FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěl sem se zeptat jaké musím zaplatit daně pokud sem ptodal byt jehož majitelem sem byl 2,5 roku bez trvalého bydliště, děkuji
Dobrý den. Navazuji na dotaz týkající se vzdání se dědictví. Mohu se vzdát dědictví v něčí prospěch ?? Mohu se vzdát dědictví ve prospěch syna ?? Děkuji Míla P.S. Právní poradna nefunguje?? Dnes je 15.9.2009.
Dobrý den, chci se zeptat na zálohy na zdravotní pojištění u OSVČ. Podnikatelka skončila rodičovskou dovolenou v červnu 2009. Pečuje o tři děti, všechny do 15 let. Od července zahájila podnikatelskou činnost. Můžete mi, prosím, sdělit, jestli bude tento první rok podnikání platit zálohy na pojistné a v jaké výši. Můžete mi napsat odkaz na paragraf v zákoně. Děkuji. Moldříková
Dobry den, jsem na rodicovske dovolene, k tomu pracuji na dohodu o pracovni cinnosti. Zamestnavatel za me odvadi socialni a zdravotni pojisteni. Dale se chystam pracovat na mandatni smlouvu jako pojistovaci zprostredkovatel. Chci se zeptat, zda tento pracovni pomer musim nekam hlasit a odvadet z neho socialni a zdravotni pojisteni. Dale mam jeste jednu otazku, k cinnosti pojistovaciho zprostredkovatele vyuzivam osobni automobil, mam moznost odecist si naklady za benzin z dani? pokud ano, musim vect nejake ucetnictvi? Predem dekuji za odpoved.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.Mám hypotéku na 1.300.000 na 30 let, splátka je 8.600 měsíšně a slyšela jsem,že si v práci můžu nějakou částku odepsat z daňových odpisu z hypotéky nebo tak něco,vůbec tomu nerozumím,prosím o radu: kdy odepsat a kolik by to dělalo a kde vzít formulář?Děkuji Švrlanská
Dobrý den, jsem na mateřské a během tohoto roku jsem si navíc přivydělala okolo 50 tis. Kč. Budu muset tuto částku danit či nikoliv. Děkuji za odpověď
Dobrý den,ráda bych věděla, jaká bude daň z příjmu. Po dvou letech jsem prodala chatu, kterou jsem koupila za 330 000 Kč na hypotéku a prodala ji za 480 000 Kč. Splácim měsíčně 1700,-Kč hypoteční úvěr, fixaci úvěru mám na 5 let ,a po té hodlám úvěr doplatit. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je povinnost přikládat doklad CMR k došlé faktuře. Jsem subjekt na Slovensku, ke každé došlé faktuře z ČR mám přiloženou příjemku zboží, je povinností také dokládat ke každé faktuře i CMR?. děkuji.
