FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

prodej auta a daň

Dobrý den, jsme s.r.o. plátci DPH, jednatel si kupuje nyní osobní automobil do obchodního majetku a chystáme se tedy odečíst si po novu na vstupu DPH. Zároveň máme v majetku auto, kterému nyní skončil 3-letý f.leasing a chystáme se ho prodat. Můj dotaz je jestli u tohoto prodeje musíme DPH odvést ? Není to náhodou tak že když jsme si ho v minulosti nemohli uplatnit na vstupu nemusíme nyní to DPH také odvést ? Děkuji moc za zodpovězení dotazu.

úhrada nákladů na rekonstrukci

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Klient si v roce 2009 koupil nemovitost - halu, kterou vlastní 3 vlastníci a to ještě ve SJM, každý vlastní podíl 1/3. Můj klient začal nemovitost opravovat ( jedná se o velké částky), upozornila jsem ho, že by si měl do nákladů upltňovat poze 1/3 z opravy a nebo celou částku, ale zbývající 2/3 by měl vyfakturovat ostatním vlastníkům a to vždy při přijetí faktury za opravu. Je to tak správně? Děkuji za odpověď

úhrada nákladů na rekonstrukci

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Klient si v roce 2009 koupil nemovitost - halu, kterou vlastní 3 vlastníci a to ještě ve SJM, každý vlastní podíl 1/3. Můj klient začal nemovitost opravovat ( jedná se o velké částky), upozornila jsem ho, že by si měl do nákladů upltňovat poze 1/3 z opravy a nebo celou částku, ale zbývající 2/3 by měl vyfakturovat ostatním vlastníkům a to vždy při přijetí faktury za opravu. Je to tak správně? Děkuji za odpověď

výše pojistného

dobry den, potreboval bych radu ohledne socialniho a zdravotniho pojisteni. na konci kvetna mi bylo 26 let, jsem stale studentem a mam jednu dohodu o provedeni prace. platim si mesicne zivotni pojisteni a od cervna i zdravotni 1080 kc. muj prijem byl jen v mesici cervenec (13tis) a srpen (7tis). predpokladam ze v dalsich mesicich se bude prijem pohybovat podobne. moje otazka zni zda platim spravne nebo spatne, pripadne zda si mam pozadat o snizeni poplatku zdravotniho pojisteni a zda mam vubec platit socialni pojisteni. dekuji s pozdravem petr

přijetí služby od plátce EU

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když spolupracujeme se slovenským dodavatelem, provádí pro nás na území ČR zednické práce, ale má pouze slovenské IČ a je plátce DPH, není uveden v Aresu ČR, jestli nám za provedené práce může fakturovat v Kč s rozpočítaným DPH. Ale toto DPH si můžeme nebo nemůžeme uplatnit? Jsme plátci DPH. Předem děkuji za odpověď.

odvod DPH

Dobrý den, jsme spol.s r.o.. Na základě námi vystavené faktury nám zákazník uhradil částku 35 000Kč. Jak odvedeme DPH? Výpočet koeficientem: 0,1597, tj. základ daně 29 410,50 a 19% DPH 5 589,50Kč. Nebo: základ daně 29 411,80, DPH 5 588,24 a haléřové vyrovnání -0,04Kč? Děkuji.

termín podání přiznání

Dobrý den,včera jsme zkolaudovali dům. Rozhodnutí nám teprve přijde a samozřejmě musíme čekat na nabytí právní moci. Potřebovala bych poradit, kdy na FÚ máme podat přiznání k dani z nemovitosti?? ihned nebo máme čekat až na nabytí právní moci rozhodnutí o kolaudačním řízení... díky za odpověď Kettys

danění více příjmů

Dobrý den, Jsem zaměstnancem (více než 12 měsíců)a uvažuji o zaregistrování živnosti volné jako vedlejší příjem (chtěla bych několik živností: výroba bižuterie, šití oděvů a doplňků atp. = ruční práce). Při registraci stačí zaplatit 1000.- a volnou živnost zvolit, zdravotní a sociální poj. mi bude stále platit stávají zaměstnavatel. Předpokládaný zisk nebude vyšší než 6000.-, jak pak postupovat při daňovém přiznání, slyšela jsem, že stačí doložit "přehled o příjmech a výdajích", ale doložit v jaké formě, kam a kdy? Předem děkuji

opožděná registrace

Dobrý den,prosím Vás,co se má udělat,když se až v září zjistí, že společnost v červnu překročila obrat pro registraci DPH a neoznámila to na Finanční úřad?Vyplývají z toho nějaké sankce?A od kterého měsíce bude muset být plátcemi DPH,když to oznámí dodatečně v září?Děkuji moc za odpověď.

