FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

odpočet DPH

Dobrý den, ještě mám dotaz k faktuře. Vlastně mi přišla faktura od dodavatele, kde byla uvedena částka bez DPH. Je tedy dodavatel plátcem DPH? Děkuji.

DUZP

Dobrý večer, dne 2.7.2009 obdržela firma s.r.o., plátce DPH z EU zboží, doklad k tomuto zboží je proforma fa. Firma s.r.o. zaslala firmě dodavateli do EU seznam zboží, které bylo prodáno odběratelům v ČR. Na základě tohoto seznamu firma z EU vystavila doklad (fa),s datem vystavení 5.8.2009. Na tento dokladu doplním údaje pro DPH dle § 35, odst.2)Zákona o DPH, fa jsme obdrželi 10.srpna, mohu lo.srpen použít jako den pořízení a zároveň jako datum podle písmene d)k němuž byly doplněny údaje podle pís.a)až c). Kurz používám denní ČNB, tudíž bych uvedla kurz z l0.srpna 2009. Předem děkuji za odpověď. M.v. prod

zdaňovací období

dobrý den chtěla jsem se zeptat jaká jsou zdaňovací období? děkuji

povinnost danit příjem

Dobrý den prosím Vás chci se zeptat: Jsem vlastníkem bytu a chci ho pronajímat, do jaké částky ročně za nejemné nemusím státu odvádět daň s příjmů za pronájem bytu.Prosím odpověď mi zašlete na email alen84@seznam.cz Děkuji za odpoveď s pozdravem Alena

prodej zděděné chaty

Dobrý den. Naše rodina má již mnoho let domek, který byl psán na mého dědu. Ten před 15 lety zemřel. Půlku zdědila mamka a půlku babička. Loni v září babička svou polovinu darovala mamce. Mamka tedy byla jediným vlastníkem. Ta ovšem letos v únoru zemřela. Chci chalupu prodat a zajímá mne, zda budu muset platit daň z příjmů z prodeje nemovitosti? Z té mamčiny poloviny asi ne, ale co ta druhá půlka? Děkuji za odpověď Karina

zaokrouhlování

Zaokrouhlení Dobrý den, mám dotaz ohledně zaokrouhlování ve vydaných fakturách v měně EUR do ČR i SK. Máme nastaveno v systému zakrouhlování od 0,50 Eur nahoru, a pod 0,50 Eur dolů. Před několika měsíci mi bylo sděleno, ať faktury nezaokrouhluji. Chci se zeptat, jestli je možné změnit systém zaokrouhlování uprostřed roku, a jestliže ne, co dělat, jak dál postupovat, když jsme je nezaokrouhlovali? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem K.M.

registr plátců DPH

Dobrý den, ještě mě zajímá. Kde si mohu zjistit, jestli můj dodavatel je plátcem DPH? Respektive mohu si někde ne webových stránkách dohledat DIČ? Vím o mém dodavateli pouze IČO, tak mě zajímá jestli je i plátcem DPH? Děkuji za odpověď.

odpočet DPH

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Pokud já (fyzická osoba - podnikatel) jsem plátce DPH a koupím od dodavatele zboží, který není plátcem DPH - mám nárok na odpočet DPH na vstupu? Děkuji za odpověď.

odpočet daru

Dobrý den, můj dotaz se týká daně z příjmu FO, odečítání darů od základu daně par.15 odst.1, zák. o daních z příjmu. Nerozumím přesně tomu, zda mohu odečíst obecně dar věnovaný jakékoliv FO s bydlištěm v ČR, která je poživatelem invalidního důchodu anebo to musísí být dar věnovaný této osobě pouze na "zdravotnické prostředky a kompenzační pomůcky". Musí být v tomto případě prokázáno dokladem za pomůcky atd.? Dále se chci zeptat, zda obdarovaný musí hradit z daru darovací nebo jiné daně. Děkuji.

