FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

vypořádání spoluvlastnictví a daně

Dobrý den. Ráda bych poprosila o radu. S přítelem jsme koupili rodinný domek k rekonstrukci. Bral se s polečný úvěr přes stavební spoření ( z mé 1000000 a z přítelovy 600 000 ). Nyní již spolu nejsme, dům ještě není zkolaudován a přítel si chce dům nechat, že mě vyplatí .( pouze to, co jsem do toho vložila ). Jaká je nejlepší cesta provést převod nemovitosti na jeho jméno,abych platila co nejmenší daně? A jaké daně musím zaplatit? Děkuji Vám předem moc za Vaši odpověď.

sleva na poplatníka

Dobrý den, prosím vás má naše zaměstnankyně,která je ze Slovenska a pracuje na území ČR v naší firmě,nárok na slevu na dani(příjem ze závislé činnost).Děkuji za odpověď

osvobození od daně

Dobrý den, naše firma je plátcem DPH v ČR, pronajímáme kancelář v naší nemovitosti. Nyní má u nás kancelář firma, která má sídlo na Slovensku, kde je též plátcem DPH. Mám dotaz, zda máme nájemné fakturovat s DPH nebo bez.

místo výkonu práce a pravidelné pracoviště

Dobrý den, vážený pane doktore, poprosím Vás o radu, zda je možné mít v pracovní smlouvě uvedené místo výkonu práce v jednom městě( jedná se o zaměstnance cizince a na povolení od úřadu práce má toto město uvedeno) a v dohodě mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem pravidelné pracoviště uvedeno v jiném městě ( dle místa pobytu uvedeného na vízu). Takto by náklady na ubytování v místě výkonu práce byly jako náhrady při pracovní cestě daňové účinné, ale obávám se, že finanční úřad toto posoudí jako spekulativní dohodu. Moc děkuji za Vaši radu.

technické zhodnocení nemovitosti

Dobrý den, podnikám na ŽL a mám sídlo firmy na adrese mého trvalého pobytu. Nyní jsem provedl rekonstrukci opěrné zdi na mém pozemku podél příjezdové komunikace k sídlu firmy (mému domu). Chtěl bych materiál na rekonstrukci dát do nákladů a odečíst DPH (jsem plátcem). Mohu to uvést jako položky za účelem prezentace firmy? Jak to lze nazvat? Mohu přeci dát příjezdovou komunikaci na mém pozemku do pořádku, abych si nedělal ostudu před obchodními partnery. Děkuji za odpověď.

odběr krve a daň

Již více než rok jsem v registru dárců krve. Krev jsem dala zatím 3x, z toho 1x v roce 2008, 2x v roce 2009. V roce 2009 jsem odpracovala 4 měsíce, poté jsem přišla o práci a nyní jsem hlášena na úřadu práce. Mám i přesto nárok na slevu na dani pro dárce krve? A jakou částku tvoří tato sleva?

danění věcného břemene

Dobrý den,moji rodiče mi letos darovali dům.Do darovací smlouvy zapsáli zřízení věcného břemene bydlení a užívání nemovitosti za úplatu 2000Kč. Z jaké částky a jak vysoká (kolik procent) se bude platit daň z věcného břemene? Moc Vám děkuji za odpoveď.

převod práv k družstvu

Dobrý den. V letošním roce jsme prodali družstevní byt v Praze. Tak mne zajímá, kolik z prodejní částky budeme platit státu dan. Chceme totiž koupit jiný byt a někde jsem slyšel, že by se měla platit dan pouze ze zbytku, který mě zbyde po koupi nového bytu. Děkuji moc za odpověd. S pozdravem Jiří Jirásek

sleva na dítě

Dobrý den; mám dotaz ohledně daňových úlev v případě studujících dětí; syn je plnoletý, letos odmaturoval a nyní má nastoupit studium jazykové školy mimo území ČR (i mimo EU); je v takovém případě nadále možno uplatňovat na něj daňovou slevu na nezaopatřenou osobu (dítě) nebo nikoliv ? Děkuji moc. MS,Brno.

povinnost platit daň

Dobrý den,potřeboval bych poradit s problémem ohledně daně za převod nemovitosti. V roce 2008 jsem koupil společně s přítelkyní byt na hypotéku (společnou), oba dva jsme byli zapsáni jako vlastníci bytu na KÚ. Asi po 2 měsících jsme se s přítelkyní rozešli a já jsem bezúplatně převedl svou část vlastnictví bytu na ni, současně i s hypotékou. Nyní po mě finanční úřad požaduje zaplatit daň za převod nemovitosti. Chci se zeptat zda a na co se můžu proti rozhodnutí finančního úřadu odvolat. A zda mám nějakou šanci tuto daň neplatit. Předem děkuji za odpověď.

