FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jsem na mateřské a u dvou subjektů mám dohodu o provedení práce a dohodu o pracovní činnosti na malé částky. Z obou mi srazili daň, vím že by šlo aby to byla daň zálohová a aby mi dali potvrzení o sražené dani a já bych si to mohla v ročním vyúčtování vrátit od FÚ. Jejich účetní ale tvrdí že dohody dělá jen se srážkovou daní, souhlasíte se mnou že by z těch odvodů mohli být zálohy ? Mohli byste mi prosím poradit kdyžtak paragraf v Zákoně o dani z příjmů, který to umožnuje. Děkuji moc předem
Dobrý den, babička mi chce darovat dům. Jak jsem se dočetla, osoby spadající do I. skupiny, tedy i já jsou osvobozeni od darovací daně, čili nemusím podávat ani daňové přiznání. Chtěli bychom zřídit věcné břemeno. První můj dotaz je zda se věcné břemeno musí týkat pouze babičky, čili součastného vlastníka nebo zda tam může být zahrnut i její manžel? Oni v tomto domě nebydlí, ale chtějí mít jistotu, že v případě, že by přišli jakýmkoliv způsobem o bydlení, mohli v tomto domě (který je předmětem darovací smlouvy) dožít. Druhým dotezem je tedy, zda se z tohoto břemena musí platit nějaká daň nebo zda je také osvobozno. Děkuji. S pozdravem Martina
Dobrý den,potřebuji poradit při výpočtu cestovní náhrady do zahraničí, do Itálie. Zaměstnanec jede přes Rakousko, kde pouze projíždí (cca 6 hodin). Musím počítat zvlášť stravné v Rakousku? Nebo až stravné v místě jednání-Itálie, a to za celou dobu zahraniční cesty? Vím, jde o stejnou výši stravného, ale jde mi o správnost výpočtu. Děkuji.
Dobrý den. Chci se zeptat jakým koeficientem mám získat částku DPH pokud je na paragonu celková částka - tj. vč. 19 % DPH - ale není to tam podrobně rozepsáno. Děkuji za zodpovězení dotazu, Michaela Zachová
Dobrý den,začal jsem se zabývat zahraniční turistikou a chtěl bych se Vás zeptat jak by mělo probíhat vyfakturování mezi zahraničním zprostředkovatelem (turistika-klienti) a zprostředkovatelem v ČR, který tímto zprostředkuje pobyt rekreačnímu zařízení v ČR. Zde je vyžadována záloha předem, a tímto bych chtěl vědět zda-li zprostředkovatel v ČR může přijmout tuto zálohu s tím, že by se do této zálohy započítal i organizační poplatek (provize). Tato záloha bez organizačního poplatku by byla poté předána nebo převedena na účet rekreačního zařízení, kdy zbývající částka by byla doplacena při příjezdu turistů na místě provozovateli rekreačního zařízení. Chtěl bych se Vás zeptat zda-li tento organizační postup je reálný a jak by mělo proběhnout konečné vyfakturování včetně provize. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, dodavatel ze Slovenska plátce DIČ nám doručil v září letošního roku dodavatelskou fakturu DUZP ze srpna lońského roku. (Jednalo se o dohady ohledně reklamace dodávky). Jak na DPH a v kterých řádcích se to objeví?
Dobrý den, blízký příbuzný vyhrál při otevírání obchodního domu osobní automobil. Neřídí a chce mi jej proto věnovat. Jak postupovat? Je nutné zaplatit daně z výhry? 3lo o otevírání Kauflandu v Praze a Zákazníci po vyplnění lístečku s adresou byli zařazeni do slosování .Jako doklad o nabytí vozu máme pouze doklad se seznamem výherců.Nevíme jak postupovat dál? děkuji za Odpověď
Hezký den. Jako firma jsme koupili v červenci letošního roku nemovitost ve Zlíně,chtěla jsem se zeptat, kdo bude podávat daňové přitnání. Zda je to vlastník, který vlastní nemovitost k 1.1.2009 nebo ten, kdo je vlastníkem k 31.12.2009. Děkuji mnohokrát
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Jsme firma s.r.o. a poskytli jsem půjčku jinému s.r.o. Měsíčně fakturujeme úroky. Dotaz 1) jedná se o plnění nepodléhající DPH? Dotaz 2) Bude tato částka uvedena někde v přiznání DPH? Děkuji Blanka Musilová
Dobrý den, chtěl jsme se prosím zeptat, jak mám řešit tuto situaci. Podnikám na živnostenský list asi do dubna. Svým zákazníkům jsem vystavil faktury s DPH, v domnění, že jsem plátce dph. Ale zjistil jsem, že mám ICO a přidělné DIC, ale to ještě neznamená, že jsem plátce dph. Že se musím zaregistrovat. Tak jsem se zaregistroval jako plátce dph, ale až ted v září. CO ted, když mám vystavené faktury s dph od dubna.???
