FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, v tomto roce jsem pracovala do 14.4. a od 15.4. do 7.10.2015 jsem byla na nemocenské kvůli rizikovému těhotenství. Nyní pobírám mateřskou. Chci se zeptat, zda mám nárok na vrácení daní za nemocenskou, až budu příští rok podávat daňové přiznání. Předem velice děkuji za odpověď.
Dobrý den, byla jsem od dubna 2014 v pracovní neschopnosti, 1.8.2014 jsem odcházela na mateřskou dovolenou. Porod 9/2014. V dubnu roku 2015 jsem zjistila, že za mne muj zaměstnavatel nepodal danove přiznání, pry čekal, ze si ho udělám sama. Kdyz jsem rekla, ze je po termínu, bylo mi řečeno, ze mam na podání 2 roky. Chci si to ověřit. Po spočítani dani mi vychází přeplatek. Dekuji
Dobrý večer, včera mi velice pečlivě odpovídal stran daní z příjmů z pronájmu Váš kolega, nepochybně skvělý i ochotný jako vždy, zapomněl jsem se však ujistit v časové souvislosti, resp. v podmínkách, za kterých je možné tyto skutečné výdaje během rekonstrukce bytu (větší než tzv. výdejový paušál) uplatnit. Konkrétně. V případě, že zrealizuji kompletní rekonstrukci bytu za účelem pronájmu bytu, do kdy po dokončení rekonstrukce je nutné tento byt pronajmout, aby bylo možné výdaje do daní zahrnout? Ještě konkrétněji. Rekonstrukce bytu bude probíhat řekněme od ledna do března,..pronájmy by začaly až řekněme za 1/2roku po dokončené rekonstrukci bytu. Bylo by možné výdaje za rekonstrukci bytu do daní z následných příjmů z pronájmu zahrnout? Díky moc předem za odpověď. Klidný večer. Jiří.
Dobré odpoledne, měl jsem jeden krátký, ale důležitý dotaz, na který hodně lidí zatím nedokázalo jasně jednoznačně odpovědět. V případě, že se člověk rozhodne pronajímat byt, pochopitelně bývá nucen platit daně nějaké daně (z příjmu). Vím i to, že odečty lze uplatnit buď faktickými náklady nebo tzv. výdejovým paušálem (30%). Nyní stěžejní dotaz. V případě, že byt je velice vybydlený, budu rozhodnut jej dát svými vlastními prostředky dopořádku, a poté jej i třeba se závazkem minimálně několik let pronajímat,..lze si do nákladů dát i výdaje, které by byly vyšší než zmiňovaný tzv. výdejový paušál, tj. výdaje, které by byly vyšší než 30 % ze zisku. Nebo by se daly daně i na několik let odpustit? Díky moc za odpověď. Krásný víkend. Jiří.
Dobrý den, jsem zaměstnancem na plný úvazek, za kterého daňové přiznání odevzdává zaměstnavatel. Letos (2015) jsem obdržel nezdaňený výnos (dividendu) z vlastnictví podílových listů fondu Pioneer se sídlem v Lucembursku, vedeného v českých korunách. Výše příjmu byla 4500Kč ve dvou částkách (1500Kč + 3000Kč). Jsem povinen tuto částku zdanit, případně jak se daň vypočte. Musím podat daňové přiznání, nebo mi ho může dále dělat zaměstnavatel? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem zaměstnancem na plný úvazek, za kterého daňové přiznání odevzdává zaměstnavatel. Letos (2015) jsem obdržel nezdaňený výnos (dividendu) z vlastnictví podílových listů fondu Pioneer se sídlem v Lucembursku, vedeného v českých korunách. Výše příjmu byla 4500Kč ve dvou částkách (1500Kč + 3000Kč). Jsem povinen tuto částku zdanit, případně jak se daň vypočte. Musím podat daňové přiznání, nebo mi ho může dále dělat zaměstnavatel? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám takový velice specifický problém. S mojí manželkou se pokoušíme prosadit jako Youtubeři (natáčet jsme začali v lednu). Já pracuji na plný úvazek a moje manželka ještě studuje na denním studiu. Natáčíme vždy oba jako pár a chceme využívat služby Google AdSense (Účet Google AdSense je psaný na mojí osobu). Reklamu jako takovou přímo neděláme, ale Google umisťuje reklamy před naše videa. Zatím nám nebyla vyplacena žádná částka, ale chtěl bych se zeptat, jaké všechny náležitosti je z hlediska zákona třeba vyřídit? Musíme mít živnostenské oprávnění, popřípadě jaké? Jak to funguje pro nás, když jsme 2? Jak je to s daněním příjmu? Děkujeme za Vaše odpovědi.
