FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

údržba pozemku

Dobrý den, naše firma s.r.o. koupila pozemek, na kterým proběhla výstavba inženýrských sítí. Pozemek je zaúčtovaný na účtu pro pozemek, výstavba inženýrských sítí na účtu 042, protože bychom v budoucnosti na tomto pozemku postavili vlastní halu. nyní nám přišla faktura za údržbu pozemku. Můžu tuto fakturu zaúčtovat také na účet 042 nebo spíše jako ostatní službu na účet 518? Děkuji za odpověď.

osvobození od daně

Dobrý den pane doktore.Dotaz zní:Může se prodat byt po matce (dědictví),i když v něm dědic nebydlí ani nebydlel a peníze z prodeje okamžitě použije ke koupi nového bytu a zařízení?Platila by se daň z příjmu i přesto,že se jedná o dědictví? Děkuji a přeji krásné babí léto. Marie

danění příjmů z kapitálového majetku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na pár otázek. 1. jak se platí daně z kapitálového trhu, konkrétně Forex.Podle jakého § se daní a jaký je vzor daňového přiznání 2.nejsem zaměstnancem ani podnikatel ani OSVČ.Jak platit zdravotní, sociální a důchodové pojištění.Z čeho se vypočítává? děkuji za Vaše odpovědi

výdaje procentem a silniční daň

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat letos bych chtěl uplatnit výdeje paušálem a nevím zda mám i platit silniční daň,a co musím proto udělat myslím tím ten odpis paušálem předem děkuji S pozdravem J.N.

prodej chaty a daně

Dobrý den, mám trochu zmatek v danícha proto se raději prám povolanějších: prodala jsem chatu za 980.000,- Kč. Koupila jsem ji před 2 lety. Jakou budu platit daň z prodeje nemovitosti? Děkuji

vyúčtování zálohy

Propadlá záloha Dobrý den, kam zaúčtovat propadlou zálohu z důvodu neuskutečněného obchodu. Je na to smlouva a záloha propadla jako na úhradu vzniklých nákladů dodatele. Bude se jednat o daňově uznatelný náklad? Děkuji za odpověď

prodej RD a daně

Dobrý den, 21 let jsem měla trvalé bydliště v rodinném domě a 2 roky jsem byla jeho majitelkou. Dům jsem prodala za 3900000 a koupila si byt za 1700000. 1500000 musím dát mému otci, který mě dům prodal za tuto částku před dvěma lety s tím, že mu kupní cenu zaplatím do roku 2010. Chci se zeptat, jestli musím platit daň z příjmu z částky, která mi zbyde po zaplacení peněz otci a po koupi bytu? A kolik procent tato daň bude pokud ji budu platit?Děkuji za odpověď.

cestovní náklady

Dobrý den. Jsem OSVČ, přes to, že pracuji jako účetní, sama si nejsem jistá jestli si můžu uplatnit cestovné do nákladů. Mám v pronájmu kancelář 6 km od svého bydliště, tudíž denně dojíždím. Dá se toto uznat jako pracovní cesta? Silniční daň si hradím. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Mašková D.

dozorčí rada

Dobrý den pane doktore, musí akciová společnost a s.r.o. ze zákona povinně vytvářet dozarčí radu? Děkuji za odpověď.

danění příjmů cizincem

Dobrý den,prosím o radu. Živnostník podnikající v oblasti lektorské činnosti anglického jazyka, který má americké občanství,celý rok se zdržuje na území ČR, má zde zatím přechodné bydliště a ještě k tomu českou manželku na rodičovské dovolené. V USA vlastní dům, který pronajímá. Prosím o radu, jak zdanit jeho příjmy z lektorské činnosti a zda je u něj možné uplatnit paušální výdaje 50 % a uplatnit slevy na daních na poplatníka, manželku a dítě? Je třeba platit sociální a zdravotní pojištění jako u klasického českého OSVČ? Příjem z pronájmu v USA by vůbec neměl vstupovat do českých daní, je to tak? Předem moc děkuji za odpověď. J.K.

osvobození od daně

V říjnu 2006 jsem za 1 mil získala koupí byt v družstevním vlastnictví. V červnu 2009 jsem tento byt převedla na další osobu za 1,4 mil. Za získané peníze jsem koupila v červenci 2009 byt v osobním vlastnictví. Lze na prodej družstevního podílu uplatnit osovobození od daně z příjmu? Pokud ne, lze nějakým způsobem snížit základ daně? S díky.