Právnická osoba,neolátce DPH, která má v dlouhodobém pronájmu nemovitost, tuto nemovitost dále podnajímá dalším subjektům. Patří tento podnájem také mezi činnosti osvobozené od DPH, nebo je posuzován jak zdanitelné plnění po splnění dalších podmínek pro vznik registrace k DPH ?
V 09/2008 jsem začal podnikat. Ve stejném měsíci jsem si pořídil ojeté vozidlo, které jsem z části platil hotově a zbytek úvěrem. Nevložil jsem ho do majetku firmy, ale jeho občasné využívání k podnikání jsem vykazoval jako použití soukromého vozidla pro služební účely. Nyní bych ho rád vložil do majetku firmy, protože ho již potřebuji denně. Nechal jsem zpracovat soudním znalcem kvalifikovaný odhad, který vyjadřuje jeho hodnotu s cenou bez DPH+DPH. Mohu si, když jsem plátce DPH, na vyčíslenou DPH uplatnit odpočet?
Dobrý den, jaké jsou sankce za nezaplacenou daň z pronájmu bytu. Pronajímám cca 3 roky byt za 5600kč a moje naklady za byt jsou 3250kč. Čili muj zisk je 2350kč. Nevedel jsem, ze se musi platit tato dan. Ale nyni uz ji platim. Dekuji. Kelnar
Může rodič pobírat daňovou úlevu na své dítě, které studuje na vysoké škole, není mu ještě 26 let, žijí ve společné domácnosti,ale dítě je zaměstnáno na hlavní pracovní poměr?
Dobrý den,vlastním zahradu víc jak 5 let.Nyní ji chci prodat.Jaké kroky musím učinit(odhad nemovitosti,výpis a pod.)Budu platit daň z příjmu.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, od kterého data byla zrušena daň z finančních darů mezi přímými příbuznými? (rodiče-děti)Děkuji
Dobrý den, ještě jednou Vás prosím o radu. Podnikáme ve sdružení a promeškali jsme registraci k DPH, neboť jsme si špatně vyložili zákon. Bohužel to již je v řádu let. Jak nejlépe postupovat a zda je nějaká možnost se vyhnout 10% z příjmů. Děkuji E.
Dobrý den, prosím o radu. Firma (vede účetnictví) v červnu 2009 uzavřela dohodu o generálním narovnání za veřejné šíření předmětů ochrany podle § 23 autorského zákona na tzv. hotelových pokojích v letech 2006 až 2008. V těchto letech však nemá poplatky zaúčtovány v nákladech ani jako dohadnou položku. Může si v roce 2009 uplatnit zaplacené poplatky za rok 2006-2008 jako daňový náklad a zároveň uplatnit DPH z těchto položek? Děkuji. Altová
Je spravny postup? Chteli bychom zpetne od ledna 2009 uplatnit pausalni vydaje na phm. Dosud mame doklady od phm zauctovany do dan.nakladu + uplatnene DPH. Jak to zpetne provest? Vyloucit zaklad dane z dan.vydaju a dph ponechat uplatnene a uplatnit do dan.nakl. pausalni castku? Stejne tak mohu postupovat i dale? pausal + dph uplatnovat na zaklade dan.dokladu,ktere budou zauctovany nedanove?
Dobrý den, v roce 2006 jsem si koupil na hypoteku byt a v roce 2007 se nastěhoval. Bohužel až dnes jsem zjistil, že mám platit daň z nemovitosti za byt který obývám ale nemám v něm trvalý pobyt. Poradíte co mám teď dělat, díky