Jako OSVČ uplatňuji výdaje paušální částkou 60%,jsem plátcem DPH. Letos budu fakturovat ještě asi čtyři zakázky, které mi budou ještě do konce roku i zaplaceny. Tím ale celkové roční příjmy přesáhnou 1.200.000,- Našla jsem na netu v diskusích, že je tato částka nějak limitní. Chápu to správně tak, že při příjmu např. 1.250.000,- budu výdaje vykazovat částkou 60% z 1.200.000? a těch 50.000,- navíc nevím jak?... Anebo dokonce musím při překročení limitu přejít na vykazování výdajů ve skutečné výši pro celou sumu příjmů? V tom případě bych raději jedné z faktur dala splatnost až v lednu(DPH bych samozřejmě odvedla za prosinec). Možná je to ustanovení o němž se loni jen diskutovalo a pro letošní rok ani nevstoupilo v platnost(?) Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám následující dotaz. Jsem několik let majitelem akcií O2 C.R. (isin CZ0009000089). Nakupoval jsem je po částech během několika let, takže u části projdu časovým testem a u části ne. Letos došlo k odštěpení (rozdělení) společnosti Cetin (isin CZ0009000089) od společnosti O2 C.R. Nyní jsem nucen obojí prodat. Jsem nepodnikající fyzická osoba. Mám 2 otázky ohledně zdanění příjmu z prodeje společnosti Cetin: 1) Mohu pro účely časového testu považovat za datum nabytí akcií odštěpené společnosti datum, kdy jsem koupil původní akcie mateřské společnosti a tudíž odpovídající poměrnou část neuvádět do daňového přiznání? 2) Jak u části, která neprošla časovým testem (případně u všech akcií, pokud je odpověď na bod 1 negativní) určit pořizovací hodnotu pro účely daně z příjmu? Přijde mi nespravedlivé, pokud by se mělo pro účely daně z příjmu uvažovat s nulovou pořizovací hodnotou, ale jelikož jsem akcie dostal po odštěpení automaticky, zaplatil jsem za to nikoliv penězi, ale snížením hodnoty mateřské společnosti v okamžiku odštěpení, takže nemám žádnou nákupní cenu. Jak tedy pořizovací hodnotu určit? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem
Dobrý den, v tomto roce mi bylo vyplaceno odbytné z duchodoveho pripojisteni. Chtela bych se zeptat zda se tato castka musi pripocitat do zakladu dane z prijmu? Kdyz se odbytne vyplaci, tak uz jednou zdanene je a to 15%, pokud se nepletu? A ani jsem nikdy neuplatnovala u teto smlouvy odpocet.Jde mi o to, zda vubec ucetni musi o teto castce vedet.Dekuji za informaci.
