FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

náhrady za auta

Dobrý den, prosím o radu: Je možné uplatnit paušalní cestovní výdaje 5000,- kč u jednoho uta zahrnuté do obchodního majetku firmy a na druhé auto, které v osobním vlastnicví podnikatelé a doposud účtoval výdaje za pohonné hmoty a sazbu základní náhrady. Je možno jedno auto účovat paušalními výdaji a druhé jako doposud pomocí knihy jízd. Děkuji

promlčení pohledávky

Dobrý den, po jaké době dochází k promlčení pohledávky? Je tam nějaká zákonná lhůta? Děkuji.

sazba daně

Dobrý den, prosím o radu,jaké sazbě DPH podléhají tržby z prodeje nealkoholických nápojů a jídel v pohostinství. Děkuji za odpověď.

danění příjmů ze zahraničí

Dobrý den, zajímalo by mě, jakým způsobem budu danit příjmy za rok 2009 v ČR. Od února 2009 jsem zaměstnaná v Norsku, kde platím zálohy na daň, SP a ZP.Zároveň v ČR pronajímám byt.Příjmy ze závislé činnosti bych podle mě měla danit v Norsku a v ČR pouze příjmy z pronájmu bytu. Účetní mi ale tvrdí, že pokud mám v ČR příjem z pronájmu, musím v ČR zdanit i příjmy z Norska....pak by ale podle mě došlo ke dvojímu zdanění. Děkuji za odpověď.

chybný doklad

Dobrý den pane doktore, chci se Vás zeptat. Přijde mi fakture od dodavatele, kde je uvedeno jeho DIČ, ale není na faktuře uvedeno DIČ odběratele, který je přitom pláte DPH. Mám to nějak řešit nebo to mám nechat být a nic se nestane? Děkuji za odpověď.

registrace plátce

Dobrý den, promeškali jsme registraci k DPH. Podnikáme ve sdružení a vyložili jsme si obrat k registraci jako 1000000 na 1 účastníka. Potřebuji poradit, jak se takové situace řeší. Děkuji

pořízení zboží z EU

Dobry den, jsme s.r.o., plátci DPH.od nemeckého dodavatele, reg. k DPH u nich, nakupujeme zboží,které nám dodávají na fakturu.Dan. doklad obsahuje vsechny nalezitosti, je bez DPH. Dotaz je, kdy mam uctovat o DPH na vstupu i vystupu. Zda k datu vystaveni dan. dokladu nebo k datu dodání zboží. děkuji za odpověd sommerova

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, jak to bude se zdaněním dividend ze zahraničí a vůbec obchodováním na akciových trzích v USA? Jakým způsobem se zdaňuje zisk, který vznikne mezi prodejní a nákupní cenou akcie? Jsem zaměstnaná a k tomu obchoduji. Také bych se ráda zeptala, jakým způsobem se zdaňují zisky na FOREXU, když mám účet založený u amerického brokera? Děkuji.

prodej nemovitosti a daně

Dobrý den,potřebovala bych poradit. V roce 2001 naše firma s.r.o.koupila rodinný dům s pozemkem. Dům jsme koupili za 800 000,- Kč. Dům jsem upravili na kanceláře. Po odpisech má hodnotu 500 000,- Kč. Letos ho chceme prodat fyzické osobě za 1 000 000,- Kč. Zajímalo by nás, zda budeme platit dań z příjmu, daň z převodu nemovitosti, a v jaké sazbě musíme zaplatit DPH, když jsme dům koupili s 5% DPH? Předem děkuji za Vaší radu. Andrea

darovaná nemovitost

Dobrý den, V červnu tohoto roku mi byla darována nemovitost příbuzným, který spadá dle § 11 zákona č.357/1992 Sb. do I. skupiny. Zajímá mne jaké daňové povinosti z tohoto pro mne vyplývají.

plátce daně a plnění

Jsem plátce DPH od 1.9.2009. Poskytuji služby, které klientovi fakturuji kvartálně. Jak mám vyfakturovat služby za 3.Q když jsem se stala plátcem v průběhu tohoto čtvrtletí? Děkuji za odpověď

stavební pozemek

Dobry den, chtela bych se zeptat podle ceho se klasifikuje pozemek jako stavebni a tim padem pri prodeji se musi odvest DPH? Jsme firma s.r.o. a mame pozemek, ktery je podle katastru nemovitosti klasifikovan "ostatni plocha". Zadame na nej uzemni a stavebni povoleni na fotovoltaickou elektrarnu. Nasledne ho chceme prodat. Kdy bude pozemek klasifikovan jako stavebni a tim padem se musi odvest DPH? az nadobude stavebniho povoleni a nebo uz dnes? Predem dekuji

