FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

převod obchodního podílu

Dobry den, mam se svymi sourozenci zalozenou firmu s.r.o. uz 5 let ( ja 80%, nasledne 10% a 10%), pred dvemi lety jsem se provdala a chci prevest firmu na me a meho manzela. (50% a 50%). Moji sourozenci souhlasi. Chtela bych provest prevod obchodniho podilu bezplatne. Moji sourozenci souhlasi. Byl by to problem danovy?

minimální daň

Dobry den, slysela jsem, ze s ucinnosti jiz za rok 2009 ma platit opet minimalni dan z prijmu. Je to pravda? Pokud ano kolik to bude? Dekuji predem za odpoved. Horakova

odpočet DPH

Dobrý den, Společnost s.r.o. koupí licenci k využití dat z USA (firma není plátce DPH, není registrována). Data přijdou poštou na CD. Clo nebude vyměřeno. DPH odvedeme v ČR (služba ze třetí země). Můžeme využít v tomto případě reverse charge a rovnou si DPH i odečíst (nemáme ale VAT). Na základě jakého par. zákona o DPH? Děkuji

zaokrouhlování

Dobrý den pane JUDr. Dytrichu, reaguji na Vaši odpověď (níže uvedenou), ale nejsem si jistá, co myslíte těmi významými položkami, za jakých okolností by to mohl být problém, a jak závažný např. při finanční kontrole? Faktur vydaných letos v EUR nezaokrouhlených je 28ks (+10ks do SK), a zaokrouhlených 18ks (u kterých jsme zaokrouhlovali na celá EURA od 0,50EUR nahoru/dolů). S pozdravem a přáním hezkého dne K.M. Dobrý den, Váš dotaz na serveru poradenstvi.finance.cz byl zdarma zodpovězen a označen jako diskretní, tzn. není vystaven mezi ostatními zodpovězenými dotazy Sekce: Daně a účetnictví Typ dotazu: Zdarma, diskrétní Dotaz: Dobrý den, velmi děkuji za odpověď na můj dotaz, viz. níže. Chci se ještě k tématu zaokrouhlování vydaných faktur v EURO zeptat, co když jsme za posledního půl roku faktury jenž byly vydané v EUR současně, některé zaokrouhlovali, a některé ne? Je třeba to nějakým způsobem opravit na stejný způsob (v tom případě jak),nebo jak dál postupovat? S pozdravem K.M. Váš dotaz na serveru poradenstvi.finance.cz byl zdarma zodpovězen Sekce: Daně a účetnictví Typ dotazu: Zdarma Dotaz: Zaokrouhlení Dobrý den, mám dotaz ohledně zaokrouhlování ve vydaných fakturách v měně EUR do ČR i SK. Máme nastaveno v systému zakrouhlování od 0,50 Eur nahoru, a pod 0,50 Eur dolů. Před několika měsíci mi bylo sděleno, ať faktury nezaokrouhluji. Chci se zeptat, jestli je možné změnit systém zaokrouhlování uprostřed roku, a jestliže ne, co dělat, jak dál postupovat, když jsme je nezaokrouhlovali? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem K.M. Odpověď: Jistě, systém můžete změnit. I já bych doporučil nezaokrouhlovat EURO. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. Odpověď: Je to určitý problém, ale asi bych to zpětně již neřešil. Závisí na tom, o jak významé položky se jedná, ale zde to nebude tak významné, proto bych to neřešil. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.

sleva na dítě a na manželku

Dobrý den, prosím o radu: Můj klient se v záři oženil a jeho manželka je na mateřské dovolené se společným dítětem. Z předchozího manželství má manželka ještě dceru. Za který měsíc si může můj klient uplatnit slevu na toto dítě a na manželku? Za září nebo za říjen? Děkuji

prodej zděděné nemovitosti cizincem

Dobrý deň. Moja mama má štátnu príslušnosť Slovenskú, so svojimi súrodencami českej príslušnosti sú vlastníci ornej pôdy na Morave, po jednom zosnulom súrodencovi dedia deti, ostatní traja su majitelia, chcú ju predať. Zaujíma ma akú daň a z akej sumy musí zaplatiť mama a v ktorom štáte, keď každý z nich dostane 1/4 z celkovej sumy. Ďakujem Propolky