zálohová faktura

Dobrý den!Uzavřel jsem smlouvu(stavba)na častku celkem 2mln.+ DPH,vystavil zálohovou fakturu na 500 tis.plus DPH(jsem platcem DPH čtvrtl)DPH odevedl ve 2 čtvrtletí dle vystavené faktury(zálohová)Ted´stavbu předal a fakturují zbylou častku 2mln.- 500 tis.záloha,čili 1,5 mln.+ DPH.Jenže firma odmitá převzit tuto fakturu v teto podobě.Chce aby učtoval celou častku 2 mln.+ DPH, z toho odecetl jen častku co oni uhradili na zálohovou fakturu(jen 350 tis.celkem z 500 tis.+ DPH)Vychazí že zaplatim DPH ze zálohové fak.(to jsem už odvedl) + DPH z celé častky(2 mln.)že pry exestují vyjemka ze zákona o DPH kdy DPH ze zálohové faktury se neodvadí dle datumu uskutečn.plnění ale odvede se až bude zaplacena cela zálohová faktura.Prosim o radu jak z toho ven.Selský rozum řiká že spravně vystavit by bylo 2 mln. minus 500 tis.(zálohová fak.)plus DPH co odvedu ted ve 3 čtvrtletí.Jenže rozum je rozum - zákony jsou zákony. Předem Vám děkují za pomoc!

vybavení lékárničky

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda-li může být daňově uznatelný nákup léků pro bolesti nakoupený pro zamětnance v lékarně? Jedná se o zamětnance pracující v nepřetržitém provozu. Děkuji

potvrzení o příjmech

Dobrý den, jsem starobní důchodce (67 let)a k důchodu si přivydělávám formou dohody o pracovní činnosti. Zaměstnavatel mi odmítl do potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2008 zapsat daně z měsíčních hrubých příjmů do 5000 Kč, uvedl pouze daň odvedenou z jednoho příjmu, který byl nad 5000 Kč , přestože mi daně srážel. Postupoval správně? Domnívám se, že jako důchodce mám nárok na vrácení celé daně i z oněch nižších příjmů, než 5000 Kč za měsíc a počínáním zaměstnavatele jsem byl zkrácen na příjmech. Děkuji za odpověď. Ladislav Chvojka ladchvojka@seznam.cz

prodej bytu a daně

Dobrý den,prosim Vás,potřebovala bych poradit.Přítelova matka mi nyní darovala byt v hodnotě cca1200000 Kč.Tento byt chci obratem prodat a peníze ihned použít na koupi rodinného domku.Potřebovala bych vědět,které daně a poplatky budu muset zaplatit.Děkuji za odpověď.

účetnictví sdružení

Dobrý den, když dvě FO založí sdružení, bude vést daňové evidneci jedna FO za sdružení (dle smlouvy) a současně za sebe a druhá FO jen za sebe? Nebo bude vést tři daň.evidence-za každou FO a za sdružení?

dodatečné přiznání

dobrý den, je mozno uplatnit prostrednictvim dodatec.dan.prizn.k DPFO za rok 2008 úroky z hypoteč.úvěru? Klient to zapomel dat k dan.prizn. a ted by to chtel zpetne.

změna obchodního jména

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: společnost s.r.o. během účetního období změnila název, sídlo a statutární zástupce. IČO a DIČ zůstává stejné i místně příslušný FÚ.Byl proveden zápis v OR. Je plátce DPH. Já, jako účetní, začínám účtovat "novou" firmu. "Stará" firma v tomto účetním období nevyvíjela podnikatelskou činnost. Mohu zaúčtovat do účetnictví(vč.ev.DPH) nové firmy doklady od notáře za služby při převodu vlastnictví, které jsou jmenovitě na starou firmu? Domnívám se, že ano, když IČO a DIČ jsou stejné. Předpoklávám, že i roční závěrku budu zpracovávát za celý kalendářní rok, když účetní jednotka pod jedním DIČ je zaregistrována celý rok. Děkuji za odpověď.

odvody při pracovní cestě

Dobrý den Chtěl bych se zeptat, zda jako zaměstnanec zaměstnán u české firmy, kde rovněž pobírám plat, kde firma za mě klasicky odvádí daně a pojištění, jsem povinnen platit daně i v jiné zemi, kam jsem pouze vyslán na pracovní cestu (na cestovní příkaz)??? Pobývám zde v intervalu 2-3 týdnů a poté v tom samém intervalu v Čechách. Jezdím takto na služební cestu do Rumunska. V Čechách dostávám plat a diety (náhrady cestovních výloh). V Rumunsku za mne firma platí pouze ubytování. Děkuji Tóth

osvobození od daně

Dobrý den,prodávám družstevní byt,byt je můj a mám v něm 4 roky trvalé bydliště,byt prodávám za 700 000tisíc.Jestli jsem to správně pochopila,že nebudu platit žádnou daň?Jestli ano,můžete mi prosím napsat,kolik by to bylo děkuji za odpověď Hanka Novotná

povinnost platit daň

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda v příp. prodeje garáže po měsíci od kolaudace, musím platit daň z příjmů? Děkuji P. Stará