zda-li: 1) nákup předmětů v tuzemsku a následný prodej v tuzemsku bude předmětem DPH 2) nákup předmětů v tuzemsku a následný prodej v EU (tzv. dodání) bude předmětem DPH 3) nákup předmětů v tuzemsku a následný prodej v 3. zemi bude předmětem DPH (Švýcarsko, USA) 4) pořízení předmětů v EU a následný prodej v EU (tzv. dodání bude předmětem DPH 5) pořízení předmětů v EU a následný prodej do 3. země (Švýcarsko, USA) bude předmětem DPH 6) nákup předmětů ve 3. zemi a následný prodej v EU (tzv. dodání) 7) nákup předmětů ve 3. zemi a následný prodej do 3. země Děkuji za odpověď J. Grund
Dobrý den, musím odvádět daně z obchodování s binárními opcemi? Přečetl jsem několik článků, ale vždy jsem se dozvěděl, že se mám poradit s daňovým poradcem. Mělo by se odevzdávat přiznání k dani z příjmů a vzhledem k tomu, že se odevzdává jednou za rok, tak nevím jak to udělám s přepočtem z dolarů na koruny a jak to funguje. Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu : V SJM vlastníme RD, na kterém jsem si nechal instalovat fotovoltaickou elektrárnu, licence je na moje jméno. Do současné doby jsem příjmy z této fotovoltaiky zahrnoval do svého daňového přiznání. V budoucnu ( od nového roku ) bych chtěl tyto příjmy přiznat do DP manželky. Je to možné ? Musí se měnit licence FTV ? Děkuji za odpověď, s pozdravem F.Vachulka
Náš zaměstnanec, otec 2 dětí (8/2011 a 8/2014) nebyl uveden ¨po narození dětí v jejich rodných listech. S matkou dětí se o ně staral ve společné domácnosti. Do rodných listů obou dětí byl jako otec zapsán až 17.8.2015.Prosím o odpověď-daňovou slevu bude uplatňovat až od 9/2015?. Nemá nějakou možnost zpětného uplatnění daňové slevy (bonusu)? Moc děkuji za odpověď.
Dobry den, pracuji sezoone v Rakousku a resime tu problem, jak je to s priznanim dani z prijmu. Jestli podavat a kde (ve ktere zemi) a jak dlouho je mozne danive priznani podat zpetne a co vse je k tomu treba? Dekuji za Vas cas, Marie K.
Dobry den, jsem studentka a mam podepsanou dohodu o provedeni práce + "ruzovy papir" u jedne jazykove skoly, kam také pravidelne (3x rocne) donáším potvrzení o studiu. Moje vydelky za tento kalendářní rok jiz presahly 20 tis. Mám já/zaměstnavatel povinnost odvádět za sebe/mě daně? A mají moji rodiče právo stále uplatňovat nějaké úlevy/dostávat příspěvky? Děkuji.
Dobrý den, manžel má 2 životní pojistky, obě do konce roku 2014 uplatňoval do daní. Od 1.1. 2015 si nechal daňově uznatelnou pouze jednu. U druhé smlouvy má zachováno povolení výběrů, letos v dubnu část vybral. Nyní uvažuje o tom, že tuto smlouvu s povolenými výběry zruší a převede si odkupné na druhou daňově uznatelnou smlouvu, která je ovšem uzavřená u jiné pojišťovny. Vznikne mu povinnost dodanění, když převede odkupné na jinou smlouvu u jiné pojišťovny?
Dobrý den, jsem přechodná pěstounka, mám v péči dítě na přechodnou dobu. Mám nárok na slevu na dani? A kde ji mám uplatňovat? Děkuji
Dobrý den, jsem studentka a pracuji jako brigádnice na dohodu o pracovní činnosti u zaměstnavatele, kde mám také podepsán růžový formulář Prohlášení poplatníka. Na léto jsem si však našla letní stáž, kde pracuji na dohodu o provedení práce. U původního zaměstnavatele jsem poměr neukončila, smlouvu mám do konce roku, avšak vůbec tam v měsících, kdy jsem na stáži, nechodím, a nemám tam tedy žádný příjem. Na stáži mám každý měsíc výdělek do 10 000. Můžu (měla bych?) podepsat i na stáži růžový formulář?