Dobrý den, na Slovensku jsem zdědila 1/4 domu. Ten prodáváme. Tak se chci zeptat až dostaneme peníze, jestli budu platit tady u nás nějakou daň za to, že jsem dostala peníze (z jiného státu). Děkuji moc za odpověď. Jana

sleva na manželku

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené s příjmy do 68 tis. za rok 2009 a manžel by si na mě mohl za rok 2009 uplatnit slevu na dani na manželku s příjmy do 68 tis. V lednu 2009 jsem však obdržela mzdu od zaměstnavatele (proplacenou dovolenou) za prosinec 2008. Chtěla bych se zeptat, zda se tato moje prosincová mzda bude zahrnovat do 2008 nebo do 2009? Pokud by to bylo do 2009, tak bychom těsně přišli o slevu na dani. Děkuji

sazba daně

Dobrý den, hotel nám fakturoval ubytování a parkování. Ubytování s 9% a parkování s 19% sazbou DPH. Předmětnou daň jsme si uplatnili na odpočtu, jelikož souvisela s naší ekonomickou činností. Nyní jsem ale četla názor, že parkovné by mělo být správně fakturováno s 9% sazbou DPH, protože se jedná o vedlejší plnění k ubytování a tím pádem nese sazbu plnění hlavního. Máme tedy nárok na odpočet, pokud je na daňovém dokladu uvedena sazba daně vyšší než by měla správně být. Děkuji za odpověď.

přepočet cizí měny

Dobrý den, prosím o radu, podávám přiznání DPH za 8/09 a potřebuji si samovyměřit daň na fakturu z USA za služby. Jaký vyměřovací základ mám použít? Podle ČNB nebo svůj pevný kurz z účetnictví? A zaokrouhluje se nějak? Děkuji moc za radu. K.Novotná

výměna čelního skla

Dobrý den, proběhlo pojistné plnění za výměnu autoskla.Pojišťovna poslala částku bez DPH na účet autoopravny a ta nyní požaduje doplacení DPH.1)na základě jakého dokladu lze DPH proplatit 2)jak zaúčtovat 3)lze zaplacené DPH (tedy celou palcenou částku) uplatnit jako DPH na vstupu (na základě čeho a jak zaúčtovat? Velmi děkuji

dar dětem

Dobrý den, chci darovat dětem určitou finanční částku, musí být písemná smlouva, kdo ji sepisuje a platí se daň darovací? Děkuji Karasová

DUZP

Dobrý den, moc bych Vás poprosila o radu. Jsme s.r.o. zabývající se spedicí (nevlastníme žádná auta). Na dopravu si najmeme např. českého dopravce. ten za nás dopravu uskuteční a vystaví nám fakturu. DUZP je datum vykládky např. 31.7.2009. Fakturu vystaví např. 14.8.2009 (čeká na návrat řidiče s potvrzenými dokaldy o vyložení) Následně se tato faktura dostane k nám a to třeba s datem 16.8.2009...ale i později. Záleží na tom, jak dlouho se faktura u dopravce zdrží, než jí donese na poštu....Jedná se mi o to, že já dále vystavuji fakturu za tuto přepravu svému zákazníkovi. Jaké DUZP mám na fakturu uvést. Jsou dva názory, že datum vykládky (to ale potom nestihnu lhůtu 15 dnů a někdy mi faktura přijde až po podaném přiznání k DPH za daný měsíc - takže bych byla nucená dělat dodatečné přiznání. Druhý názor je ten, že moje DUZP by mělo být tehdy, kdy zjistím, že skutečně došlo k vykládce zboží - což je v den kdy dostanu fakturu od tuzemského přpepravce. Zajímal by mě tedy Váš názor, ale hlavně také nějaký paragraf, o kterých bych se mohla při kontrole na FÚ opřít, až se budu dohadovat o mém postupu. Zatím totiž postupujeme dle popisu č. 2., protože se domnívám, že moje služba prostě nekončí vykládkou, ale zjištěním částky a vůbec i skutečnosí, že byla přeprava vůbec uskutečněna. Děkuji Vám a pěkný den Nina Vrkočová

převod pozemku a daň

Dobrý den, prosím o radu. Jsme spol. s.r.o., koupíme od státu ve výběrovém řízení pozemek bez DPH za 10 milionu, který nasledně za (1 den) prodáme jiné firmě s.r.o. za 20 milionu? Potreba k prodejni cene pridat DPH 19% a nasledně ho odvest i s daní o prevodu nemovitostí 3%.