Syn je student, pracuje na DPP, smlouvu má s pracovní agenturou. Teď by si chtěl vzít ještě další brigádu, pracoval by u jiné firmy, ale smlouvu by měl opět s agenturou (již druhou). Jak má postupovat ohledně daní, popř. záloh na pojištění? Má opět podepsat DPP? Má zase podepisovat růžové prohlášení? Musí se o něco starat, něco danit nebo jak má postupovat, když na každou smlouvu si vydělá do 10 tis. Kč měsíčně...? Děkuji
Dobrý den, Po mamince jsem zdědila byt, který bych chtěla pronajímat. Celková cena by byla 7000.-Kč /měs. Přeplatky nebo nedoplatky budou podnájemníka . A otázka zní jestli se platí daň z příjmu a z čeho se vypočítá. Kdyby bylo možno, tak příklad jak pokračovat. Děkuji Jita
Dobrý den, v roce 2014 jsem koupil akcie v hodnotě 400.000,-, v roce 2015 jsem je prodal za 480.000,-. Z jaké částky budu platit daň v roce 2016? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené. U zaměstnavatele, kde jsem vedena na HPP nemám podepsané prohlášení poplatníka a žádný výdělek u něho nemám. Od ledna jsem zaměstnána u jiné firmy na DPP s podepsaným prohlášením poplatníka s měsíčním příjmem do 10 tis. Od května zároveň pracuji na DPP u jiného zaměstnavatele také s příjmem do 10 tis., kde odvádím 15% daň. Pronajímám garáž za 6 tis.za rok. U prvního zaměstnavatele na DPP tento měsíc končím a budu pracovat jen pro druhého na DPP, kde nemám podepsané prohlášení. Můj dotaz zní, zda se mi vyplatí podat daňové přiznání za rok 2015 a nepodepisovat od listopadu prohlášení poplatníka u druhého zaměstnavatele a byla by mi vrácena část srážkové daně a nebo bude výhodnější jej podepsat a daňové přiznání nepodávat, pokud nemám povinnost jej podat?
dobrý den chtela bych se zeptat jak dlouho muzu byt na neschopence abych neprisla o vratku dani. na neschopenku jsem nastoupila 21.04.2015 nini se jiz budu vracet do prace ale dozvedela jsem se ze musim mit odpracovaneho pul roku.Pani doktorka mne chce uschopnit k pristimu mesici,ale radeji bych sla uz pristi tyden nerada bych prisla zbytecne kvuli par dnum o nejake penize. predem moc dekuji za odpoved Barotova
Dobrý den, manžel pracuje v Nizozemí jako OSVČ, z 90% má příjmy z činnosti v Nizozemí. Vzhledem k tomu, že je rezidentem ČR, zdaňuje své celosvětové příjmy v ČR. V Nizozemí po něm požadovali provést daňové přiznání a zaplatit daň u nich. Doložili jsme finančním úřadem v ČR vystavený doklad o rezidenství v ČR - daňový domicil, nicméně dnes přišel dopis, že požadují provést daňové přiznání u nich - v Nizozemí, do 30.10. Mohli byste nám prosím poradit, jak postupovat? Zda stačí doložit daňový domicil nebo je třeba podat i v Nizozemí daňové přiznání a teprve příslušnost platby daně doložit teprve u nich daňovým domicilem? Moc děkujeme ...kateřina
Lze uzavřít dohodu o provedení práce do 10t.Kč/měs. mezi synem OSVČ a matkou starobní důchodkyní? Děkuji.
Dobrý den, mám dotaz ohledně zdanění mzdy při práci na DPČ a zároveň jsem v evidenci prac. úřadu, hrubá mzda činila 4250,- a čistého jsem dostala 3113,- a kolegyně, která je na rodičovské dovolené při stejné hrubé mzdě dostala 3781,-, je to spočítané správně? Co vše se ze mzdy odvedlo. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem
Dobrý den, chci se zeptat mam zaměstnání na HPP kde platím zdravotní a sociálni a uplatnuji ulevu na daně. Pak mam ještě brigádu Dohoda o pracovní činnosti chci se zeptat zda mi bude strženo z výplaty znovu zdravotní a sociální a zda mi budou strženy daně hrubý přijem mam 4291 kč kolik a co vše mi bude z této hrubé mzdy strženo? Děkuji Svobodová
Zdravím, pokud chci vydělávat přes Google AdSense (reklamy na webu, zpeněžení Youtube videí) potřebuji živnostenský list a musím odvést z výdělku daň? Když ano, tak proč? Existuje mnoho reklamních systémů, které lidem vyplácí za to, že např. prohlíží reklamy a ŽL nikdo nepožaduje.