danění honorářů

Jak vyplácet / danit honoráře za psaní článků pro internetový magazín? Dobrý den, na internetu jsem našel řadu materiálů, které toto řeší. Žádný mi ale nepřijde komplexní a neodpovídá na mé otázky zcela. Jsem provozovatel (OSVČ) internetového magazínu a v současné době řeším, jakým způsobem platit/danit honoráře svým autorům. Nabízí se možnost danit příspěvky jako autorský honorář. Do 7000 Kč/autor/měsíc bych tedy měl odvádět 15 % srážkovou daň a autorovi poslat částku sníženou právě o těch 15 %. Různí se však názory na to, zda příspěvky do internetových médií, spadají do kategorie, ve které mohu danit autorům peníze srážkovou daní. I kdybych to takto danil, je třeba uzavřít nějakou autorskou smlouvu? Jaké jsou další možnosti? Našel jsem možnost Smlouvy o vytvoření díla, kde zdanění řeší autor a má možnost uplatnit odpočet na poplatníka, případně studenta. Toto je pro mě nejpohodlnější, ale nejsem přesvědčen, že je to košér postup. Navíc jsem se nyní setkal i s případem, kdy autor chce uzavřít DoPP. Je možné vůbec pro tuto činnost takovou dohodu uzavřít? Jakým způsobem se potom daní? Jakým způsobem se navíc stanovuje částka definovaná v dohodě, když se honorář odvíjí od počtu stran textu (tedy ne od hodin práce) a navíc každý měsíc je článků jiný počet. Lze toto ve smlouvě nějak definovat obecně? Lze DoPP použít i v případě, že autor bude psát články pravidelně? Tj. každý měsíc po dobu delší než rok? Jakým způsobem se v případě DoPP řeší licenční záležitosti? Chci být majitelem výhradní licence k napsaným textům (mít možnost je upravovat, prodávat, překládat, etc.). Lze toto nějak zahrnout do DoPP nebo je třeba uzavřít další smlouvu? Díky moc za odpovědi. J.S.

omylná platba

Dobry den rada bych se dozvedela jak postupovat v teto zalezitosti. Podarilo se mi zaplatit firme dvakrat stejnou faktru. Musim poslat nejakou specialni zadost o vraceni vlastnich penez ci staci zadost volnou formou. Vzhledem k tomu, ze jsem i platcem DPH jak nasledne postupovat. Stornovat zpetne zaslanou fakturu ci jinym zpusobem. Za vyrizeni predem dekuji.

základ daně

Jak se vypočítá daň z převodu nemovitostí, když dohodnutá kupní cena bude placena v několika splátkách a zaplacení určité části kupní ceny je vázáno na splnění dohodnutých podmínek. Pokud nedojde k jejich spnění nebude uvedená určitá část kupní ceny zaplacena.Bude se daň počítat z původně dohodnuté ceny,nebo z ceny po odečtení nezaplacené části. Děkuji

základ daně a daň u pronájmu

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat ohledně daně z pronájmu.Jsem klasický zaměstnanec, takže FO a uvažuji o pronájmu svého bytu, na kterém mám hypotéku(netuším jestli je to podstatné).S tím jsou spojeny i povinnosti daňové.Kolik je tedy v tomto případě daň a je možné si nějaké náklady odepsat?(např.nový kotel do bytu či nová komínová cesta či instalatérské práce na odpadu?) Předem moc děkuji za odpověď

náklady na pohoštění

Dobrý den vážený pane doktore. Rád bych se Vás zeptal na problematiku účtování nákladů na pohoštění. Pokud si pohoštění zajišťuji sám, účtuji jej jako materiál, pokud mi jej zajišťuje externí firma - je chyba když tyto náklady uvádím také jako materiál, nikoliv služby? Děkuji za odpověď. Petr Dlouhý

základ daně

Dobrý den, prosím o radu. Jsme spol. s.r.o., koupíme dům od soukromé osoby /bez nároku na DPH/, dům podrobíme rekonstrukci a následně se ziskem prodáme, opět soukromé osobě. Jak bude vypadat DPH při prodeji? Odečítá se vstupní částka a daní se jen náklady + zisk? Nebo se odvede DPH z celé částky? Velice děkuji za Vaši odpověď.