Dobrý den, podnikám na živnostenský list, mám půjčovnu svatebních dekorací, která funguje prostřednictví internetu. Půjčuji i potahy na židle, které se musejí po každém půjčení vyprat a vyžehlit. Chci se zeptat zda mohu nákup pracího prášku dát do nákladu firmy.Děkuji za odpověď Mirka Tauchmannová
Dobrý den, s mojí švagrou jsme si založili na základě živn. listů- sdružení.Dohodli jsme se že si každý měsíc budeme rozdělovat zisk.Vedeme si pokladní knihu a tak mám dotaz jak toto rozdělení zisku zaúčtovat. Doposavaď jsem vypisovala výdajový pokladní doklad. Prosím poraďte. Předem děkuji za odpověď. Mirka Tauchmannová
Dobrý den, začla jsem podnikat a k podnikání potřebuji auto. Nevložila jsem ho do podnikání. Chci se zeptat jakým způsobem mám zaúčtovat amortizaci automobilu a jaká je sazba, za 1km, kterou si mohu odečíst. Děkuji Mirka
Společnost s ručením omezeným podniká v oblasti zprostředkování úvěrů. Na základě uskutečněného úvěru obdrží provozi od banky. Pro tuto společnost pracují i obchodníci - fyzické osoby na živ.list, kteří s.r.o. fakturují provozi za uskutečnění případu. Je z hlediska obchodního zákoníku a i z titulu zákona o daních z příjmů možné, aby na živ.list jako FO podnikatel pracovala i jednatelka s.r.o.Dle mého názoru se jedná o střet zájmů, kdy by jednatelka měla být zaměstnána v s.r.o.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jak je to s odečtem daní na dítě.Jestli musíme být manželé nebo jestli stačí že má dcera příjmení po příteli.Lucka
Dobry den,mam zajem koupit dodavku na leasing a s ni pak podnikat-rozvazet zbozi,mozno i pro dve firmy,ale zustanme zatim u jedne.Co vse potrebuji krok po kroku na rozjezd,priznam,se ze ucetnictvi me nikdy nebavilo,ale je to nutna soucast jak se samostatne zivit.Na ucetnictvi si hodlam najmout ucetni jednou za rok.Reknete mi,je to hodne narocny?Chci se jen v klidi samostatne zivit.Diky
Dobrý den, vedu daňovou evidenci, uplatňuji si náhrady za vozidlo, které nemám v majetku. Nyní jsem si koupila vozidlo druhé. Můžu si na něj uplatňovat základní náhradu a náhradu za pohonné hmoty, když s ním bude jezdit spolupracující osoba manžel a hlavně zaměstnanec, kterého budu vysílat na služební cesty? Musím zaměstnanci vystavit nějaké speciální "povolení" v případě, že bych si tyto náhrady mohla uplatňovat při jeho cestách?
Dobrý den, společnost obdrží 100USD od partnera jako bonus za prodání zboží.1)Jak tento příjem a 2)proti čemu zaúčtovat?3)Vztahují se na příjem této platby nějaké povinnosti (DPH, speciální odvody či něco takového?) Děkuji
Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně zdanění výher. Pokud vyhraji ve sportce či sazce 50 000 Kč musí tuto částku zdanit nebo je osvobození? Kolik procenty se tato částka daní? Děkuji za odpověď.
Dobry den, mam takovy problem byvaly zamestnanec mi i navzdory tomu, ze jsem podepsala ruzovy tiskopis pro slevu na dani, tuto slevu neuplatnil. Tak jsem se chtela zeptat jak mohu tyto penize ziskat zpetne. Rekli mi ze pri rocnim danovem priznani, ale nevim presne jaky formular k tomu vyplnit. S timto jsem se jeste nesetkala.
Dobrý den, chtěl bych se dotázat na zdanění úroků z vkladů přijímaných zaměstnavatelem od jeho zaměstnanců v případě že zaměstnavatel nevlastní "bankovní licenci". Finančí úřad mě totiž obvinil, že jsem tyto úroky ve výši cca 3200,-Kč nepřiznal jako příjem podle §8 zákona 586/1992 Sb. Jsem však přesvědčen že dle ustanovení zákona 586/1992 Sb. §8 odst.1) písm.c) nejsou výše uvedené příjmy příjmem z kapitálového majetku, ale ostatní příjmy dle §10 odst.1) písm.a), na něž se vztahuje osvobození od daně dle §10 odst.3) písm.a,)v případě že jejich úhrn nepřekročí 20 000,-Kč.
Dobrý den, podle směrnice společnosti zaměstnavatel přispívá zaměstnanci do 20 000Kč ročně na rekreaci. V tomto případě uhradí fakturu psanou na jméno zaměstnavatele, výdaj je nedaňový (528 – sociální náklady – nedaň.). Jak je to s bankovními poplatky, když se úhrada prování do zahraničí? Je tento poplatek také nedaňový? V tom případě by se také měli hlídat české platby, kdy se účtuje např. 2-5Kč za odeslanou úhradu? Děkuji