osvobození od daně

Dobrý den, 21 let jsem měla trvalé bydliště v rodinném domě a 2 roky jsem byla jeho majitelkou. Dům jsem prodala a koupila si byt. Nějaké peníze mi zbyly. Chci se zeptat, jestli musím platit daň z příjmu. Děkuji za odpověď.

odpočet DPH

Dobrý den, jsme akciová společnost, která vlastní dům, dům byl v letošním roce rekonstruován. V části domu byla zřízena kacelář a v části domu byt. Společnost u všech faktur za opravy uplatnila DPH na vstupu. Kancelář bude pronajata FO pláti daně. Byt bude zdarma poskytnut k úžívání jednomu z členů představenstva(FO neplátce daně). Jaké dopady to bude mít pro firmu a jaké pro člena představenstva? Bude firma dodaňovat daň z přidané hodnoty za opravu bytu? Děkuji moc za odpověť, vůbec si nevím rady.

stipendium

Dobrý den, naše firma poskytuje studentu vysoké školy stipendium. Máme s ním uzavřenou smlouvu, kde je uvedeno, že po ukončení školy nastoupí do firmy a odpracuje stejnou dobu, po kterou dostával stipendium, jinak stipendium musí vrátit. Můžeme mít stipendium daňově uznatelným nákladem? Děkuji za odpověď.

prodej zboží zpřízněné osobě

Dobrý den, osoba X, která je samostatným OSVČ a zároveň je také společníkem a jednatelem společnosti s.r.o.. Jako OSVČ vlastní několik výtisků knih a chtěl by je prodat do s.r.o.. Je to možné? Cena 1 knihy v obchodě je 289Kč + 9%DPH. Distribuce (prodejci knih) si však berou 50% z ceny knihy. Za jakou cenu (je-li to možné) prodá OSVČ do s.r.o. knihy tak, aby to bylo v pořádku (myslím střed zájmů a cenu obvyklou)? Děkuji

pořizovací náklady

Nepodnikatel směnil v červnu 2009 byt v hodnotě 1.500.000,- za pozemek v hodnotě 1.000.000,- dle znaleckého posudku. Pozemek , který takto získal rozdělil na dvě části a jednu část chce prodat. Pohybujeme se tedy v § 10 ZDP, kde příjem za část pozemku je jasně daná, ale co dám na stranu výdajů? Poměrnou část ceny pozemku (získanou) nebo poměrnou část ceny bytu? V §10 odst.5 se píše : "Jde li o věc získanou směnou nebo výhrou, vychází se z ceny podle zvláštího předpisu - zák. o oceňování majetku (§3 odst.3).Z toho nejsem moudrá už vůbec :-) Nebo je to ještě celé jinak? Děkuji za odpověď

prodej nemovitosti a daně

Dobrý den, před rokem jsme po otci zdědili nemovitost, kterou chceme prodat, otec byl majitelem víc než 10 let, ale trvalé bydliště měl na jiné adrese, které daňové povinnosti se na nás v tomto případě budou vztahovat? Jakým způsobem je nutno přiznat daň v případě, že se o příjem z prodeje dělí 3 dědicové? Předem děkuji.

obratová daň

Dobrý den, potřebuji vědět co je to obratová daň, měla by se platit v Německu a Rakousku. Děkuji za odpověď.

územní plán

Dobry den,prosim o radu.Mohu mit uzemni plan zarazen v dlouhodobem nehmotnem majetku?Dekuji.

drobný hmotný majetek

Většina právnických osob má ve vnitropodnikové směrnici stanoveno,že drobným dlouhodobým hmotným majetkem se rozumí samostatné movité věci a soubory movitých věcí, jejíchž ocenění je nižší nebo rovno 40 000 Kč. O složkách majetku do 3000 Kč včetně se nevede evidence a nepodléhají inventarizaci. Při výdeji do používání se účtuje přímo do nákladů na účet 501- Spotřeba materiálu. O složkách majetku nad 3000 Kč se vede operativní evidence včetně jejich ocenění a podléhají inventarizaci. Při pořízení se vyúčtují do nákladů na účet 501 – Spotřeba materiálu. Pokud nechci zbytečně dělat inventarizaci,je možné zvýšit hodnotu z 3000Kč např na 9000Kč? Nebo kategorii drobný dlouhodobý majetek vypustit?(byl by jen dlouhodobý majetek,né drobný).To znamená,že bych o složkách majetku např. do 9000kč nevedla operativní evidenci a ani by nepodléhal inventarizaci.Je hodnota 3000kč daná zákonem o účetnictví?Já jsem v zákoně tuto hodnotu nenašla.Děkuji mnoho předem.