FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

prodej pozemku a daně

Dobrý den, chtěli bychom si od sousedů odkoupit kus jejich zahrady. Chtěla jsem se zeptat, zda se bude platit daň z částky, za kterou zahradu koupíme, z výměru nebo zda je potřeba ještě nějaký odhad? (Vím, že daň bude platit prodávající). Velmi děkuji. S pozdravem Martina

auto v podnikání

Dobrý den pane Doktore, mám několik otázek ..... jsme spol.s ruč. omez. a chtěli bychom koupit osobní automobil,který by používali jednatele,jak služebně,tak soukromě...a mé otázky zní? 1)Když jej koupíme letos koncem roku(bez leasingu,úvěru),zavedeme do majetku cca prosinec(auto se musí přivést)můžeme odepsat celým odpisem pro tento rok? 2) Můžu jej odepsat do dvou let(měla by to být nějaká protikrizová vyjimka),nebo tak jak se má dle odpisových tabulek a zařazení? 3) Musí mít mřížku,abychom si mohli odečíst DPH,nebo už může být bez? 4)Na DPH nemá vliv, zda jej budu používat soukromě,nebo služebně(více služebně),že je to tak? 5) Pak jsem se chtěla zeptat na náklady- Musíme vést knihu jízd a rozepisovat náklady, nebo to lze nějakými paušálem, pokud ano ,jak to funguje(asi)? Děkuji moc Fingrová

převod práv a daň

Dobrý den,mám dotaz.Zdědila jsem po matce DB, prodala jsem práva a povinnosti-to vše v jednom roce.Při dotazu na úřadě jaké daně musím zaplatit, mi jedna úřednice řekla, že daň z příjmu a v druhé kanceláři mi řekli, že jsem dědic první řady a tudíš jsem od daně osvobozena. Nerozumím tomu a nechtěla bych mít problémy. Moc děkuji za radu.Kellerová

prodej nemovitosti cizincem

Manželka je Chorvatka, kde má trvalý pobyt a je vlastníkem nemovitosti v ČR. Bude muset platit daň z příjmu při případném prodeji této nemovitosti? Dotaz: bude muset vůbec něco platit, a když tak kde: v ČR nebo v Chorvatsku?

osvobození od daně

Dobrý den, firma s.r.o. koupila půdu (v domě starém cca 15 let). Zde udělala 3 půdní byty, které chce prodat. Bude tento prodej osvobozen od DPH? Splňuje tímto podmínku od první kouladace, i když byl kdysi dům koulaudován jako celek?

služební auto pro soukromé účely

Zdravím a prosim odpoved na můj dotaz zda ekonom postupoval správně pokud mi započítal ke zdanění příjmu(1% ceny vozu) použití služebního vozu k soukromým účelům i když jsem ho v měsíci srpnu nepoužil k soukromé cestě navzdory tomu, že jsem k tomu na základě pracovní smlouvy oprávněn používat(benefit),ale této možnosti jsem nevyužil a jezdil jsem tímto vozem pouze skužebně. Děkuji

odpisování majetku

Dobrý den, ještě mám dotaz. Je povinen podnikatel, který vede účetnictví daňově odpisovat DHM? Daňově odpisovat je právo či povinnost pro účetní jednotku? Děkuji.

oprava dokladu

Dobrý den pane doktore, pokud budu mít na faktuře jinou částku, než která je uvedena ve zjištovacím protokolo, byť se liší pouze o pár korun, mám dát vystavovateli tuto fakturu opravit? Děkuji za odpověď.

zaúčtování paušálu za auto

Novela zákona o dani z příjmu, 304/2009, přinesla možnost uplatnění paušálu na spotřebu pohonných hmot ve výši 5000 Kč,nárok je mi jasný, ale nevím, jak toto zaúčtovat jako právnická osoba vedoucí podvoj.účetnictví ? Jakým způsobem tento paušál zaúčtovat do daňových nákladů? Děkuji J.Svobodová

stravenky

Prosím, chtěla bych se zeptat, jak je to s daňovou uznatelností stravenek. Na konci měsíce sečteme počet odpracovaných dnů, vydáme příslušný počet stravenek a strhneme z výplaty. Lze to takto nebo musíme vydávat stravenky na začátku měsíce a na konci měsíce nám musí zaměstnanci vrátit stravenky za neodpracované dny. Děkuji.

sleva na poplatníka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestliže budu celý rok 2009 na úřadu práce, zda budu mít nárok po finančním úřadu žádat zpětně slevu na poplatníka ve výši 2070 Kč, tj. 24 840 Kč za rok a když ano, tak jakým způsobem se žádá.Za odpověd děkuji

odvod daně

Dobrý den,chtěla bych se zeptat. Naše firma má ubytovnu a uzavřené smlouvy podle §754 odst.1 obč.zák.Platby jsou měsíčně za ubytování+za služby. Mě by zajímalo, jestli je naší povinností odvádět 9%DPH u každého ubytovaného za ubytování +za služby. Děkuji moc za odpověď. Markéta M.

prodej domu a daň

Vlastním nový dům, zatím jen 3 roky, ale do budoucna ho chci prodat. Daň z příjmů musím platit, když ho nebudu vlastnit déle než 5 let - to vím. Ale musím mít i v tomto domě trvalý nebo přechodný pobyt? Nebo tam nemusím být vůbec přihlášená? Děkuji

pořizovací cena

Dobrý den, když si účetní jednotka plátce DPH ve své směrnici stanoví, že za dlouhodobý drobný hmotný majetek považuje takový majetek, který nabývá od 3000 do 40 000 Kč. Tak se většinou myslí od 3000 Kč bez DPH nebo včetně DPH, když je plátcem DPH? Řekl bych, že je výhodnější bez DPH, když si může udělat odpočet DPH na vstupu? Děkuji za odpověď.

náhrada za vozidlo

Dobrý den, začínám podnikat,k podníkání chci používat vůz mé přítelkyně,která nemá ŽL.Jakým způsobem mám postupovat ,abych si mohl odepisovat náklady za PHM atd.Děkuji a pěkný den.

pojištění odpovědnosti

dobry den, pokud zaměstnavatel platí za zaměstnance pojištění odpovědnosti, uctuji jako nedanovy naklad zaměstnavatele. Musim dodanovat u zaměstnanců k výplatam ? Děkuji za odpověd

výše daně

Vlastním chatovou osadu pro rekreační ubytování(Hostinská činnost) na pronajatem lesním pozemku v oblasti Máchova jezera-MÚ Doksy.Zastavěná plocha dřevěnými chatami je cca 250m2.Prosím o přibližnou výši Daně z nemovitosti.Děkuji Domil

limit pro registraci

Dobrý den, pracuji jako OSVČ a chci se zeptat. Stále je limit obratu pro neplátce DPH 1 000 000,-Kč? Neuvažuje se o nějaké úpravě?? Zvýšení nebo snížení.. Děkuji.

sazba daně

Prosím, poraďte mi, jakou sazbu DPH máme fakturovat domovu pro seniory (sociální služby) např. za výměnu dveří, výroba nábytku - kanceláře a kuchyňka a čištění rohoží. Děkuji. Zdenka G.

náklady na studium

Dobrý večer, prosím, zda je možné zahrnout do nákladů školné za dálkové studium podnikatele. Jedná se o manažerské zaměření. Děkuji za odpověď.