přebytek ve skladu

Dobrý den, v březnu 2009 jsem zjistila, že nemáme zaúčtovanou fakturu na skladě z roku 2008. Faktura je z 16.12.2008. Bohužel se na to nepřišlo ani při inventuře. Jak mám danou situaci správně vyřešit. Moc děkuji

prodej bytu a daň

Dobrý den měl sem dotaz jaké musím zaplatit daně pokud sem ptodal byt jehož majitelem sem byl 2,5 roku bez trvalého bydliště bylo mi odpověděno že Protže jste nesplnil časový test 5 let vlastnictví bytu, zaplatíte daň z příjmů a vedle toho ještě daň z převodu nemovitostí. když sem volal na finanční úřad tak mi bylo zodpovězeno že nemusím platit daň z příjmů a můžu být časem dotázán na prokázání že jsem v bytě bydlel že na trvalém bydlišti nezáleží.. tak tedy nevím

převod nemovitosti

jsem výhradní vlastník nemovitosti a rád bych převedl polovinu této nemovitosti na manželku. Bylo mi řečeno, že to lze pouze notářským zápisem jako převod nemovitosti do společného jmění manželů. Rád bych věděl, zda to lze se stejným výsledkem udělat pouhou darovací smlouvou a následným zápisem do katastru. V obou případech mě zajímá, kolik zaplatím na daních. Děkuji.

danění dividend

Dobrý večer, prosím o zodpovězení níže uvedeného dotazu. Jsem zaměstnanec a daňové přiznání za mně podává můj zaměstnavatel. Letos jsem dostal dividendy z akcií Erste Group Bank, které byly zdaněny sazbou 25%. Musím podat daňové přiznání, jde o částku 20 000,- Kč? Děkuji za odpověď T. Činčala

prodej auta

Dobrý den, před šesti lety jsem si zakoupila osobní automobil a vložila do účetnictví. Automobil je již odepsán a teď ho chci prodat. Jak to mám provézt? Musím provézt změnu v technickém průkazu? Budu muset příjem vložit do účetnictví? Moc děkuji

zahraniční konto

Dobrý den, možná jsem nevložil můj dotaz do správné sekce, ale nemohl jsem si z nabídky vybrat. Chtěl bych se zeptat na váš názor, co mám dělat s tímto problémem. Můj dědeček si na v roce 1991 založil konto u švýcarské Volksbank a mému otci k němu dal podpisové právo. V roce 1995 dědeček zemřel a otec později našel dokumenty k tomuto účtu. Požádal mě proto, abych mu zjistil, jak se může k účtu dostat a zda ještě vůbeec funguje. Máme pouze jakousi podpisovou kartu a známe číslo účtu. Švýcarskou Volksbank později koupila Credit Suisse, ta nemá pobočku v ČR. Snažil jsem se proto zkontaktovat e-mailem, ale bylo mi odpovězeno, že se se mnou budou bavit pouze telefonicky, na což mé jazykové znalosti bohužel nestačí. Díky za jakoukoli radu Pavel Fuchs Prosím je možno neuvádět po zveřejnění některé konkrétní údaje?

obrat pro registraci

jsem důchodce pracující jako OSVČ. Pracuji jak pro společnost v ČR , ale také pro společnost na Slovensku. Počítají se mi příjmy zs Slovenska do příjmů , ktečré jsou rozhodné pro placení DPH. Dosud nejsem plátcem DPH

právní služby

Dobrý den, prosím o radu, mám fakturu od právníka za právní služby. Žalovali jsme firmu o zaplacení faktury, firma soud prohrála a bylo ji přikázáno zaplatit i náklady právního zastoupení. Nyní jsme dostali fakturu od právníka, kde je napsáné neplatit. Jak máme zaúčtovat fakturu a to, že už je zaplacená. Děkuji.

dodatečné přiznání

Dobrý den, prosím o Vaši odpověď: Zaměstnanec zapomněl ve svém daňovém přiznání - vyúčtování k dani uplatnit dar. Dar se týká období 2006 - může ještě nyní /září 2009/ podat dodatečné přiznání k dani z příjmů za rok 2006? Děkuji za odpověď

podnikání a daně

Dobrý den, jsem vyučená kadeřnice a od ukončení školy jsem vedená na ÚP. Můj dotaz: Kdybych odešla z ÚP a příležitostně bych prováděla kadeřnické práce, potřebuji k tomu ŽL? Do kolika Kč bych si mohla vydělávat a nemusela podávat daň. přiznání (popřípadě podala, ale neplatila)? A jakou minimální částku odvádět na SaZP? Děkuji Jitka

výše daně

dobrý den,ctěla bych se zeptat na daň dědickou.Po tatínkovi jsem nebo mám zdědit vklady do zemědělského družstva bylo to přibližně 175tis.Zajímalo by mě co to obnáší vůbec nevím kolik se pltí z dědické daně a jestli na to vůbec budu mít.Děkuji za odpověď