stravné

Dobrý den, mám dotaz ohledně účtování stravného u zaměstnanců. Účtujeme v daňové evidenci. Máme přijaté faktury za stravování s DPH 9%. Mohu si toto DPH celé uplatnit? Jak je to s částkou (bez daně)? Jde do nákladů zaměstnavatele pouze 55% a zbytek 45% je nedaňový výdaj? Stravné účtujeme zaměstnancům také s 9% DPH. Děkuji

osvobození od daně

Dobrý den, jedná se mi o daň z příjmu prodeje nemovitosti. Prodala jsem RD za cenu 4.100.000,- Kč, za částku 2.936.845,- Kč jsem pořídila byt do osobního vlastnictví. Prosím o sdělení, zda z rozdílu 1.163.155,- Kč, které nebudu nikam investovat, budu platit daň z příjmu prodeje nemovitosti a kolik bude tato daň činit. Děkuji za odpověď mahrova@austis.cz

obrat pro registraci

Dobrý den, jsem OSVČ a chci se zeptat za jakých podmínek jsem povinna se zaregistrovat jako plátce DPH. Je to po dosáhnutí obratu 1 mil. za období po sobě jdoucích 12 měsíců, nebo je to dosažení obratu 1 mil od data založení živnosti až po dosažení obratu - např. až za 15 měsíců.

náhrada mzdy

Dobrý den, neustále řeším,jak správně zaúčtovat náhradu mzdy za prvních 14 dnů nemoci.Postup mi je jasný,jen nevím jaký nákladový účet správně použít. Účtuji na 521200 (ostatní HM účtuji na 521100) Jen si nejsem jistá jestli je to správný účet, jestli by neměl být např.527... A nebo naopak musí být použit stejný účet jako na ostatní HM? Mám pak problém při výpočtu povinného pojištění,které se počítá z HM. Nevím, z čeho ho správně vypočítat. Jestli z HM bez náhrad nemoci nebo z HM včetně náhrad nemoci. Moc děkuji za radu.

zaokrouhlování

Dobrý den, velmi děkuji za odpověď na můj dotaz, viz. níže. Chci se ještě k tématu zaokrouhlování vydaných faktur v EURO zeptat, co když jsme za posledního půl roku faktury jenž byly vydané v EUR současně, některé zaokrouhlovali, a některé ne? Je třeba to nějakým způsobem opravit na stejný způsob (v tom případě jak),nebo jak dál postupovat? S pozdravem K.M. Váš dotaz na serveru poradenstvi.finance.cz byl zdarma zodpovězen Sekce: Daně a účetnictví Typ dotazu: Zdarma Dotaz: Zaokrouhlení Dobrý den, mám dotaz ohledně zaokrouhlování ve vydaných fakturách v měně EUR do ČR i SK. Máme nastaveno v systému zakrouhlování od 0,50 Eur nahoru, a pod 0,50 Eur dolů. Před několika měsíci mi bylo sděleno, ať faktury nezaokrouhluji. Chci se zeptat, jestli je možné změnit systém zaokrouhlování uprostřed roku, a jestliže ne, co dělat, jak dál postupovat, když jsme je nezaokrouhlovali? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem K.M. Odpověď: Jistě, systém můžete změnit. I já bych doporučil nezaokrouhlovat EURO. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.

nárok na odpočet

Dobrý den, chci se zeptat, z jakého důvodu nemá plátce DPH nárok na odpočet, když si koupí zboží od neplátce DPH? Není mi to zcela jasné. Když jsem bych byl plátce DPH a nemohu si udělat odpočet DPH? Děkuji za odpověď.

pronájem nemovitosti

Dobrý den, hodlám rekonstruovat budovu,která by měla využití pro ubytovací služby v soukromí.Je možné se vložení nemovitosti(budovy) do obchodního majetku vyhnout tak,že objekt já jako vlastník pronajmu na rodné číslo cizí osobě.Tato osoba mi pronajme do podnájmu(dohodou),alespoň část budovy(kde budou probíhat rekonstrukce) zpět,ale na základě nájemní smlouvy na IČ.V nové nájemní smlouvě,bych již nefiguroval jako vlastník na rodné číslo,ale jako podnikatel s IČ.Nebo se vložení nemovitosti do obchodního majetku nedá vyhnout,pokud je vlastník budovy shodný s provozovatelem živnosti?Předem velmi děkuji

věcné břemeno

Koupil jsem část náj. domu, bývalé majitelce tohoto podílu bylo zřízeno doživotní a bezúplatné věcné břemeno užívání jejího bytu 1+1 v tomto domě. Je nutno platit z tohoto věcného břemene daň FÚ ? Co je základ daně při platbě daně z převodu nemovitosti ? Cena domu nebo tato cena snížená o výše uvedené věcné břemeno ? Děkuji za odpověď