účtování mimořádné slevy na pojistném

Dobrý den, prosím o radu, jak zaúčtovat mimořádnou slevu na pojistném. Děkuji za odpověď.

danění příjmu z prodeje nemovitosti

dobrý den,před dvema roky jsem koupila byt za 1000000kč ted ho prodávám za 1600000kč a kupuji si pět let starý družstevní byt za 2000000kč,chtěla bych se zeptat kolik budu platit f.ú.děkuji za odpověd v.j.

převod nemovitosti

Dobrý den, s.r.o. prodava nemovitost, kterou ma v majetku firmy. Nakoupila ji bez DPH, nyni kdyz ji jako platce DPH po dvou letech proda, podleha zdaneni???? Pokud by se prodala cela spolecnost, podleha prodej spolecnosti DPH?

sazba daně

Dobrý den, chtěla bych se zeptat v jaké výši se platí daň z převodu nemovitosti v případě, že jsme koupili byt v loňském roce (září-říjen) a v blízké době bychom ho chtěli prodat? Zajímá mě, zda v tomto případě není daň vyšší než 3%? děkuji za informaci Efffendy

příjmy do obratu

Dobrý den,jsme příspěvková organizace,která poskytuje kulturní služby(kino,kulturní akce apod.)V hospodářské činnosti máme pronájem nebytových prostor.Nájemce si s námi uzavře nájemní smlouvu o pronájmu sálu-příjem se započítává do obratu pro DPH.Dále má s námi nájemce uzavřenou druhou smlouvu o zajištění předprodeje vstupenek na jeho představení.Za zajištění předprodeje nám nájemce zaplatí 3% z tržby z prodaných vstupenek.Bude se tento příjem (3%) zahrnovat do obratu pro DPH?

odpočet DPH

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda občanské sdružení (konkrétně Tělovýchovná jednota sdružující různé sportovní oddíly) v případě, že odvádí DPH na výstupu z reklamních smluv, které uzavírá, může také využít odpočtu DPH na vstupu v případě nákupu sportovního vybavení (např. dresy, míče...) pro jednotlivé kluby nebo platí odlišná pravidla pro podnikatelskou a sportovní činnost. Děkuji

osvobození od daně

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně darovací daně. Manželova maminka vlastní dům ve kterém žijeme a já bych se chtěla zeptat, zda by se platila daň v případě, že by nám (manželovi) dům darovala. Pokud ano, kdo daň platí a jaké je procento daně. Děkuji Lucie D.

úroky z půjček

Dobrý den pane doktore, společník společnosti s.r.o půjčil společnosti finanční částku s úrokem. Úroky z této půjčky budou společníkovi vyplaceny do 31.12.2009.Tento přijmutý úrok dá ke zdanění ve svém Daňovem přiznání za rok 2009. Má otázka zní: jak to bude prosím se zdravotním a sociálním pojištěním, když se má platit již za rok 2009 ze základu daně? Bude se moci o tyto úroky základ daně snížit - pro vyměřovací základ zdravot. a sociál.pojištění. Mám za to, že asi ano. Předem Vám mnohokrát děkuji za odpověď. S přáním pěkných dnů M.V.

pořízení zboží

Dobrý den, mám dotaz ohledně dovozu zboží. Náš dodavatel (firma ze Švýcarska, která občas fakturuje i s DIČ Německa, ALE NE V TOMTO PŘÍPADĚ) nám poslala zboží za celkem 152 EUR (zboží 125,74 + poštovné a náklady na obal 26,26). Chybou dodavatele nebo pošty byla zásilka zboží dodána bez proclení. Stalo se to v době dovolených, nikdo to moc neřešil. Při evidenci faktury jsem sháněla celní doklad (JSD) a přišlo se na to. Odborná firma nám řekla, že dodatečně to lze proclít, ale jen pokud dodáme zboží v původním obalu, což už samozřejmě nelze. Zboží totiž bylo obratem vyfakturované a odeslané našemu zákazníkovi. Jde mi o to, jak teď mám bez JSD vykázat v DPH dovoz zboží a jestli vůbec mám dovoz vykazovat? Protože zboží nebylo propuštěno do volného oběhu, nemám daňový doklad atd. Prosím o radu, jak tuto situaci vyřešit z pohledu DPH a účetnictví, případně jestli podle Vašeho názoru lze ještě zboží nějakým způsobem dodatečně proclít. Za odpověď děkuji.

osvobození od daně

Dobrý de, chtěla jsem Vás poprosit o radu ve věci odstoupení od darovací smlouvy a daní z příjmu z darované nemovitosti. Mému manželovi zemřel dědeček, který vlastnil 1/2 nemovitosti. Jedná se o dům a zahradu. Druhou polovinu nemovitosti vlastnila babička, která je na živu. Vše se převádělo na manželova tatínka ( jak 1/2 dědictvím po dědečkovi, tak 1/2 darovací smlouvou od babičky), takže se stal tchán výlučným vlastníkem nemovitosti. Prošlo to již katastrálním úřadem, zapsáno to bylo asi před 14 dny. Tchán chce celou nemovitost darovat mému namželovi, tak jsme se chtěli zeptat, jaké daně budeme muset zaplatit při případném převodu nemovitosti? Platí se i daň z příjmu FO? Nebo zda bude možné ze strany babičky smlouvu mezi ní a tchánem zrušit a darovat to rovnou manželovi, ktrý je jejím vnukem abychom se dani z příjmu FO vyhnuli?

místo plnění při přijetí službu z EU

Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím dotazem: zaměstnanec českého plátce se účastnil školení v Maďarsku, které pořádal plátce registrovaný v Německu. Německý plátce bude tuto službu fakturovat českému plátci. Bude tato služba podléhat v CZ reverse charge? Děkuji za odpověď